OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Riistakärjet muuttavat nuolen osumapisteen

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 07.08.2005 17:39    Viestin aihe: Riistakärjet muuttavat nuolen osumapisteen Vastaa lainaamalla viestiä

Tuli taas aloittelevan jousimetsästäjän eteen ongelmia. Nyt 2 viikkoa ennen sorsakauden alkua kokeilin nuolissani leikkurikärkiä. Ikäväkseni osumapiste siirtyi huomattavasti - noin sentin metriltä sivulle. Siis esim. 15 metristä 15 senttiä. Juuri kun alkoi taulukärjillä harjoitellessa olla jonkinmoista itsevarmuutta ammunnan suhteen.

Faktat ovat seuraavat:
40 paunainen samikin vastakaari, VASEN kätinen. Nuolet Eastonin hiilikuituiset Epicit. Ei tähtäimiä. Taulukärjet 100 grainia - Leikkurikärjet NAP Thunderhead 100 grainia. Terän lehdet (3 kpl) ovat sellaiset erikseen irtoavat, eikä terän kärki ei ole ns. cut on impact - heti leikkaava. Nuolihyllynä on halpa pehmyt muovinen tarrakiinnitteinen läpyskä. Laukaisu tapahtuu pitäen kolme sormea nuolen alla, yhtenäisen nahanpalan suojatessa sormia.
Näillä olen ampunut ns, vaistolla tai oikeammin suunnannut nuolen varren kohti taulua ja muistanut/arvannut nuolen korotuskulman. Taulukärjillä nuolet ovat siis taulukärjillä lentäneet runkonsa osoittamaan suuntaan, mutta leikkurikärjillä osumapiste siirtyy. Leikkurit vievät nuolia (vasenkätisellä) oikealle aiemmin mainitun 15 senttiä 15 metrin ampumamatkalla. Niin, ja eivät ne nuolet tietysti aivan puhtaasti kummillakaan kärjillä nuolihyllyä ohita (vastaan ihan itse jousen säädöistä). Fish-tailin/sivuvipatusta on jonkin verran.

Mikäpä neuvoksi? Tuntuu näin vasta-alkajalle olevan tarpeeksi haastetta tun korotuskulman arvioinnissakin. Nyt pitäisi osata arvioida myös ampumamatkan mukaan vaihteleva sivuheitto. Tähtäintä ei tekisi mieli käyttää, vaikka halpa piikkimallinen sellainen kuukauden verran keväällä oli kokeilussa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ainaosunut
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Jou 2004
Viestejä: 190

LähetäLähetetty: 07.08.2005 18:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tämän voi poistaa

Viimeinen muokkaaja, ainaosunut pvm 15.04.2006 21:20, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 07.08.2005 21:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole noi vaistohommat aivan täysin hallussa, mutta jotain kommenttia. Oletko 'spinnannut' kärjet ? Kärjen tulee olla tarkalleen samassa linjassa nuolen varren kanssa. Tämä selviää kun pyörität nuolta kahden tukipisteen avulla ja laitat kärjen alle papariin viivan. Katsot nuolta ylhäältä päin ja vertaat käjen liikettä viivaan. Kärki ei saa 'vipattaa'. Jos ei ole linjassa, taivuttele varovasti. Itse käytän muksujen dublopalikoita pyöritystelineen tekemiseen. Tämä on erityisesti taljalla tärkeää, mutta kyllä vastollakin pitää paikkansa.
Säännönmukainen rungosta ulospäin tuleva heitto saattaa viitata myös hieman jäykkään nuoleen. Koita miten 125 graininen kärki toimii, nuoli notkistuu hieman ja asia saattaa korjaantua. Huono ohituskin viittaa sopimattomaan jäykkyyteen. Hieman pitempi nuoli on myös notkeampi. Viisaammat sanovat, että jäykkyys on kohdillaan kun sulaton nuoli ja sulallinen osuvat samaan pisteeseen.
Sulitusta voi kanssa vaihdella. Viiden tuuman kierteinen luonnonsulka antaa aika monta puutetta 'anteeksi'.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 07.08.2005 22:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Säännönmukainen rungosta ulospäin tuleva heitto saattaa viitata myös hieman jäykkään nuoleen."
Jäykän puoleisiahan nuolet ilmeisesti ovat, Eastonin taulukon mukaan silti kelvollisten rajoissa. Taulukkoonkaan ei tietysti voi sokeasti luottaa, ainakaan rajatapauksissa.

