OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kalansäilöntä purkittamalla?
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
NV
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Lok 2014
Viestejä: 175

LähetäLähetetty: 16.10.2022 13:09    Viestin aihe: Kalansäilöntä purkittamalla? Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kellään kokemusta moisesta hommasta? Lähinnä kiinnostaa kuinka iso investointi vermeiden hankinta on, ja mistä välineitä ylipäätään saa. Kaikki tieto olisi tervetullutta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
liki
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Mar 2013
Viestejä: 11243
Paikkakunta: Länsi-Uudenmaan rannikko

LähetäLähetetty: 16.10.2022 14:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yhdessä Alaska-"realityistä" säilöivät kalaa oliiviöljyssä ihan "hillopurkkeihin." Kuumensivat purkin sulkemisen jälkeen jonkinlaisessa painekeittimen tapaisessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JyrpäJooseppi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Syy 2022
Viestejä: 352

LähetäLähetetty: 16.10.2022 15:37    Viestin aihe: Re: Kalansäilöntä purkittamalla? Vastaa lainaamalla viestiä

NV kirjoitti:
Onko kellään kokemusta moisesta hommasta? Lähinnä kiinnostaa kuinka iso investointi vermeiden hankinta on, ja mistä välineitä ylipäätään saa. Kaikki tieto olisi tervetullutta.

Eihän sole kuin lasipurkit hyvin puhdistaa ja uuniin täytettynä kypsymään. Tullut aiemmin noin tehtyä ja ihan syötäviä sekä hyviä olleet. Nyt olen painekeitintä katsellut. Sais vähä turvallisemmaksi kun botuliinimyrkytyksen riski pienenis korkeamman kypsennyslämpötilan johdosta.
Painekeittimien hinta on suhteessa kokoon, pienempi on halvempi. Siitä nyt ei ole muuta haittaa kuin se että tietty pienemmässä valmistuu vähemmän tavaraa kuin isossa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15895

LähetäLähetetty: 16.10.2022 15:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vanhemmat teki lasipurkkeihin suunnilleen tällaisella menetelmällä https://www.youtube.com/watch?v=C1ZCJqSSE9w Kannen tiiviste kestää pari kertaa mutta jos käyttää vanhoja hillopurkkeja niin tuokin varmaan aika ok. Paikkakunnan facen roskalavalta tai kirpputorilta noita saa varmaan hankittua, jos ei itsellä hilloa kulu.

Pari kaveria takavuosina innostui purkittamaan peltipurkkeihin, se vaatii jo enempi laitteistoa, purkit, sulkijan ja varmaan painekeitinkin on järkevä. Mutta ehkä kannattaa testailla hommaa ensin lasipurkkien kanssa, saako maistuvaa. Vanhoissa eräjorma-lehdissä oli ilmoituksia noista peltipurkkitarvikkeista, esim. M&K:ssa, mutta näyttää olevan esim. Kärkkäisellä valikoimaa.

Sen verran lisää että ymmärsin että tuossa vanhempien käyttämässä tavassa oli olennaista juurikin videolla esitetty täyttösysteemi. Eli purkit täyteen muttei kansi ihan kiinni ennen uunitusta. Sitten kuumana kansi kiinni, kun alkaa syömään niin näkee onko umpio pitänyt, eli kansi kuopalla. Voi kyllä olla että tuon huomaisi muutenkin, esim. mausta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Voitt0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Kes 2013
Viestejä: 1206
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 16.10.2022 15:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lasipurkki ja muut uunikypsytykset on umpiointia ja niiden tuotokset ei ole täyssäilykkeitä. Peltipurkkiin tehty täyssäilyke vaatii käytännössä painekeittimen tai muuten riskihakuisen elämänasenteen. Erätapion linkistä perusteet ja arviot keittoajoista sekä lämpötiloista

https://www.eratapio.fi/painekeitinohje/

Pzz: Vanhan miehen ohje; 400g purkki täytetään kalanpaloilla ja päälle kukkupää kossupullon korkillinen merisuolaa, pikkuloraus ruokaöljyä ja ketsuppia. noita tuli aikoinaam syötyä ja olihan ne reilusti kaupan sardiineja maukkaampia kun maivoja noihin puhkottiin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JyrpäJooseppi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Syy 2022
Viestejä: 352

LähetäLähetetty: 16.10.2022 15:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

late2 kirjoitti:
Vanhemmat teki lasipurkkeihin suunnilleen tällaisella menetelmällä https://www.youtube.com/watch?v=C1ZCJqSSE9w Kannen tiiviste kestää pari kertaa mutta jos käyttää vanhoja hillopurkkeja niin tuokin varmaan aika ok. Paikkakunnan facen roskalavalta tai kirpputorilta noita saa varmaan hankittua, jos ei itsellä hilloa kulu.

