OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kasvisruokaa metsästäjälle…
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20088
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 03.05.2023 10:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Patruuna kirjoitti:

Se on fakta että lapset jotka syö enempi lihaa, kehittyy paremmin kuin lapset jotka syö kasvisruokia.


Onhan se fakta joo, mutta eivät nuo Lahtisen lapset varsinaisessa lihanpuutteessa elä, jos syövät kolme ateraa, joista sitten yhdessä ei ole lihaa/kalaa...


Aika useinhan ne hommat täällä foorumilla menee jostain syystä siihen mustavalkoiseen ääriajatteluun, että joko kärrätään niitä ylivuotisia lihoja etukuormaajalla haaskalle, kun lihaa tulee korvistakin. Tai sitten mielikuvissa syödään pelkkää soijaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10072
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 03.05.2023 10:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:

Kaveri tosiaan kyseenalaisti, kun paistelin jotain peuran fileitä pannulla pihveinä. Kertoi säästävänsä nuo ”parhaat riistanlihat” mökille grillaushommiin. Jotenkin noi on omasta pakkasesta hävinneet tässä talven aikana Smile.

Meillä ylivoimaisesti suurin osa ”ostolihoista” on kassleria ja ribsejä kesällä grilliin. Tämä on tosiaan sellainen rintama, mihin pitäisi tuoda tuota riistahommaa.

Toinen juttu on se, että pystyisikö esimerkiksi riistalintuja hyödyntämään hirven/peuransydämien tapaan, eli keitto suolavedessä ja sitten savustimeen. Pitäisi kyyhkysillä koittaa. Tuohan on jo melkein kasvisruokaa Smile


Jonkinlainen sakkorangaistus pitäisi mielestäni olla, jos haaskaa peuranfileen uunissa.
Talvella kun uunin lämmitys on muutenkin järkevää, voi aivan hyvin haudutella niitä sitkeämpiä ruhonosia.
Kesällä ei kaasugrillin tarvitse montaa minuuttia pöhistä, kun fileet on kokattu.

Lintupuolta tuli joskus aikoinaan aktiivisemmin harrastettua. Esimerkiksi heinäsorsa on yllättävän hyvä grilliin.
Täkästä tulee kaksi pihviä ja ne paistetaan parilalla hyvin nopeasti. Liha jätetään roseeksi / mediumiksi, eikä ole sitkeää.
Menee ihan sellaisenaan vaikka salaatin kanssa, mutta ainahan se paranee kermakastikkeen kanssa.

Kreikkalainen salaatti sorsantäkällä täyttä mielestäni kaikki kasvisvaihtoehdon kriteerit.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20088
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 03.05.2023 11:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:

Mulla ainakin kävi nuorena sillä tavalla, että maailmani ruoan osalta avautui nopeammin, kuin mitä kotona tarjotut ruoat kehittyivät. Eli meillä se oli pääasiassa aina sitä "lihaa tai kalaa ja perunaa" linjaa, josta vielä kuulsi se 1930-luvun puolella syntyneen isäni maailma, eli mausteita oli hyvin niukasti ja sitä myöten sitten maut olivat hyvin yksinkertaisia ja vaisuja. Kuvaavaa hänessä oli se, että riisi sopi hänen mielestään ainoastaan joulupuuroon.


Kuullostaa jotenkin tutulta. Omalla kohdalla olen esimerkiksi syönyt kersana niin paljon telkkiä, ettei hevin putoa.

Samoin tuo perunahommahan oli sellainen, että kun sitä ”saatiin tutuilta perunanviljelijöiltä ilmaiseksi”, niin sitähän oli sitten joka aterialla. Kun läksin opiskelemaan, niin mahdoinkohan keittää kertaakaan perunoita, kyllähän se riisi ja pasta tuli kuvioon ihan täysin. Samoin telkkien syöminen loppui Smile.

Nykyään tulee itse kasvatettua pienimuotoisesti perunaa, niin ”onhan se paljon parempilaatuista kuin kersana” Smile.

Olen silti sitä mieltä, että kersojen kotona opittu ruokakulttuuri kantaa yllättävän pitkälle, ainakin joltain osin. Ainakin ennen kun muutti omilleen, niin se ”ulkona syöminen” oli kyllä finanssimielessä aika lailla 0 itellä ja kavereilla, juominen ei niinkään Wink. Tuossa vaiheessahan sitä kokkailutaitoa aletaan ulosmittaamaan ja siinä vaiheessa kyllä ne talouspoliittiset reunaehdotkin olivat jonkinmoisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14770

LähetäLähetetty: 03.05.2023 11:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Jonkinlainen sakkorangaistus pitäisi mielestäni olla, jos haaskaa peuranfileen uunissa.
Talvella kun uunin lämmitys on muutenkin järkevää, voi aivan hyvin haudutella niitä sitkeämpiä ruhonosia.