Nuolten jäykkyydestä johtuvat ongelmat luulisin olevan samat niin taulu kuin riistakärjillä (molemmat saman painoisia) - ja osumapisteen sivusuunnassa siksi sama.

"Oletko 'spinnannut' kärjet ?"
En, vielä. Täytyy tutkia asia.
Kolmella eri taulukärjellä ammuin ja ne kaikki "vetivät" samalla tavoin oikealle. Harittavien kärkien luulisi vetelevän eri suuntiin.

Tässä kirjoittaessa tajusin seuraavan selityksen. Jospa nuolet lentävät aivan samalla tavoin (ampumillani 10-20m matkoilla) niin taulu- kuin riistakärjillä. Ainoastaan "tähtäimeni" eli nuoli on muuttunut. Kenties Nuolen kärki näyttää leikkuriterän kanssa sen verran erilaiselta, että kohdistan laukaukseni erilailla. Tämä tarkoittaisi sitä, etten voi metsästyskaudella harjoitella kuin riistakärkien kanssa sotkematta "tähtäysvaistoani".

Taulukärki varustettuna riistakauluksella muuten lensi sinne minne olin tottunutkin, vaikka saa "tähtäin kuvani" taatusti näyttämään erilaiselta kuin pelkällä taulukärjellä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 07.08.2005 22:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"paras tulee ku laittaa pienet terät taulukärkeen niin ei muutu lento mitenkään. mulla on nuissa ite tekemissä halkaisija 18mm ja on ainaki 3 rätkää kuollu niillä"

Vaikka aloittelija olenkin ja tyhmiä kyselen, niin hieman voi jo rintaa röyhistää: Yksi räkätti vähemmän Keski-Suomessa - kärkenä pluntti ja matkaa vaistoampujalle sopivasti n. 6 metriä. Nurkan takaa yllätin mansikoitten kimpusta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ghost
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2005
Viestejä: 354

LähetäLähetetty: 08.08.2005 00:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikäli riistakärjissä on useampi leikkaava terä, eivätkä ne ole osumasta aukeavia eli mahdollisimman vähän lentoa häiritseviä ja nuoletkaan eivät ole jouseen ja ampujalle täydellisesti sopivia, voi olla saletti, että ongelmia tulee...
Kärjen terät antavat niin paljon aerodynaamista ohjuria nuoleen, ettei ole mikään ihme, jos osumapisteet muuttuvat täysin verratuna taulukärkiin ja mitä isommat terät on, sitä suurempia nämä ohjaavat siivekkeetkin siis ovat!

Nuolten, jousen ja ampujan yhteen trimmaaminen keskenään sekä tämän jälkeen leikkuriterien trimmaaminen nuoliin ja koko paletin yhteen trimmaaminen on yksi fittimäisemmistä puuhista jousimetsästäjän arjessa, jollei sitten ala käyttää taulukärkimäisia, avautuvia leikkureita, jotka helpottavat asiaa huomattavasti.
Jolleivat jo lähtökohdat ole toinen toistaan tukevia, voi varmuudella odottaa tykyttäviä otsasuonia ikuisessa trimmauksessa!

Ensin sinun olisi varmuudella luotava ne hyvät lähtökohdat: toisiinsa sopivat nuolet ja jousi.
Ei riitä, että ne ovat vain vähän sinnepäin!
Silloin osumatkin ovat aina ja iankaikkisesti vain vähän sinne päin...!
Kun nuo välineet ovat kunnossa ja olet ITSEKIN kunnossa, eli osaat ampua niillä hyvin, voit varmuudella saavuttaa myös riistakärjillesi hyvän toimivuuden edellytykset ja saada ne toimimaan hyvin viimeistään trimmauksella.

Ennen tätä, olet valitettavasti vain pelkkä huiskija, joka saattaa välillä onnistua laukauksissaan, mutta et koskaan saavuta sitä mitä voisit oikeasti olla!
Itse hukkasin vuosikausia juuri tuollaiseen, kunnes viimein satuin osallistumaan asiantuntijan kurssille, joka "paransi" minut muutamassa tunnissa opettamalla lähtökohdat oikeisiin välineisiin!
Tämän jälkeen itse ampuminen oli helppoa!

Hanki asiantuntijoilta tietotaitoa.
Suomen Jousimetsästäjäinliitto ry, Merrysport, Pedi Archery, Sherwood Shop, TTV...siinä eräitä lähteitä tiedolle ja taidolle ja he osaavat varmasti auttaa sinua löytämään lisää kenties paikallisesti!

