Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
susihiisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2006 Viestejä: 1396 Paikkakunta: Työvoimapula
|
Lähetetty: 10.04.2007 13:43 Viestin aihe: |
|
|
Unohtui mainita. Ko kittilän mies nautti "vihreää" pussitupakkaa pari pussia viikossa. Sen verran kasvikunnan tuotteita _________________ Joka sialle joulu koittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 10.04.2007 18:19 Viestin aihe: |
|
|
Näyttäs Keski-Suomeen lupailevan viikonlopulle jo semmosia lukemia että saattaa ruveta kärpänen lentämään, joten kyllä minä jo jättäisin lihannostot ensi keväälle. Niiden joilla vielä siellä kiikkuu lihoja seinillä, ei kannata hätäillä.
Joku oli siellä maistatuttanut seinäistä tuttavillaan: sitä ei kannata tehdä, koska siitä ei voi mitään hyvää seurata. Jos maistu maistajan suussa pahalle, niin ilveillään. Jos maistu hyvälle, niin ne kinuaa sinun lihat suihinsa.
Kuivalihavelliä ei meillä sen kummemmin yleensä suurusteta. Sensijaan jos on käytetty suolalaatikossa ollutta lihaa, sitä kyllä liotetaan ensin liikojen suolojen vähentämistä varten.
Pihkatappia meikäläinen ei saa syntymään kyllä millään, reissuilla jos ruisleipää syö, niin tavara lentää äkistämättä. Kun nuo ruistuotteet omaavat meikäläisessä sen vaikutuksen. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Over&Under ***
Liittynyt: 23 Syy 2004 Viestejä: 395
|
Lähetetty: 08.02.2008 16:46 Viestin aihe: |
|
|
Uppista..
Nyt tarvitsisi käytännön kokemuksia ja neuvoja arvon wannabii-jäkäläjoonaksilta, jotka ovat kuivalihaa tehneet perinteisten oppien mukaan täällä etelämpänä.
Muutaman paistin olen ajatellut uhrata, hirveä ja valkkaria.
Ajatuksena kiintosuolaus ämpärissä, josta täältä olen lukenut yhtä sun toista.
Lyhyt kertaus ajankohdasta ja lihojen sijoittelusta, metodeista ynnä muuta säätämistä ja maininnan arvoista. _________________ jepjep... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lapinleuku Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Tam 2006 Viestejä: 917 Paikkakunta: Inari
|
Lähetetty: 08.02.2008 21:58 Viestin aihe: |
|
|
Ite laitoin lihat riippumaan kuunvaihteessa. On niin ihmeellinen talvi että kypsynevät hyvin jo nyt....
No joo, ite raakasuolaan. Tuli kokeiltua nestesuolaustakin, mutta jotenkin tuo raakasuolaus on helpomaa ja pidän mausta enemmän. Laitan jäiset lihat astiaan ja tiristelen kouransilmästä reilusti karkeaa suolaa päälle. Nyt laitoin 25 kiloa lihoja ja oiskohan tuota suolaa menny joku 3 pakettia. Kääntelen sitte niitä lihoja siinä astiassa sulamisen aikana ja vanhan sanonnan: "tänään aamupäivällä suolaan, huomenna iltapäivällä kuivumaan" mukaan mennään eli saavat olla astiassa huoneenlämmössä noin 30-35 tuntia. Sitten olen leikannut lihoista rasvat pois ja paloitellut semmoisiksi parin kolmen sormen vahvuisiksi paloiksi. Siihen vaan sitte narut läpi ja ulos parvalle roikkumaan. Kelien mukaan valmistuvat, kannattaa aina välillä käydä maistelemassa. Jos tekee ohuempaa palaa niin valmistuvat nopeammin, mutta itse ruukaan tehdä aika isoja paloja.
Tänä vuonna tuli laitettua 15 kiloa sydäntä ja pari paistia roikkumaan tähän ekaan satsiin. Parva on ihan täynnä. Täytyy vielä tehdä toinen satsi keväämmällä. Lihat kuivaan tosiaan parin puun väliin tehdyssä parvassa, jossa on satakunta koukkua lihojen ripustelua varten. Siihen saa sitten ympärille katiskaverkon viriteltyä ettei pääse linnut nokkimaan. Hyvää tulee.
