Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Heero Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tou 2021 Viestejä: 2426
|
Lähetetty: 26.12.2024 22:03 Viestin aihe: |
|
|
Wikke kirjoitti: |
Juu, otsikko oli 12 vuotta sitten kympin lauta, huomasin kyllä... |
Tiedätkö montakin, jotka eivät suostu käyttämään PE500-leikkuulautaa? Netissä homma lähtee herkästi lapasesta, mikään muu kuin paras ei ole mitään. Sama pätee veitsiin. Omani on 20-30 euron Victorinoxeja ja ihan hyvin pelaa. Harva edes osaa teroittaa niin hyvin, että 200 euron veitsestä olisi noihin verrattuna hyötyä.
Liha- ja kalakaupoissa näyttää olevan leikkuulaudat juuri samaa materiaalia kuin omani ja siellä sentään niitä käytetään päivittäin. Toki puulauta on hyvä ja niitä itsellänikin on muutama, mutta nyt päädyin muoviin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Wikke Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 9520
|
Lähetetty: 26.12.2024 23:38 Viestin aihe: |
|
|
Heero kirjoitti: | Tiedätkö montakin, jotka eivät suostu käyttämään PE500-leikkuulautaa? |
Noh, meidän taloudessa ei muovisia käytetä kuin satunnaissesti mökillä ulkogrillillä.
Heero kirjoitti: |
Netissä homma lähtee herkästi lapasesta, mikään muu kuin paras ei ole mitään. Sama pätee veitsiin. Omani on 20-30 euron Victorinoxeja ja ihan hyvin pelaa. |
Toisesille riittää että ase käy 150-100mm./100m. Toiset haluaa 15-10mm.
Heero kirjoitti: | Harva edes osaa teroittaa niin hyvin, että 200 euron veitsestä olisi noihin verrattuna hyötyä.
|
Jus´t laitoin puoliskolle pukin tuoman: https://hitohira-japan.com/products/bna-010-05-cb105 pikku sipuliveitsen siihen kondikseen että tomaatista leikkasi kannan pitämättä siitä tompsusta kiinni. Eikä ökyhintainen "super teräs", vaan ihan perus VG-10:piä. Taisihan siihen toki jokunen tunti nussiintua...
Mutta kuten sanottu, keittiö hifistely (harrastus sekin) eri kuin lahtivaja... _________________ Lukutaidoton sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Oskari Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2004 Viestejä: 4489
|
Lähetetty: 27.12.2024 07:01 Viestin aihe: |
|
|
Wikke kirjoitti: | Heero kirjoitti: | Tiedätkö montakin, jotka eivät suostu käyttämään PE500-leikkuulautaa? |
Noh, meidän taloudessa ei muovisia käytetä kuin satunnaissesti mökillä ulkogrillillä.
Heero kirjoitti: |
Netissä homma lähtee herkästi lapasesta, mikään muu kuin paras ei ole mitään. Sama pätee veitsiin. Omani on 20-30 euron Victorinoxeja ja ihan hyvin pelaa. |
Toisesille riittää että ase käy 150-100mm./100m. Toiset haluaa 15-10mm.
Heero kirjoitti: | Harva edes osaa teroittaa niin hyvin, että 200 euron veitsestä olisi noihin verrattuna hyötyä.
|
Jus´t laitoin puoliskolle pukin tuoman: https://hitohira-japan.com/products/bna-010-05-cb105 pikku sipuliveitsen siihen kondikseen että tomaatista leikkasi kannan pitämättä siitä tompsusta kiinni. Eikä ökyhintainen "super teräs", vaan ihan perus VG-10:piä. Taisihan siihen toki jokunen tunti nussiintua...
Mutta kuten sanottu, keittiö hifistely (harrastus sekin) eri kuin lahtivaja... |
Kun katsoo elintarvikepuolelle niin muoviset alustat on käytössä, kuten myös monissa lahtivajoissa missä paljon leikataan.
Veitsiä on paljonkin meillä ollut mitkä mennyt roskiin, halpisveitsistä osa kun on sellaisia että ei oikein saa uuden tylsyttyä enää pitämään teräänsä ja nämä laadukkammat saa teroitella niin pitkään kuin metallia riittää.
Noita ruhoja kun kotona perkailee niin hyväksi todennut ison muovisen laudan, kuppiterällä ja kuviosahalla saa tehtyä kahvanreiän mistä kantaa ja nostelee. Sopii isompi pala kerrallaan sen päälle.
