Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10629 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 24.04.2025 21:11 Viestin aihe: |
|
|
Siis nimenomaan on tehty joka kerta vakumoimalla. Eli kun vesi alkaa virrata koneen kaukaloon ilman poistuttua, niin saumaus päälle.
Tulee täysin ilmattomia pusseja ja suolautuu hyvin. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10629 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 24.04.2025 21:16 Viestin aihe: |
|
|
On tullut seurattua kun serkkupojilla paljon tuoreempia Lavan vehkeitä, niin niihin on laitettu jo tiivistesarjoja ja mitä lie korjaussarjoja...
Foodsaveri menny vuodesta 2014 sillä, että pyyhkii enimmät veret pois. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21356 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 24.04.2025 21:41 Viestin aihe: |
|
|
Käsittääkseni ainakin jotkut Foodsaverit vetää noin 0.5 bar tyhjiön, kun Lavat vetää palttiarallaa 0.9 Bar.
Siinä on jonkuverta eroa, paljonko nestettä virtaa läpi pussinsuun.
Toki, Lavastakin saa ilmanpoistajan ku vakumoi pskasilla tiivisteillä. Sillonkin tyhjiö nousee noin 0.8 Bariin |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10629 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 24.04.2025 21:42 Viestin aihe: |
|
|
Meneekö Lavalla kanadanhanhen rintakehä rikki vakumoimalla? Tuolla Foodsaverilla menee. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21356 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 24.04.2025 21:44 Viestin aihe: |
|
|
Peuran kylkiluut menee poikki, jos pussi kestää |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10629 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 24.04.2025 21:51 Viestin aihe: |
|
|
Vaan saumaa ei kuitenkaan saa aikaseksi, jos ulkona sataa... Ainakaan ilman tamppooneja  _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21356 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 24.04.2025 22:02 Viestin aihe: |
|
|
Mitä ite oon tolskannut ilmanpoistajan ja vakuumikoneen kanssa, niin eihän tolla tyhjiön tömäkyyden erolla tunnu isoa vaikutusta olevan säilyvyyteen. Joss esimerkiksi vakumoi huonoilla tiivisteillä Lavalla, niin saa niitä lötköpusseja.
Isoin juttuhan on, että saumat pitää ja pussit kestää kolistelua pakkasessa.
Sitä olen ihmetellyt, että vakuumipussifirmat myy "hienokuvioista" pussia parhaana laatuna. Ja karkeakuvioinen on halvempaa. Ja sitten Suomessa Motonetit sun muut puuilot taitaa myydä ihan hvetin karkeakuvioisia.
Mikä sitten oikeasti on toimivinta riistan vakumointiin. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10629 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 24.04.2025 22:06 Viestin aihe: |
|
|
Halvin on toiminut. Ennen täällä oli semmoinen säästö market, mistä hain. Nyt sitten mistä helpoiten saanut,
viimeksi vissiin Puuilosta. En ole juuri käytännön eroja huomannut, vaikka välillä on ollut karkea, hienompaa ja värillistäkin pussia. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22107 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 24.04.2025 22:10 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | tuhola kirjoitti: |
Olisi kiva nähdä miten nopeasti muut esim peuran vakumoi ja tekevätkö jotain eri tavalla kuin itse tulee tehtyä. |
Ite vakumoin tyypillisesti mökillä, joten hommaa ei tarvi tehdä kelloa vastaan. Toki pyrin jonkinmoiseen optimointiin. Omasta mielestäni jos kauden mittaan tulee ”osissa” vaikka 100kg hirvenlihaa ja pari pikkusorkkaa, niin homma ei vielä tunnu työltä.
Tyypillisesti homma menee itellä seuraavasti:
- Ennen lihanleikkuuseen lähtöä, varmistan että olutta on jääkaapissa
- Putkikeittiössä vakumointi toisella seinustalla, lihankäsittely toisella
- Laitan ennalta vakuumivehkeet tikkiin, levittelen pussit hyvin saataville, ”imukankaat” jne. Ite kyllästyin siihen, että kaikissa noissa on verisiä sormenjälkiä, jos ei ole ennakkovalmisteluja tehty ja niitä on kaiveltu vakumoinnin ohessa.
