OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Nuolukivi kauriille!

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Dani_el
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 104

LähetäLähetetty: 06.04.2017 19:50    Viestin aihe: Nuolukivi kauriille! Vastaa lainaamalla viestiä

Olis tarkoitus alkaa ruokkimaan kauriita. Ajattelin aloittaa laittamalla pari suolakiveä ja mikäli kysyntää niin lisätä syksympänä heinä, kerput ja riistarehu talveksi. Millekkä korkeudelle tuo kivi olis sopiva laittaa 1 metri vai matalemmas jänistenkin ulottuville? Paljonko kauris syö talven aikana? Meillä ei ole kuin muutamia kauriita joten maksimissaan 4 sakki vois ruokinnalla käydä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jerry
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Syy 2004
Viestejä: 559

LähetäLähetetty: 06.04.2017 22:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Matalat elukat voi nuolla seipäästä jos ei ylety.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kannibaali
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Huh 2014
Viestejä: 1643

LähetäLähetetty: 01.05.2017 20:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse ruokin kauriita ja ripottelen toisinaan kauran ja ohran sekaan merisuolaa. Enimmäkseen ruokin maahan. Mutta toimivia tapoja ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26157

LähetäLähetetty: 01.05.2017 22:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

urita tolpan pintaa ettei "litku" valu suoraa maahan jäniksetki sitte nävertää pintaa,,, mikä lie sitte mieluisin tolppa kauriille,,,olisko haapa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1479

LähetäLähetetty: 02.05.2017 09:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suosittelen laittamaan kiven ihan vaikka kaadetun puun kannon päälle. En ole oikein koskaan ymmärtänyt mikä idea on väkisin kivi nostaa niin ylös ettei eläimet yllä sitä nuolemaan. Ihan sama on hirvellä kuin kauriillakin. Kaikilla elukoilla pää yltää maahan saakka mutta ylhäällä tulee raja pian vastaan.

Se mitä voitetaan ylös laittamisella on ainakin itsellä hiukan auki. Syitä mitä olen kuullut olisi että kivi kestää kauemmin, niin joo eikö kivi juuri sitä varten laiteta että riista saa siitä riittävästi mineraaleja? Eikä ajatus ole että kivi kestää maksimi ajan... Empä ole vielä nähnyt että riista sitä nälkäänsä kivi tolkulla söisi. Ja jos syö niin se kertoo vain suolan ja muiden mineraalien puutteesta jolle on oikeasti tarvetta. Ja toinen on hirvien sarvilla kivien särkeminen tai pudottelu. Tätä varmaan joskus tapahtuu varsinkin syksyllä kun hirvi alkaa sarvia kelomaan mutta eipä sekään ongelma ole ollut. Hirvellekin kun kiven laittaa metriseen hiukan paksumpaan puuhun niin hyvin kivet pysyy paikalla ja kyllä tippuneet syödään maasta jos niin sattuu käymään.

Vastaavasti jos kivi on oikeasti alhaalla niin etuja on minusta paljon enemmän. Otetaan esimerkkinä kivi alle puolenmetrin kannon päällä niin kaikki eläimet jopa ne jänikset yltävät sitä nuolemaan. Kaikkien eläinten vasat ovat varsinkin kesäisin kaikkein yleisimmät kivien makustelijat niin liian ylös laitettu kivi vain hankaloittaa huomattavasti näiden suolan saantia. Toki lumiraja alueella kannattaa miettiä ettei ihan maahan aseta jos oletus on että alueella on metri lunta talvisin tai laittaa samalle paikalle toisen kiven talveksi ylemmäs ja toisen kesäksi lähemmäs maan rajaa.
Kaveri joskus rakenteli isoista haavoista kaukaloita metsiin ja laittoi niihin suolaa ihan säkki tavarana ja hyvin kelpasi hirville. Joten sekin mahdollisuus on vaikka nuolukivissä paremmin onkin muita mineraaleja.