Sen enempää sitten ole hifistelyä, tyyli vapaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jyrkkä D Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2008 Viestejä: 6288
|
Lähetetty: 27.12.2024 10:07 Viestin aihe: |
|
|
Heero kirjoitti: | Löysin muovilevyjä myyvän liikkeen, josta sai ostettua PE500-levyä määrämittaisena. Ei ihan kympillä, mutta netissä määrämittaisena myytäviä leikkuulautoja paljon halvempaa kuitenkin.
Kotikeittiössä kunnollisen leikkuulaudan kanssa ongelmana on puhdistus. Otin mitat tiskikoneesta ja teetin kaksi maksimimittaista palaa. Nyt pitäisi keksiä hyvä tapa, jolla 20 mm levyt voi helposti liittää yhteen käytön ajaksi ja irrottaa pesun ajaksi. Miten saisi jyrsittyä samantyyppisen pontin, jota esim. parkettilaudoissa käytetään?
Tai sitten pienet koukut levyn reunoihin ja kumilenkillä yhteen? Muita ideoita? Pontissa ei olisi irrallisia osia, jotka ovat pian kateissa, eikä metalliosien rakoja, joiden puhdistus on oma juttunsa. |
Ei ole ongelma. Tee pienet palikat alle ja pese suihkussa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Wikke Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 9520
|
Lähetetty: 27.12.2024 10:54 Viestin aihe: |
|
|
Oskari kirjoitti: | Kun katsoo elintarvikepuolelle niin muoviset alustat on käytössä, kuten myös monissa lahtivajoissa missä paljon leikataan.
|
Ja tähän on syynsä, nimittäin kustannustehokkuus. Mietitäänpä vaikka ammatti lihanleikkaaja, vaikkapa jossain Atrialla. Onko hänen käytössään olevat veitset & leikkuulaudat hänen oman mieltymyksensä mukaan valittu? Vaiko ihan vain niillä mennään mitä työnantaja tarjoaa? Onko hänellä aikaa, tai suodaanko sitä työsuoritteessaan vaikkapa useamman tunnin teroitus sessioon viikossa?
Oskari kirjoitti: | nämä laadukkammat saa teroitella niin pitkään kuin metallia riittää.
|
Tässä päästäneen taasen siihen että millä teroitetaan. Jos tahkolla tahi vaikka nauhakoneilla, niin metalli todellakin loppuu jossain vaiheessa. Vaikkapa kivillä teroitettaessa laadukkaampi veitsi on elinikäinen, mikäli sille ei odottamatonta damagea tule.
Mikäli halutaan vähän suhteutusta: Moni saattaa hommata 2000€ aseen ja siihen saman hintaisen tähtäimen + varusteita silmää räpäyttämättä. Ehkäpä viellä latausvermeitä- ja materiaalia päälle. Montako käyttötuntia vuodessa? Pari laadukkaampaa (esim. 100-200€ pcs.) keittiöveistä ja vaikkapa 500-1000€ teroitus välineisiin (joilla pystyy sitten kaiken muunkin, myös ne erästelyvehkeet, taloudessa teroittamaan, mikä terävyyttä saksista lähtien tarvitsee). Montako tuntia keittiössä viihtyvä ja kokkaamisesta mahdollisesti pitävä ihminen käyttää sitä veistä vaikkapa viikossa? Niillä vaikkapa muutamalla keittiöveitsellä ja teroituskampeilla pärjää ikänsä, mutta pyssyjähän tarvitsee hankkia tarpeiden, "tarpeiden" tai mielihalujen mukaan lisää. Tietenkään jos on micromoskan mussuttaja, tai jauhelihakastike/spagetti/keitinperunat hahmo, niin asialla ei tokikaan yhtään mitään väliä. Siinä vähän kontestia. Toki monen mielestä kunnon teroittamiseen on hukkaan heitettyä aikaa (Tokikin vaikkapa latailukin sitä on, ja opetella sekin pitää, kaupasta kun saa valmiita patruunoita), mutta sitä vähentää kummasti veitsiystävällinen lauta. Jos elinikää jäljellä oletetusti vaikkapa 20-30v. niin vuosihinta ei ole kovin suuri. Mikäli käyttäjiä enemmän, jakaa sitten sen mukaan. Paljonko on vaikkapa jonkun esimerkiksi Netflix:in vuosikulu? No niinpä!