Ai niin, lihojen kuivuusastetta voi sitten tasoitella jääkaapissa myöhemmin. Itse kuivaan lihat hieman punertavaksi keskeltä eli en ihan kuivaksi. Veristä liha ei kuitenkaan saa olla. _________________ www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 10.02.2008 22:45 Viestin aihe: |
|
|
Totta ne eteläsuomen miehet ketkä viime vuonna myöhästy jalon lihan teon aloittamisesta, jo marketeista suolausastiota on ostaneet ettei taas juna jätä asemalle?! Jos ei ole vielä astioita, niin lihat sulamaan ja hopihopi kauppaan astioita ja suolaa ostamaan. Ite meinasin vielä jonku viikon ootella kun täällä pitemmästä talavea piisaa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 10.02.2008 22:50 Viestin aihe: |
|
|
Ei tarvi laittaa tänäkään vuonna!! 4 astetta lämmintä ja merenlahti sulana tossa vierellä!!
_________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 11.02.2008 08:22 Viestin aihe: |
|
|
Tuuhan Vilipertti pois jo sieltä Palmasista... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 11.02.2008 10:13 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Ei tarvi laittaa tänäkään vuonna!! 4 astetta lämmintä ja merenlahti sulana tossa vierellä!! ] |
Seli seli. Et vaan osaa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Thome Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 07 Mar 2007 Viestejä: 21 Paikkakunta: Vesanto
|
Lähetetty: 15.02.2008 09:42 Viestin aihe: |
|
|
Lihat on roikkumassa ja kuivauskeli vallan mainio täällä keski-suomen ja pohjois-savon rajamailla. 4 astetta pakkasta ja nasakka tuuli. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 23.02.2008 21:39 Viestin aihe: |
|
|
Maaliskuu jo ovella kolokuttelee, mutta ei ole kelit vielä innostaneet lihoja sulaan nostamaan. Ensi viikolle lupailee selvää pakkaskeliä, joten ootellaan vielä. Kaikki enteilee seinäsen tekoon superkelejä, eli pakkaskauden jälkeen tulee semmoset aurinkoiset kelit, että räystäiltä rutina kuuluu.
Kylymäsavustuslaitteisiin värkkäilin tuuletinta ja väsäilin tasasuuntaajaa muuntajan perään. En uskonut levyllä olevan mitään vikaa vaikka linjassa ollut sulake paloi, mutta olihan se lopulta pakko kun diodilta savu nousi On ne vaikeita nämä sähkötyöt. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Over&Under ***
Liittynyt: 23 Syy 2004 Viestejä: 395
|
Lähetetty: 25.02.2008 15:32 Viestin aihe: |
|
|
Toista päivää roikkuvat. Nyt se on korkeemmassa kädessä.
Eipä tarvinnut ihmetellä siinä naruja solmiessa, että miksi se liha on niin helevetin kallista sieltä lapista ostettuna. _________________ jepjep... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2232 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 26.02.2008 01:07 Viestin aihe: |
|
|
Tänään löin muutaman kilon hirvenvasan ja poron paistia roikkumaan. Pittää vielä jostakin hommata lampaan sydämiä. Viime vuonna olivat ainakin omasta mielestä kaikkein parhaita. Vedin tänä vuonna melko ohueksi siivuksi, kun meinasivat osa jäädä viimevuonna raakanlaiseksi. Pääseepähän ainakin aikasemmin maistelemaan. Suoliksi löin 4% hienoa suolaa valmiiksi leikattuihin siivuihin ja annoin imeytyä täysin. Tuli siinäkin viimevuonna semmosta kämmiä, että ei paksummat oikein suolautuneet läpi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 26.02.2008 09:25 Viestin aihe: |
|
|
Antaahan tulla ensin kunnon kelit. Nytkin 18 astetta pakkasta eikä vielä oikeastaan yhtään auringon plussalla käyttämää poutapäivää. Kun ei hätäile, niin saa KUIVATlihat äkimmin. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Over&Under ***
Liittynyt: 23 Syy 2004 Viestejä: 395
|
Lähetetty: 26.02.2008 19:42 Viestin aihe: |
|
|
Rastinsahi kirjoitti: | Antaahan tulla ensin kunnon kelit. Nytkin 18 astetta pakkasta eikä vielä oikeastaan yhtään auringon plussalla käyttämää poutapäivää. Kun ei hätäile, niin saa KUIVATlihat äkimmin. |
Näyttäs, että täälläpäin on kelit just eikä melkein nyt. Tänään paisteli melko mukavasti ja nyt on pudonnut hituc alle nollan. _________________ jepjep... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ent.ap Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2005 Viestejä: 1666
|
Lähetetty: 01.03.2008 13:53 Viestin aihe: kuivaliha |
|
|
Löyty pakastimesta vielä kuivalihavellin aihnet
Kohta on valmista ja SYÖHMÄN.
Antheksi vaan kaikille jokka luulevat syövänsä "maailmanparasta", kun sisäfilettä syövät.....
Joop, on riippumassa nämä tämänkevhän jutut ja pääsiäisenä pitäs maistaa. _________________ Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|