OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Haulikon puhdistus

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
karjala takaisin



Liittynyt: 01 Maa 2006
Viestejä: 2
Paikkakunta: Saarijärvi

LähetäLähetetty: 01.03.2006 22:10    Viestin aihe: Haulikon puhdistus Vastaa lainaamalla viestiä

No niin, tuli tuossa metsästyskortti tentittyä ja sitä mukaa ensimmäinen tussari hankittua. Tutun tuttavalla oli sopivasti ylimääräisenä todella hyväkuntoinen (ammuttu muutama kymmenen laakia) BRNO ZH 301 ja sehän sopi käteen kuin nenä päähän.

Ja sitten se varsinainen kysymys. Eli kävin tänään radalla menettämässä neitsyyteni tuon aseen kanssa ja nyt olisi piiput rassattava. Radalla sai ihan yksin paukuttaa, joten sieltä en neuvoa saanut. Siispä, uskaltaako tuon metalli häkkyrän työntää tuonne piippuun? Kyseessä siis puhdistussarjan mukana tullut metallilangasta pyöritetty "kierukka". Tuntui olevan vaan niin pirun tiukka että pelkäsin naarmuttavani piiput sillä. Liotin kököt sitten öljyllä ja työnsin pelkällä pumpulilla piiput puhtaiksi, no lähtihän ne noinkin.

Kertokaa siis vanhemmat ja viisaammat mikä tuon mystisen kierukan tarkoitus on? Öljyharjan ja sen pehmeän puhdistus tuppulan käyttö on hanskassa.

Kiitos jo näin etukäteen kaikille jotka viitsivät kirjoitella.

ps. jos jollain on hyviä vinkkejä yleisesti haulikon puhdistukseen ja kunnossapitoon niin neuvoja otetaan mielellään vastaan. Kyseessä on siis ensimmäinen haulikkoni.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Torhammer
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Syy 2005
Viestejä: 259
Paikkakunta: P-Savo

LähetäLähetetty: 01.03.2006 22:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos tarkoitat sitä metallilangasta pyöriteltyä vispilä hässäkkää niin se on tarkoitettu sillan käyttöön eli siihen pyöritellään sillaa sopivan paksulti. Se on jotain piippua kevyempää tavaraa eikä naarmuta piippua. Jollakin jenkki foorumilla joku billy kehui miten hyvin haulikon piipun putsaaminen sujuu tamppoonilla mutta tiedäppä häntä... itse olen käyttänyt ihan vaan työsopimuksen irtisanoneista vaatteista revittyjä tilkkuja joilla olen piipun kuivannut. Tilkut olen työntänyt piipun läpi jämäkällä alumiinisella puikolla jossa ei ole minkäänlaista kärkeä kiinni.

Tarkoitatko nuilla pehmeillä tuppuloilla niitä valkeita huopatulppia? onhan ne käteviä mutta maksaavat paljon. (Tosin jos 2-3 krt vuodessa haulikon putsaan niin tuskin tulee vararikko) Kiväärin puhdistamiseen nuo huopatulpat on kyllä käteviä.

Sitten kun olet öljynnyt aseen piiput ja laitat sen kaappiin niin laita se piippu alaspäin rätin päälle jotta ylimääräinen öljy valuu piipuista pois eikä lukkokoneistoon. Sinne kertyessään kaiken !&%¤# kanssa saattaa aiheuttaa ongelmia sekä puiseen perään valuessaan turvottaa perää.
_________________
Tavi eli sinisorsa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tärppi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Mar 2004
Viestejä: 1699
Paikkakunta: Pallas

LähetäLähetetty: 02.03.2006 01:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eipä tähän ole muuta lisättävää,kuin tervetuloa foorumille!
Ja terveisiä täältä itäpuolen naapurikunnasta Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 02.03.2006 09:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se metallilanka-"hässäkkä" ei muuten ole tarkoitettu käytettäväksi sillan kanssa vaan sinältään haulikupeista piippuun jäävän muovin poistoon. Häkkyrä on piippuun työnnettäessä tiukka ja pitää melkoista narinaa. Jos kuitenkin kaikki langat ovat ehjiä (katkennut langanpää naarmuttaa piippua !!), niin ei muuta kuin rohkea työntö ja sinne menee. Muutamalla työnnöllä pitäisi muovin poistua.

Normaaliin puhdistukseen toimii tavallisesta Talouspaperista tehty pitkulainen "tollo" erinomaisesti, kunhan piippu on ensin saanut rauhassa öljyt sisällään "tekeytyä". Itse taittelen palan ensin pituussuunnassa neljään osaan ja rullaan syntyneen levyn sitten tiukaksi rullaksi. Pitäisi sopia "heittämällä" 12 cal. piippuun. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ettei yritä piipuun liian tiukkaa "tolloa", sillä sellaisen kanssa saattaa tulla ongelmia.