Näistä 100% samaa mieltä, milteipä vielä yhtä jyrkästi.



Peto kirjoitti:
Ei kaasugrillin tarvitse montaa minuuttia pöhistä, kun fileet on kokattu.


Tästä sitten se virtuaalisakko! Grillaus vaatii hiiliä!



Peto kirjoitti:

Lintupuolta tuli joskus aikoinaan aktiivisemmin harrastettua. Esimerkiksi heinäsorsa on yllättävän hyvä grilliin.
Täkästä tulee kaksi pihviä ja ne paistetaan parilalla hyvin nopeasti. Liha jätetään roseeksi / mediumiksi, eikä ole sitkeää.
Menee ihan sellaisenaan vaikka salaatin kanssa, mutta ainahan se paranee kermakastikkeen kanssa.

Kreikkalainen salaatti sorsantäkällä täyttä mielestäni kaikki kasvisvaihtoehdon kriteerit.


Tämä on mielestäni ihan ehdoton tapa tehdä sorsalintuja, eli nopeasti ja kuumalla grillillä, keskeltä roseeksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20088
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 03.05.2023 12:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Peto kirjoitti:
Jonkinlainen sakkorangaistus pitäisi mielestäni olla, jos haaskaa peuranfileen uunissa.
Talvella kun uunin lämmitys on muutenkin järkevää, voi aivan hyvin haudutella niitä sitkeämpiä ruhonosia.


Näistä 100% samaa mieltä, milteipä vielä yhtä jyrkästi.



Tulee melkein ne ajat mieleen, kun täällä pidettiin hampurilaispihvien tekemistä hirvenjauhelihasta "riistan häpäisynä" Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14770

LähetäLähetetty: 03.05.2023 13:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Tulee melkein ne ajat mieleen, kun täällä pidettiin hampurilaispihvien tekemistä hirvenjauhelihasta "riistan häpäisynä" Smile


Kyllä, ehkä juuri näin...

Mutta olen kyllä saanut kuulla aika paljonkin siitä, että en pidä riistanlihaa siinä mielessä mitenkään eksoottisessa asemassa, että sen pitäisi maistua "riistalle". Jos riistan haluaa maistuvan riistalle, niin se maustaminen tapahtuu ampumatilanteessa ja sitten siinä, että miten se sössitään sieltä metsästä ruoanvalmistuksen raaka-aineen tasolle. Silloin maistuu "riista"...

Tosipuheessa riistan maustamisessa voi soveltaa ihan samoja periaatteita kuin minkä tahansa muun lihan valmistuksessa, eikä tämä ole mitenkään pois riistanlihan arvostuksesta. Homma vain menee niin, että nämä sotkut mitä kaupoissa myydään "riistamauste" nimityksillä, ovat pääsääntöisesti kerrassaan ala-arvoisia.

Minä teen hirvenlihasta ja riistasta yleisestikin ihan niitä klassikkoruokia, mutta ihan samaan tapaan syntyy myös punainen curry tms. Eli riistanlihan ei tarvitse olla aina jotain perinnemättöä. Kyllä niitäkin muutaman kerran vuoteen syö, mutta jos siitä tulee obsessio, niin sitten menee kyllä puisevaksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15317

LähetäLähetetty: 03.05.2023 14:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällä pitäisi olla sen "tykkää" nappi. Juuri näin, riistaliha on lihaa, ja sitä voi käyttää kuten lihaa. Oleskelin jonkun aikaa sivistyksessä ja siellä oli puhetta hirvenlihan syömisestä, kun en peitellyt että tulee käytyä tähtäilemässä hirviä. Vähän sellainen äklötys tuntui olevan pääroolissa kun puhuttiin hirvenlihan syömisestä, "hirvikeitto", ei ole mullekaan maistunut koskaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jalluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Kes 2009
Viestejä: 1128

LähetäLähetetty: 03.05.2023 14:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Nimrod kirjoitti:
Peto kirjoitti:
Jonkinlainen sakkorangaistus pitäisi mielestäni olla, jos haaskaa peuranfileen uunissa.
Talvella kun uunin lämmitys on muutenkin järkevää, voi aivan hyvin haudutella niitä sitkeämpiä ruhonosia.


Näistä 100% samaa mieltä, milteipä vielä yhtä jyrkästi.



