OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savumuikut

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
LTI
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Hei 2007
Viestejä: 52
Paikkakunta: Savo

LähetäLähetetty: 08.03.2014 15:34    Viestin aihe: Savumuikut Vastaa lainaamalla viestiä

Olisiko hyviä vinkkejä muikkujen savustukseen? Miten suolaus onnistuu parhaiten? Savustukseen meinasin käyttää savustuskoppia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16682
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 08.03.2014 16:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

mieto lämpo ja liemisuola lopuksi.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 08.03.2014 17:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täysin makukysymys.
Ja pitääkö kuivakoista vai mehevistä ellei peräti "kosteista" kaloista.
Muikut voi suolata ennen savusta, suolaliemessä tai hienolla suolalla.
Tai sitten savustuksen jälkeen, edelleen jommallakummalla tavalla.
Oma suosikki selviää kokeilemalla.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Rihlamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Syy 2009
Viestejä: 264
Paikkakunta: Kuhmo

LähetäLähetetty: 23.06.2015 20:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos ennen savustusta suolaa liemessä, niin kuinka väkevä liuos ja kauanko liotetaan pikkumuikkuja?
_________________
Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 24.06.2015 00:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos meinaa syödä muikut nahkoineen, niin ei kannata savustaa niitä kauhean paksulla savulla. Ellei sitten nimenomaan halua tervatuja muikkuja Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rihlamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Syy 2009
Viestejä: 264
Paikkakunta: Kuhmo

LähetäLähetetty: 24.06.2015 06:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juuh, niin olen ymmärtänyt monilta palstoilta, että ei niin kovin sakeaa savua, ja vain sellainen max 15 min. Ja tarkennuksena sen verran, että tarkoitin pikkumuikulla 10-13 cm muikkua.
_________________
Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pekkis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 2362
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: 24.06.2015 06:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ite oon ensin 10 min korventanut pöntössä ilman purua. Sitten purut pönttöön ja savua muikuille muutama minuutti. Suolannut olen ritilälle ennen savustusta.

Yksi kuulemma hyvä konsti suolaukseen on se, että tekee kylläisen suolaliuoksen ja kastaa siinä muikut heti kuumana kun ottaa ne pois pöntöstä. En tosin oo itte testannut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rihlamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Syy 2009
Viestejä: 264
Paikkakunta: Kuhmo

LähetäLähetetty: 24.06.2015 08:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika moni tuntuu käyttävän tuota kuumana suolaliuokseen kastamista. Kaipaisin kuitenkin "speksejä" siitä suolaliuoksessa suolaamisesta ennen savustusta.

Jollei myrsky yllätä, niin sunnuntaina tulee 10 kg muikkua, joista suurin osa laitetaan peltipaitaan erilaisten mausteiden kera savustettuna tai ilman. Savumuikkusäilykkeen teostakin olen saanut sen verran vinkkejä, että vain kevyt savu tyyliin 5-8 min, koska maku "tehostuu" purkissa.

Purkkiin on helppo laittaa suolat muiden mausteiden kanssa, mutta osan kuitenkin savustan heti syötäväksi, ja siihen kaipaisin tuota suolausohjetta. En ole ennen muikkua savustanut (enkä paljon muutakaan kalaa) niin siksi kyselen, ettei kooltaan pieni kala (vrt. 1 kg lohifile) pääsisi yllättämään aikojen suhteen.
_________________
Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pekkis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 2362
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: 24.06.2015 09:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Liuota veteen niin paljon suolaa kuin liukenee. Laita semmoiseen astiaan että muikkuritilä mahtuu sinne kokonaan. Sit vaan savustetut muikut het suoraan uunista ritilöineen lasketaan suolaveteen ja pidetään muutama sekunti. Sen tarkempaa aikaa on vaikea sanoa, pitää itse testata. Riippuu kalan koosta, rasvaisuudesta, miten kuivaksi on uunissa pidetty jne. Muikuissakin on aika paljon eroja rasvaisuudessa. Kuitenkin aika on suuruusluokkaa 3-8 sekuntia.

Kuumana tuommoinen pieni kala imaisee hyvin suolaveden itseensä. Isommalle kalalle pitempi aika...

Tee pieniä satseja ja testaile eri suolausajoilla...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rihlamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Syy 2009
Viestejä: 264
Paikkakunta: Kuhmo

LähetäLähetetty: 24.06.2015 10:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos ohjeesta, tuo oli selkeä. Savustuskaapin ritilän koko 40x50 cm, joten ei löydy huushollista riittävän isoa allasta ritilän upottamiseen sellaisenaan.

Eli edelleen kaipaan sitä ohjetta liuossuolaukseen ennen savustusta. Olettaisin että liuoksella saa tasaisemman tuloksen kuin kuivasuolauksella, mutta liuoksen väkevyys ja liotusaika vaihtelee netin eri lähteissä 3-16% ja 15 minuutista 12 h. Question Question Question Exclamation Exclamation Exclamation
_________________
Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com