Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 27.08.2008 11:12 Viestin aihe: Pienriistan käsittelyä ja säilömistä - niksipirkka |
|
|
Yleisön pyynnöstä pitänee tämmöinen topici avata.
Tarkoituksena olisi siis keräillä erilaisia näkemyksiä ja kokemuksia tavoista, menetelmistä, nikseistä ja laitteista pienriistan käsittelyn suhteen. Hyvä olisi, jos niksejä tuli sieltä täältä aina heti laukauksesta siihen hetkeen kun kokki päättää aloittaa hommansa. Itselläni ei juuri nyt ole sulana nutullisia elikoita, joten aloitellaan kevyesti keskivaiheilta. Muut jatkakoot rankemmalla kamalla.
Pakastettaessa riistaa olisi pakastepussista tai astiasta paras saada kaikki mahdollinen ilma pois jottei liha pääse pakastuksen aikana kuivahtamaan ja tuulettelemaan aromejaan harakoille.
Yksi helppo ja halpa konsti ilman laitteita on painaa pakastepussiin laitettu liha veden alle vaikkapa lavuaariin. Suuaukko tietysti jätetään pinnalle. Veden paine työntää melkoisen osan ilmasta pois ja "köyhän miehen vakuumi" on valmis.
Kallis ei ole kuitenkaan kaupallinenkaan versio.
Ehkäpä edullisin (n. 180 €) toimiva vekotin on Foodsaverin tyhjiöpakkaaja. Ammattimaisempia (ja kalliimpia) toki löytyy, mutta toimivaksi on todettu tämäkin. Foodsaver pakkaa materiaalit vakuumipussiin, - putkeen tai tyhjiöastiaan. Putki on monikäyttöinen, sillä siinä käyttäjä voi valita vakuumipakkauksen koon riistan mukaan.
Ero vakuumiin pakatun ja pussiin pyöritellyn lihan tai kalan välillä on mielestäni melkoinen. Kannattaa kokeilla.
Muutamia huomioita:
- Kaikki terävät luut ja piikit kannattaa poistaa/suojata ennen vakumointia, jottei pussi puhkea ja homma mene sitä myöten hukkaan.
- Kaikki turhat nesteet pois ennen vakumointia. Kone imee muuten nesteen kaukaloonsa ja vakuumin sulkeva vastus jäähtyy nesteen vuoksi. Sulusta voi näin tulla epäkurantti.
- Jostain syystä ensin folioon kääräisty ja sitten vakumoitu liha/kala tuntuu pysyvän vielä parempana.
- Pussi kannattaa mitoittaa mieluummin reiluksi kuin liian pieneksi. Pienen pussin suu tahtoo jäädä ruttuun ja polttovaiheessa se ei sulkeudu kunnolla.
- Koneella (uudemmat Foodsaverit) voi tehdä myös marinaadivakuumeja tai keskeyttää tyhjiöinnin kun siltä tuntuu. Voi siis tehdä "löysiä paketteja".
Tässä toinen varteenotettava tapa säilöä riista
_________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Viimeinen muokkaaja, Rastinsahi pvm 27.08.2008 11:39, muokattu 3 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 27.08.2008 11:23 Viestin aihe: |
|
|
Jälkimmäistä tapaa tullut viimevuosina suosittua. Kuivuminen hidastuu ja riistan omat aromit säilyy "pakastimenmaun" kustannuksella.
Nyletyssä säilömisessä ne pussia repivät terävät luunpäät eliminoituu pitkälti niin, että ei katkaise (esim. niillä "viskarsseilla") raajoja, vaan murtaa aina nivelen kohdalta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 27.08.2008 11:42 Viestin aihe: |
|
|
Noh, nuo nyt on kuitenkin koirien keräilemiä raanana muhineita noutolintuja suolineen päivineen Mutta nuttuineen tulee itsekin osa säilöttyä, lähinnä kuitenkin vain ne, jotka ovat saaneet siistin osuman. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.08.2008 11:53 Viestin aihe: |
|
|
Olen pitkälti ratkaissut tuon pussinpuhkeamisongelman sillä että käärin ensiksi linnun pakastepussiin, puristan ilman pois, solmin pussin, käärin paketin talouspaperiin, sujautan syntyneen paketin toiseen pussiin. Ei valu liemet ulommasta pussista mihinkään. Välipaperiin voi nyös näpsäkästi liimata tarran tai kirjoittaa suoraan paperiin osviittaa sisällöstä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 27.08.2008 11:59 Viestin aihe: |
|
|
Meillä ei juuri muita sorsia syödäkkään, kuin löytöraanakoita (muutama tulee toki itsekin kaudessaan tiputettua). Vasta vrk:ta vanhemmat kuolleet (ilmoista riippuen) joutaa suolineen noutolinnuiksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 27.08.2008 12:46 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | Vasta vrk:ta vanhemmat kuolleet (ilmoista riippuen) joutaa suolineen noutolinnuiksi. |
Siksihän niitä onkin tuossa noin vähän. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sahkuifk Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2007 Viestejä: 932
|
Lähetetty: 27.08.2008 19:29 Viestin aihe: |
|
|
Ioni tossa jo mainitti sen tärkeän jutun, aina pitää merkitä mitä siellä pussissa on, ja koska se on sinne laitettu. Sitä kun saunan jälkeen myllää pakastimesta pyhäksi ruokaa niin ei tule sitten ylläreitä aamulla. _________________ jos ei voi, niin se on voi voi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 27.08.2008 19:34 Viestin aihe: |
|
|
Niin, tai jotta erottaa ne noutolinnut syömäsellaisista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.08.2008 19:40 Viestin aihe: |
|
|
Ja kannattaa kyllä käyttää suurta ja selkeää fonttia niissä merkinnöissä. Monasti sitä on mies saunan jälkeen sen verran huonossa lukukunnossa... En siis minä mutta joku toinen saattaa olla.
Sydämet kannattaa ehdottomasti pakata omiksi pakkauksikseen. On mukava sitten pikkuvälipalaksi pyöräyttää kunnon valurautapannulla voin kanssa. Sydämet halki, suonet pois, suola pintaan ja tunniksi pöydälle lämpiämään sulatuksen jälkeen. Vot. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 27.08.2008 19:48 Viestin aihe: |
|
|
Samaan syssyyn kivipiira ohuina siivuina. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.08.2008 19:54 Viestin aihe: |
|
|
Minusta kivipiira on aika sitkasta ohuenakin. Joku voisi laittaa tähän kivipiiramakkaran ohjeen. Joskus olen kalkkunan sellaista syönyt ja kyllä oli hyvää! Teerestä suolta vaan ja sinne mausteiden kera? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JMD Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Elo 2006 Viestejä: 572
|
Lähetetty: 16.09.2008 01:13 Viestin aihe: |
|
|
Mitenkä muuten olette saanut alkusyksyn saaliit säilymään useamman päivän reissussa jossain esim kairassa tai luodolla,jossa ei ole sähköä? Meillä on ollut vanha juuttisäkki,joka on toiminut oivana säilytyspaikkana.Kastelee säkin ja laittaa riistan sinne,,niin pysyy muutaman päivän aivan hyvänä,kun vain muistaa pitää säkin suun tiukasti kiinni kärpästen varalta.Vielä kun muistaa pitää säkin varjossa ja kastelee välillä,niin pysyy yllättävän viileänä. _________________ par ekaa män huttiin,mutta kolmas osuki jo valioon! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|