Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Ardennie Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Huh 2010 Viestejä: 1894
|
Lähetetty: 01.03.2011 14:04 Viestin aihe: Missä lämpötilassa / paisto-ajassa trikiinit kuolevat? |
|
|
Tarkoitus on ruskistaa villisian fileitä pannulla ja laittaa ne sen jälkeen läpikypsiksi uunissa. Mutta missä lämpötilassa ja ajassa trikiinit kuoleavat lihasta? Porsas on minun äskettäin ampumani mallia 2010, sen ruho tarkastettiin eläinlääkärillä trikiinien varalta, mutta varma on aina varmaa...
Kuolevatko muuten trikiinit varmuudella pakastettaessa: -15C / 3 viikkoa ja - 18C / 2 vrk?
Laittakaas samalla muutama hyvä resepti, kiitos!
Viimeinen muokkaaja, Ardennie pvm 01.03.2011 14:21, muokattu 2 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
marvin the martian Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Huh 2010 Viestejä: 2463 Paikkakunta: Sirius C3
|
Lähetetty: 01.03.2011 14:19 Viestin aihe: |
|
|
Wikipedia sanoopi:
Lainaus: | Trikiini (Trichinella spiralis) on sukkulamato, joka voi loisia kaikissa lihaa syövissä eläimissä, myös ihmisessä. Loinen leviää eläimestä toiseen, kun loisen toukkia sisältävää puutteellisesti käsiteltyä lihaa syödään. Lihan kuumentaminen sisälämpötilaltaan yli 78 °C tai pakastaminen yli kuukauden ajan alle -18 °C:n lämpötilassa tappaa loiset, minkä jälkeen liha on turvallista syödä. Suomessa kuitenkin esiintyy trikiinilajia, joka kestää pakastamista, joten ainoa varma keino estää trikiinitartunta on kuumentaa liha kunnolla. |
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ardennie Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Huh 2010 Viestejä: 1894
|
Lähetetty: 01.03.2011 14:22 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos, pitääkin käydä ostamassa uusi paistolämpömittari... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 01.03.2011 14:46 Viestin aihe: |
|
|
Tuo trikiinin tuhoutumislämpötila on Eviran nykyisen ohjeen mukaan 80 astetta. Ennen se oli 77 astetta. Miksiköhän on muuttunut?
Ja todellakin nyt tiedetään, että pakastaminen ei matoa tapa.
Unohtui vielä: Yksi harmaahylkeessä oleva trikiinitartunta on myös löytynyt. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 01.03.2011 16:45 Viestin aihe: |
|
|
Eviran ohjeiden mukaan:
"Edellämainituista syistä, siitä huolimatta että trikiinit tuhoutuvat jo +62,2 asteessa, suositellaan lihan kuumentamista kauttaaltaan vähintään +70 asteeseen, mikäli on mitään epäilyksiä lihan laadusta tai mikäli sitä ei ole tarkastettu trikiinien varalta. "
Jos liha on tarkastettua niin sitä kyllä uskaltaa syödä muutenkin, suurempi riski että jotain tapahtuu sillä lämpömittarin ostosreissulla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 01.03.2011 16:50 Viestin aihe: |
|
|
Voikohan luottaa vain yhteen mittariin? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 01.03.2011 17:08 Viestin aihe: |
|
|
Niin tuntuu olevan, tosin noi trikiinijutut tuntuu olevan vähän henkimaailman asioita. Valitettavasti, vakavasta asiasta kun on kuitenkin kyse. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TRYKON Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Syy 2006 Viestejä: 280
|
Lähetetty: 02.03.2011 13:14 Viestin aihe: |
|
|
Jännä juttu tämä trikiini asia. Pohjois-amerikassa eivät ole moisesta juuri kuulletkaan. Syövät mustakarhun lihaa siinä kuin peuraakin. Monesti vielä mediumina. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 02.03.2011 13:30 Viestin aihe: |
|
|
Mistähän johtuu että eivät ole kuulleetkaan? Samat suositukset USDA antamina siellä ovat voimassa karhun lihan suhteen. Pikaisella googletuksella karhuissa siellä sitä olisi 13% metsästetyistä. Alaskassa jopa 90% tämän jutun mukaan...
http://www.epi.alaska.gov/bulletins/docs/b2000_18.htm |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TRYKON Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Syy 2006 Viestejä: 280
|
Lähetetty: 03.03.2011 11:47 Viestin aihe: |
|
|
Sitä en osaa sanoa. Ilmeisesti tartuntoja on niin vähän? Trikiinitarkastuksia ei käsittääkseni käytännössä karhunlihalle tehdä. Ohjeena on vain kypsyttää liha kunnolla. Mikään erityinen huolenaihe se ei tunnu olevan niinkuin Suomessa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
Lähetetty: 03.03.2011 17:08 Viestin aihe: |
|
|
Jos noiden ohjeiden mukaan kypsentää sikua, niin melko ylikypsäksi menee. Trikiini on aika harvinaista villisiassa, varsinkin nuoremmissa yksilöissä, joita mieluiten pannulle laitetaan. Riski ei siis ole suuri ja ainahan lihan voi testata. Itse olen lähtenyt siitä, että pakastaminen riittää.
Täältä löydät useita ohjeita: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/search/label/Resepti
Laita hakuruutuun "Villisika".
Viimeinen muokkaaja, Kaarle Martel pvm 04.03.2011 11:02, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ardennie Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Huh 2010 Viestejä: 1894
|
Lähetetty: 03.03.2011 18:11 Viestin aihe: |
|
|
600 g villisian ulkofileetä
öljyä
katajanmarjaa
rosmariinia ja rakunaa
Sienimuhennos:
200 g herkkutatteja
60 g sipulia
30 g voita
1 1/2 dl valkoviiniä
2 1/2 dl kermaa
suolaa, valkopippuria
1. Leikkaa ulkofileestä rasvoineen kahdeksan pientä pihviä eli noisettia. Muotoile kevyesti nyrkillä ja pane maustumaan katajanmarjalla, rosmariinilla ja rakuunalla maustettuun öljyyn.
2. Puhdista ja pilko herkkutatit. Hienonna sipuli ja yhdistä ainekset. Kuullota sieni-sipuliseos voissa kasarissa. Lisää viini ja keitä hetki. Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon. Mausta valkopippurilla ja suolalla.
3. Paista selykset kypsiksi, mausta varovasti suolalla ja tarjoa sienimuhennoksen kera.
Nami nami! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|