OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Sigamees
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2008
Viestejä: 11060

LähetäLähetetty: 27.01.2021 08:58    Viestin aihe: Re: Spesiaali hommaa Vastaa lainaamalla viestiä

Kankkunen kirjoitti:
Olen sitten kait vajavaisesti varustettu hirvenmetsästäjä, kun metsässä ei oli mukana muuta kuin n. 65mm terällä varustettu kääntöveitsi(linkkari). Embarassed .
Lahtivajalla/ kotiteurastus paikalla sitten puukot erikseeen nylylle ja leikkuuseen (swibo) ja teroitin. Ja kaikki työkalut pidetään terävänä. Ajatuksena on ollut että kaikki rompe mitä metsällä mukana, sopii taskuihin. Kuljetan harvoin reppua mukana metsällä.

Sama homma, Swingblade tai Victorinxin linkkari (ei se McGyver) on maastossa mukana. Liha veitset sitten erikseen.
_________________
Running target!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.01.2021 09:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse haluaisin nähdä sen operaation, että otetaan metsässä sillä puukolla mahat pois ja bakteerista puukkoa ei laiteta tuppeen:

- Miten se puukko siellä maastossa pestään bakteerittomaksi tai miten se puukko tuodaan sieltä metsästä pois tuppeen laittamatta?

Itse veikkaan edelleen, että tuollainen pestävissä oleva muoviholsteri on tuhat kertaa helpompi pitää bakteerittomampana, kuin se vyöpuukon tuppi…


Valmistajan materiaalikommentti Smile
Material: fully hygienic plastic


Aika yleinen tapa lahtivajallakin tuntuu olevan se, että se vähän huuhtaistu puukko laitetaan sinne tuppee ja "pestään sitten paremmin kotona".

Ja ainakin meillä lahtivajan nylkypuoli on sellainen, ettei siellä ole mitään laskutasoja tai vastaavia, vaan kaikki on optimoitu helppoa puhdistettavuutta silmälläpitäen. Leikkuupuoli tietysti erimoinen.


Viimeinen muokkaaja, Lahtinen pvm 27.01.2021 09:36, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16680
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 27.01.2021 09:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sama homma, swingblade metsässä ja nylyssä, lihahommissa sitten eri veitset.

-tuo pysyy terässä kyllä ja timantilla pyyhkäsee välillä niin iso vaiva ole.

-ja toki kopilla kaikilla Hanskat, olleet jo vuosia.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.01.2021 09:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Leafs kirjoitti:
Ei sitä tuppia ole tyhjäntakia tehty, koristeeksi. Enempi olisin huolissani siitä oman tommipuukon tupen hygieenisyydestä. Meillä on vajalla seuran puolesta kaikki mahdolliset veitset, omia ei käytetä.


Miten tuo ”yhteisveitsihomma” käytännössä teillä toimii, kun kumminkin ainakin puolet hirvimiehistä ei tiedä mikä tiskiharja on ja ”Äitisi ei siivoa täällä” kynnysmattoa pidetään vitsinä?

veetee kirjoitti:

On muuten sellainen normipuukkoa pitempi, kaareva teräinen nylkyveitsi siihen nylkyyn ihan tehokkaampi.


Itseä kiinnostaisi hieman koittaa ”firman veitset” hommaa nylkypuolella. Aika kirjavaahan tuo henkilökohtainen nylkykalusto tuntuu olevan monessakin mielessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1480

LähetäLähetetty: 27.01.2021 10:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itsellä on tuo puukko homma jalostunut vuosien aikana siihen että joka hommaan on oikeastaan oma spesiaali työkalu. Suolistukseen löytyy dick valmistama sahaterällä oleva avausveitsi tai puukko miten sen nyt muotoilee. On oikeasti paras työkalu siihen hommaan mitä olen ikinä kokeillut. Jos oletuksena on että metsässä tulee joku sorkka elukka avattavaksi niin heitän kyllä tuon puukon mukaan reppuun sen omassa tupessaan. Mutta muuten autossa, repussa, vyöllä... ja vähän joka puolella keikkuu joku ekan kääntöpuukko mukana jolla selvitään niistä makkaratikuista ja yllättävästi suolistus hommista. Mutta lähtökohtaisesti sellaisia ei pitäitsi tulla ja siksi se oikea avaus puukko kulkee mukana.

Varsinaiseen nylkyyn löytyy sittten sarja puukkoja jotka kulkee omassa laukussaan normaalisti autossa että ovat aina mukana kun tarve tulee. Laukusta löytyy paketti nitriitti hanskoja, roskapussi rulla ja puukkoja isompi erä. Puukoista on pari piirtopuukkoa, useampi nylky puukko suoralla ja kaarevalla terällä ja vielä pitkä filetti joka on vain ja ainostaan peräsuolen irroitukseen. Nylyn aikana puukot lasken välillä pöydälle vajalla ja lopuksi kaikki käytetyt puukot roskapussissa samaan laukkuun. Ja kotona kunnon pesu ja muutama veto teroittimen läpi ja takaisin samaiseen laukkuun omiin tuppeihin. Tällä keinoin minulla on aina mukana partaveitsen terävät ja oikeasti puhtaat puukot. Suolistus sekä nylky on 100-0 helpompaa, nopeampaa ja siistimpää noin. Paluuta vanhaan ei kyllä ole eikä tule enää ikinä.

