OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Mahalle ammuttu - lihat pilalle - vai ei
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Paavo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Hei 2004
Viestejä: 2855

LähetäLähetetty: 29.12.2005 12:53    Viestin aihe: Mahalle ammuttu - lihat pilalle - vai ei Vastaa lainaamalla viestiä

Tästä asiasta on väännetty iät ja ajat. Kerätään mielipiteitä asiasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Huru
***


Liittynyt: 25 Jou 2004
Viestejä: 182
Paikkakunta: Länsi-Suomi

LähetäLähetetty: 29.12.2005 13:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On itsestään selvää, että joka hirviporukassa tulee eteen tilanne, jossa otusta on ammuttu "liian pienellä ennakolla".

Tällöin ratkaisevassa roolissa ovat ruhon avaajat ja heidän osaava toimintansa. Hyvä ruhonkäsittelijä pelastaa viellä paljon, huono saattaa pilata ruhon.

Omassa porukassa ei muistaakseni olla koskaan hylätty ruhoa mahalaukauksen takia.

Onhan siinä tosin ollut tavallista enemmän "riistanmakua! Very Happy Very Happy Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vortex
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hei 2004
Viestejä: 6885
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 29.12.2005 13:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Bakteerimäärä, mikä pääsee lihoihin vatsan ja suoliston rikkoutuessa on valtava...myös vaarallinen.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tiva
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 04 Tam 2005
Viestejä: 30

LähetäLähetetty: 29.12.2005 13:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo itsekin pari kertaa mahoille vedelleenä voin todeta, että nopealla ja asiantuntevalla toiminnalla saadaan paljon hyvää aikaan. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä varmemmin lihaa pilaantuu......

Esim. kylkiä on turha siinä vaiheessa säästellä, kaikki vähänkään epäilyttävä osa ruhosta heti pois ja vettäkään ei noissa tapauksissa meillä säästellä! Muutoin ei vedellä kyllä lutrailla ruhoja.

Eli vastaus on että ei välttämättä mene piloille. Itse asiassa tässä muutama kausi sitten kävi niin, että mahoille ampumastani vasasta lihahukka oli vain muutama sata grammaa kylkiä, kun usein lapalaakista laitetaan sivuun kilojakin.

Kenenkään ei tästä pidä luulla, että jotenkin ihannoisin noita mahalaakeja, välillä vaan niinkin käy kun ei harkinta pelaa ja toisaalta tekevälle sattuu. On niitä hyviäkin laakeja tullut!

Ja kyllä, kaikki seurueestani ovat joko elossa tai kohdanneet luonnollisen kuoleman.......
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vortex
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hei 2004
Viestejä: 6885
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 29.12.2005 14:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tiva kirjoitti:
Ja kyllä, kaikki seurueestani ovat joko elossa tai kohdanneet luonnollisen kuoleman.......

Meidän ei...
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Syy 2004
Viestejä: 172

LähetäLähetetty: 29.12.2005 15:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meiän porukassa käytetään rahkasammalta metässä sisuksien pyyhintään jos on ravoille menny. Jos elukka saadaan vain ajoissa suolistettua niin ei vaikuta paljoakaan lihan laatuun. Kylet irrotettu metässä kirveellä jos pahalta näyttänyt. Onhan se haju aika hirveä jos elukka muutaman kilometrin vielä juoksee osuman jälkeen tai löydetään vasta seuraavana aamuna. Koiralle joutaa jos yön yli jää metsään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Syy 2004
Viestejä: 172

LähetäLähetetty: 29.12.2005 15:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Entisaikaanhan(kummiskin yli 100 vuotta sitten) monellakin oli tapana että ampuivat mahoille lumikelillä ja parin tunnin päästä jälitettiin elukka joka melko varmasti myös löytyikin. Tuo menettely taisi johtua siitä että sen ajan tussarit oli mitä oli..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 29.12.2005 16:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös se vortexin porukan huono-onninen saanut haavaansa sen bakteerin?

Taannoin eräässä Ylä-Savolaisessa kunnassa eräs porukka oli ampunut hirveä rapamahalle. Siinä sitten miettivät että kun pitäis pestä se ruho kun pas-kaahan siinä oli. Joku sitten keksi että tuossahan on kaivo vieressä, haetaan Pertsan (nimi muutettu) paloruisku ja tempastaan sillä ruho puhtaaksi.

No, Pertsan (nimi muutettu) pumppua siinä oottelivat kun joku hätäisimmistä ja pienimmällä ÄO:lla varustetuista keksi että "persana, onhan tuossa tuo Eskon (nimi muutettu) pas-kakärri! Lasketaan siitä vettä läpi että puhdistuu ja sitten sillä pestään ruho niin ei ehdi muhia nuo rapamahan mönjät liholla...

Noh, pesiväten sitten sillä ja näin tuli Pertsan (nimi muutettu) pumppu turhaan hommattua paikalle. Hirvi oli puhdas ja ei kun riippumaan. Lihan jaon jälkeen sitten kertoiltiin että joku oli hirven lihojen syönnin jälkeen helvetillisten vastavaivojen vuoksi joutunut sairaalaan ja että jokin pas-kassa elävä bakteeri kuulemma oli moisen aiheuttanut.

