Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 11.10.2016 14:03 Viestin aihe: |
|
|
Komee vaahtokukka ja näyttää olunenkin just sellaselta kuin vehniksen pitääkin... Erilaisia hiivakantoja kokeilemalla löytyy maknyansseja lisää ja lopputulema hakeutuu just mieluisaksi...
On totta, että useimmiten omien kaa yllättyy positiivisesti kun vertaa kaupallisiin kilpailijoihin...
Mulla on just parhaillaan tekeillä 60 litran satsi. Ensimmäisen humalaerän lisäämisestä 15 min vasta kulunut. Panimo on mun toimistolla joten sopivasti paperihommien lomassa voi paneskella
Näin syksyn ekaksi panoksi teen lagerin. Hyvin perussellaisen . humaloinnissa kokeilen puolalaista maryankaa katkerona...
Jotenniin tämmönen resetti:
Pilsua 95%
kaurahiutaleita reipas 2%(puuroksi keitettynä)
viennaa vajaa 2%
caramunich 1 noin 1%
Humalointi:
60min Marynka (7,2% Alpha) 0,6g/litra
30min Marynka (7,2% Alpha) 0,6g/litra
15 min Saaz (3,0 Alpha) 0,8g/litra
0min Saaz (3,0 Alpha) 0,8g/litra
Laskennallisesti bitterit 22 IBU
Hiivaksi Safelager S-189 _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 11.10.2016 14:11 Viestin aihe: |
|
|
Uusi satsi itselläkin vähän suunnittelun tai pikemminkin toteutuksen aloitusta oottamassa. Eilen hain värkit Brewcatiltä valmiiksi.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 06:22 Viestin aihe: |
|
|
Oiskohan se tänään Panopäivä ll. Pitää katsoa, minkämoisena aamu valkenee, kun osa "panimosta" on ulkona |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 08:21 Viestin aihe: |
|
|
Saattaapi naapurit ihmetellä, mitä tuo häärii takapihalla otsalamppu päässä aamuhämärissä
Vähän erioloista mäskiä, mitä vehnäsatsissa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jartsu Banned
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 30047 Paikkakunta: keski pohjanmaa
|
Lähetetty: 13.10.2016 08:52 Viestin aihe: |
|
|
Pimeitä hommia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 10:21 Viestin aihe: |
|
|
Juu, kyllähän taas pussien puristeluksi meni
Emäntä ihmetteli, että mihin me tommosta isoa Ikean lävikköä muka ikinä tarvitaan...
Poika heräs, ku oikein mallaspussia pusertelin. Oli järkyttynyt hajuista ja sanoi, että lähtee heti kouluun, ku siellä ei haise. Selvästihän nää hommat kannustaa opiskeluun. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 10:34 Viestin aihe: |
|
|
Vähän arvelutti, että näinköhän lähtee kiehumaan, kun on jonniin verran ulkona viileämpää.
Aika lailla erimoinen aromi tässä, mitä edellisessä. Melkoisen paahteiselta/kahviselta tuntuu tämä. Jonkinmoista tummempaa joulu(riista)olutta olisi yrityksenä vääntää. Saas nähdä miten käy.
Mallassatsina seuraavanlaista ungefäär:
o Pale Ale 4,5kg
o Amber 0,6kg
o Brown 0,4kg
o Suklaamallas 0,3kg
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 10:48 Viestin aihe: |
|
|
Se tässä vähän jännittää, että yhden panokerran luomalla varmuudella tuntuu siltä, että tässähän voisi itseäänkin samalla aikansa kuluksi vähän humaloida
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 14:31 Viestin aihe: |
|
|
Pakko sanoa, että luojan lykky, notta tuli hoideltua panohommat loppusuoralle, ennekuin oikeasti alkoi maistelemaan edellistä tuotosta.
Aika lailla tuli opiskeluajat mieleen. Jotenkin se vaan tuntuu, että tämmöinen omatekoinen tekee aika hövelin olon . Isot pojat aikoinaan väitti, että kaupan oluessa vaikuttaa se ”höveliin oloon ja aamunkin jamaan” kun lakisääteisesti prosentit joudutaan ajamaan ”väkisin” jonkun tietyn veroluokan alle.
Tuli siinä samalla testattua Ikean litraisia patenttikorkkipullojakin. emäntä sanoi sen verran sponsoroivansa, että hommaa kyllä näitä sen mitä tarvii, ettei noita kaupan hylsyjä pyöri nurkissa. Vähemmällä pesemisellähän näiden kanssa pääsee ja tuntuis ainakin hetken paine pysyvän sisällä.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 15:03 Viestin aihe: |
|
|
Ja sitten niitä tyhmiä kysymyksiä:
Ekan satsin ”vedin miehekkäästi sisään paljaalla”. No, jotain taustakaikuja tuli niiltä opiskeluajoilta mieleen. Edellisessä satsissa oli jo telttapatjanpala pytyn alla, kun kodinhoitohuoneessa on aika viileä lattia.