Niin ja ne Tommit ja Rosellit jättäisin suosiolla sinne mihin ne oikeasti toimii eli makkaratikun vuolemiseen. Nylkyyn tai suolistukseen niitä ei käytetä jos minä olen mukana ja minä syön kyseisen elukan lihoja. Markus sedältä olen itsekin nuo puukkoni (vai onko oikea termi veitsi...) tilannu. Merkkejä on monen eri valmistajan (dick, Giesser, frost.... ) ja siitä en ota kantaa mikä merkki olisi parempi. Isompi ero minusta on sillä että terän malli on itseä miellyttävä. Kaikki nuo on äärettömän helppo pitää super terävänä ja oikeasti puhtaana. Joten ainakaan itse en oikein keksi mitään moitittavaa tai muutettavaa tuossa systeemissä. Sekin vielä että pidän omat puukkoni koko ajan mukana on minusta paras koska silloin ne tulee oikeasti pestyä, teroitettua ja on muutenkin kohdeltu niin kuin laatuvehkeitä tulisi kohdella. Tahtoo ne yleisessä käytössä olevat työkalut olla sitten yleisessä käytössä olevan kuntoisiakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5242
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 27.01.2021 10:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

^Tuossa on jo mallia hygieenisyydestä, mistä olen kirjoitellut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 27.01.2021 11:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taitaa tässäkin se hulluuden ja nerouden raja olla hyvin häilyvä Very Happy
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.01.2021 11:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
Taitaa tässäkin se hulluuden ja nerouden raja olla hyvin häilyvä Very Happy


Juu, eikös se ole juur harrastuksessa parasta Smile.

Tämä hommahan lähti liikkeelle tuosta ruhon leikkaamisesta. Mutta kun nyt ajattelen tarkemmin, niin todella suurta variaatiota syntyy toki siitä, ”miten” otus on ammuttu. Mutta todella iso on variaatio myös siinä, mikä on itse kunkin käsitys, missä ”kunnossa” ruho tuupataan sinne kylmiöön.

Välillä tuntuu, että se riittää että mahat on mettässä, nahka on saatu pois ja peräsuoli veks. Varsinkin jos ruho ei tule omaan liharyhmään Smile.

Pidän itseäni kohtuullisena nylkijänä ja ihan lähimenneisyydessä sain komennuksen ”kiinnipitäjäksi” nylkyhommasta, kun naapuriseuran kaatoa käsiteltiin meidän lahtivajalla. Silloin ymmärsin, että jonkinmoista kehittymisvaraa voi itselläkin noissa hommissa olla Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.01.2021 11:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

overkill kirjoitti:


Nylyn aikana puukot lasken välillä pöydälle vajalla ja lopuksi kaikki käytetyt puukot roskapussissa samaan laukkuun. Ja kotona kunnon pesu ja muutama veto teroittimen läpi ja takaisin samaiseen laukkuun omiin tuppeihin. Tällä keinoin minulla on aina mukana partaveitsen terävät ja oikeasti puhtaat puukot. Suolistus sekä nylky on 100-0 helpompaa, nopeampaa ja siistimpää noin. Paluuta vanhaan ei kyllä ole eikä tule enää ikinä.

Niin ja ne Tommit ja Rosellit jättäisin suosiolla sinne mihin ne oikeasti toimii eli makkaratikun vuolemiseen. Nylkyyn tai suolistukseen niitä ei käytetä jos minä olen mukana ja minä syön kyseisen elukan lihoja
Kaikki nuo on äärettömän helppo pitää super terävänä ja oikeasti puhtaana. Joten ainakaan itse en oikein keksi mitään moitittavaa tai muutettavaa tuossa systeemissä. Sekin vielä että pidän omat puukkoni koko ajan mukana on minusta paras koska silloin ne tulee oikeasti pestyä, teroitettua ja on muutenkin kohdeltu niin kuin laatuvehkeitä tulisi kohdella. Tahtoo ne yleisessä käytössä olevat työkalut olla sitten yleisessä käytössä olevan kuntoisiakin.


Mites muuten seuraava homma:

Useinhan sanotaan, ettei veitsiä saa pestä tiskikoneessa, menevät pilalle. Varmaan menevätkin, jos ne koneeseen tungetaan kolisemaan miten sattuu.

