Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Pulkka Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 41 Paikkakunta: eteläisessä Etelä-Suomessa
|
Lähetetty: 31.05.2009 13:25 Viestin aihe: Koparakeitto |
|
|
Mistä saisi ohjeet koparakeitton tekoon?
Näin kesälle ei ole enään hirvistä muuta pakkasessa;) _________________ -Pulkka- |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Iso-Jaska Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tam 2007 Viestejä: 2376 Paikkakunta: Lapland Finland
|
Lähetetty: 31.05.2009 20:45 Viestin aihe: |
|
|
Katos, löytyyhän täältä muitakin perinneruokien vaalijoita.
Koparakeiton valmistushan lähtee koparoiden nylkemisestä. Hyvä on tietenki nyppiä myös pintaan takertuneet karvat pois, toki niitä voi kauhoa reikäkauhalla keittämisenkin aikana.
Koparoiden määrästä riippuen valitaan sopivankokoinen kattila (koparoiden keittäminen on niin aikaa viepää puuhaa, että kotopuolessa ei alettu 30 litraa pienemmällä kattilaa edes käyttämään). Luonnollisesti keittäminen tapahtuu kevyesti suolatussa vedessä (kuikkakeitossa oli se eri ohje). Keittoaikaa on varattava riittävästi, joskus koparat saattaa pehmetä jo neljässä tunnissa, toisinaan ei. Kypsiä koparat on sitte kun luut iroavat helposti kynnen sisältä ja yleensäki kun kaikki liha irtoaa helposti luista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wunjo
Liittynyt: 24 Tam 2010 Viestejä: 5 Paikkakunta: Eura
|
Lähetetty: 13.02.2010 12:41 Viestin aihe: |
|
|
Tota nyt itekkin metsästän, muutaman perinneruoka kirjan olen jo läpi selannut mutta eipä ole löytynyt. Tuntuu olevan aika vaikea löytää. Mulla on semmonen mielikuva jäänyt, notta löytyis Weilin-Göösin kirjasarjan "Suomalaisen arjen historia" - 1 osasta. Mielikuva juontuu siitä että jouduin tuonne joskus hommiin ja tuota myydessä tuli joskus selailtua sitä, muttei tajunnu silloin sen pitkän kuukauden aikana kopioida kyseistä reseptiä. Kyseistä teosta ei meijän kirjastosta löytyny ja noi perinneruoka kirjat mitä siellä oli eivät tunteneet koparakeittoa. Pistäkää nyt linkkiä jos netistä joku sen löytää tai jos tietää mistä kirjasta löytyisi.
Edit: "Jollain" palstalla "joku" maintsi että resepti löytyy "jostain" Kolmosen kirjasta Hyvä vihje, eihän niitä montaa olekkaan, mutta selailemaan. _________________ Riista syövä lakto-ovo-vege, intin väistelly ekohippi ja kaiken pahan lisäksi KOMMARI |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 13.02.2010 22:15 Viestin aihe: |
|
|
Nyt ei kannata poronkoparaa keitellä kun ne maistuu AIV:lle! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wunjo
Liittynyt: 24 Tam 2010 Viestejä: 5 Paikkakunta: Eura
|
Lähetetty: 13.02.2010 22:49 Viestin aihe: |
|
|
Hylsysoppa kirjoitti: | Nyt ei kannata poronkoparaa keitellä kun ne maistuu AIV:lle! |
Heh
Taitaapi olla totta tuokin, mutta voihan sitä hirvenki sorkkia keitellä ja ap:llä taisi niistä ollakkin kysymys _________________ Riista syövä lakto-ovo-vege, intin väistelly ekohippi ja kaiken pahan lisäksi KOMMARI |
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 14.02.2010 02:41 Viestin aihe: |
|
|
Kirjassa Lapin ruokia (WSOY 1981, ISBN 951-0-10491-4) sanotaan koparakeitosta seuraavaa:
Neljää henkilöä kohti varataan kuntuus kinturoita eli yhden eläimen jalat. Jalat nyljetään. Koparat irrotetaan mutta säärikontti jätetään jänteestä kiinni koparoihin. Koparat halotaan mutta kysiä ei poisteta. Neljä kynttä ja sääriluu ovat yhtenäisenä nippuna, jokainen oman kinttusuonensa päässä. Koparat jäähdytetään.
Jäähtyneet koparat karvotaan. Karvomisen jälkeen koparat kuivataan kuin kuivaliha.
Kuivuneista koparoista kortetaan eli poltetaan loppukarvat. Koparoita liotetaan vuorokausi ennen keittämistä, ne pestään ja harjataan huolellisesti. Jos kynnet ovat hyvännäköiset ja niiden alusta saadaan puhtaaksi ne otetaan keittoon. Muussa tapauksessa ne silpaistaan kirveellä pois. Säärikontit sahataan poikki läheltä jännettä molemmista päistä.
