Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
arttu Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Mar 2004 Viestejä: 20
|
Lähetetty: 03.04.2005 14:37 Viestin aihe: Kuksan käsittely |
|
|
Eli millähän aineella pihlajasta tehty pahkakuksa tulisi käsitellä?
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Petteri_N Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 1180
|
Lähetetty: 03.04.2005 14:46 Viestin aihe: |
|
|
Hierot suodatinkahvin käytettyjä puruja kuksan pintaan. Käsittely on sitä parempi mitä pidempään jaksat hieroskella. Kun purut ovat kuivia, vaihda märkiä puruja tilalle. _________________ Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
arttu Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Mar 2004 Viestejä: 20
|
Lähetetty: 03.04.2005 14:55 Viestin aihe: |
|
|
Hierotaanko puruja myös kuksan ulkopintaan? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kalastaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2004 Viestejä: 511 Paikkakunta: Läntinen rannikkoalue
|
Lähetetty: 03.04.2005 18:23 Viestin aihe: |
|
|
Sisäpinnan käsittely;
- otat pullon hyvää konjakkia
- kaadat kuksan "piripintaan"
- annat "imeytyä" 8-24 tuntia
- tyhjennät juomalla kuksan samalla foorumissa "surffaillen"
Näin pysyy kuksasi kunnossa, ei tule pöpöjä eikä muitakaan ongelmia. Sisäinen minäsi myös suorastaan valaistuu _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 03.04.2005 18:45 Viestin aihe: |
|
|
Tuo viimeinen "käsittelyohje" oli ihan hyvä, mutta perinteisesti puuastioita ei ole käsitelty sisältä millään aineella. Puuastiat tehdään sellaisesta puulajista joka ei anna ruualle tai juomalle omaa makuaan. Miten lienee pihlajan laita?. Olennainen asia puuastian käytössä on huuhtoa se aina käytön jälkeen kuumalla tai jos sitä ei ole, niin sitten kylmällä vedellä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
A-P Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Lok 2004 Viestejä: 543
|
Lähetetty: 03.04.2005 23:41 Viestin aihe: |
|
|
Kuksan valmistajalta olen saanut tuon saman "kahvinporo" käsittelyohjeen.... lienee siis hyvä.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
FJM Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Maa 2005 Viestejä: 127
|
Lähetetty: 04.04.2005 00:45 Viestin aihe: |
|
|
kalastajan ohje o yksi parhaimmista..igorrock,saakos udella,mitä perinnettä sun ohjees oikeen on?kai tiedät että puu"elää"vaikka on kuksanmuodossa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jäsen Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Huh 2004 Viestejä: 80 Paikkakunta: Valkeala
|
Lähetetty: 04.04.2005 11:41 Viestin aihe: |
|
|
Itse keitän omatekemät kuksat vahvassa merisuolaliuoksessa nelisen tuntia. JOKU väitti, ettei ainakaan halkeamisen vaaraa ole. Hyvin ovat toimineet. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Petteri_N Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 1180
|
Lähetetty: 04.04.2005 14:03 Viestin aihe: |
|
|
Voihan niitä hieroa ulkopintaankin, muttei se välttämätöntä ole.
Sisäpinta on varmaan pakko käsitellä sellaiseksi, ettei se ime mitään itseensä, eikä luovuta mitään itsestään. Voi nimittäin olla melko jännän makuisia juomia kun kuksa on pihlajasta tehty... _________________ Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 04.04.2005 18:40 Viestin aihe: |
|
|
Joo, tuo suolajuttu on tietysti "asia erikseen". On vain yleensä niin että kuksa jo tekovaiheessa kyllästetään suolalla (ts. keitetään suolavedessä ja työn aikana pidetään suolaan haudattuna). Tämä käsittely pitää huolen siitä että puu ei jatkossakaan koskaan kuivu liikaa ja halkea. Olen hommaa seuraillut useammankin kerran sillä isäukko hankki aikoinaan kuksan teolla lisätienistejä.
Samaa keinoa käytettiin muuten myös vanhoissa purjelaivoissa. Ne juomat, joita pahkakupista perinteisesti nautitaan (eli kahvi, tee ja alkoholijuomat) eivät kärsi siitä aavistuksenomaisesta suolan mausta mikä kunnon kuksassa on. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paavo Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Hei 2004 Viestejä: 2855
|
Lähetetty: 05.04.2005 15:16 Viestin aihe: |
|
|
Oliiviöljyllä on valmiita kuksia käsitelty. Suolakäsittely pitää tehdä jo palalle mistä kuksaa aletaan muotoilemaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
arttu Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Mar 2004 Viestejä: 20
|
Lähetetty: 05.04.2005 18:11 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos kaikille vastauksista . Täytyy tästä lähteä "käsittelemään" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
geratherm Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2004 Viestejä: 1501 Paikkakunta: Oulun lääni
|
Lähetetty: 23.05.2005 17:21 Viestin aihe: |
|
|
Itsekin ostin viimein itselle uuden kuksan, vanha onkin jo vähän pieni kun sain sen 6 vuotiaana. Tommonen ihan peruskuksa, miten kannattaisi käsitellä? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|