Tulee melkein ne ajat mieleen, kun täällä pidettiin hampurilaispihvien tekemistä hirvenjauhelihasta "riistan häpäisynä" Smile


Semmoista se oli. Itsehhän olen tänä talvena jauhanut teeriä kebabiksi kohtalaisen kokoisen parven. Very Happy

Mitään väliä miten syö, kunhan syö.

Ja kyllähän se niin on, että Iberico possu ja oikia härkä on semmoisia lihoja, että ennemmin niitä syö kun riistaa, jos maku edellä mennään lihoissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1836

LähetäLähetetty: 03.05.2023 15:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oma linjaus ollut jo kauan, että pöytään vähärasvaista villieläinlihaa, ei ollenkaan kovarasvaista tuotantopäästöistä kasvatuslihaa, eli vuosiin joulupöydässä ei potsikinkkua.

Lihan käyttö on vähentynyt, ehkä reippaasti alle puoli kiloa per viikko nykyisin maistuu, hirvipaljouskin jaettu suurelta osin kavereille, rusakkoa jää makunsa vuoksi himpun enemmän omaan käyttöön.
Riistalihaa "ylipäänsä" ei toistaiseksi määritellä punaiseksi lihaksi.

Aiemmin rankasti suorittavan työuran aikaan lihaa kului tolkuttomasti, hirveä lähinnä toki. Sillä nälkä pysyi kohtuullisesti loitolla vaikka viikon työkuorma vastasi kymmentä marathoonia.
_________________
Liikettä niveliin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 03.05.2023 15:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:
Olen ehkä vanhanaikainen, mutta ehkä laittaisin nuoren miehen tekemään itse sen kolmannen ruuan kun niin hyvin näyttää tietävän (ja vaativan) mitä haluaa.
Huoli pois, ei tuo ole vanhan aikaista. Lapsellista se on. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 20410
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 03.05.2023 16:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ollari kirjoitti:
tuhola kirjoitti:
Olen ehkä vanhanaikainen, mutta ehkä laittaisin nuoren miehen tekemään itse sen kolmannen ruuan kun niin hyvin näyttää tietävän (ja vaativan) mitä haluaa.
Huoli pois, ei tuo ole vanhan aikaista. Lapsellista se on. Laughing

Viimeksi tänään jouduin olemaan sinun näkemyksen mukaisesti lapsellinen. Poika valitti ettei hän syö makaronilaatikkoa mitä oli ruokana (syönyt ennen kyllä). En alkanut tarjota ruuaksi pojan vaatimusten mukaista ruokaa vaan meillä syötiin makaronilaatikkoa, alkuperäisen suunnitelman mukaan. Se voi olla typerää, vanhanaikaista tai jopa lapsellista raadin mielestä, mutta se on minun tapa kasvattaa lastani. Se on kaikkein käytetyin tapa. Siitä on eniten kokemuksia. Juoksupoikavanhemmuudesta ei varmaan ole vielä kokemuksia yhtä paljoa. En tiedä sen tehoa sitten lopputulokseen. Voihan se olla että juoksupoikavanhemmat saa kasvatettua ylivertaisia aikuisia lapsistaan. En ollenkaan osaa sanoa sitä.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5212
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 03.05.2023 17:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ollari kirjoitti:
tuhola kirjoitti:
Olen ehkä vanhanaikainen, mutta ehkä laittaisin nuoren miehen tekemään itse sen kolmannen ruuan kun niin hyvin näyttää tietävän (ja vaativan) mitä haluaa.
Huoli pois, ei tuo ole vanhan aikaista. Lapsellista se on. Laughing

Se tuolla koulumaailmassa näkyy, että nykykasvatuksen hedelmät on menossa melko pahaan allikkoon. Sitten vielä kehdataan nimitellä lapselliseksi ihmisiä, joilla on jonkinlainen näkemys siitä, miten pitäisi lapsia kasvattaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20088
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 03.05.2023 17:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos foorumin pahimmat änkyrät on lastenkasvatuksesta eri linjoilla, niin itse olen kyllä vaan vakuuttuneempi, että teen jotain oikein Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 2287
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 03.05.2023 18:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:
Patruuna kirjoitti:
tuhola kirjoitti:
säkki kirjoitti:
Oikein kun asian tiivistää niin syötte ne herneet itse mitä ennen kuskasitte kyyhkysille, ruokavalio ja metsästyksen eettisyys korjaantuu kertaheitolla! Smile

