Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Tvälläri Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2004 Viestejä: 3423 Paikkakunta: Mikämikämaa
|
Lähetetty: 25.02.2012 15:40 Viestin aihe: |
|
|
Sama juttu tääläpäin, onneks en ehtiny laittaa lihoja kuivaan, ois määnny pystyyn. Ei auta ku ootella koska ne tsoppeli kelit tulis et ees yöllä pakastas tarpeeks. Ite tein inventaarin ja järkytykseks huomasin et yks ainut pötkäle viimevuotista on enää jälellä _________________ "Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa" |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6276 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 27.02.2012 19:19 Viestin aihe: |
|
|
Tänään näytti kuivalihapuntari jo siltä että ilmat on saapuneet. Inventoin viimevuotiset lihat ja niitä oli niin paljon että pahalta näytti. Eihän tässä arvaa enää uutta tehä.
Jos jollakulla tässä seutukunnassa on kuivalihan tarvista, niin voi myydä naudanpaistista tehtyä kuivaa kuivalihaa lähes omakustannehintaan. Yhteydenotot Yyveellä. Taatusti priimaa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 27.02.2012 19:28 Viestin aihe: |
|
|
Omat lihat menikin tänään roikkumaan. Huomenna ei taatusti kuiva, mutta jospa se näistä puolin alkaisi parempia kelejä pitämään.
En pistänyt kaikkia munia samaan koriin. Osan pumpuista palvaan saa nährä mitä tulee...
Ei ole yhtään entisiä jäljellä oli ne sen verran hyviä ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Jbear Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 5531
|
Lähetetty: 27.02.2012 19:36 Viestin aihe: |
|
|
Eilen meni 7 kiloo orrelle. Vielä pitäs keksiä mitä tehä toiselle puolikkaalle (7kg) sytämmiä. Oisko ostajia tai savustus, palvaus, jerkyä, koirille vai ?? ehotuksia. _________________ The worst Part of Cencorship is *** !
Ei kaikkien arvitse olla idiootteja. Riittää ku enemmistö o -> demokrtia |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
M..M Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Kes 2011 Viestejä: 594 Paikkakunta: POHJOIS-SAVO
|
Lähetetty: 28.02.2012 00:16 Viestin aihe: |
|
|
palviin tulee hyvää. _________________ MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
Lähetetty: 28.02.2012 10:50 Viestin aihe: |
|
|
Missä päin Jbearin sytämmet on ? jos oulussa niin voisin ostaa kunhan hinta on kohtuullinen.
Pari kiloa paistia menossa kuivumaan koemielessä kun aikaisemmin ei ole tullut tehtyä, sydäntäkin olisin laittanut mutta säästökuoppa oli myynyt viimeisen sydän erän ilmeisesti aika nopeaan loppuun. Ei aikonut kauppias enää uutta erää tilata ![Sad](images/smiles/icon_sad.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
sampa Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2004 Viestejä: 425
|
Lähetetty: 29.02.2012 11:28 Viestin aihe: |
|
|
kivineva kirjoitti: | Omat lihat menikin tänään roikkumaan. Huomenna ei taatusti kuiva, mutta jospa se näistä puolin alkaisi parempia kelejä pitämään.
En pistänyt kaikkia munia samaan koriin. Osan pumpuista palvaan saa nährä mitä tulee...
Ei ole yhtään entisiä jäljellä oli ne sen verran hyviä ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
Ajattelin itekkin jättää osan toisen laatikon pumpuista muuhun käyttöön. Ei varmaan huonoa liha ole tavan ruuanlaittoonkaan. Oletko palvannut semmosenaan vai raavitko pintarasvoja vähemmäksi ? |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
sampa Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2004 Viestejä: 425
|
Lähetetty: 29.02.2012 12:38 Viestin aihe: |
|
|
Koukkupolovi kirjoitti: | Minusta suolavesiliuos riittää, kun se on 3-5 % höyteillä ja pitää siinä vuorokauden verran ja kääntelee lihoja ainakin 2 kertaa sinä aikana, että vastakkain olevat pinnat vaihtuvat. Isoon liotussammioon kun ei tilaa monella ole .Suolaa "purassut" pinta on harmaata ja raaka punaista.
Lievä savustus ennen kuivaamista tuottaa sietämättömän maukasta ja tukevaa retkievästä...
Toisikon sitä taas joku Matineaan ? |
Tuosta liuos suolaamissesta vielä. Oletetaanko tuossa että luosta on paljon suhteessa suolattavaan lihamäärään? Esimerkiksi ei taida olla sama asia suolataanko kilo vai kymmenen kiloa lihaa ämpärilliesssä liuosta. Kilon palaan voisi kuvitella imeytyvän tuo 4% mutta kymmenen kiloa lihaa plus kymmnen litraa 4% liosta tuottais 2% suolapitoisuuden, jos absoluuttinen 4dl suolamäärä jakautuun puolet lihoihin ja puolet liuokseen ?
Toinen kysymys vielä. Miten kauan lihoja voi liottaa jääkappissa suolaliuoksessa? Meneekö lihat sopivia ulosvientikelejä odotellessa viikossa tai kahdessa miksikään? |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 29.02.2012 22:26 Viestin aihe: |
|
|
Minä olen punninnut lihat ja laskenut niiden "vesiarvoksi" n 2/3 satsista.
