Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 14.08.2012 10:56 Viestin aihe: Sillipurkin tuunaus. :) |
|
|
Eihän tämäkään mikään riistaruoka ole, mutta............
Jokainen sitten tekee homman oman mieltymyksensä mukaisesti, joten mielikuvitusta kehiin!
Minä kun olen kesäaikaan innokas sillin ystävä siitä lähtien kun ensimmäiset uudet perunat maastani nostan,
niin ostelen sitten noita isoja halpissillipurkkeja ja kun tuntuu että niissä ei maku ole aina ihan kohillaan niin muokkaan
lientä sitten jonkin verran.
Edellinen purkki oli taas tyhjentynyt reilussa viikossa, niin sen jo tuunatun liemeä sitten käytin uuden
satsin pohjana.
Eli runsaasti tuoretta tilliä liemen päälle ja valkkarin lehdet odottavat päällä pienimistä, vieressä avaamaton uusi purkki:
Valkosipulin lehdet pienittyinä ja palan pilkottua keltasipulin päälle valkopippuria, maustepippuria ja kanarialta tuotua mojo-maustetta
ripaus kutakin siihen päälle:
Kansi kiinni ja emmeet sekaisin:
Uuden purkin sillit liemeen ja kun nesteestä oli vähän uupeloa, niin uudesta purkista nestettä niin
paljon että täyttöaste on sopiva:
Kansi kiinni ja huolellinen sekoitus, niin vot, taas on muutaman päivän päästä maistuvaa silliä tiedossa:
Mä laitan purkin aina väärinpäin jääkaappiin, niin pääsee sitten suljetussa tilassa muhimaan.
Tämän uudenkin purkin loput liemet menivät jääkaappiin odottamaan seuraavaa tuunausta.
Taas kun tekee silliä mieli, niin maasta pottuja kattilaan ja samalla voi keittää pari kananmunaa vielä lisukkeeksi, ruohosipulia,
valkkarinlehtiä, tilliä ja nokare voita kuumien perunoiden päälle lautaselle ja viereen silliä ja kananmunaa, niin
helppo, nopea ja kevyt kesäeväs on valmis.
Kelpaa jopa tuolle koiruudellekin, mutta sillä nyt on muutenkin suussa vikaa kun voimakkasti maustettu
pitsakin on sen suurta herkkua!! _________________
Viimeinen muokkaaja, Vilperi pvm 14.08.2012 12:36, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tönöttäjä Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2011 Viestejä: 2882 Paikkakunta: K-S
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 14.08.2012 12:38 Viestin aihe: |
|
|
Mikä ettei!!??
Ne lisukkeet sillinsä kera valitsee taas jokainen makunsa mukaan! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 14.08.2012 13:32 Viestin aihe: |
|
|
Jo pitkään on tullut syötyä noita 500g ravintolasillipurkeissa olevia sillifileitä. Niiden maustaminen omalle maulle on aika helppoa.
Mutta miksi ostaisi edes noita purkkeja? Kauppahallissa ja joissakin isoissa marketeissa on irtomyynnissä usein paria erityyppistä silliä. Niistä voi kukin "rakennella" ihan tarvitsemiansa.
Kaikista halvimmaksi kuitenkin tulee kun ostaa ihan normaalia tuoretta silakkaa. Valkosipuli-, tomaatti-, sinappi- tai vaikkapa puolukkasilakat ovat kaikki herkkuina ihan noiden kaupan sillipurkkien veroisia omasta mielestäni.
Silakka maksaa noin 5€ niin iso ämpäri kuin kehtaa kantaa mukanansa kun hakee suoraan satamasta. Enempää ei kulu edes meillä kohtuullisessa ajassa.
Suutarinlohi
500 g silakkafileitä tai 700g silakoita perattuna ilman päitä
1-1,5 dl karkeaa suolaa
Perusliemessä sokeria, etikkaa ja vettä kaikkia yhtäpaljon. Itse vähennän sokeria.
Etikkaliemi:
1 dl vettä
0,75-1 dl sokeria
1-1,25 dl etikkaa
15 maustepippuria
1-2 pieni sipuli
4-5 laakerinlehteä
Lado huuhdotut silakkafileet avonaisina vuokaan nahkapuoli alaspäin suolan kanssa kerroksittain. Anna suolaantua vähintään 6-8 tuntia.
Kuumenna vesi, sokeri ja etikka kiehuvaksi. Lisää maustepippurit, laakerinlehdet ja ohuiksi renkaiksi leikatut sipulit. Anna liemen jäähtyä jääkaapissa.
Valuta fileistä suola pois. Rullaa ne purkkiin nahkapuoli ylöspäin. Kaada jäähtynyt etikkaliemi silakkarullille. Anna silakoiden maustua vähintään vuorokauden ajan viileässä.
Ette kaipaa enää kaupan silakkapurkkeja. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 14.08.2012 13:44 Viestin aihe: |
|
|
Mä en ole silakan ystävä kuin savustetussa, paistetussa, tai silakkapihvien muodossa ja tietenkin pyyntituoreena.
Tuota ravintolasillifilepurkkia kanssa katselin vähän sillä silmällä kaupassa käydessäni ja voipi olla että ens kesänä/seuraavan ostosreissun yhteydessä otetaan testattavaksi; vielä hiukan edullisempi muoto!
Kokonaan en lähde irtosilliä maustamaan vaikka irtomyynnissä niitä näenkin; liian suuri työ tehdä liemet ym. tilpehöörit.