Go for it!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 08.08.2005 08:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Ensin sinun olisi varmuudella luotava ne hyvät lähtökohdat: toisiinsa sopivat nuolet ja jousi.
Ei riitä, että ne ovat vain vähän sinnepäin!"

"Ennen tätä, olet valitettavasti vain pelkkä huiskija, joka saattaa välillä onnistua laukauksissaan, mutta et koskaan saavuta sitä mitä voisit oikeasti olla! "

"Hanki asiantuntijoilta tietotaitoa. "

Eipä tässä voi oikein väittää GHOSTin olevan väärässäkään. Mukaavaa tälläinen omatoiminen huiskimis-jousiammuntakin tosin on. Välillä, kun nuolet ovat 20 metriltä kauniisti 20 sentin kasassa sitä tuntee itsensä ihan intiaaniksi - toisena päivänä kun osa nuolista ei pysy samalta matkalta edes 50 senttisessä taustassa tietää taas olevansa pelkkä huiskija. Olisi myös ikävä tunnustaa itselleen lyhentäneensä kalliit nuolet liian lyhyiksi eli jäykiksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 08.08.2005 08:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitäs mieltä olette sorsan ampumisesta taulukärki-riistakaulus yhdistelmällä. Tehona jousessa tuo karmaisevat 40 paunaa, mutta ampumamatka aina korkeintaan 15 metriä ja jousi sentää vikkelä heittoinen samick-vastakaari. Tuollaiset kärjet kun tuntuivat toimivan totutusti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ghost
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2005
Viestejä: 354

LähetäLähetetty: 08.08.2005 11:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

musuli kirjoitti:
Mitäs mieltä olette sorsan ampumisesta taulukärki-riistakaulus yhdistelmällä. Tehona jousessa tuo karmaisevat 40 paunaa, mutta ampumamatka aina korkeintaan 15 metriä ja jousi sentää vikkelä heittoinen samick-vastakaari. Tuollaiset kärjet kun tuntuivat toimivan totutusti.


Ei hyvä! Olen kokeillut...Embarassed tosin 50 lbs Samicilla...
Vain, jos osut päähän tulos on todennäköinen saalis...todennäköinen.
Sorsa on vahva lintu, jota peittää vahvat sulat ja höyhenet.
Niistä kimpoaa tylsempi leikkurikin huonolla osumalla aivan varmasti ja varsinkin, jos ammutaan kevyellä jousella!

Saat suurella todnäk vain vahingoittuneita lintuja aikaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ghost
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2005
Viestejä: 354

LähetäLähetetty: 08.08.2005 11:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

musuli kirjoitti:
Mukaavaa tälläinen omatoiminen huiskimis-jousiammuntakin tosin on. Välillä, kun nuolet ovat 20 metriltä kauniisti 20 sentin kasassa sitä tuntee itsensä ihan intiaaniksi -


Naulan kantaan ja niin totta!Very Happy Very Happy

musuli kirjoitti:
toisena päivänä kun osa nuolista ei pysy samalta matkalta edes 50 senttisessä taustassa tietää taas olevansa pelkkä huiskija.


Naulan kantaan ja niin totta... Crying or Very sad Crying or Very sad

musuli kirjoitti:
Olisi myös ikävä tunnustaa itselleen lyhentäneensä kalliit nuolet liian lyhyiksi eli jäykiksi.


Tuosta saatat selvitä pelkkien kärkien vaihdolla painavammiksi, kuten Kiulkin ehdotti...

Mutu-ammunta ja varsinkin mutu-välinekokeilut ja säädöt tuppaavat käymään oppirahoiltaan hyvin kalliiksi... Confused
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 08.08.2005 19:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä. Yritän sulatella saamiani opetuksia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 13.08.2005 20:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hiukka enempi ja keskittyneemmin ampumalla asia selvisi. Erilainen nuolenkärki yksinkertaisesti muutti "tähtäinkuvaani" ja entisenkaltaisesti lentävät nuolet tuli "huiskittua" himpun oikealle. Sihtaamalla tarkemmin nuolen runkoa pitkin ja aluksi vielä toinen silmä kiinni onnistuin ongelman selättämään. Vaistotähtääminen tosin vaatii näillä kärjillä selvästi enemmän keskittymistä (vie kauemmin). Olisi kait kannattanut totutella näille riistakärjille jo pitkin kesää. Huiskiminen jatkuu ...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
DARTON
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tou 2004
Viestejä: 350

LähetäLähetetty: 21.08.2005 08:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miksi et kokeile paperin lapi ampumista? Antaa ainakin osviittaa onko nuolikaliiperisi lahellakaan totuutta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com