OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kauris reseptejä
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Emis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 111

LähetäLähetetty: 15.11.2005 11:45    Viestin aihe: Kauris reseptejä Vastaa lainaamalla viestiä

Itsellä ei ole kokemusta kauriin lihasta ruokana, joten kaipaisin vinkkejä siihen.
Huhuna olen kuullut, että kauris olisi voimakas makuinen lähinnä sen rasvan takia, pitäneekö paikkaansa(vrt.lammas)? Ja onko tähän hyviä konsteja marinoida liha ennen laittoa, jotta siitä saisi makoisaa ruokaa? Joku sanoi, että kevyt maidossa liottaminen olisi hyvä. Muutkin vinkit ovat erittäin tervetulleita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Melkeinmestari
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Jou 2004
Viestejä: 17

LähetäLähetetty: 18.11.2005 13:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valkohäntäpeuran lihan maku muistuttaa jonkin verran lammasta, mutta en ole kuullut kauriista muuta kuin, että se on herkullisin hirvieläimistä. Ja olen sitä sen verran syönytkin, että sanoisin sen olevan yksi parhaista.
Reseptejä kauriin laittoon löytyy useista riistakeittokirjoista. Kannattaa katsella myös saksalaisia ja ruotsalaisia reseptejä. Niissä maissa kauriita on laitettu ruuaksi todella kauan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
miksa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 643

LähetäLähetetty: 18.11.2005 20:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kauriin liha on melko vähärasvaista, enkä suosittele marinointia. Lihan maku itsessään on mielestäni niin hyvä, ettei sitä tarvitse paljon enää korostaa.

Periaatteessa samat reseptit kuin hirvellekin on ok, ja tuottaa usein paremman lopputuloksenkin. Viimeksi taisin paistella kauriin (ulko)filepihvejä pannulla. Jatkeena oli silloin sian sisäfilettä, jolla ei ollut mitään jakoa kyllä kauriiseen verrattuna.

Uunissa kauriin satula tai kinkku tekeytyy myös maukkaaksi, kunhan sen saa varjeltua kuivumiselta.
Ensin kannattaa ottaa kuumassa uunissa ( 200 ) tai pannulla väri pintaan, se myös "sulkee" samalla lihan pinnan, eikä se kuivu niin helposti. Sen jälkeen lihan kannattaa antaa tekeytyä pitkään miedolla lämmöllä, esim. 100-120 C.
Mausteeksi uunivuokaan voi laittaa sipulia, valkosipulia, porkkanaa, suolaa, pippuria ja vaikka nokare voita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 20.12.2005 14:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hmm. Mulla olis tuossa kauriin kokonainen takapaisti luineen päivineen. Jotain pitäs siitä kehittää..

Onko jollain jotain ideaa. Itselle uusi valmistusmateriaali tuo kauris.
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Merilinnustaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 3408
Paikkakunta: Hanko

LähetäLähetetty: 20.12.2005 14:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Savustukseen menee nytten viimeisin... Todella mahtavan makuista lihaa savustettuna, muutenkin parhaimmasta päästä... Ei ihmekään että täälläpäin ollaan niin kateellisia siitä kun joka pääsee k-lihan makuun..
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 20.12.2005 15:16    Viestin aihe: Re: Kauris reseptejä Vastaa lainaamalla viestiä

Emis kirjoitti:
Joku sanoi, että kevyt maidossa liottaminen olisi hyvä.

Tämä "joku" on ollut taas niitä, jonka mukaan riistan pitää maistua samalle, kuin Siwasta ostettu tehotuotettu possu tai vaikkapa mannapuuro.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 20.12.2005 17:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Merilinnustaja kirjoitti:
Savustukseen menee nytten viimeisin... Todella mahtavan makuista lihaa savustettuna, muutenkin parhaimmasta päästä... Ei ihmekään että täälläpäin ollaan niin kateellisia siitä kun joka pääsee k-lihan makuun..


Palvaukseen meinasin pistää kyllä paistin, mutta se sitten jäi. Tuota savustusmahdollisuutta ei nyt nyt tällä hetkellä ole. valitettavasti.
Jouluksi olisi jotain siitä tarkoitus kehittää...
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
miksa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 643

LähetäLähetetty: 20.12.2005 19:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kokeile vaikka uunissa paistamista, esim. ym. tavalla.

Kauriin kinkku on sen verran hyvää tavaraa, että jos esim. hirvipaistin teko luonnistuu, niin kauriista tulee varmasti herkullista.

Toinen tapa, jota en kyllä ole kauriinlihalle toistaiseksi kokeillut, on ns. jääpaisti:

1. Jäinen paisti tunniksi 200 asteeseen uuniin, esim. uunipellille. Tämä sulkee lihan pinnan ja antaa myös mukavan värin.
2. Sen jälkeen pudotat uunin lämpötilan alle 100 asteeseen, ja paistimittari kylkeen.
3. Lämpötilan nousua odotellessa voi tehdä suolaliuoksen valmiiksi, eli merisuolaa kylmään veteen niin kauan, kun sitä liukenee ja pari lusikallista vielä sokeria ja pippuriakin voi laittaa. Liuosta pitää olla niin paljon, että paistin saa kokonaan upotettua siihen.
4. Kun lihan lämpötila on 60-70 astetta ( tähän voi mennä jopa 5-6 tuntia, painosta riippuen ), muljautetaan paisti pelliltä liemeen maustumaan ainakin tunniksi-kahdeksi viileään paikkaan.
5. leikataan ohuiksi siivuiksi poikkisyyhyn, ja tarjotaan kylmänä leikkeenä tai lämmitettynä kastikkeen kanssa.