Siispä n 5 kg lihaa = 3 litraa vettä ja jos 20 litran saaviin liuossuolaa, niin jäljelle jäävä "vesimäärä" on 17 litraa. Siihen 5% suolaliuos on 850 g.
Esimerkkiastiaanhan ei moinen vesimäärä ja lihat sovi, joten tehdään vain se suolaliuos, pannaan lihat astiaan ja kaadetaan suolavettä ja mahdolliset mausteet päälle, kunnes astia alkaa olla täynnä. Heittohan on suolassa ehkä 5-> 4% luokkaa. Lihan suolapitoisuus jää nyt ymmärykseni mukaan 2,5-3% tienoille ja kuivalihassa enin osa pintaan. Arvio- ym prosessivirheistä johtuneen liikasuolanhan voi aina vuolaista pois.
En minä aina ole edes mainittavasti suolauksessa ja kuivauksessa onnistunut. Pintaa on pitänyt pois vuolla ja joskus jopa viedä koko satsi biokätköön...
Suolausaika vaihtelee paljonkin lihan tiiviyden mukaan.
Esim sydän ja paisti/lapaliha imaisee suolaa ihan eri vauhdilla.
Paistilihalle, varsinkin hirvelle, riittää puolet siitä suolausajasta mitä hirven ja naudan sydämille. Poron sydän ja potkalihat ovat jotain siltä väliltä....
Kyllähän se liha esim 5% suolavedessä varmaanviikkojakin säilyy, mutta kovin pitkä aika tekee siitä suolalihaa ja kuivattuna "myrkkysuolaseksi".
Jossain kuivalihaketjussa oli puhetta kuivalihan teosta jääkaapissa !
Löytynee tältä forumilta haulla tai ainakin linkki teko-ohjeeseen. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6276 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 29.02.2012 22:37 Viestin aihe: |
|
|
Sitten kun aikanne pelaatte liuosten kanssa ja koetatte laskea differentiaaliyhtälöitä, niin lopulta ehkä jonain päivänä kokeilette sitä että otatte 3% lihan painosta suolaa ja imeytätte kaiken sen lihaan. Ei tietenkään ole niin monisyistä touhua kuin erilaiset litkut, mutta yli ja alisuolaaminen sillä keinon on mahdotonta. Ja kun pitää semmosen 4vrk niin tuloskin on hyvin tasaista, ei ole juuri eroa ison ja pienen lihapalasen välillä.
Talvella ei ole niin väärää keliä että lihoja kannataisi suolaissammiossa enämpäänsä pitää ja ottaa pilaantumisen riskiä _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 29.02.2012 23:07 Viestin aihe: |
|
|
Sämpyn kuivasuolasysteemillä on meillä tehty jo jonkin aikaa ja aina on tasainen suola. Muutaman kerran kun muistaa hämmennellä suolaantumisen aikana niin imeytyy tasaisesti. Emme ole nähneet syytä sen kummempiin differentointeihin. Prosenttia lähtötilanteessa en muista kun se on ollut tuon yliseinälihamestarin heiniä mutta tyytyväinen minä olen aina ollut. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
sampa Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2004 Viestejä: 425
|
Lähetetty: 01.03.2012 00:17 Viestin aihe: |
|
|
Kuivasuolauksella minäkin olen tähän asti pärjännyt. Tosin en ole Sämpyn lailla annostellut suolaa vaan laittanut reilusti ja yrittänyt ottaa ajoissa lihat suolasta. Viime vuonna savustushommissa aloin käyttään liosta ja ruiskua ja sillälailla tulos on ollut aina tasainen. Kuivalihan riippeitä ei viitti alkaa yksitellen piikittään mutta ajattelin käyttää liuosta. Tosin tuossa äsken vuoleskelin toisen laatikon sydämiä ja osan liotan ja osaan suolaan kuivilla niin onpahan mitä vertailla. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
M..M Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Kes 2011 Viestejä: 594 Paikkakunta: POHJOIS-SAVO
|
Lähetetty: 01.03.2012 00:20 Viestin aihe: |
|
|
alle 10% on pyh juttuja. _________________ MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 04.03.2012 19:33 Viestin aihe: |
|
|
On kelit tieten aika hyvin kohillaan...
Pari päivää vietin reissussa - niin tällä välin oli lihat tummuneet jo kummasti. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 04.03.2012 21:04 Viestin aihe: |
|
|
sampa kirjoitti: | kivineva kirjoitti: | Omat lihat menikin tänään roikkumaan. Huomenna ei taatusti kuiva, mutta jospa se näistä puolin alkaisi parempia kelejä pitämään.
En pistänyt kaikkia munia samaan koriin. Osan pumpuista palvaan saa nährä mitä tulee...
Ei ole yhtään entisiä jäljellä oli ne sen verran hyviä ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
Ajattelin itekkin jättää osan toisen laatikon pumpuista muuhun käyttöön. Ei varmaan huonoa liha ole tavan ruuanlaittoonkaan. Oletko palvannut semmosenaan vai raavitko pintarasvoja vähemmäksi ? |
Poistin rasvat ja leikkelin jo valmiiksi annospaloiksi ennen palviuuniin laitto.
Tuli sen verran hyvää, että palvaan kyllä toistekkin. Oli muuten ihan hyvää pilkkievästä ja kelit kohillaan ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|