Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 09.03.2007 22:55 Viestin aihe: Miten käy Sämpyltä Kylmä 'n' Savustus? |
|
|
Alkoi tuo pahkojen nävertely maistumaan puulta ja kun jotakin projektia pitää aina olla, niin rupesin eilen värkkäämään kylmäsavustusvehkeitä. Mitään aiempaa kokemusta asiasta ei ole, vain yhdet kotivehkeet olen aiemmin pikaisesti nähnyt mutta en ole lopputulosta maistanut kuin yhden siian verran ja nekin oli tehty vehkeillä joista ei ole senkummempaa tietoa. Nyt on tarkoitus kronologisesti kertoa miten homma amatöörillä etenee. Ensin aloitetaan kalalla, jota on jo huomenna tarkoitus koemaistaa, mutta tottakai tähtäimessä on lihojen eli poron ja hirven savustus ja lihat onkin jo nostettu sulamaan.
Ensin mietin millä tehdä savu ja lueskelin juttuja netistä, jolloin kaasu/sähkö-dilemma kaatui sähkön puolelle. Matalajännite oli seuraava valinta jo ihan turvallisuussyistä ja kun totesin, sopivan vastuksen olevan paikallisessa käyttämässäni elektroniikkaliikkeessä olevan suht. kallis, päädyin Savusammon ratkaisuun kun totesin, että paketissa tulee varsin edulliseen kokonaishintaan myös virtalähde matkassa. Eli postikuluineen n. 50 euron hintaan 30 wattinen vastus sekä 3 amppeerin ulkokäyttöön soveltuva virtalähde. Koska netistä löytyy tästä enemmän tietoa, en kertaa sitä sen enempää.
Useat valitsevat kaapiksi vanhan jääkaapin, mutta minulle oli alusta asti selvää etten halua ylimääräistä rumaa romua pihalle pyörimään enkä tarvitse kaappia ympäri vuoden, joten päädyin puiseen kaappiin. Eka vaihtoehto oli kupsia se karvalaudasta, mutta eräs puuliike möi 710x555x20 koivuliimalevyä vitosen kappalehintaan, joten laskeskelin, että samapa se on niistä kasata kun peräkärryttömyys jo sinällään vaikeuttaa pitkän puutavaran kuljetus ja toisaalta tälläisestä tavarasta ei valu roskaa kuten karvalaudasta eikä pihkakaan haittaa. Myös jostain muusta olisi tietenkin kaapin voinut tehdä, mutta ajattelin voivani näin tehdä aika visun kaapin koska puu imee savustettavan tavaran kosteutta eikä sitä näin tarvitse yhtä voimakkaasti tuulettaa. Samalla reissulla lähti matkaan myös saranat, säpit ja koukut.
Ajattelin ensin tekeväni erillisen pöntön savunkehittimelle ja johtavani savun putkella kaappiin, mutta savunkehittimen myyjä vakuutti sen olevan turhaa, joten alla olevassa kuvassa on tehty kolmelle hyllylle paikat, joista alimmaiselle tuli rosteria oleva levy, jonka päälle savunkehitin tulee. Kaapin tilavuus on yli 170 litraa joten oletettavaa on ettei savunkehitin saa kaapin lämpötilaa kovin paljoa nostettua. Kaksi ylempää hyllyä on tarkoitettu metalliverkoille joitten päälle voi latoa vaikka pieniä kaloja tai lihapalasia.
Paikallisessa kaupassa ei ollut savunkehittimen myyjän suosittelemia leppäkiekkoja ja oli omat leppähalkoni jo polttanut joten ostin kaupasta pussillisen leppäpurua. Näistäkin näyttää ihan mukavasti nousevan savua. Savutinta käytettiin ennen varsinaista savustusta, jotta rasvat palaa pois.
Kauppareissulla lähti matkaan myös rautua, tarkemmin ottaen sateenkaarirautua reilu kiloinen pala, vehkeen testaamista varten. Suolasin reilut pari tuntia fileerauksen jälkeen ja ripottelin pikkusen sokeria, kun sitäkin tunnutaan suosivan vaikka se minulle on vieras aine näissä hommissa. Kalat kuivasin paperilla ja laitoin niihin langat ja pistin kaapin kattoon roikkumaan. Sitä ennen kaappi oli koesavustettu että siitä lähtee puun maku. Savuttimelle johto alanurkan reiän kautta ja savutin rosteripellin päälle. Savuttimen päälle laitoin vielä erillisen alumiinipeltiä olevan kaaren jakamaan savua kahtaalle ja foliota pohjalle ettei kaloista valuva suosku tartu puuhun ja ehkä pilaa myöhemmin lihojen makua.
