Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7532
|
Lähetetty: 08.07.2017 18:52 Viestin aihe: |
|
|
Kunhan lihan lämpö ei paljoa nouse yli 30 astetta. Itse tein talvella ihan takan päällä ja ropeli tuuletti paloja.
Lapissa tekevät kuivalihaa ulkona kuivassa pakkassäässä. Ja näitäkään ei ole tarkoitus kypsyttää lämmöllä.
Parin kilon lihaköntistä tulee pienen sipsipussin verran tavaraa... ja yhtä kevyttä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21444 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 08.07.2017 20:58 Viestin aihe: |
|
|
Niin ku ohjeissa just on että pitäs nousta lämpö liki 70 asteeseen _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TA Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Huh 2014 Viestejä: 2387
|
Lähetetty: 08.07.2017 22:09 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa lämmössä saa sitten pulled beefiä eikä beef jerkyä. _________________ Eksyvä ei tietä kysy |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21444 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 08.07.2017 22:14 Viestin aihe: |
|
|
Juu en tiä miks ohjeissa on ihan eri lämmöt. Kaikki mitä yhtäkkiä netistä löysin ja tosta kuivauskirjasta. 68-70 astetta _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3986
|
Lähetetty: 08.07.2017 22:46 Viestin aihe: |
|
|
Liha kypsyy noissa lämmöissä, ei varsinaisesti kuivu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21444 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 09.07.2017 09:48 Viestin aihe: |
|
|
Juu hyvin onnistui. Uuni oli n 50 asteessa ja luukku raollaan. Lihat oli marinoitu vaan jollaki santamarian grillauskastikkeella. Chiliä oli lisäksi jonkuverran. Ihan mukavan makuista oli näinkin. Eka kerta ku maistan ko tavaraa. Joskus kaupasta ostettua oon maistanu kyllä.
Pienehkö koe-erä oli tämä. Seuraavan vois tehdä jollaki muulla mausteseoksella. Joku ihan yksinkertainen suolapippuri vois olla hyvä kans. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3986
|
Lähetetty: 09.07.2017 10:36 Viestin aihe: |
|
|
Itse sijoitin kasviskuivuriin, turhempiakin kodinkoneita kaapista löytyy. Meillä tehdään jerkyä, sieniä ja omenaviipaleita. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mörran Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2015 Viestejä: 136 Paikkakunta: Varsinais-Suomi
|
Lähetetty: 09.07.2017 21:47 Viestin aihe: |
|
|
Kasvikuivurilla tulee kyllä todella näppärästi, kerran pari joutuu kääntämään. Suola - mustapippuri henkkoht suosikki. Jostain Anttilasta tms. tuli aikanaan hankittua, ABC Dörrer, kolmisen kiloa raakapainona menee kierros. _________________ Luonto, onko sinne menemistä? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21444 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 09.07.2017 22:51 Viestin aihe: |
|
|
Olis meilläki kasviskuivuri. Uunissa tein nyt. Kyllä se hyvin onnistu ku kokoajan piti olla syömässä nuota. Nyt on maha vähä outo. Varmaan vähä oudoksesta outoa tavaraa mahalle sulatella. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
CowboyHenk Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 20 Jou 2017 Viestejä: 15
|
Lähetetty: 20.12.2017 15:18 Viestin aihe: |
|
|
Tein toissapäivänä omalla kaskikuivurilla jerkyä hirven paistista & sydämmestä. testissä oli 6 eri marinadikomboa, aina perinteisestä suola - mustapippurista viskiin, soijaan & chiliin.
Testin tuloksista...
Suola-Mustapippuri oli omaan makuun ainoa toimiva yhdistelmä hirvelle. Muiden marinadien yhteensopivuus ko. lihan kanssa oli järkyttävän huono, ei meinaa upota alas ei sitten millään. Muille ensikertalaisille tiedoksi, että kuivalihan maustaa aivan järkyttävän helposti liian voimakkaaksi. Sitä unohtaa, että liha kuivuessaan menettää tosiaan kaiken kosteuden, jolloin jäljelle jää vain suola + muut mausteet, malttia siis maustamiseen!