Itse pesin noita ”ammattiveitsiä” koneessa asiallisesti veitsitelineeseen laitettuna. Omasta mielestäni noin tulee kohtuu hygieeniset veitset ja ”vähällä vaivalla”, myös kahvaosistaan. Sitä ”vyöpuukkoahan” ei voi luonnollisesti koneessa pestä puukahvan takia. Ja irtoaishan konepesussa kahvassa 20v olleet erityishygieeniset liukuesteeksi laitetut pikierkkaritkin…
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10103
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 27.01.2021 12:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
Taitaa tässäkin se hulluuden ja nerouden raja olla hyvin häilyvä Very Happy


Joo en kiellä ketään käyttämästä vaikka kymmentä eri puukkoa per käsitelty ruho, mutta kyseenalaistan kyllä hyödyn.

Kyllä yhdelläkin puukolla suolistus/nylky on mahdollista tehdä riittävän hygieenisesti kun tekee järkevässä järjestyksessä.
Eli ensin piirretään kintut, kaula ja mahanahka, jota voi nylkeä vähän pois tieltä.
Koivet poikki ja kurkkutorvi irti. Sitten mahan aukaisu, rinnan halkaisu, pallean leikkuu ja viimeisenä peräsuoli.
Nyt kun elukka nostetaan, niin roippeet tippuvat saaviin ja voidaan pestä puukko.
Sitten nylky puhtaalla puukolla avitellen. Ennen lapojen aukaisua pestään taas puukko, jos tarve vaatii.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.01.2021 12:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

overkill kirjoitti:
Suolistukseen löytyy dick valmistama sahaterällä oleva avausveitsi tai puukko miten sen nyt muotoilee. On oikeasti paras työkalu siihen hommaan mitä olen ikinä kokeillut.



Tarkoitat ilmeisesti tuommoista?

Onko tuossa "terävää teräosaa" muu kuin tuo sahalaita?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3029
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 27.01.2021 12:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän tuo hygieeninen riistan käsittely metsästä ruokapöytään on vuosikymmenten aikana edennyt pitkin askelin. Kaikkien työvaiheiden hygieenisuus on tietenkin paikallaan laadukkaaseen lopputulokseen pääsemiseksi mutta eipä taida kukaan lopputuotteesta pystyä toteamaan onko hirvi avattu metsässä tupesta vedetyllä moralla vai hienolla desifioidulla erikois avausveitsellä. Vuosikymmenten aikana on varmaan syöty enempi niitä "moralla ja kirveellä" käsiteltyjä hirviä kuin nykyisissä hienoissa ruhojen käsittelytiloissa käsiteltyjä lihoja, enkä ole kuullut että kukaan olisi kuollut niihin huonosti ammuttujhin "riistanmakuisiin" lihoihinkaan. Luulempa ettei kukaan pysty lopputuotteen mausta erottamaan että onko ruhon käsittelyn kaikissa vaiheissa käytetty hygienisia desinfioituja välineitä vai peruspuhtaita välineitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1480

LähetäLähetetty: 27.01.2021 13:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin jokainen menee tyylillään ja syö mitä haluaa eipä se keneltäkään ole pois. Itse vain tykkään tehdä homman noin. Pesen kotonakin leikkuulaudat enkä leikkaa lihaa lattialla tai pilko sitä kirveellä vaikka se puhtaalta halkohommien jälkeen näyttääkin. Toki onnistuu se varmasti niinkin sitä en kiellä ja tuskimpa siihen kuolee. Niin ja kyllä sitä kirveellä pilkottua ja tylsällä moralla nyljettyä elukkaa on tullut tähän ikään syötyä mutta nyt kun itse voi asiaan vaikuttaa niin ei enää.

Ja tosiaan tuossa lahtisen kuvassa on juuri tuo dick puukko sahaterällä mistä puhuin. Terävää osaa on koko "sisä" puoli eli tuo missä sahalaita on. Omasta mielestä tuo on paras työkalu avaukseen mitä olen käyttänyt. Ja puukkojen pesusta niin aluksi minäkin pesin aina kaikki käsin mutta nyt on kyllä jo jonkin aikaaa pistänyt puukot pesukoneeseen ja en ainakaan vielä ole huomannut mitään eroa. Kunnon teroitin kun on niin pari kolme vetoa aina pesun jälkeen niin käytännössä puukot ovat kuin uusia terävyyden suhteen. Tuon sahalaitaisenkin vetelen surutta teroittimen läpi ja pysyy terävänä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.01.2021 14:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

overkill kirjoitti:
Kunnon teroitin kun on niin pari kolme vetoa aina pesun jälkeen niin käytännössä puukot ovat kuin uusia terävyyden suhteen.


Mikä on "kunnon teroitin" vai tuo aikaisemmin olleessa leikkuuvideossakin näkyväntyyppinen malli?

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
komahuttaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Tam 2021
Viestejä: 1180

LähetäLähetetty: 27.01.2021 14:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen aina ollut huono teroittamaan puukkoa liippakivellä. Olen ratkaissut asian, että olen laittanut fiskarssin kulmaterottimia eripaikkoihin. Keittiöön, autoon, kuistille, mökille jne. Tosiaan aina ohimennessä ja pesun jälkeen pyyhkäsee, niin pysyvät kohtuullisessa terässä.
Toinen tapa on suosia mustan raudan teriä. Ne saa teräväksi huanonpikin viilalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 16 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com