OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

7 x 57:sta jokin muu kaliiperi?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Aficionado
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 617

LähetäLähetetty: 10.03.2005 09:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä lukon päätä tarvii muotoilla. Ongelma ei olekaan ulosvetäjän kiinniottamisessa vyökantaiseen hylsyyn vaan siinä, että lukon pää on nyt muotoiltu Ø 12 mm hylsynkannalle ja 7 mm Rem Mag:ssa Ø on 13,51 mm.

Itse en kyllä lähtisi tuota vanhaa piippua enää uudelleen pesittämään, ainakaan Rem.Mag:in kaltaiselle korkeapaineisille patruunalle.

Ohessa esimerkkikuva kalvaimesta (engl. reamer).

[img]http://www.midwayusa.com/midwayusa/applications/mediasvr.dll/highresimage?saleitemid=290982[/img]
_________________
Life is too short to hunt with an ugly gun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 10.03.2005 23:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoitanpa hieman lisää kokemuksia tuosta 7 mm luodista;
Itse omistan luodikon kaliberia 7 x 53R. Ajattelin aikoinaan itsekin kalvauttaa aseen patruunapesän kaliberiin 7 x 57 R ja soittelin asiasta Pirkan Aseeseen Laaksosen Torstille (nykyään jo eläkkeellä). Torsti kuunteli ongelmani ja kommentoi seuraavaa: sekä 7x 53 R ja myös suomessa uudelleen piiputettu 7 x 54 tehtiin aikoinaan lintuluodikoiksi ts. piipun rihlan nousu on niin jyrkkä että se vakauttaa kunnolla vain 8-10 g luoteja. Eli kevyiden luotien pitäisi ainakin periaatteessa toimia sinunkin piipussasi hyvin.

Itse muuten ammun omalla 7 x 53R:lläni vanhoja SAKO:n 8 g pyöreäpäisiä luoteja hyvällä menestyksellä.

Et muuten tarkemmin eritellyt tuota kaliberia 7 x 54. Luulen että kyseessä on (jos ase alkuperäinen MAUSER) vanha, jo lähes "sukupuuttoon kuollut" MAUSER:in oma kaliberi. Lukkorunkona luultavasti "Ruotsin MAUSER:in" -96. Sille lukolle olisi vaikkapa 6,5 x 55 sopivaa suuruusluokkaa tehoiltaan.
Jos taas kyseessä on lukkorunko mallia "98", niin puhutaan paljon vahvemmasta konstruktiosta. Itselläni on ko. lukkoon rakennettu 30-06, joka toimii alkuperäisellä makasiinilla erittäin hyvin.

Loppujen lopuksi olen kyllä sitä mieltä että helpoin ja kustannuksiltaan järkevin vaihtoehto on vaihtaa aseeseen uusi piippu. Jos kuitenkin aivan välttämättä haluat käyttää alkuperäistä piippua niin soittele Mäkisen Erkille Vammalaan ja tiedustele löytyykö häneltä apua ongelmaasi. Hän on varmaan suomessa yksi parhaista jollei paras mies neuvomaan sinua näissä piippuasioissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MMES
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Lok 2004
Viestejä: 23
Paikkakunta: Jyväskylä

LähetäLähetetty: 11.03.2005 17:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mauseri on mallia 98 isoilla renkailla kuten todettua pariin otteeseen : - )

Kommentit ovat olleet jälleen kerran hyviä ja siitä kiitokset. Lukon pään muuttamisesta oli juttua myös kirjassa ja olisi tarpeellinen vyökantaisten magnumien osalta. Kalvain maksaa yhtä paljon kuin edullinen piippu l. ei niitä jokaista yksittäistä hanketta varten ostella! Teoriassa voihan pesityksen tehdä myös ilman sitä. Kirjan eräänä löytönä näkisin piipun osalta panostamisen ja tässä yhtenä kriteerinä turvallisuus, mutta myöskin käyttöominaisuudet. Alkuperäinen kaliiperi on 7x54 - en tiedä onko Mauserin vai enemmänkin ehkä suomalaisten innovoinnin tulosta, sillä kaliiperi joidenkin lähteiden mukaan on 7x54 Finnish. Kun 7x57 patruunoiden käytön aikana syntyi ongelma (luodit poikittain), niin käytin varmaankin ihan tavallisia 6 / 8 g täysvaippoja, mutta tästä on aikaa jo 15 v l. muisti voi jo hieman pätkiä.

