Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20575 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 29.09.2008 10:48 Viestin aihe: Kerma versus kasvisrasva”kerma” |
|
|
Kerma versus kasvisrasva”kerma”
Miesten ruuanlaitossahan on aika usein valloillaan meininki, että voita (valu)rautapannuun ja kermaa kastikkeeseen. Muut systeemit tuomitaan heti suoralta kädeltä.
Toisaalta, samat kaverit haluaisivat monesti elää yli viisikymppisiksi…
Onko joku muu ”sortunut” läskistymisen, terveyshommien tms. seurauksena näihin kasvisrasvasekoitteisiin?
Noista on kuulunut myös jonkinlaista spekulaatioita, että olisivat vielä epäterveellisempiä mitä ”aito tavara”. Näitähän on kaikenmoisia ”kevyttä ja paksua” jne. Mitähän nämä oikeasti ovat ja minkähän moinen efekti noilla on keholle pitkäaikaisessa käytössä?
Ainakin omasta mielestä noilla pystyy kuitenkin tekemään vähintään kohtuullisen makuista arkiruokaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3556
|
Lähetetty: 29.09.2008 11:15 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä noilla on menty kaikessa, missä muutenkin kermaa lutraisi. Ihan täysin toimii minusta, ehkä ei niin täyteläinen maku ole kuitenkaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sarvikuono Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Tam 2008 Viestejä: 9694 Paikkakunta: Suuri tyhjiö keskellä ei-mitään
|
Lähetetty: 29.09.2008 11:22 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen hyvä, terveysvaikutusten osalta on paha mennä sanomaan, kun terveystieto muuttuu kokoajan ja suositukset vaihtelevat.
mutta sen voin sanoa, että jos tuote sisältää kovetettua kasvirasvaa, se on ns. epäterveellisempää kuin eläinrasva.
Siitä en tiedä mitä nämä kevyet ja paksut muuten ovat. kasvirasvasekoitelitkuissa pystyy valmistaja sekoittelemaan just sellaista rasvapitoisuutta ja nesteen "paksuus"-astetta kuin haluaa. Pitkäaikaiskäytöstä on kans paha sanoa, kun terveysvaikutukset yleensä kai ilmenee vasta kymmenen+ vuoden käytössä, ja nykyisiä kevytlitkuja ei taida olla ollutkaan vielä niin kauaa..
Mutta käytämme kotona noita itsekin aika paljon. Hyvää niilläkin saa, pääosa maustahan tulee itse lihasta / kalasta ja kasviksista, jota sitten vahvistetaan mausteilla hieman tai hieman enemmän. _________________ Video meliora proboque deteriora sequor. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20575 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 29.09.2008 11:28 Viestin aihe: |
|
|
Ainakin nämä kasvisrasvaseokset tuntuvat kaupan hyllyillä olevan jonkinlaisessa ”nosteessa”. Meinaan erityyppisiä seoksia pukkaa uusia aina silloin tällöin.
Aika lailla omassa taloudessa on oikean kerman käyttö vähentynyt viimeisen kymmenkuntavuoden aikana. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 29.09.2008 18:42 Viestin aihe: |
|
|
Arkiruuan kanssa usein tulee käytettyä 5%, 7% ja 15% "kasvirasvakermoja". Kyllä noi pelittää siinä missä oikea kermakin. Tosin terveysvaukutteisuudesta en tiedä kun aika monesti noissa käytetään juuri tuota kovetettua kasvirasvaa joka ei oikeasti ole sen terveellisempää, mutta ompahan sitä rasvaa sitten vähemmän...
Koskaan ei ole tullut tehtyä sokkotestiä erottaisiko sitä oikeasti "kasvirasvakerman" aidosta ja oikeasta. Jotenkin tuntuu, että oikealla kermalla ja voilla tehty maistuu paremmalta, mutta kuten taannoisessa sokkona tehdyssä oluttestissä tuolla pohjoisessa -eipä se ennakkosuosikki noussut voittajaksi... Paljon on omista etukäteisistä mielikuvista kiinni.