Koparat pannaan runsaalla suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Vaahto kuoritaan pois ja lisätään maustepippuria ja ehkä myös laakerinlehtiä. Koparoita keitetään kolmesta viiteen tuntiin. Jos niitä keitetään liian kauan, keitoksesta tulee alatoopia.
Kuoritut perunat pannaan samaan kattilaan kypsymään. Keittämisen ajan rasvaa kullataan eli kuoritaan pinnalta. Kerättyä rasvaa keitetään lieden reunalla omassa kupissa.
Tämä opus pitää sisällään käytännössä kaikki pohjoisen Suomen perinneruuat joten on hyvä hankinta jos niistä on kiinnostunut. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
m.mestari Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Tam 2009 Viestejä: 1493
|
Lähetetty: 14.02.2010 04:27 Viestin aihe: |
|
|
Kaikkee se ihminenki, suuhunsa pistää... ... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
terva Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2007 Viestejä: 1691
|
Lähetetty: 14.02.2010 14:58 Viestin aihe: |
|
|
m.mestari kirjoitti: | Kaikkee se ihminenki, suuhunsa pistää... ... |
Tästä tuli mieleen, kun hirviporukan ukot puhuivat kaadolla: ennen otettiin kaikki talteen, ei jätetty koparoita ja suolia mettään. Toista se on nykyään, jossain kuulemma ollu tuvan takana lintuja mistä täkät leikattu irti ja muut heitetty pois.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
m.mestari Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Tam 2009 Viestejä: 1493
|
Lähetetty: 14.02.2010 15:27 Viestin aihe: |
|
|
No tuo oli vitsi vain, onhan se kopara-soppa toisten suurta herkkua... ...
Ei kaikki syö maksaakaan... ...
Niinhän se on että, makuasioista ei sovi kiistellä... ... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 14.02.2010 23:28 Viestin aihe: |
|
|
igorrock kirjoitti: | Kirjassa Lapin ruokia (WSOY 1981, ISBN 951-0-10491-4) sanotaan koparakeitosta seuraavaa:
Neljää henkilöä kohti varataan kuntuus kinturoita eli yhden eläimen jalat. Jalat nyljetään. Koparat irrotetaan mutta säärikontti jätetään jänteestä kiinni koparoihin. Koparat halotaan mutta kysiä ei poisteta. Neljä kynttä ja sääriluu ovat yhtenäisenä nippuna, jokainen oman kinttusuonensa päässä. Koparat jäähdytetään.
Jäähtyneet koparat karvotaan. Karvomisen jälkeen koparat kuivataan kuin kuivaliha.
Kuivuneista koparoista kortetaan eli poltetaan loppukarvat. Koparoita liotetaan vuorokausi ennen keittämistä, ne pestään ja harjataan huolellisesti. Jos kynnet ovat hyvännäköiset ja niiden alusta saadaan puhtaaksi ne otetaan keittoon. Muussa tapauksessa ne silpaistaan kirveellä pois. Säärikontit sahataan poikki läheltä jännettä molemmista päistä.
Koparat pannaan runsaalla suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Vaahto kuoritaan pois ja lisätään maustepippuria ja ehkä myös laakerinlehtiä. Koparoita keitetään kolmesta viiteen tuntiin. Jos niitä keitetään liian kauan, keitoksesta tulee alatoopia.
Kuoritut perunat pannaan samaan kattilaan kypsymään. Keittämisen ajan rasvaa kullataan eli kuoritaan pinnalta. Kerättyä rasvaa keitetään lieden reunalla omassa kupissa.
Tämä opus pitää sisällään käytännössä kaikki pohjoisen Suomen perinneruuat joten on hyvä hankinta jos niistä on kiinnostunut. |
Kyllä sitä on aikaa noilla poromiehillä tuohustaa joutavia...ilimankos sitä ei jouvva kunnon töihin! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Iso-Jaska Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tam 2007 Viestejä: 2376 Paikkakunta: Lapland Finland
|
Lähetetty: 07.01.2014 20:03 Viestin aihe: |
|
|
Toissapäivänä oli pääkeittoa, eilen paistettua mateen maksaa, tänään sitte koparoita.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
reki-seppä Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Tam 2013 Viestejä: 49 Paikkakunta: tunturilappi
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
torvinen
Liittynyt: 15 Maa 2014 Viestejä: 6
|
Lähetetty: 18.03.2017 00:24 Viestin aihe: |
|
|
Upea pätkä!!!!! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|