Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Jartsu Banned
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 30047 Paikkakunta: keski pohjanmaa
|
Lähetetty: 08.07.2015 17:43 Viestin aihe: |
|
|
Kuullostaa itse lataamiselta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1546 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 08.07.2015 22:47 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos vaan Lahtinen ... samalta arvopohjalta taidamme ponnistaa... Lähiruoka, tee se itse ajattelu ja kokeilunhalu ovat mielestäni avainsanoja tässäkin asiassa...
Kotioluen tekoahan voidaan lähestyä monesta näkövinkkelistä.. Osa kavereista ei halua tuhlata aikaansa näpertelyyn ja kokeiluihin. kaverit ostavat valmiin laitepaketin. Se voi yhtäkkiä tuntua kalliilta investoinnilta, mutta melko nopsan nekin hintansa haukkuvat... varsinkin tällä nykyisellä hintapolitiikalla jossa laatuolut maksaa helposti liki 5 euroa pullo...
Toinen vaihtoehto on tämä laitteiden rakentelijoiden maailma. Joskus tuntuu, että panimolaitteistojen kehittely on tärkeämpää kuin itse pano. Itse nimitän tätä porukaa insinööri/pelle peloton kaartiksi...
Myönnän ..olen hyvin lähellä tätä sakkia
Pussimäskäämällä voi asiaa kokeilla vaikkapa Bilteman 25 litran kattilalla... Siihen vain valepohja ettei lämppäri polta pussukkaa kattilasn pohjaan kiinni...
Tällä tavoinkin saa ihan laadukasta olutta jos tietää mitä tekee...Mutta...liian alkeellisilla laitteilla on hiivatin kurja puuhastella... Siksihän minäkin sorruin tähän varustelukierteeseeni... _________________ Usu peritus hariolo veracior
Viimeinen muokkaaja, wildmind pvm 08.07.2015 23:01, muokattu 2 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1546 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 08.07.2015 22:58 Viestin aihe: |
|
|
Eka toimiva olusenteko laitteistoni oli seuraavanlainen.
-Mäskäin- 45 litran kovamuovinen kylmälaukku johon sovitin rosteriverkosta tehdyn valepohjan ja hanan. (Nykyisin mun poika tekee tällä olusensa).. Mun ajoista sitä sen verran paranneltiin että lisättiin sähkövastus helpottamaan lämpöjen ylläpitoa
-33 litran kattila vesien lämmitykseen ja vierteen keittoon...+kaasupoltin
-käymisastiat+ muut kilkkeet siihen päälle... oliskohan parinsadan euron paketti.. Tällä sydeemillä saa syntymään täysin kilpailukykyisiä olusia.. Vielä jos into riittää laitta kierrätyspumppu ja lämpökontrolleri onkin melkoisen pätevä paketti kasassa..
Mutta... Pienemmällä riesalla pääsee valmiin paketin kaa...On meinaan eräskin tovi mennyt panolaitteiden kehittelyn ja materiaalien etsinnässä..Tosin hauskaa puuhaahan se minusta oli... _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
uusikäyttäjätunnus
Liittynyt: 28 Tou 2015 Viestejä: 4
|
Lähetetty: 09.07.2015 00:21 Viestin aihe: |
|
|
Täytyy kyllä myöntää, että itselläkin osa harrastuksen viehätystä oli juuri laitteiston osien metsästys ja kasaaminen. Kiinasta, Saksasta ja Oulusta osia tuli haalittua, joten voi sanoa että lähioluen valmistaminen on joka tapauksessa melko kansainvälistä tuohua.
Pussimäskäämällä minäkin olueni teen. Mietinnässä on tosin mäskäyspiipun tekeminen. Pitäisi vaan jostain löytää sopiva kattila halvalla, tai tehdä tiheästä rosteriverkosta piippu. Mikseipä se onnistuisi tietysti rosteripellistäkin ja pohja vain verkosta. Pumppukin pitäisi vielä kattilaan liittää, että saisi vierteen kiertämään ja maskäyslämmöt tasaisemmaksi.