Ei muuta kuin pakkasesta lihat monttuun. Osalta meni siinä kaikki muutkin syksyn lihat kun eivät olleet merkinneet mikä lihapussi oli mistäkin lihanjaosta... Rolling Eyes

Pesemään emme kyllä itse ole noita pas-kaisia ruhoja koskaan alkaneet. Joku lihamestari kun tuumi, että sillä konstilla bakteerit vain leviävät. Paperilla pyyhitty ne kohdat, missä lihasten kalvot ovat olleet ehjät ja pas-kaa ollut vähän. Pahemmat kohdat aina leikelty pois (esim. just nuo kyljet). Syöty on ja sama on tulos ollut kuin tivan porukalla.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vortex
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hei 2004
Viestejä: 6885
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 29.12.2005 16:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rastinsahi kirjoitti:
Eikös se vortexin porukan huono-onninen saanut haavaansa sen bakteerin?

Kyllä vain, eli nämä bakteerit saattavat olla jopa tappavia.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7494

LähetäLähetetty: 29.12.2005 17:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä ei ole sen kummemmin varottu, vaikka näköjään pitäisi. Kerran lääkärit epäilivät erään kaverin huonovointisuuden johtuvan juuri lihankäsittelystä, mutta tarkempi diaknoosi oli kuitenkin syöpä.R.I.P.

Sen sijaan jahtikaveri ampui muun jahdin yhteydessä jäniksen mörköluokan hauleilla alle 10m matkalta. Siinä tapauksessa ei tarvinnut miettiä syömäkelpoisuutta kun p@skaa tuli silmäkuopasta ja muualtakin.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Syy 2004
Viestejä: 172

LähetäLähetetty: 29.12.2005 20:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikö se nyt oo ihan terveellistä pestä lahtivajalla ruho sisältä muurissa keitetyllä kuumalla vedellä. Jotkut "viisaathan" sitä pelkäävät, mutta taitaa asia olla niin, että kuumalla hanavedellä ja kylmällä kaivovedellä ei nuita ihmisruuaksi päätyviä lihoja paremminkaan saisi pestä, mutta kiehautetulla vedellä voi, koska siinä bakteerit ja muut !&%¤# ovat kuolleet kiehautettaessa. Korjatkaa jos ihan mehtään meni!

Meiän porukassa vanhimmat miehet ovat joskus maistaneet ravoille ammutun elukan potkalihoissakin "ravan" maun. Ovat perustelleet sen sillä että haavan kautta rapa kulkee veren mukana muihinkin hirven osiin. Hieman epäilen sillä ite en ainakaan maistanut kyseisissä lihoissa mitään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pyymetso
Vieras





LähetäLähetetty: 29.12.2005 20:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[oöug

Viimeinen muokkaaja, Pyymetso pvm 23.02.2006 20:34, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
fc3199
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Jou 2004
Viestejä: 393

LähetäLähetetty: 29.12.2005 20:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä suolet pudotetaan pois metsässä,jos rapaa on levinnyt leikataan sotkeentuneet kohdat kylmästi koirille.Lisäksi ruho huuhdotaan runsaalla kylmällä vedellä, silloin ohuet kylkilihat jäähtyvät nopeasti ja bakteerien lisääntyminen hidastuu.
Käsittääkseni ainoa keino hidastaa bakteerien lisääntymistä on laskea ruhon lämpötila mahdollisimman nopeasti lähelle nollaa,sen tähden kuumalla vedellä peseminen ei mielestäni ole viisasta.
Yli yön metsässä ollutta,alkavasta tulehduksesta kärsivää eläintä en antaisi ilman eläinlääkärin lausuntoa jakaa porukalle.
Tuo Vortexsin tapaus jossa kaveri sai pöpön käteensä ja menehtyi on onneksi erittäin harvinainen ja sellaisen "superpöpön" voi saada myös muualta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Loikka
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 948
Paikkakunta: Kotimaa

LähetäLähetetty: 29.12.2005 21:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on porukalla ihme hinku huuhdella kanssa noita hirven ruohoja sen jälkeen kun ne on saatu orteen. Vasi otetaan uppopumpulla järvestä (järvi tosin todella puhdas, vesi juomakelposta tutkimuksen mukaan). Itse olen tuota menettelytapaa vastaan ja pikkuhiljaa jotku on jopa vaihtaneet mielipidettä kun olen vähän valoittanut asioita.

Itse suosin menettelyä jossa !&%¤# sotkeuteneet lihat veistellään reiluin liikkein pois ja annetaan vaikka koiralle...

Itse tutkin aikoinaan mitä tapahtuu Saimaan vedelle kun se laitetaan seisomaan astian ja annetaan valohoitoa. Bakteerien ja alkueläinten määrä kasvaa aika huimasti viikon aikana... Tätä voi jokainen miettiä mitä se tekee lihalle...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Pyymetso
Vieras





LähetäLähetetty: 29.12.2005 22:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

uituti

Viimeinen muokkaaja, Pyymetso pvm 23.02.2006 20:32, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 1 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com