Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
NV Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Lok 2014 Viestejä: 175
|
Lähetetty: 16.10.2022 13:09 Viestin aihe: Kalansäilöntä purkittamalla? |
|
|
Onko kellään kokemusta moisesta hommasta? Lähinnä kiinnostaa kuinka iso investointi vermeiden hankinta on, ja mistä välineitä ylipäätään saa. Kaikki tieto olisi tervetullutta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
liki Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Mar 2013 Viestejä: 11243 Paikkakunta: Länsi-Uudenmaan rannikko
|
Lähetetty: 16.10.2022 14:12 Viestin aihe: |
|
|
Yhdessä Alaska-"realityistä" säilöivät kalaa oliiviöljyssä ihan "hillopurkkeihin." Kuumensivat purkin sulkemisen jälkeen jonkinlaisessa painekeittimen tapaisessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JyrpäJooseppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Syy 2022 Viestejä: 352
|
Lähetetty: 16.10.2022 15:37 Viestin aihe: Re: Kalansäilöntä purkittamalla? |
|
|
NV kirjoitti: | Onko kellään kokemusta moisesta hommasta? Lähinnä kiinnostaa kuinka iso investointi vermeiden hankinta on, ja mistä välineitä ylipäätään saa. Kaikki tieto olisi tervetullutta. |
Eihän sole kuin lasipurkit hyvin puhdistaa ja uuniin täytettynä kypsymään. Tullut aiemmin noin tehtyä ja ihan syötäviä sekä hyviä olleet. Nyt olen painekeitintä katsellut. Sais vähä turvallisemmaksi kun botuliinimyrkytyksen riski pienenis korkeamman kypsennyslämpötilan johdosta.
Painekeittimien hinta on suhteessa kokoon, pienempi on halvempi. Siitä nyt ei ole muuta haittaa kuin se että tietty pienemmässä valmistuu vähemmän tavaraa kuin isossa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15895
|
Lähetetty: 16.10.2022 15:44 Viestin aihe: |
|
|
Vanhemmat teki lasipurkkeihin suunnilleen tällaisella menetelmällä https://www.youtube.com/watch?v=C1ZCJqSSE9w Kannen tiiviste kestää pari kertaa mutta jos käyttää vanhoja hillopurkkeja niin tuokin varmaan aika ok. Paikkakunnan facen roskalavalta tai kirpputorilta noita saa varmaan hankittua, jos ei itsellä hilloa kulu.
Pari kaveria takavuosina innostui purkittamaan peltipurkkeihin, se vaatii jo enempi laitteistoa, purkit, sulkijan ja varmaan painekeitinkin on järkevä. Mutta ehkä kannattaa testailla hommaa ensin lasipurkkien kanssa, saako maistuvaa. Vanhoissa eräjorma-lehdissä oli ilmoituksia noista peltipurkkitarvikkeista, esim. M&K:ssa, mutta näyttää olevan esim. Kärkkäisellä valikoimaa.
Sen verran lisää että ymmärsin että tuossa vanhempien käyttämässä tavassa oli olennaista juurikin videolla esitetty täyttösysteemi. Eli purkit täyteen muttei kansi ihan kiinni ennen uunitusta. Sitten kuumana kansi kiinni, kun alkaa syömään niin näkee onko umpio pitänyt, eli kansi kuopalla. Voi kyllä olla että tuon huomaisi muutenkin, esim. mausta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1206 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 16.10.2022 15:54 Viestin aihe: |
|
|
Lasipurkki ja muut uunikypsytykset on umpiointia ja niiden tuotokset ei ole täyssäilykkeitä. Peltipurkkiin tehty täyssäilyke vaatii käytännössä painekeittimen tai muuten riskihakuisen elämänasenteen. Erätapion linkistä perusteet ja arviot keittoajoista sekä lämpötiloista
https://www.eratapio.fi/painekeitinohje/
Pzz: Vanhan miehen ohje; 400g purkki täytetään kalanpaloilla ja päälle kukkupää kossupullon korkillinen merisuolaa, pikkuloraus ruokaöljyä ja ketsuppia. noita tuli aikoinaam syötyä ja olihan ne reilusti kaupan sardiineja maukkaampia kun maivoja noihin puhkottiin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JyrpäJooseppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Syy 2022 Viestejä: 352
|
Lähetetty: 16.10.2022 15:59 Viestin aihe: |
|
|
late2 kirjoitti: | Vanhemmat teki lasipurkkeihin suunnilleen tällaisella menetelmällä https://www.youtube.com/watch?v=C1ZCJqSSE9w Kannen tiiviste kestää pari kertaa mutta jos käyttää vanhoja hillopurkkeja niin tuokin varmaan aika ok. Paikkakunnan facen roskalavalta tai kirpputorilta noita saa varmaan hankittua, jos ei itsellä hilloa kulu.