Vähän aihetta liipaten, on aika usein tullut pistettyä merkille että kuinka usein törmää siihen että metsästäjällä saattaa olla useita tonneja aseessaan kannossa, mutta vyöllä tai taskussa joku parin euron, parhaimmillaan parinkympin puukon- tai veitsen irvikuva, ja sekin räävittömässä terässä.
Tämä ei siis ollut kohdennettu mitenkään Oskarille, vaikka lainaukset hältä, vaan ihan ylipäänsä pähkintää... _________________ Lukutaidoton sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RaakaRane Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hel 2014 Viestejä: 1765
|
Lähetetty: 27.12.2024 11:20 Viestin aihe: |
|
|
Leikkuulaudoista. Tiktokissa törmäsin videoon missä puhuttiin mikromuoveista.. Leikkuulauta vaihtui meillä puiseen. Onneksi oli tuliaisina valmiiksi ostettu. Tosin eri juttu kannattiko se tuoda liki 9000km päästä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Heero Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tou 2021 Viestejä: 2426
|
Lähetetty: 27.12.2024 21:13 Viestin aihe: |
|
|
Tiktok on vakuuttava informaatiokanava. Paljonko mikromuovia leikkuulaudasta elintarvikkeisiin siirtyy ja mikä on sen vaikutus ihmiseen? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Heero Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tou 2021 Viestejä: 2426
|
Lähetetty: 27.12.2024 21:21 Viestin aihe: |
|
|
Jos 2+2ke asepaketti on sellainen, joka tuntuu hyvältä, sillä on hyvä laittaa luoti matkaan kohti elävää olentoa. Jos 30 euron Victorinixilla saa kuolleen eläimen paistitkin leikattua ilman, että veitsi tuntuu rajoittavalta tekijältä, eikö homma ole silloin ok?
Jos jonain päivänä 30 euron Victorinoxista loppuu terä, sitten ostan uuden ja totean, että onpahan ollut veitsellä käyttöä. Pojallekin olen sanonut, ettei yhtään harmita, jos ajat pyörän tai hiihdät sukset loppuun. Se harmittaa, jos ne makaa varastossa vailla käyttöä.
Jos parin kympin leikkuulauta osoittautuu terveysriskiksi, alan suunnitella kotikäyttöön soveltuvan puulaudan hankintaa. Toivottavasti silloin teollisuuskin havahtuu samaan ongelmaan.
Viimeinen muokkaaja, Heero pvm 28.12.2024 07:45, muokattu 2 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sigamees Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Mar 2008 Viestejä: 11324
|
Lähetetty: 27.12.2024 21:23 Viestin aihe: |
|
|
Mä tilasin sen saksasta, sain alle 15e
On sekä iso puinen, että pienempiä muovisia leikkuulautoja. Puinen seisoo nurkassa ja nuo konepestävät käytössä. Ihminen on laiska. _________________ Running target! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Heero Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tou 2021 Viestejä: 2426
|
Lähetetty: 28.12.2024 08:53 Viestin aihe: |
|
|
Googlettelin aihetta leikkuulauta ja mikromuovi. Tosiaan yhden tutkimuksen mukaan muovisesta laudasta voi irrota "jopa" 50 grammaa muovia vuodessa ja tämä "tieto" oli tiktokkiinkin napattu. Tarkkaa tietoa minulla ei ole siitä, miten tuo määrä saatiin selville, mutta ilmeisesti kokeessa pilkottiin porkkanoita. 50 grammaa, jota klikkiotsikoissa käytetään, on laskennallinen maksimimäärä. On kuitenkin selvää, ettei nelihenkisen perheen leikkuulaudasta häviä viidessä vuodessa kiloa muovia. Näin helposti saadaan siis kaikkein typerimmät suuruusluokkavirheet, joita kansalle tiktokissa ja muun propagandan yhteydessä syötetään, sivuutettua
Evira suosittelee ravintolatoiminnassa muovisia leikkuulautoja. Puisia voi käyttää vain kuiville elintarvikkeille. Toki kotikeittiössä on eroa ravintolaan, mutta jos muovi olisi terveysriski, se varmasti suosituksissa huomioitaisiin.
