Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
viisasverneri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Syy 2008 Viestejä: 1344
|
Lähetetty: 19.11.2017 00:49 Viestin aihe: |
|
|
En ole koskaan laiskana miehenä alkanut pahkoja keittelemään. Toisaalta kuksa-aihiot ovat saaneet olla odottamassa vuosia peruslämpimässä varastossa jatkojalostusta. Eipä nuo ole halkeilleet. Joskus harvoin on tullut otettua ronskimmalla otteella, mutta virheistä oppii. Jos on oppiaakseen. Jotenkin tuntuu, että kiireellä pilataan monta asiaa tämän päivän maailmassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6332 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 19.11.2017 10:54 Viestin aihe: |
|
|
Vuosia kuivunut pahka on melko kovaa tavaraa työstää. Keittämällä saa siististi kuoren pois puulastalla pukkimalla. Muulla tavalla se on aika työläs homma eikä saa yhtä siistiä.
Se suolavesi ei monenkaan tunnin keittämisellä kovin hyvin pahkaan uppoa. Minä olen pahkakuksien ja kapustoitten työstön aloittanut heti keiton jälkeen ja antanut työstöjen välillä olla suolavedessä liossa. Tässäkin pitää sitten käyttää järkeä ettei niin pitkään liota että homehtuu.
Minusta kuksan teossa pitää erityisesti varoa ettei varsiosa halkeile kun puu lähtee kuivumaan. Tämä riski pienenee olennaisesti jos varsiosaan pyörittelee työstojen välillä rätin jossa on nestemäistä parafiinia. Ja kuppiosan osalta uskon että ohutseinäinen kuppi ei niin helposti halkeile kuin paksu. Kuksan osalta tämä ei tullene ongelmaksi muutenkaan mutta löylykauhan rasitukset on ihan eri kertaluokassa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
andes Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Syy 2009 Viestejä: 1078 Paikkakunta: Sodankylä
|
Lähetetty: 25.11.2017 11:23 Viestin aihe: |
|
|
KHaivula kirjoitti: |
Hieno on kyllä. Oletko käsitellyt jollain pinnan kun näyttää väri vimosissa kuvissa niin erilaiselta.
|
Se on vaan kahvin juonnin jäliltä kostea.
Erikoista että keittelemättäkin on osa saanu kuksat pysymään ehjinä. _________________ Sole niin justhiinsa.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 25.11.2017 18:51 Viestin aihe: |
|
|
andes kirjoitti: | KHaivula kirjoitti: |
Hieno on kyllä. Oletko käsitellyt jollain pinnan kun näyttää väri vimosissa kuvissa niin erilaiselta.
|
Se on vaan kahvin juonnin jäliltä kostea.
Erikoista että keittelemättäkin on osa saanu kuksat pysymään ehjinä. |
Ei siinä ole mitään erikoista. Kyllä ne pysyy ehjänä, jos ne tuoreena veistelee melkein valmiiseen seinämävahvuuteen. _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtis Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Hei 2007 Viestejä: 2519 Paikkakunta: Hamina
|
Lähetetty: 26.11.2017 20:12 Viestin aihe: |
|
|
Toi mun parin sivun takanen on keittämätön, ja ainakaan vielä ei ole haljennut. Tänään löytyi koiraa reenatessa uusi sopivan näkönen ja kokonen aihio yksityisestä metsästä. Täytyy katsoa josko olisi vaikka keväällä motivaatiota alkaa väkertämään. Tai josko tuo nyt on edes järkihintaan lunastettavissa.
/Antti |
|
Takaisin alkuun |
|
|
andes Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Syy 2009 Viestejä: 1078 Paikkakunta: Sodankylä
|
Lähetetty: 27.11.2017 20:35 Viestin aihe: |
|
|
Niinno Lahtis kuksasi onkin nävertämällä tehty sopivan kokosesta pahkasta ehjällä ulkopinnalla. Nehän kyllä kestää..
Ymmärsin että tässä keskustelussa keittämisen tarpeellisuudesta, on kyse nimenomaan veistettyjen leikkokuksien teosta. Jos ne keittämättä onnistuisi halkeilematta lähestulkoon aina, niin enpä uskokaan että olisi vakiintunut tapa keitellä niitä suolavedessä. Voihan sitä muutaman varmaan tehä keittämättä ja saaha kestämään halkeilematta, mutta kovin pienellä otannalla en ite ainakaan vetäisi johtopäätöksiä keittämisen tarpeettomuudesta. Tiiä sitten mikä on kummassakin menetelmässä haljenneitten prosentuaalinen osuus ja paljonko eroa.. _________________ Sole niin justhiinsa.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peltsu Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7088
|
Lähetetty: 27.11.2017 20:49 Viestin aihe: |
|
|
masedoni kirjoitti: | Otin nyt kuitenkin taltan esille ja aloin sillä sohimaan. Tuo pahka on kasvanut aika paljon runkopuun ympärille. Tämän takia runkopuuta todennäköisesti joutuu käyttämään seinämänä. Päätin siis, että kourutaltalla mennään.
