Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 03.09.2009 10:06 Viestin aihe: |
|
|
Tärkeintä muistaa ettei koskaan pese pesuaineella, muuten ei ainakaan itse ole kovin usein tarvinnut öljytä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
webram Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Tou 2005 Viestejä: 702
|
Lähetetty: 25.09.2009 10:12 Viestin aihe: |
|
|
Kertokaapa arvoisat valurautapannupaistinkääntäjäveljeskuntaritarit ihan kädestä pitäen minulle -pannunoviisille, miten sitä äitimuorilta perinnöksi saatua SkeppsHultia oikein pitää huoltaa? Nyt ainakin se "polttaa pohjaan" eli siis paistetava tarttuu ikävästi kiinni pannuun! Pintä pannussa näyttää ihan hyvältä, mikäli siitä nyt mitään ymmärrän. Perintökalleus on kohtuullisen sileä ja muutenkin ehjä, sekä metallivartinen ja mukavan korkealaitainen pannu. Mitä sille siis pitäisi tehdä, jotta siitä tulisi, tässäkin ketjussa moneen kertaan kehuttu, todellinen courmetväline!
Tämä on aivan vilpitön tiedustelu ja todellinen avunpyyntö, sillä en ole aiemmin omistanut kyseenalaista pannua, enkä juurikaan sellaisella paistellut. Arvostan hyvää ruokaa ja siksi haluaisin myös tehdä sitä kelpo välineillä.
Siis nöyrin kiitos jo näin etukäteen! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EZ_ Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Maa 2007 Viestejä: 423
|
Lähetetty: 25.09.2009 10:15 Viestin aihe: |
|
|
Pannu on joko todella liian kuuma. Ja toinen mahdollinen vinkki: älä mene lastalla kaivamaan sitä paistettavaa pihviä irti, ennenkuin se 5min on kulunut!Silloin irtoaa ja saat nätin pinnan....
Pihvinpaistossa kovemmat lämmöt ja sitten sienet ja kasvikset paaaaljon miedommalla.
Viimeinen muokkaaja, EZ_ pvm 25.09.2009 10:16, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sarvikuono Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Tam 2008 Viestejä: 9694 Paikkakunta: Suuri tyhjiö keskellä ei-mitään
|
Lähetetty: 25.09.2009 10:15 Viestin aihe: |
|
|
Rasvaa rasvaa lisää rasvaa. Valurautapannu vaatii sitä rasvaa, toisinkuin teflonit. Vaikka pinta olisi hyvän oloinen, kuuma pannu + kuiva liha tahtoo palaa kiinni. Mikäli pinnalle on tehty "öljypoltto", niin silti paiston yhteydessä voitelua. Sen oppii sitten ajan kanssa että koska tarttuu ja mikä tarttuu ja miten se tarttuu kiinni.
Edit: ja tuo mitä EZ_ sanoi, se on erinomaisen tärkeä pointti myös _________________ Video meliora proboque deteriora sequor. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 25.09.2009 18:10 Viestin aihe: |
|
|
Muistakaas nyt arvon "kanssaveljet ja sisaret"; jos valurautapannu alkaa tartuttamaan tavaraa pohjaansa niin paras huoltotoimenpide on seuraava; pestään sen pohja puhtaaksi vaikka astianpesuaineella tulikuumassa vedessä jonka jälkeen pannu kuumaksi ja kevyt rasvakäsittely tulikuumalle pannulle, sen jälkeen paistetaan lättyjä pari tuntia kuuman pannun avulla (huolehdittava siitä että vieraita on riittävästi jotka syö ne lätyt! ), muutama ensimmäinen lätty ei välttämättä irtoa hyvin, mutta vähän enemmän rasvaa niihin ensimmäisiin auttaa asiaa kummasti!! (Lätyt ei ole tarkoitettu laihduttajille tai vihanneksen purijoille!!! ) Kun sen parin litran taikinan on käyttänyt pannusta lävitse, niin sillä voi taas tehdä ruokaakin!
Tuo oli se keskiraskas huolto!