Mutta minun suositus on että kauriille ennemmin kivi vaikka maahan kuin parinmetrin kepin päähän. Mutta kaikkein tärkein on että viet kuitenkin edes jotenkin. Ja toki voin olla mielipiteideni mukana täysin väärässäkin mutta minusta kivien asennus olisi syytä tehdä alemmas kuin yleensä on tapana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Machete
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hel 2014
Viestejä: 381
Paikkakunta: Kaukana ja kauempana

LähetäLähetetty: 02.05.2017 09:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä nakkasin nuolukiven ison kuusen juurelle, sieltä ovat sitä jyrsineet niin hiiret, kauriit, linnut, jänöt kuin porot ja hirvetkin. Kohtalaisen kuiva paikka, niin ei vuodessa edes kokonaan liuennu näkymättömiin. Toisen laitoin kannon nokkaan, mutta se katos talvessa, kun oli sateille sen verta alttiissa paikassa. Kuusen alla pysyinyt pidempään käytössä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26157

LähetäLähetetty: 02.05.2017 12:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

joo,,,mitäpä sitä turhan korkealle,,,,
mutta kuiteski se valuu yleensä alaspäin.....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 02.05.2017 20:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joskus ennenwanhaan eli 1950-60 luvun taitteessa, kun Koillismaallekin alkoi saada hirvilupia, tiesivät poromiehet vanhastaan sorkkaelukan suolanhimon.
Suolakaukalosta olivat Tilley-lampun valosssa jonkun mehtäherran taloon unohtamasta Mehtä-Kalalehestä lukeneet ja opin ottaneet.
Eikun mehtään, hakataan puolimetrinen haapa nurin, veistellään makaavaan runkoon vyötärö-polvilinjan korkeudelle reilu kouru ja lapetaan siihen karkeaa suolaa muutamia kiloja. Sama homma tehdään sopivaksi ajateltuihin paikkoihin parin suolasäkin (a'25 kg) verran. Homma piti tehdä pari viikkoa ennen hirvenmehtuun alakua. Siihen aikaan alkoi hirvenmehtuu lokakuun puolivälissä ja päättyi marraskuun puolivälissä. Mehtuun alussa oli monesti lunta maassa ja suolapaikoilta oli helppo todeta hirvien niillä käynti. Porot löysivät paikat muutamassa päivässä ja saattoivat jopa johdatella ne harvassa olleet hirvet suolan syöntiin.. En muista tai minulle ei ole kerrottu, että kukaan olisi suolahaavalla olleen hirven ampunut. Siltä lähteneitä tiedän jäljittämällä saadun. Laki ei kai suolalla houkuttelua kieltänyt, mutta puun luvatta kaataminen oli tietysti mehtävaltion vosmestarista kauhea rikos...
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tupella
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tou 2007
Viestejä: 5313

LähetäLähetetty: 03.05.2017 19:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suolahaavikosta ne aikoinaan meilläkin otettiin mustan koiran ajoon. Ja vieläkin haapoja hirville kaadellaan.
Enpä usko, että tässä maassa hirvien pystyyn suolauksesta ketään moititaan. Hirvihän on tuholainen ja sen tappaminen on sanoisiko mautonta mutta sopii tyyliin. Kunhan vaan suurpedoille riittää hirvenlihaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Dani_el
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 104

LähetäLähetetty: 12.02.2018 12:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kannattaa ottaa huomioon jos kuusen alle kovin suoraan maahan suolaa että onhan oma kuusi. Minkähänlainen lie suolakiven suolapitoisuus, merisuolaa kun nakkaa parikiloa kuusen juurille niin puu kuolee tai ainakin alkaa kitumaan ja kasvu loppuu. Voi loppua siihen ruokinnat naapurin maalla.
_________________
Aikainen lintu madon nappaa, mutta vasta toinen hiiri saa juuston!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com