Paineista. Yllätys SAAMIn taulukoiden perusteella oli se, että yksi korkeimpia psi-lukuja oli 308 Win:ssä (62000), korkeampi kuin 7 rem mag (61000 oli muuten sama kuin 7 mm-08:ssa) tai 30-06 (60000). 7 mm mauser 51000 & 8 mm mauser 35000. En tiedä miten luku määritellään, mutta luodin poikkileikkaus voisi olla yksi tekijä vrt. esim. kaksi viimeksi mainittua kaliiperia. Toisaalta tässä ei ole suurta eroa samalla hylsynpituudella, mutta eri luodin halkaisijalla eli 30-06 vs. 7 rem mag. Kysymys: kumpi on kovemmilla lukko ja lukkorunko vai piippu ammuttaessa? Ts. paineet eteen-taaksepäin vai säteen suunnassa vasten patruunapesää vai johonkin muualle?

Yritän kontaktoida Mäkistä.

-Jänkien mies-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MMES
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Lok 2004
Viestejä: 23
Paikkakunta: Jyväskylä

LähetäLähetetty: 11.03.2005 18:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Puhuin Mäkisen kanssa.

Tod. näk. 7x54 on tehty erikoisen loivalle rihlannousulle l. vain 5-6 g luodeille. No tuon piipun varaan ei enää lasketa. Mäkinen ei ollut ylipäänsä vakuuttunut 7 mm:n kaliipereiden hyvyydestä, koska niihin ei saa toimivia kokovaippaluoteja ja sama koski .270 kaliipereita, joita aikaisemmin olin suunnittelemassa. 6.5 tai .30 cal olisivat suositeltavia. 6.5 - 284 olisi vaihtoehto, mikäli sieltä löytyisi tehdaslatauksena Suomen sääntöjen mukaista hirvipatruunaa - en ole löytänyt. Nyt olen käyttänyt 308:ssa sepän lataamia patruunoita linnustukseen ja harjoitteluun ja voisihan sen tehdä myös 6.5 - 284:n osalta, mutta pitkällä juoksulla tähän ei voi luottaa, koska seppä ei ole enää untuvikko ja toisaalta oman latausharrastuksen aloittaminen on jonkinlaisen kynnyksen takana.

Jatketaan 308 kanssa ja kuten jo aikaisemmin olen sanonut, kaikki toimii hyvin ja ei ole ongelmiakaan patruunoiden saatavuudessa. Lentorata on hienoinen pettymys. Joka tapauksessa aseen rakentelun suunnittelu ja aiheen asioiden opiskelu on mielenkiintoista korviketta varsinaiselle metsästykselle ja ampumiselle.

-Jänkien mies-

P.S. Ihmettelen suuresti, mitä luotia on käytetty, kun 7x54:lla on kaadettu pari hirveä 60-luvulla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jek
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Maa 2004
Viestejä: 466
Paikkakunta: Äänekoski

LähetäLähetetty: 18.03.2005 20:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo lyhyesti vielä sen verran että 7x54 lienee tarkoitettu aikoinaan puhtaasti pienriistakaliiberiksi ja 5,1 g taisi olla kokovaippaluodin paino, mahtaakohan olla enää valmistuksessa. Ei ihme ettei yli 10 g luodit vakaudu. Asiasta on ollut jo puhetta aiemminkin, joten eipä tästä sen enempää. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com