Pari kaveria takavuosina innostui purkittamaan peltipurkkeihin, se vaatii jo enempi laitteistoa, purkit, sulkijan ja varmaan painekeitinkin on järkevä. Mutta ehkä kannattaa testailla hommaa ensin lasipurkkien kanssa, saako maistuvaa. Vanhoissa eräjorma-lehdissä oli ilmoituksia noista peltipurkkitarvikkeista, esim. M&K:ssa, mutta näyttää olevan esim. Kärkkäisellä valikoimaa.
Sen verran lisää että ymmärsin että tuossa vanhempien käyttämässä tavassa oli olennaista juurikin videolla esitetty täyttösysteemi. Eli purkit täyteen muttei kansi ihan kiinni ennen uunitusta. Sitten kuumana kansi kiinni, kun alkaa syömään niin näkee onko umpio pitänyt, eli kansi kuopalla. Voi kyllä olla että tuon huomaisi muutenkin, esim. mausta. |
Pitää olla aika pahasti pilalla että hajusta tietää. Jos botuliinia on niin eipä sitä taida hajusta tai mausta erottaa.
Jos uunissa tekee niin hommahan menee juuri noin eli kannen pitää mennä lommolle uunituksen jälkeen. Jos ei ole menny lommolle niin ei ne kuitenkaan ole pilalla, ne pitää vaan syödä suurinpiirtein sen ajan sisällä mitä normaalistikin jääkaapissa eines säilyy.
Tarkennuksena siis jos säilytykseen menneistä purkeista kansi ajan saatossa nousee niin eipä niitä kannata edes epäillä onko syötäviä, pistää kompostiin tai minne vaan muttei suuhun. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
NV Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Lok 2014 Viestejä: 175
|
Lähetetty: 16.10.2022 17:01 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos kaikista neuvoista. Aloitin vähän epämääräisesti, eli kyse on nimenomaan metallipurkituksesta. Siis täyssäilykkeen teosta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JyrpäJooseppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Syy 2022 Viestejä: 352
|
Lähetetty: 17.10.2022 08:26 Viestin aihe: |
|
|
NV kirjoitti: | Kiitos kaikista neuvoista. Aloitin vähän epämääräisesti, eli kyse on nimenomaan metallipurkituksesta. Siis täyssäilykkeen teosta. |
Eihän sole kuin rahasta kii. Tuolta vaikka aloituspaketti:
https://www.eratapio.fi/tuote/taydellinen-aloituspaketti-purkinsuljentaan/
Vaikuttaa kalliilta mutta kyllä sitä hintaa tahtoo tulla jos jokaisen tarvittavan homman yksittäin ostaa. Tuolla sivustolla näky reseptejä ja muutakin infoa olevan.
Metallipurkituksessa olen kyllä vikonut purkkien hintaa, aika arvokas loppupeleissä on yksittäinen purkki. Tiedä sitten että pitäisikö niitä kerralla ostaa joku tuhat että saa yksikköhinnan alas? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
NV Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Lok 2014 Viestejä: 175
|
Lähetetty: 17.10.2022 18:47 Viestin aihe: |
|
|
No juu, tuo linkin paketti tuli nyt tilattua |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JyrpäJooseppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Syy 2022 Viestejä: 352
|
Lähetetty: 18.10.2022 21:12 Viestin aihe: |
|
|
NV kirjoitti: | No juu, tuo linkin paketti tuli nyt tilattua |
Itse oon Kärkkäiseltä katsonut kans haaveillen tuota sarjaan kuuluvaa painekeitintä, ilmeisen hyvä mutta menee minun budjetin yli kun tarkoitus olisi vain lasipurkitusta tehdä. Matalammat ja siten halvemmat painekeittimet soveltuvat paremmin minulle.
Hyviä valmistishetkiä. Alussa tee monella eri reseptillä, jokin merkintä vaan purkkiin jotta tiedät samassa valmistuserässä joka purkin sisällön. Reseptit kantsii alussa kirjoittaa ylös ja jos muutoksia tekee niin pikku jutullakin saattaa olla iso vaikutus. Maut kun tahtovat purkituksessa tehostua. Aika nopeasti sitä hokaa mikä omaan suuhun parhaimmalta maistuu ja muutaman tekokerran jälkeen rupeaa selkärangasta tulemaan teko, menee vähä kuin itsestään ja näppituntumalla.