Pari kaveria takavuosina innostui purkittamaan peltipurkkeihin, se vaatii jo enempi laitteistoa, purkit, sulkijan ja varmaan painekeitinkin on järkevä. Mutta ehkä kannattaa testailla hommaa ensin lasipurkkien kanssa, saako maistuvaa. Vanhoissa eräjorma-lehdissä oli ilmoituksia noista peltipurkkitarvikkeista, esim. M&K:ssa, mutta näyttää olevan esim. Kärkkäisellä valikoimaa.

Sen verran lisää että ymmärsin että tuossa vanhempien käyttämässä tavassa oli olennaista juurikin videolla esitetty täyttösysteemi. Eli purkit täyteen muttei kansi ihan kiinni ennen uunitusta. Sitten kuumana kansi kiinni, kun alkaa syömään niin näkee onko umpio pitänyt, eli kansi kuopalla. Voi kyllä olla että tuon huomaisi muutenkin, esim. mausta.

Pitää olla aika pahasti pilalla että hajusta tietää. Jos botuliinia on niin eipä sitä taida hajusta tai mausta erottaa.
Jos uunissa tekee niin hommahan menee juuri noin eli kannen pitää mennä lommolle uunituksen jälkeen. Jos ei ole menny lommolle niin ei ne kuitenkaan ole pilalla, ne pitää vaan syödä suurinpiirtein sen ajan sisällä mitä normaalistikin jääkaapissa eines säilyy.

Tarkennuksena siis jos säilytykseen menneistä purkeista kansi ajan saatossa nousee niin eipä niitä kannata edes epäillä onko syötäviä, pistää kompostiin tai minne vaan muttei suuhun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
NV
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Lok 2014
Viestejä: 175

LähetäLähetetty: 16.10.2022 17:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos kaikista neuvoista. Aloitin vähän epämääräisesti, eli kyse on nimenomaan metallipurkituksesta. Siis täyssäilykkeen teosta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JyrpäJooseppi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Syy 2022
Viestejä: 352

LähetäLähetetty: 17.10.2022 08:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

NV kirjoitti:
Kiitos kaikista neuvoista. Aloitin vähän epämääräisesti, eli kyse on nimenomaan metallipurkituksesta. Siis täyssäilykkeen teosta.

Eihän sole kuin rahasta kii. Tuolta vaikka aloituspaketti:
https://www.eratapio.fi/tuote/taydellinen-aloituspaketti-purkinsuljentaan/

Vaikuttaa kalliilta mutta kyllä sitä hintaa tahtoo tulla jos jokaisen tarvittavan homman yksittäin ostaa. Tuolla sivustolla näky reseptejä ja muutakin infoa olevan.

Metallipurkituksessa olen kyllä vikonut purkkien hintaa, aika arvokas loppupeleissä on yksittäinen purkki. Tiedä sitten että pitäisikö niitä kerralla ostaa joku tuhat että saa yksikköhinnan alas?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
NV
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Lok 2014
Viestejä: 175

LähetäLähetetty: 17.10.2022 18:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No juu, tuo linkin paketti tuli nyt tilattua Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JyrpäJooseppi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Syy 2022
Viestejä: 352

LähetäLähetetty: 18.10.2022 21:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

NV kirjoitti:
No juu, tuo linkin paketti tuli nyt tilattua Very Happy

Itse oon Kärkkäiseltä katsonut kans haaveillen tuota sarjaan kuuluvaa painekeitintä, ilmeisen hyvä mutta menee minun budjetin yli kun tarkoitus olisi vain lasipurkitusta tehdä. Matalammat ja siten halvemmat painekeittimet soveltuvat paremmin minulle.

Hyviä valmistishetkiä. Alussa tee monella eri reseptillä, jokin merkintä vaan purkkiin jotta tiedät samassa valmistuserässä joka purkin sisällön. Reseptit kantsii alussa kirjoittaa ylös ja jos muutoksia tekee niin pikku jutullakin saattaa olla iso vaikutus. Maut kun tahtovat purkituksessa tehostua. Aika nopeasti sitä hokaa mikä omaan suuhun parhaimmalta maistuu ja muutaman tekokerran jälkeen rupeaa selkärangasta tulemaan teko, menee vähä kuin itsestään ja näppituntumalla.



