OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kevyt lintukivääri?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
JSR
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 617
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 22.10.2022 22:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peltsu kirjoitti:
Valto. kirjoitti:
Otin oman zeissin taskusta, nostin silmälle, totesin että ei ole ja työnsin mittarin takaisin taskuun. Sain ankaran vastalauseen, että en voinut nähdä sillä vilkaisulla oliko siellä lintua vai ei. Annoin oman mittarin kaverille ja samalla kun mittari nousi silmille oli hänen mittari lentää vesakkoon.


Meijän porukassa on katselukiikareita lentänyt suolampeen. Empä ole hanhijänkälle ikinä katselukiikaria vieny, alun hölmöilyjen jälkeen, koskapa ne pyssyn kiikarit ovat aina olleet kertaluokkaa parempia. Ja vaikka kuinka hyvä katselukiikari, se vapisee käsien varassa. Ku tutkit kiväärin kiikarilla bibodin päältä, mikä kuulemma tappaa ihmiset sukupuuttoon, sulla on aivan eri käsitys mitä siellä on.

JSRlle sanoisin että ero swaron ja leupparin välillä on olemassa. Paras mahollinen leuppari on suht surkea verrattuna huonoimpaan swaroon. Jotenki oppinu sen niin että tuottajat mainostaa tuotettaan entistä paremmaksi. No miksi se edellinen oli niin huono että sitä voitiin parantaa ? Optiikassa keksittiin hyvä joskus 1930-luvulla ja siitä se ei ole muuttunut.


Joo, swaroja, bender, zeissiä ja leicaa löytyy kaapista ja käytöstä. Joku leupparikin vielä piekkarin päällä. Tuossa erottelukyvyssä se ero juuri piilee. Ja parallaksisäädöllä ja silmän dioptriasäädöllä tekee ihmeitä.

Bipodituelta voi toki tähtäimellä tukevasti tähystää, mutta voi ne katselukiikaritkin tukea. Esim nuo 8*32 hensoldtit antaa aika hyvin infoa, olen niillä tähystänyt kaverin ampumisella iskemiä 750m saakka. Ei niillä reikiä nähny mutta peräpyörteen ja pölläyksen. Leican katselukiikareilla löysin useamman kerran mettoja viime vuonna, istuivat puunrunkoja vasten 200-300m päästä. Ei siis latvalintuja. Kontrasti ne paljasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2969

LähetäLähetetty: 23.10.2022 03:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulla vaihtui zeissin etäisyysmittari leicaan pienemmän koon takia. Katselukiikarit nyt ei ole huiput, mutta ihan kelvolliset. Merkkiä en edes muista, mutta sellaiset 500€ hintaluokkaa olevat 8x42 luokan kiikarit. Yleensä selässä kulkevassa kiväärissä on 2,8-20x56 V8 Zeiss ja bipodit. Normaalisti lintuhommissa etäisyysmittari on taskussa ja niillä tulee vilaistua nopeasti sellaiset puut jotka herättävät epäilyn ja tarkkailtua ajoittain muutenkin. Kiikareita en kuskaa linnustuksessa mukana, vaan ne on enempi passihommiin. Istuskellessa niillä on parempi tarkkailla laajaa alaa, koska näkökenttä on laaja ja jotenki se katselu on vaan helpompaa pidemmissä pätkissä. Olipa sitten linnustamassa tai passissa, niin lopullinen tarkistus tulee kiväärin kiikarilla täydellä suurennoksella ja hyvältä tuelta. Näkee onko sarvia, onko lintu missä asennossa tai onko siinä ylipäätään lintua. Ja kun kohde on varmistettu, niin siinä vaiheessa kuula piippuun ja tähtäämään. Joskus passissa voi olla kuula valmiiksi piipussa, mutta lukon painan kiinni vasta sitten kun kohde on varmistettu. Varmistinta en juurikaan tykkää käyttää kuin haulikossa ja ajojahdeissa. Rauhallisemmat metsästystilanteet tykkään hoitaa varman päälle ja minusta kaikkein varminta on ettei kuula ole pesässä eikä ase vireessä. Joskus esim. kettupassissa laitan kuulan pesään, koska siitä kuuluu sen verran iso ääni, että se kyllä kantaa kuulaassa pakkaskelissä kauas. Mutta lukon kyllä ehtii painaa alas sitten kun kohde on tunnistettu ja ase mikä ei ole vireessä on siinä määrin turvallisen puolell, että minä ainakin uskallan tehdä lopullisen tunnistuksen aseen kiikarilla, etenkin jos kohde on tunnistettu etukäteen jo paljaalla silmällä tai jollain muulla kiikarilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sinttivintturi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2018
Viestejä: 805
Paikkakunta: Pohjois-Häme

LähetäLähetetty: 23.10.2022 09:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valton pohdinnat on hyviä,mutta uudet vehkeet on tähystykseen
sekä tunnistukseen.
Suosittelen erittäin vahvasti lämpötähystimen hankkimista.