Itse en ole lihasäilykkeitä ikinä tehnyt mutta kalasta kyllä. Itse tehtynä säilykkeet on ihan heittämällä parempia kuin kaupan säilykkeet, suurin ongelma itse tehdyissä on säilyvyys. Ne ku ei kaapissa säily vaan kyllä ne tulee aika nopeasti syötyä, mikään määrä ei ole liikaa vaan aina loppuvat |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15895
|
Lähetetty: 18.10.2022 22:20 Viestin aihe: |
|
|
JyrpäJooseppi kirjoitti: | Itse en ole lihasäilykkeitä ikinä tehnyt mutta kalasta kyllä. Itse tehtynä säilykkeet on ihan heittämällä parempia kuin kaupan säilykkeet, suurin ongelma itse tehdyissä on säilyvyys. Ne ku ei kaapissa säily vaan kyllä ne tulee aika nopeasti syötyä, mikään määrä ei ole liikaa vaan aina loppuvat | Siis sama vika kuin palvilihassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1206 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 19.10.2022 11:21 Viestin aihe: |
|
|
JyrpäJooseppi kirjoitti: | Itse oon Kärkkäiseltä katsonut kans haaveillen tuota sarjaan kuuluvaa painekeitintä, ilmeisen hyvä mutta menee minun budjetin yli kun tarkoitus olisi vain lasipurkitusta tehdä. Matalammat ja siten halvemmat painekeittimet soveltuvat paremmin minulle.
|
Noissa halvemmissa kannattaa katsoa myös maksimipaine. Esim 0,6 bar/106 C ainakin joissakin eli keittoaika venyyyyyyy.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
NV Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Lok 2014 Viestejä: 175
|
Lähetetty: 20.10.2022 19:32 Viestin aihe: |
|
|
Erätapiolla nopea toimitus. Paketti oli tänään matkahuollossa. Nyt täytyy kalastella muutama kilo särkeä että pääsee kokeilemaan hommaa.
Kohta lampaan teurastuskin edessä niin tulee sekin liha kokeiltua tossa säilöntähommassa. Hirvenlihaa ei vielä hirviä kokeilla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Wikke Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 9505
|
Lähetetty: 20.10.2022 19:50 Viestin aihe: |
|
|
NV kirjoitti: | Erätapiolla nopea toimitus. Paketti oli tänään matkahuollossa. Nyt täytyy kalastella muutama kilo särkeä että pääsee kokeilemaan hommaa.
Kohta lampaan teurastuskin edessä niin tulee sekin liha kokeiltua tossa säilöntähommassa. Hirvenlihaa ei vielä hirviä kokeilla. |
Noh, pistähän sitten raporttia "kriittisesti"/rehellisesti. En mitenkään sinua millään tavoin epäile, mutta ihmisluonto kun tahtoo välillä unohtaa ne asioiden ankeammat, ja miinus puolet.
Tarkat reseptit myös talteen, tuomarointeen, niin kaikkien ei tarvitse kantapään kautta. Juuh, makujakin monia toki.
Pidellään peukkuja että homma rupeaa kivasti pyörimään.
Ihailtavan ripeä toimitus kyllä. _________________ Lukutaidoton sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jarpe Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 25 Mar 2008 Viestejä: 94
|
Lähetetty: 12.03.2023 03:12 Viestin aihe: |
|
|
MOI!
lyhyesti esitettynä
Muikusta ja enimmäksen särjestä on näillä seuduin tehty, ennenkaikka pienestä särjestä "köyhän miehen lohta" eli maukasta kalasäilykettä seuraavasti,
ku olet ostellut suolkurkkuja ja punajuurta yms tölkistä paikallisesta marketisa ja laittanut nuo tölkit talteen.. niin
Pienehköä särkeä jonkun laisena paloin 2/3 tölkki täyteen,
tähän desi toista ruokaöljyä mixinä ketsupin, suolan ja yrttejen kanssa
(timjami, rakuuna, koriantteri, ehkä valkopippuri, suola.. maun mukaan vaatii harjoitteliua)
tölkin tultua 3/4 täyteen, leivinuuniin (sähköuuni käy myös 125-150C) tunneiksi..
näiden kypsyttyä, oltua leivinuunissa yön yli korkki kiinni. Tölkki umpioituu jäähtyessään, lasipurnukkaa voi käyttää 3-4 kertaa, jolloin korkin kumitiiviste höltyy - tällainen tölkki on syötävä jotain viikon sisään eli ensimmäisenä "satsista"...
Yleensä näitä kalasäilykkeitä kovin kauaa ole kun kuluvat maukkaina äkkiä..
Pitkästä kypsytysajasta johtuen ruodot ovat huomaamattoman pehmeitä, tölkitetty särki on maukasta pottujen kanssa, ruislevän, hapankorpun, näkkkärin päällä..
Meillä särkitölkit on olleet max 2-3 kk kunnes tulleet syödyiksi..
OHJETTA en suosittele kokeiltavaksi, tämä on vain omakohtaista tekemistä, jollei tölkissä kypsetytty tomaattisärki tule hyvin pian syödyksi..
Netiltä löytää paremmilla selostuksilla samankaltasia ohjeita "nettihauilla"
Siikaa on säilötty perinteisesti jotenkin "hapattamalla" mitkä säilyy parinkin vuotta, mutta setä joka aikoi opettaa mulle siian säilönnän lähti taivaallsille maille.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|