Kahvan puoli tuottaa päänvaivaa. Toisella puolella pahkaa on oksa. Jos tuon oksan sahaisi pois, eikä tekisi siitä kahvan puolta, jäisi seinämään oksan kohta: onko tämä herkkä halkeamaan?
Toisaalta, mikäli oksan kohdan jättäisi kahvaksi, olisi se varmaan vähän kestävämpi ja toisaalta ehkä vähän hienompikin, jos sen muotoilisi tyylillä
|
Oikea kuksapahka, eli siis ohuessa rungossa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 27.11.2017 23:00 Viestin aihe: |
|
|
andes kirjoitti: | Niinno Lahtis kuksasi onkin nävertämällä tehty sopivan kokosesta pahkasta ehjällä ulkopinnalla. Nehän kyllä kestää..
Ymmärsin että tässä keskustelussa keittämisen tarpeellisuudesta, on kyse nimenomaan veistettyjen leikkokuksien teosta. Jos ne keittämättä onnistuisi halkeilematta lähestulkoon aina, niin enpä uskokaan että olisi vakiintunut tapa keitellä niitä suolavedessä. Voihan sitä muutaman varmaan tehä keittämättä ja saaha kestämään halkeilematta, mutta kovin pienellä otannalla en ite ainakaan vetäisi johtopäätöksiä keittämisen tarpeettomuudesta. Tiiä sitten mikä on kummassakin menetelmässä haljenneitten prosentuaalinen osuus ja paljonko eroa.. |
Ai sä meinasit jotain puukuppeja keitellä. Minä en niitä kuksaksi laske ollenkaan, jos alle puolet seinämästä on muuta kuin luonnonpintaa. Johan se selvisi... _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2912
|
Lähetetty: 28.11.2017 09:12 Viestin aihe: |
|
|
Hietala kirjoitti: | andes kirjoitti: | Niinno Lahtis kuksasi onkin nävertämällä tehty sopivan kokosesta pahkasta ehjällä ulkopinnalla. Nehän kyllä kestää..
Ymmärsin että tässä keskustelussa keittämisen tarpeellisuudesta, on kyse nimenomaan veistettyjen leikkokuksien teosta. Jos ne keittämättä onnistuisi halkeilematta lähestulkoon aina, niin enpä uskokaan että olisi vakiintunut tapa keitellä niitä suolavedessä. Voihan sitä muutaman varmaan tehä keittämättä ja saaha kestämään halkeilematta, mutta kovin pienellä otannalla en ite ainakaan vetäisi johtopäätöksiä keittämisen tarpeettomuudesta. Tiiä sitten mikä on kummassakin menetelmässä haljenneitten prosentuaalinen osuus ja paljonko eroa.. |
Ai sä meinasit jotain puukuppeja keitellä. Minä en niitä kuksaksi laske ollenkaan, jos alle puolet seinämästä on muuta kuin luonnonpintaa. Johan se selvisi... |
Mulla on ainakin juuri näin että amatöörinä otin liian ison pahkan ja sen takia kuksasta on vähän alle puolet ei luonnollista pintaa. "Juomakohta" on juuri tämmöisessä kohdassa ja siitä sitten irtosi pieni pala.
Seuraava harjoitelma tehdään sitten toisessata jäljelle jääneestä puolesta. Siihenkin varmaan saa sen reilut puolet "luonnonseinää" mutta lopun pinnan joutuu sitten veistelemään.
ps. gorillaliimaa siihen laitoin. Nyt pysyy paikallaan mutta vielä kuitenkin irvistää kun kastuu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
andes Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Syy 2009 Viestejä: 1078 Paikkakunta: Sodankylä
|
Lähetetty: 28.11.2017 22:12 Viestin aihe: |
|
|
Hietala kirjoitti: |
Ai sä meinasit jotain puukuppeja keitellä. |
En vaan pahkakuppeja eli kuksia. Kuksan voi tehä joko kuksan kokosesta pahkasta rikkomatta ulkopintaa, tai vaikka pyykkikoneen kokosesta pahkasta sata kuksaa sahaamalla ja veistämällä. Kumpikin on ihan yhtä oikea ja perinteikäs kuksa, mutta nävertämällä tehty tietenkin ainutlaatuinen uniikki yksilö. _________________ Sole niin justhiinsa.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
andes Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Syy 2009 Viestejä: 1078 Paikkakunta: Sodankylä
|
Lähetetty: 28.11.2017 22:19 Viestin aihe: |
|
|
KHaivula kirjoitti: |
Seuraava harjoitelma tehdään sitten toisessata jäljelle jääneestä puolesta. Siihenkin varmaan saa sen reilut puolet "luonnonseinää" mutta lopun pinnan joutuu sitten veistelemään.