Liha pysyy ym. tavalla erittäin mehukkaana - yleensä uunipellille valuu vain muutama tippa, koska neste ei kiehu lihaksesta ulos.
Hirven ja peuran paistista tulee uskomattoman hyvää tuolla tavalla, jos ei nyt ihan jänteisimpiä paloja valitse.
Aikaa siihen menee, mutta mihin sitä jouluna nyt olisi kiire...
Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 24.12.2005 23:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tekasin tuossa sellasen jääpaistin kauriin takakintusta. Soveltelin noita kahta ohjetta keskenään. Lihasta tuli erittäin hyvän näköistä, makuista ja mureaa. Lihan maustaminen onnistui kohtalaisen hyvin. Tein sen tuolla yrttireseptillä, tosin suolaa laitoin todella reilusti. Kastikkeen teko liemestä ei sitten onnistunut. Aika kauheaa tuli. Ei edes kerma pelastanut. Liemi oli niin jumalattoman suolasta, että ei siitä oikein saanu muuta makua esiin. Laimensin sen olemattomiin ja lisäsin taas kermaa. Lisäsin myös konjakkia ja hyytelöä sekaan. Sitten sitä pystyi syömään. Ei tosin ollu kovin hyvää. Mutta onneksi se ei pilannut lihaa. Sillä se oli HYVÄÄ!!!!
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
miksa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 643

LähetäLähetetty: 25.12.2005 12:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mukava kuulla, että onnistui.

Kastikkeen teko on oma taiteenlajinsa, mutta tuo jääpaistin perusohje on kyllä melko takuuvarma.

Homman juju on nimenomaan matala lämpö ja suolaus jälkikäteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
webram
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tou 2005
Viestejä: 705

LähetäLähetetty: 25.12.2005 19:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olisin hieman kysellyt tuosta lihan lämpötilasta. Onko tuo 60-70-astetta kuinkakin tarkka haarukka? millainen lopputulos oli? Oliko täysin kypsä vain hieman punertava? Tuo jälkisuolaus/maustaminen (jääpaistissa) toki saatta vaikuttaa asiaan.

Valmistin omaan joulupöytäämme hirvipaahtopaistin ja otin sen pois uunista, kun lämpömittari lihan sisällä näytti 55-astetta. Sai sen jälkeen tekeytyä foliokääreessä pari tunia. Lopputulos oli varsin herkullinen, roseinen, mutta lihasnesteet pysyivat paistissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 25.12.2005 19:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No itse otin pois uunista kun mittari näytti 68'C kun se ei tuntunut siitä enää nousevan Very Happy Lihan oli todella mureaa ja hieman punertavaa. Todella herkullisen näköistä..ja makuista Wink
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
miksa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 643

LähetäLähetetty: 25.12.2005 20:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, se lämpötila on vähän makuasia.
Kaikkia ei "verisenpunainen" paisti houkuttele. Käytännössä on tullut pidettyä asetuksena jotain 64-68 astetta.
Joskus paisti on hieman unohtunut, jolloin mentiin yli 70 asteen. Silloin lihan väri alkaa olla aika kypsä, ja omaan makuuni liiankin kypsää. Ei se toki pilalla silloinkaan vielä ole.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jahtivouti



Liittynyt: 18 Tam 2006
Viestejä: 2
Paikkakunta: Vihti/Helsinki

LähetäLähetetty: 18.01.2006 13:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pieni kauris illallinen. Ulkofile noin 2-4 cm pihveiksi, taputellaan hiukan leikkausvaiheessa veitsen hamaralla(tarpeeksi painava puukko) lihaa mureaksi. sen jälkeen mustapippuria ja suolaa joukkoon ja päälle loraus rypsiöljyä. Sipuli lohkojen kanssa marinoitumaan/raakakypsymään jääkaappiin 3-5 päiväksi. tämän jälkeen pihvit paistetaan(sisältä oltava punertavia).
Tarjoillaan paahdetun(leivinuuni/uuni) ruisleivän päällä(Tyrvään Voima parasta siihen), jossa vuohenjuusto brietä ja paistettua sipulia seurana... Kannattaa kokeilla!!! (ps. vuohen juustoa saa myös pienellä etsinnällä kotimaisena, joka on taivaallista)

Kannattaa kokeilla myös pyyhkäistä ruisleipiä valkosipulivoilla ennen paistoa (oivariini ja hienonettu valkosipuli) Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Stance
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Kes 2007
Viestejä: 701
Paikkakunta: Etelä

LähetäLähetetty: 01.01.2015 12:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laitoin eilen ystäville kauriin ulkofileen iltapalaksi. Päivällä olin poistanut fileestä kalvon, öljynnyt sen kevyesti ja taputtelin pintaan suolaa ja mustapippuria. File oli sen jälkeen foliossa joitakin tunteja jääkaapissa. Otin sen lämpenemään 2h ennen valmistusta ja hieroin pintaan tuoretta persija ja rosmariini silppua. Kypsensin sen sitten 120 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö oli mittarin mukaan 56 astetta. Leikkasin annospaloiksi ja tarjosin punaviinikastikkeen ja pariisin perunoiden kanssa. Liha oli medium miinus ja aivan silkkisen pehmeää.
_________________
Sovittiin seisojan kanssa työnjaosta: se käyttää nenäänsä ja minä haulikkoa. Näin yhteiselo on leppoisampaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com