Tunnin päästä kävin tsekkaamassa lämpötilat ja reilu kymmenen astetta näytti sisällä olevan, joten mitä ilmeisemmin vastus saa olla päällä näillä keleillä jatkuvasti.
Kaapin ala- ja yläpäässä on kaksi kymppimillistä reikää ilmavaihdon vuoksi. Mitään hajua ei ole onko ne tarpeeksi vai liikaa, aika näyttää. ainakin ylemmistä voi tarkkailla savunmuodostus ja tarkoitus oli vielä käydä lisäämässä purua savuttimeen tälle illalle. Tosin yleensä tavallisessa savustuksessa minulla on käynyt niin että savunmakua tulee liikaa, joten koetan sitä varoa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 10.03.2007 11:25 Viestin aihe: |
|
|
Eilen illalla ja yöllä kävin pari kertaa lisäämässä puruja savuttimeen ja tukin yläosan tuuletusreiät kun tuntui että savu karkaa niistä turhan nopeaan. Lopputulos noin 14 tunnin kaapissa pidon jälkeen näytti tältä:
Kaapissa ei ollut enää aamulla yhtään savua. Kala oli koostumukseltaan sellaista hieman kuivahkon suolakalan oloista, helppoa leikata. Aamulla lämpötila kaapissa oli vain viisi astetta joten voidaan varmasti puhua kylmäsavusta. Olisin voinut jatkaakin savustusta, mutta totesin että kaloissa on jo tarpeeksi savunmakua ja käärin palaset folioon ja laitoin jääkaappiin tasoittumaan. Suolaus oli osunut aika nappiin mutta savu oli selvästi vielä pinnassa ja vaatii tasoittelua.
Nyt sitten sellainen jäi askarrattumaan kun selvästi kaikki yläpinnat kaapin sisällä on sellaisen lepän tervan peitossa, joka on melkoisen kitkerän makuista, niin millähän sen joutumista siihen savustetavaan tavaraan voisi estää? Kalalla se tietenkin onnistuu siten, että laittaa kalan lappeelleen suomupuoli ylöspäin mutta onko jotain muuta ratkaisua? Vai pitääkö tuuletusta lisätä niin, että savu pöhisee suoraan kaapista ulos jolloin se tervakin poistuu vai tipahtaako se terva alas heti kun savu jäähtyy? _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 10.03.2007 12:05 Viestin aihe: |
|
|
Itellä ei ole kokemusta (vielä, tosin "piirrustukset" on jo) tuosta kalan kylmäsavustuksesta.
Tunnen parikin "ammattilaista" jotka molemmat vannovat lopputuuletuksen/kuivatuksen nimeen. Järjestävät sen jollakin puhaltimella.
Mutta pittääpä tuosta "nokihommasta" kysellä tarkemmin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 10.03.2007 13:27 Viestin aihe: |
|
|
No kysäseppä.
Kävin tuossa lihojen suolaanpanemisen jälkeen vielä tsiikaamassa tuota kaappia. Kaapin oven sisäpuolella on vinolauta jämistämässä ovea ja siinä näytti etteä mitä ylemmäs mennään, niin sen vähemmän tervaa oli jäänyt laudan päälle. Eli siitä voisi päätellä että suurin osa savusta jäähtyy niin nopeaan ettei terva ehdi kaapin yläosaan. Kaikista suurin osahan siitä oli tietenkin jäänyt tuon savuttimen yläpuolella olevaan alumiinipeltikaareen. Siitä voisi päätellä että erillisessä pöntössä savunkehittimelle voi olla ideaa, koska silloin suurin osa tervasta piityy pönttöön ja putkiin. Ja sellaisen tekemistä pitää vielä harkita, sitä ennen meinaan vielä modata tuota nykyistä hommaa lisäämällä savunhajotusta ja viivyttää sen nousua yläosiin. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 10.03.2007 15:06 Viestin aihe: |
|
|
Lienekö eroa sillä käyttääkö harmaa- vai tervaleppää? _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 10.03.2007 15:27 Viestin aihe: |
|
|
Rastinsahi kirjoitti: | Lienekö eroa sillä käyttääkö harmaa- vai tervaleppää? |
Se on makuasia, sano koira kun muniaan nuoli.