Itse käytän poikkeuksetta arkena noita kevyempiä vaihtoehtoja ja sitten jos jotain erityistä niin silloin käytetään oikeaa kermaa ja voita... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20575 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 03.10.2008 15:41 Viestin aihe: |
|
|
Loikka kirjoitti: | Arkiruuan kanssa usein tulee käytettyä 5%, 7% ja 15% "kasvirasvakermoja". Kyllä noi pelittää siinä missä oikea kermakin. |
Omaan arkikäyttöön on aika pitkälti vakiintunut tuo 15-volttinen Flora.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Maa 2004 Viestejä: 357 Paikkakunta: Turku/Noormarkku
|
Lähetetty: 04.10.2008 00:37 Viestin aihe: |
|
|
lähes aina tulee riistaruuat laitettua noista valion 10 tai 15 volttisista ruokakermoista. en sitten tiedä mitä ne pitää sisällään. jotenkin oon kuvitellut että ne on"aitoa" kermaa, mutta hieman kevyempää. Joskus erehdyksissä menin tekemään kastikken tollasesta jostain florasta tai jostain muusta kamalasta. soosi muistutti koiran oksennusta. en kyllä toiste oo ostanu noita. Ilmeisesti kuitenkin joku osaa noista ruokaa laittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7535
|
Lähetetty: 04.10.2008 05:55 Viestin aihe: |
|
|
Kasvisrasvat ovat kuin Kossu lantattuna tai 458 45-70 latauksina... Vähän sinne päin,mutta ei vaan saa samaa elämystä kuin aidoista asioista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
noniin Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2005 Viestejä: 975
|
Lähetetty: 04.10.2008 08:02 Viestin aihe: |
|
|
Maistakaapa ihan raakana kermaa ja tuota kevyt juttua. Toinen maistuu lateksille ja toinen maistuu.. niin, kermalle. En oo sen koommin kevyt juttuja harrastanut. Mutta olen kehitellyt menut siten ettei tuota voita ja kermaa tarvitse tolkuttomasti nauttia. Tais olla Välimäki joka lanseerasi tuon lateksin noille kevyt jutuille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Janme Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Elo 2004 Viestejä: 756 Paikkakunta: \o/
|
Lähetetty: 04.10.2008 08:29 Viestin aihe: |
|
|
Paremmat ruoat tulee tehtyä oikiasta kermasta ja perusmätöt nuista kevyemmistä. Tosin kevyemmistä vain siksi, että emäntä vaatii.
Useimmiten en kuitenkaan liharuokiin tee maitopohjasta kastiketta, oikeastaan todella harvoin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EsaP Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Syy 2006 Viestejä: 1284 Paikkakunta: Paimio
|
Lähetetty: 04.10.2008 11:33 Viestin aihe: |
|
|
Itse en noihin kasvikermoihin koske. Käytän pelkästään valion ruokakermaa 15%:na. hyllyillä on myös erilaisia halpisversioina noita kermoja, mutta ravistelutesti paljastaa nopeasti laadun.
Noita kevytversioitahan voi itsekin valmistaa. Flooraa saat kun ostat rasvatonta maitoa ja lisäät siihen rypsiöljyä tarvittavan määrän. Ruokakerma valmistuu kuohukermaa samalla rasvattomalla maidolla blandaten |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 04.10.2008 18:24 Viestin aihe: |
|
|
Näkyy sen verta pitävän korjata, että tuo 15% "kasvirasvakerma" ei olekkaan kasvirasvakermaa vaan juuri tuota Valion kevyt kermaa...
Sitä vastoin tuo 7% tavara jonka mainitsin on sitten "kasvirasva"kermaa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20575 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 04.10.2008 21:56 Viestin aihe: |
|
|
Mielenkiintoista.
Olen kuvitellut, että kaikki nämä kevytversiot ovat "kasvikermoja".
Eli ilmeisesti Valiolta on joku kevytkerma, vähän niinkuin kevytmaito, jossa rasvapitoisuus on pienempi, mutta tavara on muuten aitoa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20575 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 09.10.2008 12:42 Viestin aihe: |
|
|
On näissä tosiaan "kaikenmoista". Keskimmäisessä Valiolaisessa ehkä vähiten "kuttaperkkaa"?
Florassa ei tosiaan ole lainkaan "oikeaa kermaa"
Onko joku muuten tutkinut tuollaista oikeaa kermapurkkia, onko niissäkin jotain E-mömmöjä?
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
JukkaI Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Riihimäki
|
Lähetetty: 09.10.2008 14:36 Viestin aihe: |
|
|
Onhan niissä kermoissakin karrageeni nimistä sakeuttamisainetta joka valmistetaan merilevästä. Ei siis varsinainen kuttaperkka tai edes selluloosa.
Nuo luonnonmukaiset kevyttuotteet ovatkin sitten melkoista kemiaa. Nuo valokuvan purkit sisältävät:
E1442 = Tärkkelysasetaatti, hydroxypropyl starch phosphate. Wikipedia ei tarkkaan tunne tuota.
E412 = Guarkumi Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine. Intiasta Sveitsin kautta tulleessa guarkumissa on todettu erittäin korkeita pitoisuuksia dioksiinia ja kiellettyä torjunta-ainetta pentakloorifenolia. Linkki: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?id=651
E407 = Karrageeni Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan merilevästä. Käytetään jäätelössä, makeisissa ja hyytelöissä.
E331 = Natriumsitraatit Happamuuden säätöaine Sitruunahapon suola?
E471 = Mono- and diglycerides. Synthetic fats, produced from glycerol and natural fatty acids, mainly from plant origin, but also fats of animal origin may be used.
E330 = Sitruunahappo.
Olisikohan noiden kevyttuotteiden käyttäminen sitten jonkinmoista kastikekemiaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|