Kevythuoltoon riittää tulikuumalla vedellä pesu systeemillä pohja puhtaaksi ja litran lättytaikina pannusta lävitse!! Perheen pienimmät ainakin tykkää kyseisistä huoltotoimista!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
webram Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Tou 2005 Viestejä: 702
|
Lähetetty: 25.09.2009 19:50 Viestin aihe: |
|
|
Kiitoksii, kiitoksii! Noilla ohjeilla huolto alkaa olla hyvinkin hanskassa.
Mitenkäs se ihan kunnollinen "öljypoltto" oikein tehdään, niin että onnistuu ja pannu asettuu mojovaan paistoasentoon? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 25.09.2009 20:53 Viestin aihe: |
|
|
webram kirjoitti: | Kiitoksii, kiitoksii! Noilla ohjeilla huolto alkaa olla hyvinkin hanskassa.
Mitenkäs se ihan kunnollinen "öljypoltto" oikein tehdään, niin että onnistuu ja pannu asettuu mojovaan paistoasentoon? |
Se on asettunut paistoasentoon jo tehtaalla, joten jos rasvat kerääntyy johonkin reunaan niin hellan säätö auttaa tässä asiassa! Tämä asia ei olekaan tullut ilmi aikaisemmissa viesteissä; pannua usein syytetään huonosta paistotuloksesta vaikka vika on alustassa! Hellan/trangian tai minkä muun lämmönlähteen tahansa ne osat jotka kannattavat paistinpannua on oltava ehdottomasti vaakassa joka suuntaan eli rasvanokare pannulle ja jos se sulaessaan valuu johonkin suuntaan, niin alustan korjaus kunnes se nokare sulaa siihen keskelle on perusasia hyvän paistotuloksen saavuttamiseksi. Retkiolosuhteissa hiukan vaikeaa toteuttaa mutta koti/mökkiolosuhteissa pakollinen.
Kunnollinen öljypoltto; et tarvitse!! Löytyy jostain tämän ketjun alkupäästä ihan käypäset ohjeet! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
webram Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Tou 2005 Viestejä: 702
|
Lähetetty: 26.09.2009 09:51 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos Vilperi!
Ei pannun asennossa, eikä hellasskaan ole vikaa. Vaaterissa on ja rasva leviää tasaisesti. Tarkoitin sillä "paistoasennolla" juuri tuota pinnan polttokäsittelyä, jota sitten noilla lettu- ynnä muilla konsteilla ylläpidetään. Ajattelin "uusia" sen ja haluaisin tehdä sen todellakin kunnolla!
Illalla paistoin kaksi muhkeaa naudan sisäfilepihviä ja ihan kohtuullisin tuloksin, ainakin rouvan hymystä päätellen, joten ei kai tuo pannu ihan huonoimmassa hapessa kuitenkaan ole! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 26.09.2009 10:45 Viestin aihe: |
|
|
No nyt vaan ne kahden litran lettukestit pystyyn rasvaa säästämättä ja unohdat sitten sen pannun pesun; paistotalkoon jälkeen vähän jäähtyneen pannun pyyhkäisy serlalla riittää ennen seuraavia koitoksia!! Ja kun olet sen pannun näin saanut perusuntoon, niin älä koskaan käytä pesuainetta sen puhdistamiseen; pahimmassa tapauksessa sentti vettä pohjalle ja hellalle kiehumaan kunnes saat "karstat" poistettua ja rasvakäsittely ja lettukestit perään. Valurautapannu on vaativa työkalu mutta se palkitsee käyttäjänsä aivan omanmakuisella lopputuloksella jota ei voi verrata mihinkään teflonpannuun. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 26.09.2009 10:49 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Valurautapannu on vaativa työkalu mutta se palkitsee käyttäjänsä aivan omanmakuisella lopputuloksella jota ei voi verrata mihinkään teflonpannuun. |
Hahahaaa.... Valurautapannu on vähä niinku kuksa, josta kaikki juomat maistuu ihan omanlaiseltaan... _________________ I'm back! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 26.09.2009 11:08 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Muistakaas nyt arvon "kanssaveljet ja sisaret"; jos valurautapannu alkaa tartuttamaan tavaraa pohjaansa niin paras huoltotoimenpide on seuraava; pestään sen pohja puhtaaksi vaikka astianpesuaineella tulikuumassa vedessä |
Ei ei ei ei. Valurautapannua ei saa ikinä mennä pesemään millään pesuaineella. Ainoa oikea keino puhdistaa valurautapannu on laittaa se lähes täyteen vettä ja sitten hellalle ja levy päälle. Vesi saa ihan rauhassa kiehua vaikka puoli tuntia pannussa ja välillä sitä saa lisätäkin. Tämän jälkeen otetaan patasuti, jolla yksinkertaisesti vaan hangataan pehmennyt lika irti. Vanha keino on paras. Tämän jälkeen pannun voi rasvata suolattomalla öljyllä/rasvalla.
