Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
jarih Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 2086 Paikkakunta: Kirkkonummi
|
Lähetetty: 07.01.2006 20:11 Viestin aihe: Kanadanhanhea pataan |
|
|
Ohje on kirjasarjasta Riistan maku, Finn Edvin Hansen/Kåre Vidar Peterson ja osasta lintuherkut. Sarja on suomennus norjalaisesta riistaruoista ja lintuherkut-osassa on muutamia varsin mielenkiintoisia asioita, kuten merimetson laittamisesta, joka taitaa tulee kohta ajankohtaiseksi Suomessakin.
Muutamalla kuvalla höystettyä asiaa..
Hanhesta leikataan rintalihat irti siten, että rintalasta jätetään kiinni, yhdistämään fileet toisiinsa:
Pilkottu sipulin puolikas ja 100g pekonia ruskistetaan valurautapadassa. Ruskistamisen jälkeen ne sipuli ja pekoni otetaan jäähtymään.
Sipulit ja pekoni laitataan fileen keskelle ja pyöräytetään rullaksi sekä sidotaan puuvillalangalla. Maustetaan pippurilla, timjamilla ja suolalla (ohjeessa näin) omastani unohdin..
Välissä pilkotaan vihanneksia, porkkanaa, selleriä ja purjoa. Punaviiniä juo.. eiku tarvitaan kohta pari desilitraa pataan.
Sidottu paisti ruskistetaan padassa ja sen jälkeen mukaan laitetaan pilkotut vihannekset ja tarvittava punaviini, joka keitetään puoleen.
Punaviinin keittämisen jälkeen lisätään 6dl lihalientä tai riistalientä, jotta paisti lähes peittyy. Myös pippureita ja pari laakerinlehteä mukaan tarvitaan. Annetaan hautua kannen alla 30-40 minuuttia.
Kun aika valmis, otetaan paisti erikseen ja pidetään lämpimänä. Myöhemmin se leikataan ohuiksi viipaleiksi tarjolle. Liemi erotetaan vihanneksista ja suurustataan vehnäjauholla, keitellään, testaillaan ja maustellaan. Vihannekset laitataan lihojen kanssa tarjolle. Oheen on laitettu keitetyt perunat ja ruusukaalia. Ohjeessa suositellaan paistettuja sieniä.. eipä ollut pakkasessa materiaalia.
_________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Merilinnustaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3408 Paikkakunta: Hanko
|
Lähetetty: 07.01.2006 20:34 Viestin aihe: |
|
|
Mahtavalta näyttää, tuota kokeillaan... pakkasessa tällä hetkellä EI OOTA, ehkä sitten syksyllä saadan jotakin..
Onko tää nytten reaaliajassa, voisin hypätä autoon ja tulla Teille syömään.. Kirkkonummi on aika lähellä _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
jarih Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 2086 Paikkakunta: Kirkkonummi
|
Lähetetty: 07.01.2006 23:14 Viestin aihe: |
|
|
Olis kyllä riittänyt, mutta nyt on jo myöhäistä _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Merilinnustaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3408 Paikkakunta: Hanko
|
Lähetetty: 07.01.2006 23:35 Viestin aihe: |
|
|
jarih kirjoitti: | Olis kyllä riittänyt, mutta nyt on jo myöhäistä |
Niinpä.. odottelin vastausta vesikielellä... jouduin tyytymään kotitehtyyn lasagneen kun nälkä yllätti.. Seuraavan kerran sitten! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
aatu Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Elo 2005 Viestejä: 107
|
Lähetetty: 08.01.2006 17:51 Viestin aihe: |
|
|
no näläkähän tässä tuli prkl, mutta onneksi on reilun tunnin päästä metso kypsä ja pääsee nauttimaan vuoden parhaimpia makunautintoja. _________________ toiset saa, toiset ei |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jersu Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Hei 2006 Viestejä: 1519 Paikkakunta: seinäjoki
|
Lähetetty: 18.03.2013 12:27 Viestin aihe: |
|
|
Nostetaas ylähä.. Pari vuotta sitte tein tämän ku satuttiin kanukki saamaan.. Ensimmäisen kerran käytin punkkua ruakaan ja vei kielen mennessään, vaikka sitä itteään ei pysty juomaan..
Nyt olis Mettähanhi sulamas ja tätä koitetaan sillä! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tapiok ***
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 6924
|
Lähetetty: 22.03.2013 19:09 Viestin aihe: |
|
|
Sitten kun kypsentää kanukin rintafileet sisältä roseen värisiksi, eli lihalämpömittari näyttää 57-60 astetta, niin on vielä huomattavasti parempaa. Sitten uunista pois ja 10 minuutiksi alumiinifolioon vetäytymään ennenkuin leikkaa palasiksi.