Vielä yksi tärkeä seikka taittuvan aseen huoltoon; muista aina huollon yhteydessä sivellä ohut kerros vedetöntä vaseliinia piippuosan niihin kiillotettuihin sivupintoihin jotka koskettavat lukonkehystä. Tämä ehkäisee ko. pintojen kulumaa ja aseesi pysyy "tiukkana" pitempään.

Huollon yhteydessä kannattaa kaikki aseen pinnat sivellä öljyyn kastetulla tupolla. Tämä ehkäisee ruostumista. Muista käyttää huollossa kunnollisia "moderneja" aseöljyjä ja jätä ANTICORROL suosiolla aseliikkeen hyllyyn. Se nimittäin on alunperin (kuten jo muuten nimikin sanoo) ruostesuoja-aine eikä niinkään puhdistava aseöljy. Em. tuotteella on paha taipumus ajanmyötä "pikeytyä" josta on haittaa varsinkin lukko- ja liipaisinkoneiston toiminnalle.

JA VARO VISUSTI PÄÄSTÄMÄSTÄ ASEÖLJYÄ TUKIN PUUOSIIN !
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vesku
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2004
Viestejä: 395
Paikkakunta: Eteläinen syrjäseutu

LähetäLähetetty: 02.03.2006 10:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ihmettelin itsekin joskus kyseistä vispilää ja sain ohjeen että se pitää "ruuvata" piipusta läpi rutinoista välittämättä. Sitkeästi piipussa kiinni oleva lyijy lähtee myös hyvin irti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
JiiPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Huh 2004
Viestejä: 317
Paikkakunta: Keski-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 02.03.2006 11:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kannattaa kuitenkin tarkistaa ettei yritä piipuun liian tiukkaa "tolloa", sillä sellaisen kanssa saattaa tulla ongelmia.


Jeps kokemusta on. Peukalo usein aika tohjona kiitos ejektoreiden Mad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
karjala takaisin



Liittynyt: 01 Maa 2006
Viestejä: 2
Paikkakunta: Saarijärvi

LähetäLähetetty: 02.03.2006 12:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos vastauksista!

Eli kyseisellä vispilällä voi surutta hoonata jämiä piipuista, kunhan se on ehjä? Täytyypä perehtyä tuon toimintaan seuraavan kovapanosammunnan jälkeen.

Sitten olisi vielä kysymys tuosta aseen puhdistuksesta ampumaan lähdettäessä. Piipuista öljyt tottakai pois, mutta miten on tuon liipaisinkoneiston osalta. Innostuksissani öljysin tuon lukko-osan sekä liipaisinkoneiston melko reilulla kädellä (lue: öljyä on ko. osissa vähintään riittävästi) Smile Olisiko öljy sitten ennen ampumista saatava mahd. hyvin poistettua noista osista, tai onko siitä aseelle/ampumiselle jotain haittaa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vesku58
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Syy 2005
Viestejä: 348
Paikkakunta: Fyysisesti Rauman keskusta, emotionaalisesti Etelä-Seinäjoki

LähetäLähetetty: 02.03.2006 13:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

karjala takaisin kirjoitti:
Innostuksissani öljysin tuon lukko-osan sekä liipaisinkoneiston melko reilulla kädellä (lue: öljyä on ko. osissa vähintään riittävästi) Smile Olisiko öljy sitten ennen ampumista saatava mahd. hyvin poistettua noista osista, tai onko siitä aseelle/ampumiselle jotain haittaa?

Ei taida olla aivan helppoa poistaa öljyjä laukaisukoneistosta, mutta ei se öljy ammuttaessa haittaa niin kauan kuin koneisto suostuu toimimaan. Aikaa myöten öljyn pikeentyessä se sitten voi ruveta takkuilemaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sauer_91
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 31 Tam 2006
Viestejä: 101

LähetäLähetetty: 31.03.2006 20:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

muistakaa sitten että sitä metallihäkkyraa ei saa vedellä edestakaisin! se pitää työntää piipun läpi ja irroittaa kun se tulee ulos toisestä päästä. muuten se saattaa hajota ja silloin sitä ei saa pois piipun sisältä ilman piipun naarmutumista. näin on yksi tunnettu aseseppä minua opastanut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Jari2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1284
Paikkakunta: pohjois-häme

LähetäLähetetty: 01.04.2006 09:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mä käytän suppareiden ja patruunapesän kartion siivoamiseen messinkiharjaa, johon tein messingistä vielä jatkopätkän. Sen laitan porakoneeseen, ja ei muuta kuin pora pyörimään. Nopeasti lähtee lyijykököt ja muut, eikä tarvi kuin tehdä edestakaista liikettä. Koko työkalu on noin 15cm pitkä, ja harjan pituus noin 8-9cm.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com