Pannu on hyvä puhdistaa jokaisen paistokerran jälkeen, eiitei siitä tule kuvassa olevan pannun kaltainen.
Patasuti
_________________ I'm back! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 26.09.2009 11:22 Viestin aihe: |
|
|
Mikäs vika tuossa pannussa on ottaen huomioon sen lähtöasetelmat; joka puolelta ruosteessa joka sitten poistettiin enemmän tai vähemmän hikeä vuodattaen ja enemmän kaljaa juoden! Sitten sitä suolassa liotettiin uuni täysillä ja lopuksi annettiin possun ihraa sen verran että päästiin lättyjä paistamaan. Aikaa tuosta perushuollosta on mennyt yli 5v ja nykyään pannu on tuon näköinen, mutta eipä polta pohjaan!
PS. Olisit nyt lisännyt tuon kuvan alle sen alkuperäisenkin tekstin!!!
(JA EI SITTEN UNOHDETA SITÄ PANNUN HUOLTOA!!!: ) _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 27.09.2009 14:28 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Mikäs vika tuossa pannussa on |
Helevetin sottasen näkönen...
_________________ I'm back! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
-Demo- Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Syy 2007 Viestejä: 248
|
Lähetetty: 28.09.2009 21:04 Viestin aihe: |
|
|
pannu levylle, pohjalle hienoa merisuolaa niin jotta pohja peittyy reilusti!
levy täysille ja huudatetaan sitä pannua siinä niin kauan että kaikki epämääräinen musta kökkö on yhdistynyt suolan kanssa(välillä hiukan heiluttelee pannua ja vaikka lastalla sekoittelee)
Suola roskiin, tulikuumalle pannulle vettä jotta vähän kiehahtaa ja harjalla pyöräytys niin pitäs olla yhtä puhas kuin kaupasta tulessa sillon vuonna -68.
Sitte pannu uudestaa tulille ja pyöritellään possun silavaa siinä pannulla ja lopuks vielä pyyhkästään jollakin rätillä rasvat pois... ja nyt on hyvä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
standard Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Lok 2006 Viestejä: 510 Paikkakunta: vakka-suomi
|
Lähetetty: 29.09.2009 12:10 Viestin aihe: |
|
|
Itsellä rönneby sellai oisko 28cm halkasijaltaa, parempaa ei ole viel vastaan tullut. Samoin joku ruotsalainen valurautapata ja on aika piälikkö ruuanlaitossa tämäkin
Suolalla putsaus on se oikein vanha konsti, itse en ole tehny tätä mutta rasvaillu välillä
Parhaan rasvapolton saa tosiaan silavalla tehtyä, hieroo pannuu kokonansa silavalla ja jos ei oo puukahvaa niin uniin sellaset 200-250 astetta ja antaa sellasen tunnin kaks tiristä siellä, itse nakannu taysin metalliset leivin uuniin pariksi tuntii ja on aikas hyvä pinta tän jälkeen.
Silavaa saa kaupasta ostaa ja ihan puhdistettuakin, jos ei tuo ihan suoraa possun pläski oo nii kaunista laiteltavaa. Itsel ainaka entine emäntä ei oikee pitäny näostä
Viimeinen muokkaaja, standard pvm 29.09.2009 12:28, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|