Hyvä ja järkevä suuntaus on tuon lihankäytön vähentäminen, meillä ollaan lähestytty sitä kyllä mieluummin oma terveys edellä kuin maailman pelastamisajatuksella. Tilalle kalaa ja kasviksia. Tällä hetkellä mennään lihaa 60%, kalaa 30% ja kasviksia 10% suurinpiirtein ja ainakin oma mahalaukku kertoo että ei haittaa vaikka vielä korjaisi lihanosuutta pienemmäksi. Harrastuksista kun tuota lihaa kertyy kummiskin ihan riittävästi niin samalla olen yrittänyt omalle jälkikasvulle ilmaista että on pro-tason juttua kun syödään itsepyydettyjä eikä tarvi kaupasta kantaa ja vielä enemmän pro-tasoa on kun niitä omia "ylimääräisiä" lihoja viedään naapureille joilla ei ole lihaa omasta takaa niin. Siitä näyttää vuosien aikana tietynlainen vaihdannaistalous muodostuvan että välillä tullaan tuoreiden rieskojen kanssa takaisin tms.

Vielä tuohon kasvisruokaan niin meillä se on tarkoittanut erilaisia salaatteja esim kalan kera, avokadoa, pähkinöitä ja kauraa. Olisi kovasti kiinnostavaa löytää uusia variaatioita tähän kastiin jotka olisi sen verran simppeleitä tehdä että niitä osaisi arkipäivänä touhuta omasta päästä, ilman keittokirjaa. Ja että ne myös uppoaisi hyvin parille tuollaiselle reilu 10 vuotiaalle jässikälle.

Eikö tuo liha vs kasvis ole terveyspuolella sellainen valinta että haluatko sydänkohtauksen vai aivoverenvuodon. Liha aiheuttaa sydänkohtauksia ja kasvikset aivoverenvuotoja


Mikä se mekanismi on joka lihaa syömällä aiheuttaa sydänkohtauksia? Esim vaikka kanan liha?

Minä en näitä tutkimuksia juuri lue koska syön bähän kaikkea ja yleensä sen mukaan mitä mieli tekee. En ala ressata terveysvaikutuksista sen enempää. Refluksivaivan takia joudun jotain rajoitteita pitämään, mutta sellainen turhan ressaaminen ruuasta ei kuulu minun toimintamalliin. Eli jos haluaa lisätietoa näistä lihan tai kasvisten terveysvaikutuksista niin täytyy itse alkaa kahlata sitä valtavaa tutkimusmäärää lävitse.


Juu. Lihasta yritetään tehdä mediassa lähes alkoholia ja tupakkaa vastaava myrkky. Aika kaukana todellisuudesta mutta kun päätetty että ilmasto pelastetaan sillä että suomessa ei syödä lihaa. Eihän se ole pakko vetää sitä grillissä mustaksi kärvennettyä kasleria vaan broilerin filettä, vähärasvaista nautaa, riistaa jne.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 2287
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 03.05.2023 18:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Nimrod kirjoitti:
Patruuna kirjoitti:

Se on fakta että lapset jotka syö enempi lihaa, kehittyy paremmin kuin lapset jotka syö kasvisruokia.


Onhan se fakta joo, mutta eivät nuo Lahtisen lapset varsinaisessa lihanpuutteessa elä, jos syövät kolme ateraa, joista sitten yhdessä ei ole lihaa/kalaa...


Aika useinhan ne hommat täällä foorumilla menee jostain syystä siihen mustavalkoiseen ääriajatteluun, että joko kärrätään niitä ylivuotisia lihoja etukuormaajalla haaskalle, kun lihaa tulee korvistakin. Tai sitten mielikuvissa syödään pelkkää soijaa.


No joo. Tuo pisti kirjoituttamaan että koulussa jo tuollaista opetetaan. Kyllähän itsekkin olen välillä miettinyt lihan korvikkeita. Pääasia että joka aterialla saa laadukasta proteiinia kasvuaineeksi. Kasvisruuilla se on monesti todella haastavaa tai sitten joutuu syömään hirveät määrät ja hiilareita tulee liikaa. Tällaisilla ruokavaliolla saadaan velttoja laihaläski vartaloita. Nyhtökaura vissiin ihan laadukas proteiinin lähde. Siitä ehkä lähtisin rakentamaan jos ilman lihaa tai kalaa pitää ateria tehdä. Tyttö sanoi että sen kaverin lempiruoka on linssikeitto.. Enpä ole koskaan syönyt. Kun nuita kasvisruokien ravintoarvoja katsoo niin kyllä ne tahtoo hieman kokeiluhaluja laskea. Ehkä alkuruokana menis jollekin pihville Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Seuraava
Sivu 5 Yht. 8

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com