Itsellä meni kuivatessa 7-10h lastun paksuudesta riippuen lämpötilan ollessa koko ajan välillä 40-44 °C |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jussi72 Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Jou 2004 Viestejä: 1656
|
Lähetetty: 25.07.2019 21:06 Viestin aihe: |
|
|
Nyt on lidlissä 39,99 kuivuri, jossa lämpötilan säätö 40c alkaen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jaatinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Maa 2017 Viestejä: 1003
|
Lähetetty: 27.07.2019 22:48 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä ilmanvaihto riittää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Latvajärvi Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Huh 2008 Viestejä: 468
|
Lähetetty: 16.10.2019 18:51 Viestin aihe: |
|
|
Vihdoin hankin kuivurin liiterin tarjouksesta, laite tuli herkkutattien kanssa jo aiemmin koeponnistettua. Nyt piti uuden kauden sadon tieltä pakastinta tyhjentää, löytyi kauriin ja peuran sisäfileet, sekä pätkä peuranvasan ulkofilettä. Vähän vissiin liian laadukasta lihaa tuohon hommaan mutta luulis tulevan syötävää
Mausteena ihan vaan suola ja mustapippuri myllystä. Perusteena että noita sitä filepihvin päälle pannullakin laitan. En soijaa tms
Täytynee hankkia olutta viikonlopun maistelua varten |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tzh Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Tou 2005 Viestejä: 162 Paikkakunta: uusimaa
|
Lähetetty: 04.02.2020 16:16 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | Hyvä ilmanvaihto riittää. |
Kokemuksia kyselen. pitkän tauon jälkeen kaivoin Orakas kuivurin varaston perältä ja tein kuivalihakundin ohjetta mukaillen (vrk soijaa siirappia bbg maustetta pippuria...) tein peuran ulkopaistista kuivaihaa (5-8 mm), kuivasin n 18 tuntia lämpötila ei noussut yli 25 missään vaiheessa (kuivalihat roikkui pitkissä tikuissa, en köyttänyt verkkoja). tuli ihan hyvää.
Seuraavaa kierrosta suunnittelen - Nyt kun eteläänkin on tullut pikku pakkanen onko kekemusta kuivurin käytöstä kylmässä, minkälainen lopputulos odotettavissa.
Eli ajatus että -seuraava vuorokausi odotettavissa -3 - -10 C - , nostaisin orakkaan ulos, lämmön nollille ja saisi puhaltaa rauhas vuorokauden tai silleen. kuivaako kohtuullisessa ajassa vai tarvitseeko jäädyttyään merkittävästi pitemmän ajan..
???
ps .. täytyy sanoa että kun otti käyttöön 1. pitkät tikut/vartaat kuivaukseen, ja kuivalihakundin ohjeen mukaan marinadiset lihat kuivailtiin ensin pyyhkeeseen (ei tiputtele) , hommasta tulikin tosi helppoa, ei sotkuja missään, ei pestäviä ritilöitä... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pykälänikkari
Liittynyt: 11 Mar 2013 Viestejä: 5 Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
|
Lähetetty: 14.02.2020 18:30 Viestin aihe: |
|
|
Kokeilin kuukausi sitten kasviskuivuria lihan kuivaukseen. Tässä mallissa ei ollut lämpötilan säätöä tai termaria. Sisällä nosti lämpötilan yli 50 asteeseen. Laitoin kuivarin takapihalle ja hyvin toimi. Ulkolämpötila oli n. + 3-5 astetta ja kuivarin lämpö ei noussut yli 30 asteeseen.
Sen virheen tein, että laitoin kilon lihaa siivuina ja suolalla ja mustapippurilla maustettuna kuivariin aamulla. Illalla ei ollut valmista, joten jätin yöksi päälle. Meni vähän liian kuivaksi. Olisi pitänyt laittaa kuivari päälle iltapäivällä, niin sopiva kuivausaste olisi ollut seuraavana aamuna ja päivän aikana helpompi löytää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|