Hintava tuo on,mutta ei kalliimpi kuin joku iso katselukiikari.

Painoa tuolla Zeissin vehkeellä 420g,kulkee hihnassa kaulalla vaikka puseron alla kaikissa tilanteissa.
Latailla voi virtapankeilla kun hyytyy,testattu toiminta-aika virransäästötilassa 7-8h.
Erotuskyky parempi kuin yli kilon mötiköillä ja havainto näkyy heti,ei tarvitse tiirailla konrastia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26217

LähetäLähetetty: 23.10.2022 10:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miten näissä halvemmat pelaa pelkkänä lämpötähystimenä ei ollene optiikka nii suuressa roolissa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Leafs
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Maa 2006
Viestejä: 2054

LähetäLähetetty: 24.10.2022 22:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valto. kirjoitti:
Minulla vaihtui zeissin etäisyysmittari leicaan pienemmän koon takia. Normaalisti lintuhommissa etäisyysmittari on taskussa ja niillä tulee vilaistua nopeasti sellaiset puut jotka herättävät epäilyn ja tarkkailtua ajoittain muutenkin. Kiikareita en kuskaa linnustuksessa mukana, vaan ne on enempi passihommiin. Istuskellessa niillä on parempi tarkkailla laajaa alaa, koska näkökenttä on laaja ja jotenki se katselu on vaan helpompaa pidemmissä pätkissä. Olipa sitten linnustamassa tai passissa, niin lopullinen tarkistus tulee kiväärin kiikarilla täydellä suurennoksella ja hyvältä tuelta. Varmistinta en juurikaan tykkää käyttää kuin haulikossa ja ajojahdeissa. Rauhallisemmat metsästystilanteet tykkään hoitaa varman päälle ja minusta kaikkein varminta on ettei kuula ole pesässä eikä ase vireessä.


Allekirjoitan allekirjoitan allekirjoitan pl. varmistin tms. KISS, jos kaikki aseet ovat aina ladattuja ei tarvi miettiä missä vehkeessä milloinkin on patruuna pesässään. Vaan jokaisessa on ja sen mukaan pelataan. Ei ase laukea ilman että varmistin on pois ja patruuna on siellä missä sen kuuluukin olla. Tässä nyt on ajattelutavan ero vaan pysyn kannassani.
_________________
HPPH
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSR
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 617
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 25.10.2022 09:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:
Miten näissä halvemmat pelaa pelkkänä lämpötähystimenä ei ollene optiikka nii suuressa roolissa


Ostin vajaa vuosi sitten pulsarin q-38 mallin lämpötähystimen, ja palvelee siinä hommassaan kyllä hyvin. Kuva kuitenki vanhan mustavalkotelkkarin luokkaa, parin tonnin kamppeessa.

Kaveri teki noissa vertailua ja aika paljon oli 1024/768 pikselin tarkkuutta, joka ei käytännössä mahdollista digitaalisen zoomin käyttöä. Swarovski tai olla optiikaltaan paras, mutta se hävis taas lämmön erottelukyvyssä.

Katselukiikarit erikseen ja lämppärit sitte nopeaan havainnointiin ja verijäljelle. Kylmässä ja pimeässä ovat omiaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSR
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 617
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 27.10.2022 09:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vähän karkaa offtopiikin puolelle vielä mutta tuohon lämppäriin vielä:

Kuvanlaatu ei mikä äly hyvä ole mutta riistan havainnointi on helppoa. Vilkaisu riittää niin näkee mikä tilanne. Ongelma tulee hahmottamisessa, ei käytännössä ole helppoa nähdä elukan kokoa tai erityispiirteitä. Sarvet näkee siluettina silloin kun eläin kääntyy päin ja laskee päätä, taustaa vasten eivät juuri erotu.