Viimeinen muokkaaja, Heero pvm 28.12.2024 08:59, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17177 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 28.12.2024 08:58 Viestin aihe: |
|
|
Heero kirjoitti: | Jos 2+2ke asepaketti on sellainen, joka tuntuu hyvältä, sillä on hyvä laittaa luoti matkaan kohti elävää olentoa. Jos 30 euron Victorinixilla saa kuolleen eläimen paistitkin leikattua ilman, että veitsi tuntuu rajoittavalta tekijältä, eikö homma ole silloin ok?
Jos jonain päivänä 30 euron Victorinoxista loppuu terä, sitten ostan uuden. |
En ymmärrä miten se aseen plus kiikarin hinta tähän veitsiasiaan liittyy, 4+5ke asepaketillisena pitää kysyä että mikä veitsi se olisi oikea valinta minulle?
En ole mielestäni nylkyveitsirintamalla hoksannut kuin 3 katekoriaa, nämä nykyset giesserit/swibot/viktorinoxit/yms, sitten jenkkien hirmuisen paksuilla ja jäykillä terillä tehdyt metsästyspuukot/linkkarit ja sitten suomalaisten seppien kalliitkin puukahvaiset perinteiset puukot.....
Keittiöveitsiä sitten löytyy erikseen ja hyviä nimenomaan suikaloinnin suurmaan japanin suunnilta. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 35506
|
Lähetetty: 28.12.2024 09:49 Viestin aihe: |
|
|
Ostin Ohlsonilta jokusen tammisen hyllylaudan, halpaa kuin saippua, ja liimaan niistä kasaan muutaman leikkuulaudan, parempi materiaali tuokin kuin muovi. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Oskari Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2004 Viestejä: 4489
|
Lähetetty: 28.12.2024 10:36 Viestin aihe: |
|
|
Jyrkkä D kirjoitti: | Heero kirjoitti: | Löysin muovilevyjä myyvän liikkeen, josta sai ostettua PE500-levyä määrämittaisena. Ei ihan kympillä, mutta netissä määrämittaisena myytäviä leikkuulautoja paljon halvempaa kuitenkin.
Kotikeittiössä kunnollisen leikkuulaudan kanssa ongelmana on puhdistus. Otin mitat tiskikoneesta ja teetin kaksi maksimimittaista palaa. Nyt pitäisi keksiä hyvä tapa, jolla 20 mm levyt voi helposti liittää yhteen käytön ajaksi ja irrottaa pesun ajaksi. Miten saisi jyrsittyä samantyyppisen pontin, jota esim. parkettilaudoissa käytetään?
Tai sitten pienet koukut levyn reunoihin ja kumilenkillä yhteen? Muita ideoita? Pontissa ei olisi irrallisia osia, jotka ovat pian kateissa, eikä metalliosien rakoja, joiden puhdistus on oma juttunsa. |
Ei ole ongelma. Tee pienet palikat alle ja pese suihkussa. |
Tämä, pesuhuoneessa itsekkin leikkuualustan pesen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Oskari Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2004 Viestejä: 4489
|
Lähetetty: 28.12.2024 10:41 Viestin aihe: |
|
|
Wikke kirjoitti: | Oskari kirjoitti: | Kun katsoo elintarvikepuolelle niin muoviset alustat on käytössä, kuten myös monissa lahtivajoissa missä paljon leikataan.
|
Ja tähän on syynsä, nimittäin kustannustehokkuus. Mietitäänpä vaikka ammatti lihanleikkaaja, vaikkapa jossain Atrialla. Onko hänen käytössään olevat veitset & leikkuulaudat hänen oman mieltymyksensä mukaan valittu? Vaiko ihan vain niillä mennään mitä työnantaja tarjoaa? Onko hänellä aikaa, tai suodaanko sitä työsuoritteessaan vaikkapa useamman tunnin teroitus sessioon viikossa?
Oskari kirjoitti: | nämä laadukkammat saa teroitella niin pitkään kuin metallia riittää.
|
Tässä päästäneen taasen siihen että millä teroitetaan. Jos tahkolla tahi vaikka nauhakoneilla, niin metalli todellakin loppuu jossain vaiheessa. Vaikkapa kivillä teroitettaessa laadukkaampi veitsi on elinikäinen, mikäli sille ei odottamatonta damagea tule.