Vilperi on laiska!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
tapmar Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hei 2006 Viestejä: 2712 Paikkakunta: polulla
|
Lähetetty: 14.08.2012 13:47 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä silakka vie silliä 100-0 Ariksen reseptin tyyppisellä setillä itsekin teen etikkasilakoita. _________________ http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 14.08.2012 14:19 Viestin aihe: |
|
|
Itselle menee sekä silli että silakka, kummallakin on puolensa.
Ne ravintolafileet purkissa on hyvää tavaraa, monesti parempilaatuista mielestäni kun noi valmiit palaset, ja helpot maustaa mielensä mukaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 14.08.2012 14:34 Viestin aihe: |
|
|
Kun nyt paritkin arvostamani henkilöt on noita ravintolafieitä kehunut, niin otetaan työn alle!!
Pitänee kattoa siinä vaiheessa tilannetta uudestaan kun tämä uusin versio vetää viimeisään!
Purkkeja kyllä nyt riittää vähintäänkin yhden filepurkin tuunaamiseen! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 14.08.2012 14:47 Viestin aihe: |
|
|
Onpa se tarkkaa jos silli maistuu ja silakka ei, vaikka kyse on loppupelissä samasta kalalajista... _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 14.08.2012 17:06 Viestin aihe: |
|
|
Rastinsahi kirjoitti: | Onpa se tarkkaa jos silli maistuu ja silakka ei, vaikka kyse on loppupelissä samasta kalalajista... |
Toki näin mutta on siinä maussa aikamoinen ero, vaikkakin kumpikin itselleni maistuu... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
veetee Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Maa 2004 Viestejä: 5990
|
Lähetetty: 14.08.2012 19:29 Viestin aihe: |
|
|
Silakat jätetään minkeille ja ihmiset ite syödään muikkuja. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuuhailija Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Lok 2011 Viestejä: 114 Paikkakunta: P-Satakunta
|
Lähetetty: 18.06.2013 21:28 Viestin aihe: |
|
|
Nostellaan hiukan ylöspäin, kun aihe alkaa olemaan ajankohtainen Vilperin kanssa samaa mieltä, että nykypäivän sillipurkit (pätee myös suola/maustekurkkupurkkeihin) ovat aika lailla mielikuvituksettomia tapauksia. On kala ja sitten joku laiha liemi, jossa pippuri kaveriaan etsii.. Ainakin omaan suuhun maistuu sillipurkki, johon on pelkän sillin ja suola/etikkaliemen lisäksi upotettu "tilpehööriä" eli kunnolla sipulia, porkkanaa, valkosipulia, jne. Maistuvat leivän tai uusien pottujen kanssa todella hyvältä. Toisekseen, kyllä se silakkakin saadaan maistumaan muullakin lailla kuin savustamalla tai pihveinä. Eli vääntäkää maustesilakkaa seuraavasti:
Tarpeet:
0,5 kg silakkafilettä leikottuna puoliksi pituussuuntaan
Liemi 1.
1 dl merisuolaa
1,5 dl etikkaa
5 dl vettä
Liemi 2.
1 dl sokeria
1,5 dl etikkaa
5 dl vettä
Lisäksi sipulisilppua (myös salotti- tai punasipuli kelpaavat mainiosti), porkkanaviipaleita, valkosipulia (jätä pois jos et tykkää), rose-, mauste-, musta-, viher- ja valkopippureita (kokonaisia) ja tillisilppua. Ensin fileitä liotetaan liemi 1:ssä n. vuorokausi. Sen jälkeen valutetaan liemi pois, ladotaan purkkiin kerroksittain silakkaa, sipulia, porkkanaa ja mausteita. Lopuksi kaadetaan liemi nro 2 päälle ja annetaan tekeytyä viileässä pari vuorokautta. Toimii uusien perunoiden kanssa, menevät ruisleivän päällä, hapankorpun kanssa krapelolääkkeenä yksi parhaista! _________________ Ensi kerralla sitten.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20527 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 19.06.2013 08:47 Viestin aihe: |
|
|
Oletteko mutten koittaneet noissa silakkazydeemeissä, että nylkisitte fileet?
Ainakin ”kaupan” silakkafileistä nahta lähtee aika lailla helposti pois ja säilöttävä tavara on kohtuu tasalaatuista suutuntumaltaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuuhailija Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Lok 2011 Viestejä: 114 Paikkakunta: P-Satakunta
|
Lähetetty: 19.06.2013 20:24 Viestin aihe: |
|
|
Joskus olen nyppinyt pois, mutta yleensä laiskuus voittaa ja olen jättänyt paikoilleen. Nahka pehmenee kuitenkin melko hyvin noiden liemien ansiosta. Toisaalta, noissa fileissä on joskus selkäevän jämiä, joita saa sitten purukalustosta kaivella ja niistä pääsee eroon juuri nahkomalla fileet. Nahka lähtee melko helposti tuon ekan liotuksen jälkeen, kun itse kala on hiukan napakoitunut.. _________________ Ensi kerralla sitten.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mc-manteli Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Lok 2007 Viestejä: 3606 Paikkakunta: Länsirannikko
|
Lähetetty: 19.06.2013 23:05 Viestin aihe: |
|
|
Silli ei meikäläiselle uppoa mitenkään päin, sitä on parempaakin kalaa olemassa
Mutta onko jollakin reseptiä noihin suola/maustekurkku purkkeihin?
Kaupassa ei myydä kuin yhdenlaista "oikean" makuista. Muut on aika kuraa. Kuinka saada halpiksen maku paremmaksi? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|