Itse en ole lihasäilykkeitä ikinä tehnyt mutta kalasta kyllä. Itse tehtynä säilykkeet on ihan heittämällä parempia kuin kaupan säilykkeet, suurin ongelma itse tehdyissä on säilyvyys. Ne ku ei kaapissa säily vaan kyllä ne tulee aika nopeasti syötyä, mikään määrä ei ole liikaa vaan aina loppuvat Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15895

LähetäLähetetty: 18.10.2022 22:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JyrpäJooseppi kirjoitti:
Itse en ole lihasäilykkeitä ikinä tehnyt mutta kalasta kyllä. Itse tehtynä säilykkeet on ihan heittämällä parempia kuin kaupan säilykkeet, suurin ongelma itse tehdyissä on säilyvyys. Ne ku ei kaapissa säily vaan kyllä ne tulee aika nopeasti syötyä, mikään määrä ei ole liikaa vaan aina loppuvat Very Happy
Siis sama vika kuin palvilihassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Voitt0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Kes 2013
Viestejä: 1206
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 19.10.2022 11:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JyrpäJooseppi kirjoitti:
Itse oon Kärkkäiseltä katsonut kans haaveillen tuota sarjaan kuuluvaa painekeitintä, ilmeisen hyvä mutta menee minun budjetin yli kun tarkoitus olisi vain lasipurkitusta tehdä. Matalammat ja siten halvemmat painekeittimet soveltuvat paremmin minulle.


Noissa halvemmissa kannattaa katsoa myös maksimipaine. Esim 0,6 bar/106 C ainakin joissakin eli keittoaika venyyyyyyy..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
NV
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Lok 2014
Viestejä: 175

LähetäLähetetty: 20.10.2022 19:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Erätapiolla nopea toimitus. Paketti oli tänään matkahuollossa. Nyt täytyy kalastella muutama kilo särkeä että pääsee kokeilemaan hommaa.
Kohta lampaan teurastuskin edessä niin tulee sekin liha kokeiltua tossa säilöntähommassa. Hirvenlihaa ei vielä hirviä kokeilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Wikke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Elo 2004
Viestejä: 9505

LähetäLähetetty: 20.10.2022 19:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

NV kirjoitti:
Erätapiolla nopea toimitus. Paketti oli tänään matkahuollossa. Nyt täytyy kalastella muutama kilo särkeä että pääsee kokeilemaan hommaa.
Kohta lampaan teurastuskin edessä niin tulee sekin liha kokeiltua tossa säilöntähommassa. Hirvenlihaa ei vielä hirviä kokeilla.


Noh, pistähän sitten raporttia "kriittisesti"/rehellisesti. En mitenkään sinua millään tavoin epäile, mutta ihmisluonto kun tahtoo välillä unohtaa ne asioiden ankeammat, ja miinus puolet.

Tarkat reseptit myös talteen, tuomarointeen, niin kaikkien ei tarvitse kantapään kautta. Juuh, makujakin monia toki.

Pidellään peukkuja että homma rupeaa kivasti pyörimään. Smile

Ihailtavan ripeä toimitus kyllä.
_________________
Lukutaidoton sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö. Razz
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jarpe
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 25 Mar 2008
Viestejä: 94

LähetäLähetetty: 12.03.2023 03:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MOI!

lyhyesti esitettynä
Muikusta ja enimmäksen särjestä on näillä seuduin tehty, ennenkaikka pienestä särjestä "köyhän miehen lohta" eli maukasta kalasäilykettä seuraavasti,

ku olet ostellut suolkurkkuja ja punajuurta yms tölkistä paikallisesta marketisa ja laittanut nuo tölkit talteen.. niin

Pienehköä särkeä jonkun laisena paloin 2/3 tölkki täyteen,
tähän desi toista ruokaöljyä mixinä ketsupin, suolan ja yrttejen kanssa
(timjami, rakuuna, koriantteri, ehkä valkopippuri, suola.. maun mukaan vaatii harjoitteliua)
tölkin tultua 3/4 täyteen, leivinuuniin (sähköuuni käy myös 125-150C) tunneiksi..

näiden kypsyttyä, oltua leivinuunissa yön yli korkki kiinni. Tölkki umpioituu jäähtyessään, lasipurnukkaa voi käyttää 3-4 kertaa, jolloin korkin kumitiiviste höltyy - tällainen tölkki on syötävä jotain viikon sisään eli ensimmäisenä "satsista"...

Yleensä näitä kalasäilykkeitä kovin kauaa ole kun kuluvat maukkaina äkkiä..

Pitkästä kypsytysajasta johtuen ruodot ovat huomaamattoman pehmeitä, tölkitetty särki on maukasta pottujen kanssa, ruislevän, hapankorpun, näkkkärin päällä..

Meillä särkitölkit on olleet max 2-3 kk kunnes tulleet syödyiksi..

OHJETTA en suosittele kokeiltavaksi, tämä on vain omakohtaista tekemistä, jollei tölkissä kypsetytty tomaattisärki tule hyvin pian syödyksi..

Netiltä löytää paremmilla selostuksilla samankaltasia ohjeita "nettihauilla"

Siikaa on säilötty perinteisesti jotenkin "hapattamalla" mitkä säilyy parinkin vuotta, mutta setä joka aikoi opettaa mulle siian säilönnän lähti taivaallsille maille..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com