Juuri äsken maistelin omatekoista american pale alea. Oli se vaan oikeen suunmyötäistä.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1546 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 09.07.2015 08:58 Viestin aihe: |
|
|
Kieltämättä se laiterakentelu on hauskaa...
Mun nykysillä systeemeillä pystyy tekemään 60-80 litran panoksilla... eka viritys oli mallastuspiippu (tai oikeammin mallaskori sydeemi). Tämä viritys ei toiminut niin hyvin mitä halusin...Lämpöjen hallinta oli hieman niin ja näin... Otin lusikan kauniisti kätöseen ja rakentelin nykyisen version. Tämä 3:n kattilan järjestelmä onnistui juuri kuten halusin.. Mäskäystehokkuus on rennolla asenteellakin siinä 80% tuntumissa ja pesut yms on helppo tehdä. Parasta on, että kierätys toimii hemmetin hyvin. Ikean tarjoiluprikasta tehty hajotuslevy varmistaa, että mallaspatja pysyy ehjänä ja vierre valuu mäskipatjaan kuin sadepisarat.
Hyvän näköistä olusta sulla... nousee vesi kielelle... Ei ole ainekset menneet haaskioon..
uusikäyttäjätunnus kirjoitti: | Täytyy kyllä myöntää, että itselläkin osa harrastuksen viehätystä oli juuri laitteiston osien metsästys ja kasaaminen. Kiinasta, Saksasta ja Oulusta osia tuli haalittua, joten voi sanoa että lähioluen valmistaminen on joka tapauksessa melko kansainvälistä tuohua.
Pussimäskäämällä minäkin olueni teen. Mietinnässä on tosin mäskäyspiipun tekeminen. Pitäisi vaan jostain löytää sopiva kattila halvalla, tai tehdä tiheästä rosteriverkosta piippu. Mikseipä se onnistuisi tietysti rosteripellistäkin ja pohja vain verkosta. Pumppukin pitäisi vielä kattilaan liittää, että saisi vierteen kiertämään ja maskäyslämmöt tasaisemmaksi.
Juuri äsken maistelin omatekoista american pale alea. Oli se vaan oikeen suunmyötäistä.
|
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1546 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 09.07.2015 09:11 Viestin aihe: |
|
|
Pari omaakin olusta näytille
Pilsneriä..tsekkiläisen ja saksalaisen ristisiitos. rapsakka suun makuinen lager..noin 3 kk kypsytelty nami
Ameriikan Red Ale ...Paras koskaan tekemäni pintahiivaolut... Todellinen herkku (onneksi resepti on tallennettu )
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
HenkkaM Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Jou 2004 Viestejä: 78 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 09.07.2015 10:22 Viestin aihe: |
|
|
Oma laitteistoni on jäänyt melko samaksi kuin aloittaessani koska kapasiteetin nostolle ei ole ollut hirveästi tarvetta.
Pussimäskään maltaat 15 litran kattilassa uunissa ja keitän vierteen samalla kattilalla induktiokeittolevyn päällä. Keiton päätteeksi viilennän kattilan tiskialtaassa ja kaadan vierteen lopuksi käymisastiaan.
Näillä teen yleensä noin 10 litran satseja mutta joskus olen täyttänyt isommankin käymiastian ja saanut vajaan 20 litran setin. Oluen kulutus ei ole niin suurta ollut ettenkö näillä olisi pärjännyt ja teen mielelläni usein pieniä satseja niin ehtii testailla enemmän eri asioita resepteissä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20379 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 09.07.2015 13:05 Viestin aihe: |
|
|
HenkkaM kirjoitti: | Oma laitteistoni on jäänyt melko samaksi kuin aloittaessani koska kapasiteetin nostolle ei ole ollut hirveästi tarvetta.
Pussimäskään maltaat 15 litran kattilassa uunissa ja keitän vierteen samalla kattilalla induktiokeittolevyn päällä. Keiton päätteeksi viilennän kattilan tiskialtaassa ja kaadan vierteen lopuksi käymisastiaan.
