Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 21.12.2008 11:31 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Miksiköhän tuo vanha kansa sitten on aina suosinut sitä hidasta suolausta; Paas koittaen tehdä joulukinkku sun metodillasi ja puhu sen jälkeen uudestaan!! (mulla se kuitenkin on tällä hetkellä suolavedessä likoamassa) |
Jänkäkurppa kirjoitti: | Suolausaste on vain aikaan verrannollinen ei epämääräiseen ripottelumäärään. Suola tasaantuu kun lihat otetaan suolauksen jälkeen pyyhittyinä "muhimaan". |
Tapahtuisiko tuon "muhimisen" aikana suolan tasoittuminen? Isompi pala vaatii muutaman päivän enemmän tasoittumiseen, mutta eikös kinkkusikin lillu siellä saavissa aika pitkään.
Kyllä minusta muinoin lihat on nimenomaan umpisuolattu eikä suolavedessä liotettu.
Miksi imeyttää vettä lihaan, kun se poistuu sieltä kuitenkin? _________________ Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 22.12.2008 09:58 Viestin aihe: |
|
|
Kuivasuolalihat tehtiin ennen tähän tapaan:
Reilun kokoinen lautalaatikko, pohjalta vähän hutasten tehty, eli rakoa 2-3 mm.
Asennetaan irti lattiasta. Laatikon alle on tarpeen "rasvapeltiä" vastaava allas.
Karkeaa suolaa vähintään runsaasti, saa maatalouskaupoista säkeittäin.
Teuraseläin sopiviksi, mielellään reiluiksi + 2 kg paloiksi.
Annetaan lihojen valua tai pyyhitään pinnalta suht kuivaksi.
Lootan pohjalle ainakin 5 cm suolaa, ladotaan lihakerros suolan päälle harvakseltaan.
Päälle suolaa niin, että lihat peittyvät kokonaan.
Uusi kerros lihaa ja suolaa jne..laatikkoa ei tarvitse vielä peittääkään.
Muutaman päivän päästä tarkastus, kuinka kosteaa suola on ja miten suolavettä on valunut pois. Jos suola on kovin kosteaa, voi lihat ottaa pois, hämmennellä suolaa ja antaa kosteuden haihtua muutaman päivän. Suolan voi tietysti vaihtaa, sehän on halpaa. Kannattaa tarkastaa 2-3 kertaa ensimmäisten viikkojen aikana.
Kun liha on selvästi kovettunut ja tuntuu syötävälle, voi laatikon peittää kannella.
Kun suola on imenyt lihasta sopivasti kosteutta pois, ei liha enää suolaannukaan enempää ja liha säilyy suolan sisässä pitkään, purjelaiva-aikana kestivät valtamerireissut yli vuodenkin.
Onnistunut kuivasuolaliha ei ole kovin kaukana pitkään ilmakuivatusta rakenteensa eikä makunsakaan puolesta. Syksyllä kuivasuolattua lihaa voi vielä kevätalvella ilmakuivatakin.
Suolaisuus on kyllä vähintään 6-kertainen verenpainelääkärin sallimaan.. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 22.12.2008 11:23 Viestin aihe: |
|
|
VOSTOZNOSIBIRSKAJA LAIKA kirjoitti: | Mitenkähän toimis tuossa Esterin tyyppisessä savustimessa se sähkövastus, jota markkinoivat kylmäsavustukseen. Laittas vastuksen sinne tuhkaluukkuun.
|
Pitäisi testata. Joko tuhkaluukkuun tai sitten suoraan sisälle.
"Ammattilainen" jolta tämän kylmäsavustus-tavan urkin, vannoo tuohon "luonnonsavun" tapaan.
Ja täytyy sanoa etten kyllä parempaa kylmäsavulohta ole maistanut kuin tämän "mestarin" tekemää.
Hänen mielestä tuo +20 astetta olisi optimi lämpötila parhaaseen tulokseen. Pääsisköhän tuolla vastuksella siihen ?
Toisaalta taas tämä savustustapa ei onnistu kuin viileällä kelillä, jäähdytyksen puuttuessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6373 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 22.12.2008 16:39 Viestin aihe: |
|
|
Ei pääse vastuksella (12V 3A) noihin lämpöihin, nostaa tuossa sinun kaapissa lämpötilaa muutaman asteen. Mutta sinunlaisella miehellä ei ole temppu eikä mikään vetästä sinne saunan kiukaan vastusta ja 380VAC. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jänkäkurppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Syy 2008 Viestejä: 2139 Paikkakunta: Takajänkhä
|
Lähetetty: 22.12.2008 20:51 Viestin aihe: |
|
|
VILIPERI
Kinkun suolaus raakana on pahin virhe minkä voi tehdä
Oikea ohje:
1.Kinkku pakasteesta jäisenä yöksi leivinuuniin. 22.12. Joululeivonnaisten jälkeen Miellellään ei sianlihaa vaan vasan koko takaronkka 10-15kg. Uunin lämpötila 150-180 astetta koska jäinen paisti jäähdyttää nopeasti uunin noin 100-120 asteeseen