Moni kypsentää läpi asti, mutta kannattaa kokeilla tuota. Miekin epäilin jotta vanhasta kanukista ei saa mureaa kuin 4 tunnin hauduttamisella ja lekalla, mutta tuolla tavalla tuli erittäin hyvää ja suussasulavaa. Eikä siihen tullut sitä maksan makua mikä tulee lintuun kun sen kypsentää läpi asti.
Tästä eteenpäin en enää kypsennä rintafileitä läpikypsiksi koskaan. On siinä niin suuri ero maussa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
Sama homma esim. peuran ja hirven paahtopaistissa, tulee taivaallista kun ei kypsennä liikaa. Kysykää ammatikokeilta jos ette muuten usko.
Viimeinen muokkaaja, Tapiok pvm 22.03.2013 19:18, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tukelius Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Elo 2008 Viestejä: 3311 Paikkakunta: Mynämäki
|
Lähetetty: 22.03.2013 19:18 Viestin aihe: |
|
|
Tapiok kirjoitti: | Eikä siihen tullut sitä maksan makua mikä tulee lintiuun kun sen kypsentää läpi asti.
|
Veri pois, lämpö alle 100 astetta ni eipä ole maksan mausta tietoakaan linnuissakaan. Eli 4 tuntia ei riitä mihinkään ku tehdään mureaa ja EI maksalle maistuvaa kanukkia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Fspitz Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 1296 Paikkakunta: Pirkanmaa
|
Lähetetty: 22.03.2013 19:25 Viestin aihe: |
|
|
Raakakypsennys elikkä riiputus nin ei tartte syörä sitkiää eikä maksanmakkuista lihhoo _________________ Minkä sanoin sen voin myös perua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tapiok ***
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 6924
|
Lähetetty: 22.03.2013 19:40 Viestin aihe: |
|
|
Älkää vaan kokeilko missään nimessä. Mitään uutta ei kannata oppia. Niin pääsee pitkälle.
Luuletko ihan oikeasti ettei olla koskaan riistaa riiputettu ja raakakypsennetty.
Murea syntyy paljon nopeammin kuin 4 tunnissa jos vaan luonto antaa periksi kokeilla. Mutta kuten sanoin, älkää missään nimessä kokeilko. Voi olla jotta paluuta vanhankansan lintupaistiin ei ole kuten minulle kävi.
Tuolla on hieman mallia peurapastin teosta, mutta älkää vaan kokeilko ekaa reseptiä missään nimessä.
http://www.metsafi-lehti.fi/era-retkeily-ja-matkailu/maukasta-paistia-peurasta/ |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tukelius Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Elo 2008 Viestejä: 3311 Paikkakunta: Mynämäki
|
Lähetetty: 22.03.2013 19:40 Viestin aihe: |
|
|
Fspitz kirjoitti: | Raakakypsennys elikkä riiputus nin ei tartte syörä sitkiää eikä maksanmakkuista lihhoo |
Joo tämä jäi kirjottamatta eli +1 |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tukelius Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Elo 2008 Viestejä: 3311 Paikkakunta: Mynämäki
|
Lähetetty: 22.03.2013 19:41 Viestin aihe: |
|
|
Kokeiltu on ja hyväksi todettu, mut totesin vaa ku meinasit ihan puuta heinää puhua kypsästä lihasta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tapiok ***
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 6924
|
Lähetetty: 22.03.2013 20:00 Viestin aihe: |
|
|
Aika monenlaista on kokeiltu riistanlihan kanssa koska sitä on vuosikymmenien aikana jostain syystä joutunut kokkaamaan. Perinteinen hitaasti haudutettu karjalanpaisti on yksi ruokalaji joka ei jokaiselta onnistu, mutta on erittän herkullinen oikein tehtynä.
Mutta ei kannata kaikkea riistaa samalla kaavalla laittaa, siinä menee monet makunautinnot hukkan. Vähän niinkuin silppuaisi fileet paistin kanssa karjalanpaistilihoiksi. Ite tykkään kokeilla ennakkoluulottomasti uusia juttuja riistaruuissa, aina ei onnista, mutta joskus löytyy oikein hyviä reseptejä.
Linnut laitan nykyään useimmiten just tuolla tavoin roseen värisiksi kypsennettynä joko grillissä taikka uunissa. On erinomaisen hyvää ja erilaista verrattuna perinteisen lintupaistiin josta itse en juuri välitä.
Tärkeintä on löytää erilaisille paloille se oikea valmistustapa eikä esim. jauhaa kinttulihoja jauhelihaksi kun niistä saa erinomaista käristystä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10303 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 22.03.2013 20:16 Viestin aihe: |
|
|
Erilaisia linnun täkkiä saapi myös nättiin roseeksi sillä keinon, että ruskistaa vain pannulla ja nostaa folioon 10 minuutiksi hautumaan.
Ei sen kummempaa kypsennystä ja hyvää tulee. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10303 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 22.03.2013 20:17 Viestin aihe: |
|
|
Oma kokemus on sen suuntainen, että enempi lihaa pilataan pitkään kypsentämällä... _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|