- Leikkuusta tullessa jätän lihan verannalle ”viileään”
- Operoin nitriilihanskoissa, koska niihin liha ei tartu kuten paljaisiin käsiin
- Ensimmäisenä jauhelihat työstöön. Mielestäni ”herkintä lihaa”, vaatii nopeimman pakastuksen ja ilman muuta vakumoinnin
- Jauhelihat pussitan ”pohjattomalla tuopilla”, nopeuttaa hommaa ja vähentää liharoiskeita hitsisaumassa
- Haen aina ”viileästä” osan lihoista, enkä koko satsia kerralla.
- Ehjien lihojen kanssa fiilistelen tarkemmin. Siistin lihat ja järkeilen jo kokkausvaihetta, minkämoisissa seteissä pakastaa; Meneekö palviin, pihviksi, leikataanko surutta palapaistivärkkiä jne.
- Yleensä ekailtana pakastan jauhelihat ja ehjät lihat vakumoituna jääkaappiin. Joskus aikatauluhaasteita ja saatan vakumoida ehjiä lihoja jääkaappiin isoihin pusseihin työstöä oottamaan ja raakakypsymään. |
Itsellä homma menee niin että hirvenlihat pakataan silloin kun ne tulee. 10kg raakaläjä on tunnissa priimana pakastimessa. Eli se ei vaadi mitää ihmeitä.
Mutta sitten esim kylmiössä oleva aikuinen peura. Sen valmistus pakastimeen vie sen 4-6 tuntia eikä mitään voi. Tässä kohtaa tulee se kiire. Eli pitää suunnitella miten omat työt, emännän työt ja pojan kanssa olemiset sekä mahdolliset kokoukset tms menot. Ei ole olemassa mitään rentoja leikkuuhetkiä oluen kanssa. Se on totinen suoritus. Teen joka työvaiheen niin tehokkaasti, kuin osaan ja niin hyvin kuin osaan. Liikkeet on nopeat ja pyrin säästää aikaa. Silti erällenetin totuus että, ”jos ei aikuista peuraa laita kolmeen tuntiin pakastimeen niin lihankäsittelytaidoissa on pahasti vikaa”, rassaa takaraivossa kun aikaa vaan menee ja menee.
Aika pitkälle teen samoin. Pidän lihoja viileässä odottamassa vuoroaan jne. Jauhelihan annosteluun en ole keksinyt tehokasta tapaa. Käännän pussin suut ja heitän pussin aina vaakakuppiin ja lappaan sinne sen 500g jauhelihaa parilla kauhallisella. Sitten heitän pussin silläänsä sivuun ja pakkaan seuraavan. Sitten vakumointivaiheessa käännän pussin suut ja muotoilen jauhelihan palloksi pussin sisälle samaan aikaan ku kone vakumoi edellistä. Lopuksi vedän kaulimella pussit levyiksi. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21356 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 24.04.2025 22:14 Viestin aihe: |
|
|
Joskus olen polttanut kahta pussia kerralla, jos on kapeita pusseja ja koneen kitaleveys on piisannut.
Silloin on kyllä jauhelihaa tullut vähän liian isosti.
Tavallaan itelle metsästys ei ole mitään bisnestä. Saatan jättää kytikseltä jopa ampumatta, jos ei ole järkevää "ruhon käsittelyikkunaa". |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22107 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 24.04.2025 22:50 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Joskus olen polttanut kahta pussia kerralla, jos on kapeita pusseja ja koneen kitaleveys on piisannut.
Silloin on kyllä jauhelihaa tullut vähän liian isosti.