Mikäli oikein muistan, veto on kai ”pojalle” myrkkyä. Nyt kietaisin sen pojan pyyhkeeseen. Saunanpuolella korvausilmaventtiili suoraan ulos, josta tulee kohtuullista vetoa, jos ovet jää auki.
Onko toi ihan taikauskoa? Käymislämpötilahan vaikuttaa kai laatuun? Vanhaan aikaan pelättiin sitä, että veto ja lämpötilanmuutokset saattaa hidastaa/häiritä käymistä.
Onko tolla käymislämpötilalla ja sen kontrollilla jotain suurempaa merkitystä tän tyypin oluissa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3545
|
Lähetetty: 13.10.2016 15:34 Viestin aihe: |
|
|
En osaa sanoa, että häiriintyykö, kunhan liemen lämpötila pysyy siinä hiivan toiminta-alueella. Mahdollisimman stabiilihan se lämpötila saisi vissiin olla, ettei tule "haitallisia estereitä", ynnä muita virhemakuja. Lagereissahan käyminen pitäisi tapahtua yleensä siellä 10 C asteen hujakoilla ja sitten pariksi päiväksi ns. diasetyylitauolle huoneenlämpöön, jolloin siitä poistuu niitä virhemakuja. Jos taas käyttää koko lagerisatsin lämpimässä, tulee siihen ei-toivottavia aromeja liian voimakkaasta käymisestä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 15:43 Viestin aihe: |
|
|
Kaaleb kirjoitti: | En osaa sanoa, että häiriintyykö, kunhan liemen lämpötila pysyy siinä hiivan toiminta-alueella. Mahdollisimman stabiilihan se lämpötila saisi vissiin olla, ettei tule "haitallisia estereitä", ynnä muita virhemakuja. Lagereissahan käyminen pitäisi tapahtua yleensä siellä 10 C asteen hujakoilla ja sitten pariksi päiväksi ns. diasetyylitauolle huoneenlämpöön, jolloin siitä poistuu niitä virhemakuja. Jos taas käyttää koko lagerisatsin lämpimässä, tulee siihen ei-toivottavia aromeja liian voimakkaasta käymisestä. |
Pohjahiivaoluet taitaa olla aloittelijalle vähän haasteellisempia. Toisaalta, mieleen on tullut sekin, että voisko kesämökin peruslämpöjaksoa ja ilmalämpöpumpun 10C asetusta hyödyntää tuossa . |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.10.2016 15:48 Viestin aihe: |
|
|
Ja sitten lisää kysymyksiä.
Onko tuo Star San oikeasti 20ml/10 liitraa annostelulla semmoista, ettei sitä tarvi huuhdella pois? Eikös tästä ole semmoista praatausta foorumeilla, että ”hiiva syö tämän pullostakin” vai olenko jotenkin ”seonnut aineissa”?
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20282 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 14.10.2016 07:06 Viestin aihe: |
|
|
Mahtoikohan olla hiivapommin ja vierteen lämpötilaero turhan suuri, kun aika verkkaisesti lähti käyminen tällä kertaa liikkeelle.
Tuo vierteen jäähdyttely on kyllä tässä ensivaiheessa selvästin prosessin puuduttavin osuus.
Koitin tuota hieman rationalisoida, enkä kannellut vesiä takapihalle. Edelleen aika pitkäveteistä puuhaa, varsinkin kun verkoston vesi tuntuu olevan kohtuu korkeilla lämmöillä. Se viimeisen 10 asteen alashiominen vie aikaa ja vodaa.
Mites muuten, voiko tai tekeekö tuota olutta joku "spontaanilla jäähtymisellä", eli antaisi vierteen jäähtyä omia aikojaan ja suorittaisi hiivauksen vasta seuraavana päivänä? Vai sisältyykö tuohon joku suurempi kontaminaatioriski? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3545
|
Lähetetty: 14.10.2016 07:36 Viestin aihe: |
|
|
Jotku hiivat, esim. Danstar Bry-97 saattaa ottaa pari päivää, että lähtee kunnolla pulppasemaan. Startterilla vissiin nopeammin. Olen jäähdyttänyt myös ulkoilmassa ja aivan hyvää tuli. Kontaminaatiota ei tule jos ei liemeen pääse ulkoa bakteereita, mutta kirjoissa oli, että voi tulla oluen kirkkauteen ongelmia, jää siis mahdollisesti vähän utuiseksi. Haittaako, itseä ei. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|