Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
jaska-59 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 30 Maa 2005 Viestejä: 47
|
Lähetetty: 27.09.2005 23:50 Viestin aihe: joko hirvet pilaantu orteen |
|
|
nyt on ollut liian lämpimät ilmat riiputtaa ruhoja.onko kellään sattunut että on jahdin alussa tullut ammuttua hirviä enempi kun on kerinnyt käsitellä.joko on tullut haju/visvahaittoja?pistäkääpä kommentteja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
masaharju Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Maa 2004 Viestejä: 54
|
Lähetetty: 28.09.2005 07:58 Viestin aihe: |
|
|
Kunnon kylmiöt on sitä varten, ettei lähde ruhot haisemaan !!!! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kaidor72 Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Tou 2004 Viestejä: 134
|
Lähetetty: 28.09.2005 08:23 Viestin aihe: |
|
|
Riistan riiputus
Me suomalaiset metsästäjät riiputamme riistaa aivan liian lyhyen aikaa. Liha ei ole silloin vielä ehtinyt saavuttaa täyttä mureuttaan, jonka huomaa riistan maustakin. No miksi sitten riistaa tulisi riiputtaa kauemmin? Riistaeläimen kuoltua sen lihakset supistuvat. Tätä kutsutaan kuolinjäykkyydeksi. Tämä jäykkyys on siis saatava pois riistasta ennen sen pakastamista, muuten lihasta tulee aina sitkeää ja kuivaa. Liha ei siis mureudu pakastettaessa. Lihan omat entsyymit saavat aikaan tämän mureutumisprosessin. Kunnolla riippunut lihassa on makeahko tuoksu. Liha riiputetaan viileässä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Muista suojata liha aina kärpäsiltä!
Riiputusaika vaihtelee lämpötilan mukaan:
+20 tai enemmän: liha mureutetaan jääkaapissa. Linnut asetellaan selälleen ja nisäkkäät leikataan paloiksi - palaset laitetaan muovipusseihin ja viedään viikoksi jääkaappiin, jonka jälkeen ne sitten pakastetaan.
+10 astetta tai enemmän: riiputetaan1-2 päivää.
+ 10 - + 5 astetta: riiputetaan viikon verran..
+ 5 - 0 astetta: riiputetaan kaksi viikkoa.
Alle 0 astetta: riiputetaan kauemman aikaa
Talvella ammuttu jänis tai muu riista ei saa päästä jäätymään, koska muuten mureutumisprosessi ei pääse alkamaan. Nisäkkäät riiputetaan takaraajoista ja linnut puolestaa kaulasta. Näin veri ja muut nesteet pääsevät valumaan vähempiarvoisiin osiin. Muista, että eläin nyljetään vasta riiputuksen
luulis sopivan ohjeet hirvellekki _________________ Alussa rapatessa roiskuu, mutta ajan myötä jälki paranee. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peezzi Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Tou 2004 Viestejä: 416 Paikkakunta: Tornedalen
|
Lähetetty: 28.09.2005 13:03 Viestin aihe: |
|
|
No aika pitkä aika kaks viikkoakin roikuttaa. Toiset taas sanoo että ei pitäis kokonaisena esim. hirveä roikuttaa ollenkaan. Meillä on viime ja tänä syksynä roikkunu hirvet vuorokauden verran ja en ole kyllä huomannu että olis ollu pihvit tai paistit sitkeitä syödä. Maussakaan ei ole ollu kellään huomauttamista. Kaupasta ostettu naudanliha taas on joskus ollu semmosta purkkaa että oksat pois. _________________ Halipatsuipa! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
fc3199 Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Jou 2004 Viestejä: 393
|
Lähetetty: 28.09.2005 18:52 Viestin aihe: |
|
|
Jos riiputatte ampumalla tapettua ja maasto-olosuhteissa suolistettua hirveä viikon 10 asteen lämmössä siinä todellakin on "makeahko tuoksu" ja ainakaan meidän pakasteeseen sen hajuisia lihoja ei laiteta olipa ne miten mureita tahansa,pakasteen vartija pitää siitä huolen.
