Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Harrastelija? Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 31 Elo 2005 Viestejä: 13
|
Lähetetty: 28.01.2008 11:59 Viestin aihe: Lihan paisto nuotiolla |
|
|
Tämä nyt ei varsinaisesti kuulu "riistaruokiin", mutta kysäisenpä
nyt täältäkin, jos jollain olisi kokemusta vastaavasta projektista.
Eli tarkoitus olisi valmistaa nuotiolla nyt talviaikaan lammas. Juu, ja
kokonaisena. Se ei ole kovin iso, noin kahdeksan kilon kokoinen ja
kokonainen.
Rosvopaistin teko ei varmaankaan onnistu kun on tuota routaakin jo maassa.
Olishan se hienon näköinen vartaalla kypsennettynä, mutta mites sen sais
kypsymään silleen tasaisesti. Ite aattelin, että käräyttäisin eka pinnan
kiinni avoliekin yllä, ja sitten kääris koko ropin folioon? ja alkais sitten
pyöritellä sitä miedon tulen yläpuolella monen tunnin ajan.
Mausteina olis tietenkin normaalit valkosipuli, suola, pippuri ja minttu.
Mietin, että jos siihen vielä laittas pekoni siivuja ympärille, niin se ei niin
pääsisi kuivamaan.
Olisko jollain muita hyviä vinkkejä? vai pitääkö tuo kuitenkin pilkkoa
pienempiin osiin ja paistaa vaikka muurikkapannulla? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kuhna Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2004 Viestejä: 2871
|
Lähetetty: 28.01.2008 12:20 Viestin aihe: |
|
|
Miettisin silti vielä rosvopaistia. Tee kuoppa koneelllisesti, jos naapurissa olisi kaivinkone tms.
Itse olen joskus varmistanut lihankypsyyden sähköuunin kautta. Olen tuonut lihan avotulelle puolikypsänä. Savun aromit kyllä kerkiävät imeytyä. Vähä savun maku on jo mielyttävämpi. Eikä mammat huomanneet mitään. _________________ Ammuin ohi ! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Harrastelija? Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 31 Elo 2005 Viestejä: 13
|
Lähetetty: 28.01.2008 13:02 Viestin aihe: |
|
|
Niin, tuo koneellisuus on vähän niin ja näin, kun tuo ruoka olis tarkotus
valmistaa tiettömän taipaleen takana. Eli käsipelillä se monttu olis aikaan
saatava.
Paremman sukupuolen edustajista ei tällä reissulla ole haittaa...
Toisaalata jos sitä hiekkaperäistä kuivaa maata vaikka vuorokauden
tulia pitämällä ensin lämmittäis ja toivoisi roudan vähän hellittävän.
Routapanoksiakaan kun ei oikein saa käyttää....
Varmaan pitänee kuiteskin pistää roppi pienempiin osiin, ettei tarvi
miehen mentävää monttua kaivaa.
ja lihan kypsyyden kyllä voin todeta vaikka digitaalisella paistimittarilla,
ennenkuin purkaa koko paketin.
Mutta siis teoriassako tuon rosvopaistin voi tehä talvellakin? Siis jos sen
montun saa aikaseksi? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kuhna Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2004 Viestejä: 2871
|
Lähetetty: 28.01.2008 16:11 Viestin aihe: |
|
|
Käytännössä söin rosvopaistia kaksiviikkoa sitten. Kokki piti kovia koivupuutulia montussa kokopäivän. Kyllä sieltä korvestakin löytyy, jotain pehmeämpää kohtaa maasta. Etelässähän ei routaa olekkaan, eikä puhdas hiekkamaa oikein roudikkaan. _________________ Ammuin ohi ! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
1911 A1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 394 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 28.01.2008 18:53 Viestin aihe: |
|
|
Talvella montun teko onnistuu näinkin: poltat hiekkamaalla reilun kokoista nuotiota 5-6 tuntia, routa sulaa riittävän syvältä.Tietenkin tuohon sitten toinen mokoma aikaa jotta rosvopaistista saa kypsän eli onnistuu vain jos aikaa ja klapeja on riittävästi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
veetee Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Maa 2004 Viestejä: 5989
|
Lähetetty: 28.01.2008 20:07 Viestin aihe: |
|
|
Tuon kokoisen epämääräisen muotoisen lihaköntin valmistaminen nuotiolla siten, että liha olisi jokapuolella sopivan kypsää, tuntuu aikamoiselta urotyöltä.
Mitähän jos yrität ensin esikypsentää sen vaikka tavan uunissa. Sitten loppukäsittely ja lämmitys paikanpäällä nuotiolla.
Joo, tämä oli mutua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 28.01.2008 22:46 Viestin aihe: |
|
|
Sitaset maustamisen jälkeen raajat rautalangalla ruhoon kiinni, poltat tasakokoisista, paljoista haloista viritetyn nuotion isolle hiillokselle ja lykkäät ruhon hiilloksen ylle vartaaseen, kts malli Willin Lännen kaninpaistot. Ulokkeet palavat ellet tee pakettia. Seuraa ruskistumista, varo palamista ja kuuntele kihinää. Hiljalleen turistamalla 2 tunnissa tulee kelpo syötävää. Kypsymisen edistyessä siitä voi aina silpaista pinnasta makupalan Kossu-zakuskaksi. Muutaman kerran "poikaporukalla" tehty..
Tuolla Pudasjärvellä, Puhoskylän seurantalolla on muuten syyskesästä ollut vuosia Sikajuhlat, jossa paahdetaan kokonainen sika vartaassa. Hyvää on ollut, vaikka itse sanonkin.... tosin on tavannut olla senkin kanssa riittävästi Kossua kyytipoikana. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Harrastelija? Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 31 Elo 2005 Viestejä: 13
|
Lähetetty: 29.01.2008 09:42 Viestin aihe: |
|
|
Kiitoksia hyvistä vinkeistä. Ajattelinkin, että täältä jos jostain voisi
löytyä näppituntuman tietoa, mitä ei ole vielä kirjoihin kirjoitettu.
Puuta ja aikaa on riittävästi ruoan valmistukseen. Eli todennäköisesti
pidämme about riittävän kauan (=yhden päivän?) tulia, jos se routa sen
verran hellittäis. Seuraavana päivänä voisi sttten aloitttaa varsinaisen
rosvopaistin teon.
Ja mikäli se routa ei katoa, tahi riittävän isoa monttua ei saada aikaiseksi,
siirrytään vaihtoehtokohtaan b. Eli teemme riittävän laajan nuotion ja
rakennamme jonkinsorttisen vartaan.
Ja se on kyllä tosi, että se roppi on varmastikkin hankala paistaa tasaiseti,
koska se on niin hankalan muotoinen. Pitää muuten ottaakkin mukaan
jekkulankaa, ja katiskaverkkoa + foooliota riittävästi.
Alkupala maistiaisiksi vois tietenkin tekaista jotain niistä mukana tulevista
sisäelimistä ja kielestä...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|