Näillä teen yleensä noin 10 litran satseja mutta joskus olen täyttänyt isommankin käymiastian ja saanut vajaan 20 litran setin. Oluen kulutus ei ole niin suurta ollut ettenkö näillä olisi pärjännyt ja teen mielelläni usein pieniä satseja niin ehtii testailla enemmän eri asioita resepteissä |
Mielenkiintoista settiä.
Jo opiskeluaikoina koin jonkinlaisena ongelmana sen, että yhdestä uutesatsista tuli kolmisen koppaa juotavaa. Omalla(kin) kulutuksella joskus os pulloista jäi aika lailla pyörimään varastoon, erityisesti jos satsi ei osunut ihan kohdalleen. Tuota taustaa vasten en itsekään nykykulutuksella kaipaisi mitään satojen litrojen systeemeitä . |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20379 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 09.07.2015 13:50 Viestin aihe: |
|
|
Ja onhan tässä vielä sekin, että täysmallasoluen tekemisestä ei ole mitään kokemusta ja prosessikin on ”ei niin selvä”.
Mikäli itse olen ymmärtänyt, niin homma menisi jotenkin seuraavasti.
Tarvitaan:
- Laitteisto
- Värkit
- Vettä
- Prosessinhallintaa
Värkit:
Eli ensin tota mallasta, sehän on vissiin vähän niinkuin ruuti. Kaupasta(verkko) saa ja erilaisia. Ja reseptejä löytyy ihan nokko. Ainoo mikä askarruttaa, niin ilmeisesti mallas pitää rouhia --> Tuo vaatii jonkun systeemin.
Ja sitten humalat. Ne on kai vissiin sitten ku luoti. Eli se ”terävä osa”. Noitakin on aika montaa erilaista saatavissa ja vaikutus lopputulokseen melkoinen.
Vesi. Tässä vissiin piisaa, että se on puhdasta ja oikeassa vaiheessa oikean lämpöistä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
uusikäyttäjätunnus
Liittynyt: 28 Tou 2015 Viestejä: 4
|
Lähetetty: 09.07.2015 14:17 Viestin aihe: |
|
|
Värkkejä panohommiin tosiaan saa kaupasta. Nykyisin Suomessakin toimii pari ihan asiaan vihkiytynyttä kauppaa, esim www.lappo.fi ja www.brewcat.fi, sekä tietysti varmaankin vanhin alan miesten kauppa Melkko www.kotiviini.fi.
Maltaat saa tarvittaessa ostettua valmiiksi rouhittuna esim Laposta ja Brewcatilta, eli harrastuksen alkuvaiheessa oma mallasmylly ei ole välttämätön, eikä minullakaan sellaista ole. Myös mallastamot toimittaa joitakin maltaita rouhittuna, kuten esim Viking malt sahtimallastaan.
Maltaiden ja humalien ostaminen on helppoa, kun on tiedossa minkälaista olutta on tarkoitus tehdä. Reseptistä vain väijytään oikeat aineet ja määrät ja laitellaan tilausta verkkokauppaan. Sitten odotellaan paripäivää ja panemisen voi aloittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20379 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 09.07.2015 14:33 Viestin aihe: |
|
|
Ja ilmeisesti prosessi etenee jotenkin seuraavasti:
- Valitut maltaat pyttyyn
- Oikea määrä vettä pyttyyn ja oikean lämpöisenä. Ilmesesti tää on aika tarkka homma, kauanko ja missä lämpötilassa maltaita pidetään vedessä? Onko tää nyt sitten se mäskäysvaihe ja tuleeko niinkuin tästä vaiheesta se vierre, vaiko vasta keittämisen jälkeen?
- Ja sitten toi lillinki keitetään. Ja keittämisen eri vaiheissa lisätään mahdollisesti eri humalaa?
- Oisko tässä vaiheessa sitten se vierre valmis
- Vierteen jäähdytys jotenkin, käymisastiaan ja sopiva hiiva kehiin.
Käymisen jälkeen astiointi, joka vissiin onkin oma tieteenlajinsa (Miten pääsisi vähimmällä vaivalla...).