Peurakytiksellä ollessa näki että on tuolla jonkinlaiset sarvet päässä, että pukki on. Tulos:

https://share.icloud.com/photos/0572M5t1ijrQQpwFuMSPwpolw


Viimeinen muokkaaja, JSR pvm 21.11.2022 10:04, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weis
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Mar 2022
Viestejä: 101

LähetäLähetetty: 21.11.2022 10:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lisään oman lusikkani soppaan. Kun vuonna 1987 ammuin ekan teereni latvasta, tein sen 6x kiinteällä suurennoksella olevalla kiikarilla .222:n päällä. Vuosien varrella olen kokeillut skaalan päästä päähän ja lopulta päätynyt aina takaisin tuohon yhdistelmään. Tosin pisimmät laukaukset ovat aina olleet reilusti alle 300m…jos lintu ollut kauempana niin sitten on miehen vaan siirryttävä taitavasti lähemmä tai luovuttava yrityksestä sillä kertaa.
Tuolla pärjää jos keveyttä hakee, ampujasta se kiinni on mutta kukin tyylillään…
Harmi vaan että kunnon 6x kiinteäsuurennoksellisten saatavuus on olematonta nykyään.


Viimeinen muokkaaja, Weis pvm 21.11.2022 10:24, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSR
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 617
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 21.11.2022 10:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo aseiden rakentelu "optimikokonaisuuksiksi" on vaan harrastusta syventävää toimintaa.

Seuraavaksi kun tuo 55 .222 rem tikka, joka nyt kotiutui, käy nyt 15-20mm ilman kunnon petausta ja mettätukilla, aletaan talven aikana katsomaan siihen mahdollisimman kevyt prototukki, jossa on pistoolikahva, ja kuitenkin matala ja leveä etutukki hyvän tuelta ammunnan mahdollistamiseksi. Piippu on toistaiseksi alkuperäinen, siitä saattaa siivu tosiaan lähteä, ja titaanipönttö tulla päähän. Optiikka on melko hyvä, joutuu ehkä testaamaan vielä toista ja parempaa kiikaria siinä, mutta nykyiselläkin pärjää linnunpyynnissä.

Nuo rakentelut ja niiden suunnittelu saa talven sujumaan mukavasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 2134
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 21.11.2022 12:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Weis kirjoitti:
Lisään oman lusikkani soppaan. Kun vuonna 1987 ammuin ekan teereni latvasta, tein sen 6x kiinteällä suurennoksella olevalla kiikarilla .222:n päällä. Vuosien varrella olen kokeillut skaalan päästä päähän ja lopulta päätynyt aina takaisin tuohon yhdistelmään. Tosin pisimmät laukaukset ovat aina olleet reilusti alle 300m…jos lintu ollut kauempana niin sitten on miehen vaan siirryttävä taitavasti lähemmä tai luovuttava yrityksestä sillä kertaa.
Tuolla pärjää jos keveyttä hakee, ampujasta se kiinni on mutta kukin tyylillään…
Harmi vaan että kunnon 6x kiinteäsuurennoksellisten saatavuus on olematonta nykyään.


Mulla oli yhteen väliin T3 liten päällä svaron 6x putki. Kyllä kait se metillä meni aivan hyvin, mutta radalla vähän tympeä kun ei saa kiväärin tarkkuutta kunnolla ulosmitattua. Kyllä sillä tosiaan hyvinkin 200m teeren näkee ampua. Varmasti kauemmaskin. Svaron habicht 6x42 oli ainakin hyvä.

https://www.google.com/search?q=svarovski+habicht+6x42&oq=svarovski+habicht+6x42&aqs=chrome..69i57j0i13i512l2j0i22i30l6.15249j0j7&client=ms-android-motorola-rev2&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=SCTkTKrFiOaPSM&imgdii=F-XO7UP_2n9BiM
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26217

LähetäLähetetty: 21.11.2022 20:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No latvaan ampuu vaikka millä mutta kun pitäs pystyä samalla haastavampiinki.
JSR...ei se tikka tule yhtään sen tappavammaksi. Kyse tulee oleen että opit hallitteen olosuhteet. Se että saisit puristettua muutaman millin 300m:lle ei pahemmin merkkaa....
Ihan yhtä kuollutta tuli eilen iänvanhalla n.3.5kg japilla ku tänään 6kg rata portterilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4
Sivu 4 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com