Tavallaan itelle metsästys ei ole mitään bisnestä. Saatan jättää kytikseltä jopa ampumatta, jos ei ole järkevää "ruhon käsittelyikkunaa". |
Joo jätin kans vuosia kokonaan ampumatta ihan siksi että hankala löytää tuota aikaa. Nyt poika kasvanut sen verran että pystyn vähän samalla tehdä jotain kun olen hänen kanssa kaksin. Pari vuotta sitten oli vielä täysin poissuljettua että olisi voinut samaan aikaan leikata pari tuntia lihoja ja katsoa pojan perään. Sen verran poikkeuksellisen vilkas kaveri kyseessä. Toinen syy miksi aloin ampua peuroja on ihan se 30% ostovoimaromahdus mikä koettiin pari vuotta sitten. Taloudellinen tiukkuus pakotti käyttämään enemmän tarkoin saatavilla olevia resursseja hyödyksi. Tällaisilla syrjäisillä kuolevilla pienillä maalaispitäjillä leipä on otettava sieltä mistä sen saa. Yleensä se leipä otetaan monesta paikasta. Metsästys on toki harrastus mutta en pidä ollenkaan epäterveenä että minunkin täysin tuottamaton petojahti-intohimo on muuntunut aikuismaiseen ruuan ja resurssien hankintamalliin. Olen päässyt takaisin sinne lähemmäs metsästyksen ydintä, kun olen alkanut miettiä metsästyksen tuottavuutta. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Oskari Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2004 Viestejä: 4575
|
Lähetetty: 25.04.2025 05:34 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Tuossahan "ei ole vakumointi päällä".
Kyllähän Lavallakin polttaa saumaa vaikka porauslauttaan, jos vakumointi ei ole päällä ja neste virtaa sauman läpi. |
Joskus tuore ja nesteinen liha, takkusi saumaus, kyselin lavalta. Hommaa helpottaa kun manuaalisaumaus käyttöön, heti kun alkaa vetämään vakuumiin niin poltto päälle oli ohje ja tuntui toimivan |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21356 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 25.04.2025 06:09 Viestin aihe: |
|
|
Oskari kirjoitti: | Lahtinen kirjoitti: | Tuossahan "ei ole vakumointi päällä".
Kyllähän Lavallakin polttaa saumaa vaikka porauslauttaan, jos vakumointi ei ole päällä ja neste virtaa sauman läpi. |
Joskus tuore ja nesteinen liha, takkusi saumaus, kyselin lavalta. Hommaa helpottaa kun manuaalisaumaus käyttöön, heti kun alkaa vetämään vakuumiin niin poltto päälle oli ohje ja tuntui toimivan |
Ite aloin käyttämään noita imukaistaleita, että saa ajaa täydet vakuumit. Toki, joku tuoreiden sienien vakumointi oli silti vähän haasteellista .
Tuholalle vois sanoa, että ainakin meillä oli jälkikasvu jo aika pienenä "ihan täpinöissään" kun pääsi "aikuisten hommiin" vakumoimaan. Automaatilla kun vetää, niin hyvin pärjää pikkuorja vakuumihommassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21356 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 25.04.2025 06:23 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: | Halvin on toiminut. Ennen täällä oli semmoinen säästö market, mistä hain. Nyt sitten mistä helpoiten saanut,
viimeksi vissiin Puuilosta. En ole juuri käytännön eroja huomannut, vaikka välillä on ollut karkea, hienompaa ja värillistäkin pussia. |
Täytyy joskus hommata kokeeksi noita karkeampia. Itelle ei ole kirkastunut, miksi toi "hieno tekstuuri" olisi parempi; liittyykö vakuumin leviämiseen pussiin vai tohon nesteen nousuun.
Vai koijjaako pussifirmat vaan apinaa tolla "highest quality" merkinnällä.
Sen minkä kyllä huomaa, jos käyttää niitä vahvempia pusseja, niin eron tuntee jo sormiin. Hiukan paremmin noi kestää luunsärmää pussia vasten. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1217 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|