Joku viisas taisi sitten tohon vielä sanoa, että oluenpaneminen on käytännössä likimain 100% kilkkeiden pesemistä ja desinfiointia... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10140 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 09.07.2015 15:31 Viestin aihe: |
|
|
Nyt taitaa sokeri unohtua... _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 09.07.2015 17:12 Viestin aihe: |
|
|
Hittolainen, tämähän on herännyt henkiin!
Kiireistä aikaa tämä kevät, kesä, syksy joten panemaan en ole kerennyt sitten huhtikuun. Kaksi viimeistä kegiä hapotin viikko sitten ja täytyy häpeäkseni tunnustaa että pari salkkua olen kaupasta hakenut, vaan ei ole kotitekoisen voittanutta.
Nyt kyllä pitää pistää matoa koukkuun...
Tarjolla olisi 45l kylmälaukkumäskäin, 9kw kaasupoltin, korkitin, kupariputkijäähdytin ja reilu sata 0,5l pari kertaa käytettyjä, käytön jälkeen huuhdottuja pulloja.
Ei enää paljoa setistä puutu
Rupiaakohan yhtään tärppimään...
Ps: Lahtisen listasta puuttuu vielä odottelu, odottelu, odottelu... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1546 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 09.07.2015 21:03 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | .
Tarvitaan:
- Laitteisto
- Värkit
- Vettä
- Prosessinhallintaa
|
Tässähän ne oleelliset on ja Simppeli otti esille tärkeän osa-alueen... jonka vuoksi minun kotilaitteet ovat noin isot... Pidän oluista joiden kypsyttelyyn menee aikaa... (Useimmat oluset paranee kivasti kun malttaa odottaa..)
Lahtinen on selvästi pohtinut asiaa ja siinä ne oleelliset on..
Mielestäni kaikkein tärkein asia tiivistyy prosessin hallintaan... todella hyvää olutta pystyy tekemään hyvinkin hempuleilla vempaimilla... Pitää vain tietää mitä tekee ja hallita sitä prosessia..
Mäskääminenhän on kaikessa yksinkertaisuudessa mallastetun viljan tms raaka-aineiden sisältämän tärkkelyksen muokkaamista. Prosessoinnissa saadaan aikaiseksi halutunlainen sokeriliemi jota sitten keitetään hieman kasaan.. keiton aikana lisätään humalaa joka antaa katkeroa ja aromia mutta parantaa myös säilyvyyttä...
Homma ei ole rakettitiedettä, mutta jonkinmoista osaamista se vaatii...
Simppeli..
Nytkin vaikka kuin monta sadepäivää.. Siitä vaan panemaan _________________ Usu peritus hariolo veracior
Viimeinen muokkaaja, wildmind pvm 09.07.2015 22:49, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1546 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 09.07.2015 21:24 Viestin aihe: |
|
|
Laskeskelin tuossa pikapikaa, että sen jälkeen kun aloitin täysmäskäyksen olen tehnyt liki 500 litraa olutta... kaikki ei ole ollut mitenkään ylimaallista, mutta suurin osa on osottautunut kaupallisiin oluisiin verrattuna hyvin kilpailukykyisiksi... Tällä kokemuksella väitän, että useimmiten toimiva metodi on helppo yhden steppauksen infuusiomäskäys..
-sokeroitumistauko 62-66 asteessa noin 60min
-ulosmäskäys 15min noin 72-75 asteessa.. Tapahtuu lisäämällä sopiva määrä kiehuvaa vettä mäskiin..
Vierre lasketaan mäskäysastiasta vierrekattilaan silleen hissunkissun lorotellen.. siinä loppuvaiheessa huuhdellaan noin 70-80 asteisella vedellä ja saadaan irti ne viimesetkin sokerit..
Vierrettä keitetään noin 60 min...Pöpöt kuolee ja neste keittyy hieman kasaan.. humalat lisätään sekaan ... keitos jäähdytetään ja eikun käymään...
prosessi vie kaikkinen oheispuuhineen noin 5 tuntia... Ei ole hätäisen hommaa,,mutta hauskaa... Ja saapahan näyttää pitkää nenää kaikenmaailman kukkahattutädeille ja -sedille... kun tekee itse saa parempaa ja ei ole moraalinvartijat ahdistamassa.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|