2. Kilo merisuoolaa 10 l vettä keittäen . Laimennetaan lisäämällä kylmää
10l vettä. (vaatii jo kinkun kanssa 60l saavin) Tehdään valmiikisi
Ei jodisuoloja ( kitkerä maku) vaan karkeaa merisuolaa
3.Uunista kuuma paistos veteen noin kolmeksi tunniksi aamulla 23.12
4. Pesällinen puita leivinuunii 23.12.
5. Kinkku takaisin leivinuuniin kuorrutettuna Uunin lämpötila 180-200 astetta
6. Aattoa vasten yöksi leivinuuniin karjalanpaisti( hirvi+sika) Ja aattoaamuna imelletty perunalaatikko sekä lanttu ja porkkanaloorat muhimaan attoiltaa varten
Näin tehtynä liha vetää sopivan suolan. Paistio on mehevän kosteaa. Ei murene leikatessa pitkin pöytää.
Ei myöskään kinkkupussiin kerry suolausvettä, jolloin saat keitettyä kinkkua, ei paistettua.
Tulee monta jouluruokaa näin tehtynä oikealla ajalla valmiksi ja leivinuuni aromit.. nammm
Suolaveden voi myös keittäessä maustaa pippuri+ sipuli ym. Minulle kinkkuun riittäää pelkkä suola, jolloin riistan maku parhaiten esiin.
jo vain maistuu....maistuis viliperillekkin
JK: äläkä viliperi selitä enää mitään omias |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 22.12.2008 21:43 Viestin aihe: |
|
|
Taas on lihat valmistumassa ja pitkä yö edessä, mutta eihän sitä päivällä ole tunnelmaa...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 23.12.2008 16:19 Viestin aihe: |
|
|
Joulupöytään jänistä.
Sekä naapurin teurastamaa sikaa. On kaloriarvot kohillaan tuossa kylkipalassa
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
älg Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2008 Viestejä: 479 Paikkakunta: ruotsi
|
Lähetetty: 23.12.2008 22:17 Viestin aihe: |
|
|
pakko olla kuolalappu leuvanalla kun kattelee noita kivinevan kuvia, pitäs lailla kieltää.Kuinka kauvan sulla toi possu oli pöntössä?Laittakaa vaan kuvia mukaan joku jo moiteskeli että on liikaa kuvia,lisää kuvia ja HAUSKAA JOULUA FINNPAISSAREILLE!!! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
juhaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Hel 2005 Viestejä: 2042
|
Lähetetty: 23.12.2008 22:21 Viestin aihe: |
|
|
Tuo palvattu siankylki on muuten jonkunsortin viagran korvike. _________________ Pukki haluaisi maistaa Marjukan piparia! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 23.12.2008 22:32 Viestin aihe: |
|
|
Hä hää...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
heguli Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Hel 2005 Viestejä: 5666
|
Lähetetty: 23.12.2008 22:38 Viestin aihe: |
|
|
eikös esteri ole sen verran nuori ettei sen tarvii potkua hakee yölampun sydämestä, lähetä ne tänne. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 23.12.2008 22:41 Viestin aihe: |
|
|
eiiii.pojat,pojat...kala se on joka k@lun kangistaa ja suola suorana pittää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 23.12.2008 23:21 Viestin aihe: |
|
|
älg kirjoitti: | pakko olla kuolalappu leuvanalla kun kattelee noita kivinevan kuvia, pitäs lailla kieltää.Kuinka kauvan sulla toi possu oli pöntössä?Laittakaa vaan kuvia mukaan joku jo moiteskeli että on liikaa kuvia,lisää kuvia ja HAUSKAA JOULUA FINNPAISSAREILLE!!! |
Noilla isoimmilla paloilla aikaa taisi vierähtää vajaa 16h. Pitkä prosessi olla tolokkuna |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 27.02.2009 09:52 Viestin aihe: |
|
|
Viikonloppuna pitäsi ryhhäytä taas savustammaan.
Leppävarantoja tarkastaessa, kiipesi huoli puiden riittävyydestä 12 h sessioon.
Haapaa/ koivua löytyisi hätätilassa lepän sekkaan lisukkeeksi, vaan kestääkö laittaa ?
Onko leppä tosissaan "ainoa" käypä puulaji savustukseen ?
Nimim. Rankamehtäänkö ? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jänkäkurppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Syy 2008 Viestejä: 2139 Paikkakunta: Takajänkhä
|
Lähetetty: 27.02.2009 11:54 Viestin aihe: |
|
|
esteri kirjoitti: | Viikonloppuna pitäsi ryhhäytä taas savustammaan.
Leppävarantoja tarkastaessa, kiipesi huoli puiden riittävyydestä 12 h sessioon.
Haapaa/ koivua löytyisi hätätilassa lepän sekkaan lisukkeeksi, vaan kestääkö laittaa ?
Onko leppä tosissaan "ainoa" käypä puulaji savustukseen ?
Nimim. Rankamehtäänkö ? |
jos otat kuoren pois haavasta ja koivusta , niin käy, väriä saat riittävästi jos edes puolet leppää.. muutama risu katajaa joskus väliin. Maku joka sopii riistalle |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|