Tällaisella ilmalla lihat on viisain jakaa seuraavana päivänä,mureuttakoon,ken niin haluaa niitä kotonaan jääkaapissa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
338 Lapua Magnum Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Kes 2004 Viestejä: 942 Paikkakunta: Oripää
|
Lähetetty: 28.09.2005 19:19 Viestin aihe: |
|
|
yön yli riippuu ja sen jälkeen kylmiöön noin 0-+2 astetta ja siellä tapauksesta riippuen muutamasta päivästä noin viikkoon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kahtto1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Hei 2005 Viestejä: 1706
|
Lähetetty: 28.09.2005 21:52 Viestin aihe: |
|
|
Minua on neuvottu, että kauris kannattaa riiputtaa päästä tai etujaloista, koska takajaloissa on hajurauhaset, joista takajaloista riiputettaessa valuu lihaan ainetta, joka ei ainakaan paranna lihan laatua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jami87 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 21 Hei 2005 Viestejä: 98
|
Lähetetty: 28.09.2005 22:38 Viestin aihe: |
|
|
joo kannattaa kylmiö olla. Todella luksusta on sellanen ja ei tarttee samana päivänä pilkkoa hirveä vaan voi viikon roikuttaa kylmiössä ja sitte pilkkoa pakkaseen _________________ Tikka .308 ja palikka päällekkäin 12kal |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paavo Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Hei 2004 Viestejä: 2855
|
Lähetetty: 29.09.2005 13:46 Viestin aihe: |
|
|
Oli olosuhteet mitkä tahansa ei hirveä saa kaatopäivänä pilkkoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
taneli74 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 10 Mar 2004 Viestejä: 57
|
Lähetetty: 30.09.2005 20:02 Viestin aihe: Riiputus |
|
|
Meillä on ollut tapana että näin lämpimine ilmojen aikaan ruhot roikkuu max 2 pv. Sitten viileämmillä ilmoilla ollaan roikutettu n. 5 pv. Pakkasella riiputusajan määrää se et milloin puukko vielä pystyy ruhoon...
Hyviä lihoja on ollut, paisti on kelvannut kavereillekin.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
eräweikko Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2004 Viestejä: 540
|
Lähetetty: 15.11.2005 00:36 Viestin aihe: |
|
|
Eipä haittaa helle eikä halla enää, kun kesällä 2004 rakensimme uuden riistateurastamon, jossa on myös kylmiö. Noin + 3 asteessa annamme riippua ruhon/ruhojen viikon päivät. Pilaantumisherkät vertymät on syytä poistaa heti nylkemisen jälkeen, reilusti vaan puukolla lihaa pois ampumareijän ympäriltä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jusse Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Jou 2004 Viestejä: 573 Paikkakunta: Kuopio
|
Lähetetty: 15.11.2005 11:52 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä jos vaan kylmiöön on mahollisuus niin ehoton homma.
Meillä riippuu ihan tavallisessa lahtivajassa. Näillä säillä jää kyllä alle viikkoon. Kylmillä voisi ilman kylmiötäkin pitää hyvin sen viikon pari, tahtoo vaan porukka aina saaliin jakoon niin jää usein siihen yhteen-kahteen päivään se riiputus.
Se minimiriiputusaikahan tulisi olla sen 40 astevuorokautta. eli 2 asteisessa kylmiössä 20 vrk. On nuo kaidor72:n antamat riiputusajat kyllä älyttömän pienet. Toisaalta verinen, hiekkanen ja metässä suolistettu hirvenruho pilaantuu varmaan tuplaten nopeammin mitä teurastomolla lopetettu nauta.
Atria riiputtaa pihvinautojaan minimissään 6-8 viikkoa. Jotta huoletta niitä hirviäkin voi yli sen pari viikkoa pitää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|