|
Vaikka en montaa kuksaa ole tehny, niin jotenkin puun tuntemus sanoo, että tuollanen lähtökohta on aika riskialtis epäonnistua. Eli että osa kuksan ulkopinnasta on pahkan luonnollista rikkomatonta ulkopintaa ja osa taas ei. En osaa kyllä sanoa miks.. _________________ Sole niin justhiinsa.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 29.11.2017 08:29 Viestin aihe: |
|
|
andes kirjoitti: | KHaivula kirjoitti: |
Seuraava harjoitelma tehdään sitten toisessata jäljelle jääneestä puolesta. Siihenkin varmaan saa sen reilut puolet "luonnonseinää" mutta lopun pinnan joutuu sitten veistelemään.
|
Vaikka en montaa kuksaa ole tehny, niin jotenkin puun tuntemus sanoo, että tuollanen lähtökohta on aika riskialtis epäonnistua. Eli että osa kuksan ulkopinnasta on pahkan luonnollista rikkomatonta ulkopintaa ja osa taas ei. En osaa kyllä sanoa miks.. |
Eikös se ole sama.tilanne, jos iso pahka pilkotaaan useisiin osiin. Mikä ero? _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2912
|
Lähetetty: 29.11.2017 09:23 Viestin aihe: |
|
|
Hietala kirjoitti: | andes kirjoitti: | KHaivula kirjoitti: |
Seuraava harjoitelma tehdään sitten toisessata jäljelle jääneestä puolesta. Siihenkin varmaan saa sen reilut puolet "luonnonseinää" mutta lopun pinnan joutuu sitten veistelemään.
|
Vaikka en montaa kuksaa ole tehny, niin jotenkin puun tuntemus sanoo, että tuollanen lähtökohta on aika riskialtis epäonnistua. Eli että osa kuksan ulkopinnasta on pahkan luonnollista rikkomatonta ulkopintaa ja osa taas ei. En osaa kyllä sanoa miks.. |
Eikös se ole sama.tilanne, jos iso pahka pilkotaaan useisiin osiin. Mikä ero? |
Näin mäkin sen ajattelisin, eli ei se tehty pinta tiedä että toisella puolella on luonnilta pintaa.
Jotenkin vaan olen ton käsittely ryssinyt kun halkeaa. Voihan kyse olla ihan huonosta tuuristakin - mene ja tiedä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
andes Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Syy 2009 Viestejä: 1078 Paikkakunta: Sodankylä
|
Lähetetty: 01.12.2017 21:01 Viestin aihe: |
|
|
Voihan se olla nuinkin. Jotenkin vaan on puusepällä sellanen kutina, että puun pinnassa, ja varsinkin pahkan pinnassa, se kuorenalainen pintasolukko saattaa olla rakenteeltaan erilaista, mitä sitten syvemmällä. Eli voi tulla hankalia jännitteitä tms. jos osa kuksan pinnasta on sitä ehjää pintaa ja osa rikottua. Voin olla kyllä väärässäkin..
Toisaalta puulla on aina ovat vinkeensä, eikä se, että kuksa halkeaa, tarkota välttämättä että työstömenetelmä olis ollu väärä tai että olis muutenkaan jotain mokannu. Tuossakin "kuksa-ammattilaisen" haastattelussa jonka mainihin, niin kertoi että aina sillon tällön joskus joku kuksa halkeaa. Arveli syyksi, että pahka on ollut niin tiivistä, ettei pitkässä keitossakaan suola ole päässyt vaan imeytymään riittävän hyvin.
Missään nimessä ei kannata lannistua Haivulan, voi olla että seuraavat kymmenen kuksaa onnistuukin ilman halkeiluja. Mutta jos seuraavakin halkeilee, niin luulenpa että edellä mainittu intuitioni osui kohalleen.. _________________ Sole niin justhiinsa.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
viisasverneri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Syy 2008 Viestejä: 1344
|
Lähetetty: 01.12.2017 21:38 Viestin aihe: |
|
|
[quote="Sämpy"]Vuosia kuivunut pahka on melko kovaa tavaraa työstää.
Voihan se olla näinkin. Teen vain itselleni eikä kiirettä ole. Monessa hommassa olen huomannut, että paras tulos tulee juuri edellä mainitulla tavalla.
Ehkä homma voisi olla hopumpaa, jos markkinoille saakka väkertäisin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|