Mikäli halutaan vähän suhteutusta: Moni saattaa hommata 2000€ aseen ja siihen saman hintaisen tähtäimen + varusteita silmää räpäyttämättä. Ehkäpä viellä latausvermeitä- ja materiaalia päälle. Montako käyttötuntia vuodessa? Pari laadukkaampaa (esim. 100-200€ pcs.) keittiöveistä ja vaikkapa 500-1000€ teroitus välineisiin (joilla pystyy sitten kaiken muunkin, myös ne erästelyvehkeet, taloudessa teroittamaan, mikä terävyyttä saksista lähtien tarvitsee). Montako tuntia keittiössä viihtyvä ja kokkaamisesta mahdollisesti pitävä ihminen käyttää sitä veistä vaikkapa viikossa? Niillä vaikkapa muutamalla keittiöveitsellä ja teroituskampeilla pärjää ikänsä, mutta pyssyjähän tarvitsee hankkia tarpeiden, "tarpeiden" tai mielihalujen mukaan lisää. Tietenkään jos on micromoskan mussuttaja, tai jauhelihakastike/spagetti/keitinperunat hahmo, niin asialla ei tokikaan yhtään mitään väliä. Siinä vähän kontestia. Toki monen mielestä kunnon teroittamiseen on hukkaan heitettyä aikaa (Tokikin vaikkapa latailukin sitä on, ja opetella sekin pitää, kaupasta kun saa valmiita patruunoita), mutta sitä vähentää kummasti veitsiystävällinen lauta. Jos elinikää jäljellä oletetusti vaikkapa 20-30v. niin vuosihinta ei ole kovin suuri. Mikäli käyttäjiä enemmän, jakaa sitten sen mukaan. Paljonko on vaikkapa jonkun esimerkiksi Netflix:in vuosikulu? No niinpä!
Vähän aihetta liipaten, on aika usein tullut pistettyä merkille että kuinka usein törmää siihen että metsästäjällä saattaa olla useita tonneja aseessaan kannossa, mutta vyöllä tai taskussa joku parin euron, parhaimmillaan parinkympin puukon- tai veitsen irvikuva, ja sekin räävittömässä terässä.
Tämä ei siis ollut kohdennettu mitenkään Oskarille, vaikka lainaukset hältä, vaan ihan ylipäänsä pähkintää... |
On sitten kotona tai teollisessa työssä niin useampi leikkuuveitsi oltava, tylsä sivuun ja terävä käteen. Laadukaskin terä äkkiä tylsä kun luita pitkin vetää, puhumattakaan nykmisestä.
Session jälkeen sitten teroitellaan seuraavaa kertaa varten.
Teroituskamppeita ollut monia erilaisia kokeilussa, muutamat vuodet menty Tormekin tahkolla niin pysyy se teräkulma haluttuna, veitset 15ast ja puukot 20ast ja nahkalaikalla vimmeistely.
Tahtoo se terä vaan kulua kun teroittelee, näitä halpoja marketin veitsiä ollut jokuset mitä on lahjaksi tullut, kertakäyttöisiä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Wikke Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 9520
|
Lähetetty: 28.12.2024 12:40 Viestin aihe: |
|
|
Oskari kirjoitti: | On sitten kotona tai teollisessa työssä niin useampi leikkuuveitsi oltava, tylsä sivuun ja terävä käteen. Laadukaskin terä äkkiä tylsä kun luita pitkin vetää, puhumattakaan nykmisestä.
|
Pari päivää sitten:
Wikke kirjoitti: | Jos kyseessä vaikkapa ruhon paloittelu, tahi lihojen irroittelu luista veitsistä verrattuna (niitä prässättyjä pellin palasia, joita tahkolla tai jollain hömpöttimillä "teroitetaan") sitten keittiö toimintaan, on aavistuksen erillaista. |
Oskari kirjoitti: | tahkolla niin pysyy se teräkulma haluttuna ---
Tahtoo se terä vaan kulua kun teroittelee |
Eilen:
Wikke kirjoitti: | Tässä päästäneen taasen siihen että millä teroitetaan. Jos tahkolla tahi vaikka nauhakoneilla, niin metalli todellakin loppuu jossain vaiheessa. Vaikkapa kivillä teroitettaessa laadukkaampi veitsi on elinikäinen, mikäli sille ei odottamatonta damagea tule. |
Pointtini tuossa linkin laudassa oli, että jos niitä vaikkapa vähän parempia/paremmin teroitetettuja veitsiä haluaa "helliä", niin varteenotettava ja hygieeninen vaihtoehto. Ja edelleen, siellä ruu`anlaitto vaiheessa, ei ruhon pilkkomisessa. _________________ Lukutaidoton sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|