Aippiukon kaveri kylmäsavustelee vanhalla jääkaapilla. Siinä on juotoskolvista tehty savunkehitin ja savu johdetaan putkea pitkin kaapin alareunasta sisään. Toisella puolella yläreunassa on säädettävä ja ötökköverkolla varusstettu räppänä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 10.03.2007 16:12 Viestin aihe: |
|
|
Nuo oli harmaaleppäpuruja, ihan kuoritusta puusta etiketin mukaan. Tavallisesti olen kyllä käyttänyt tervaleppää, kasvaakohan se harmaaleppä ees näillä korkeuksilla? _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2237 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 10.03.2007 17:36 Viestin aihe: |
|
|
Kasvaa harmaaleppää joka puolella. Se on se millä on kaposempi ja teräväkärkinen lehti. Tervalepällä semmonen pyöreemmän mallinen.
Voitko paljastaa Sämpy, mistä liikkeestä sait noin halvalla tuota liimalevyä? On ollu huomattavasti kalliimpaa mitä ite oon nähny. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 10.03.2007 18:59 Viestin aihe: |
|
|
Puukeitaasta, mutta elä vie kaikkia: emäntä kun hoksasi ne levyt, niin kehitteli mulle taas lisäpuhteita. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 10.03.2007 19:08 Viestin aihe: |
|
|
Niukasti sitä tervaleppää Oulun seudulla on. Sen vähä, mitä sen kanssa olen värkännyt, on mielikuva että savuaa ja karstaa harmaata enemmän. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 10.03.2007 21:56 Viestin aihe: |
|
|
Jaahah, meikällä on näköjään mennyt lepät sekasin aika kauan aikaa jo sitten. Se vissiin onki just harmaaleppä mikä pohjosessa kasvaa eikä tervaleppä. No oli kumpi tahansa, niin lepäksi sitä vaan ruukataan kutsua. Vmäinen halottava jos ei kirveessä oo sihti kohillaan, tuppaa vaan sälöjä lentelemään. Mutta siitä jännä halako että kopisee jo tuoreena, muut vasta sitten kun ne on kuivaneet.
No jokatapauksessa lihoja on nyt suolautumassa ja menin hullu niihin sokeriakin ripottelemaan. Huomenna meinasin alakaa niitä pillaamaan. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2237 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 10.03.2007 22:50 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä täällä on molempia haitoksi asti. Vähän ku mennee johonki puron tai joen rantaan, nii alakaa löytyä kumpaaki. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lipton Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Lok 2006 Viestejä: 306 Paikkakunta: Pohjois-Häme/Jämsä
|
Lähetetty: 11.03.2007 01:00 Viestin aihe: |
|
|
Harmaaleppä on tietääkseni se "oikea" leppä kylmäsavustukseen. Muita mahdollisia ja jopa parempia puita on omenapuu ja/tai tammi. Olen kylmäsavustanut lohta ja hirvenlihaa, molemmat oli ihan ok. Savustimena sähkövastus johon puukiekot laitetaan ja jääkaappi + digilämpömittari. Oikopolkuna kylmäsavun makuun voi kokeilla graavausta + savusoijaa, en ole testannut mutta jotkut väittävät että esim. osa kaupallisista kylmäsavulohista on graavia missä on savusoijaa.
Niin, lohella maku ja rakenne yleensä paranee kun käyttää ne pakastimessa jäätymässä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 11.03.2007 10:19 Viestin aihe: |
|
|
... ja tuollaisena savunkehittimenä asiansa ajaa dieselauton hehkutulppa. Virta sille otetaan akkulaturista. Lepän oksaan poralla pituussuuntainen reikä, johon hehku survotaan. _________________ Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 11.03.2007 12:43 Viestin aihe: |
|
|
No mutta minulla ei ole tapana tyytyä "ajaa asiansa"-tason ratkaisuihin. Muutenkin nämä hehkutulpat ja kolvit on vähän sellaisia että varsinkin vakuutusyhtiö tykkää niistä jos jotain kärähtää koska ne voivat tarjota tien korvausten alennukseen. Sensijaan "kaupasta ostettu" laite, joka on asennettu ohjeitten mukaan, on siinä mielessä varmempi laite. Tässä nyt tuli aika edullisesti se muuntaja kaupan päälle kun sama vastus ilman koteloita olisi ollut 33€ paikallisessa liikkeessä. Eikä tässä ollut kustannukset se ensimmäinen mielessä oleva asia, koska jos homma toimii, niin siellä on tarkoitus savustella sellaisia satseja jotka itsessään jo ovat paljon savutinta kalliimpia. Kolmas asia on psykologinen, eli jos sellaiselle nirppanokalle satut savustustuotettasi koemaistatuttamaan, niin se varmasti "maistaa" sen dieselin ja hehkutulpan jos on ne nähnyt tai maistaa mitä tahansa jos savustusvehkeet vain ulkonäöllisesti siihen aihetta antavat. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|