Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 27.01.2005 20:32 Viestin aihe: ilmakuivalihat |
|
|
Viimeinen muokkaaja, esteri pvm 18.01.2006 22:15, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6373 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 27.01.2005 21:39 Viestin aihe: |
|
|
No aika aikasten oot nostanu lihat sulamaan. Nimittäin isä Koillismaalla laittaa vasta maaliskuulla kuivamaan, joinaki vuosina vasta vapun jälkeen. Se laittaa lihat kuiviin suoloihin ja pitää sen aikaa, että ne vähä jämistyy. Mieluummin liikaa suolaa kuin tuimat, sillon niitä ei saa kerralla syötyä ja ne on riittosammat. Hirvenlihasta ei sitten tule alkuunkaan niin hyvää kuin porosta ja minusta lihat pitää olla varjon puolella ja lumisateelta suojassa. Liian aikasten talvella laitetut tuppaa menemään "pahvisiksi" eli se pinta kuivaa liian äkkiä tai jotain. Paras tulee oman maun mukkaan vasta lopputalvesta kun kuivaminen tapahtuu "nollakeleillä". _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6373 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 27.01.2005 21:51 Viestin aihe: |
|
|
Se unohtui sanoa, että lihassa se kosteus tasaantuu vielä pakkasessa. Ja kun nostaa sulamaan ja jos tuntuu että keskus on vielä ihan raakaa, niin pitää vaan siltään jääkaapissa. Vuolupää kuivuu pikkuhiljaa. Aina käy hiukoseen vetäsemässä siitä slaissin. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 28.01.2005 00:00 Viestin aihe: |
|
|
Viimeinen muokkaaja, esteri pvm 18.01.2006 22:16, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6373 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 28.01.2005 10:07 Viestin aihe: |
|
|
No varmaan itse kukin laittaa sinne minne ne on helppo laittaa, kuitenkin niin ettei vaimo, naapurin penskat ja muut rietat pääse lihoja syömään. Ainakin mulla on se näkemys, että jos lihoihin pääsee lumi tuiskuamaan ja aurinko paistamaan, niihin tuppaa ulon maku tulemaan (joskus jopa semmosta homeentapaista). Hirvenlihaan etenkin. Makuasioista ei tietenkään voi kiistellä. Itse en pidä kovia pakkasia parhaana lihan kuivatus aikana, vaan sitä aikaa kun öisin on reilustikin pakkasta mutta päivällä jo lämmintä.
Vähintään yhtä hyvää lihaa tulee suolalaatikossa, eli kovalla pakkasella luulihoja suolansisään kuivumaan. Sopii minusta hirvenlihalla seinäkuivatusta paremmin. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ent.ap Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2005 Viestejä: 1666
|
Lähetetty: 30.01.2005 14:25 Viestin aihe: ent.ap |
|
|
Mielestäni 4% suola on aikalähellä omaa makuani.
Olen myös maistanu Torniossa valmistettua, myrkkysuolasta nauvan kuivalihaa, enkä pitäny kyllä minään.
Sehän on selvä että maltti on valttia, mutta Pääsiäiskeleillä on mukavaa mennä laavulle ja ottaa vähän Strohhia kaakaon kanssa, sekä syyä kuivalihaa
Umpisuolaan kylläkin vois taasen paistrinpalasen laittaakkin, hyvä Sämpy kun muistutit. _________________ Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Narupyytäjä Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Jou 2004 Viestejä: 189
|
Lähetetty: 30.01.2005 19:24 Viestin aihe: |
|
|
Ei se liha välttämättä liikaa suolaannu, vaikka pitää umpisuolassa pari päivää ennen seinälle nostoa. Lihassa ja kalassa pitää sen verran suolaa ollakin, että pahin hiuko lähtee. Sitten varjon puolelle räystään suojaan ja minkkiverkkoa suojaksi, ettei linnut pääse osille. Maaliskuulla tulee yleensä laitettua. Vähän katella, että pahimmat pakkaset on ohi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6373 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 31.01.2005 15:48 Viestin aihe: |
|
|
Eipä ole kyllä ainakaan meillä tarttenu koskaan olla lihoilla verkkosuojaa. Ei niihin ainakaan pikkulinnut koske eikä kait käpytikkakaan. Harakat ei uskalla terassilta tulla hakemaan, mutta tuskin nekään syö, kun eihän niille suolakalan ruodotkaan oikein kelepaa. Ehkä jos lihoissa ois isoja rasvatönkkejä joihin ei suola oo tarttunu niin joku lintu voiskin napsia. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 31.01.2005 23:51 Viestin aihe: |
|
|
Ennen oli tavallista panna lihat syksyllä"kuiviin suoloihin".
Enimmät vedet valuteltiin lihoista pois,puulaatikkoon tai -saaviin vankka suolakerros pohjalle, lihoja kerros ja taas suoloja, kunnes lihat ja suolat loppui tai saavi tuli täyteen. Kun lihat olivat kunnolla valuneet ja suoloja tarpeeksi, ei liha suolautunut liikaa.
Seinälle tai parvaan ne nosteltiin maaliskuun lopulla-huhtikuun alussa ja otettiin pois viimeistään kun ensimmäiset kiilupersekärpäset nousivat aurinkoiselle eteläseinälle pörräämään, eli yleensä toukokuun alussa. Joissain taloissa ottivat vielä eväslihat seinältä kun lähtivät viikkomoihen selekoseen niitylle tahi lehentaittoon....
No joo, minä olen leikkonut ronskisti paistia ja lapaa ja vasaa jos suinkin, tuommoisiksi 15 cm pitkiksi ja 4-5 cm suikaleiksi. Hirvestä siis. Pari vuorokautta 5-6 % suolavedessä, valututtelen pintaa kuivammaksi ja vien varjoon varaston puoliavoimen kuistin alle, mihin kerran pykäsin katiskaverkosta häkintapaisen. Ripustusajalla ei niin väliä ole, säistä se on kiinni. Mitä "ahvasempaa" on, sitä paremmin liha kuivuu, eli kuivaa ja tuulista, väliin pakkasta, väliin lauhempaa. Hyvillä ilmoilla tuon koon palat valmistuu parissa viikossa, huonoilla ei kuukaudessakaan. Viime talvi oli aivan surkea. Minä käyn välillä koittelemassa, eli pusken jäänaskalilla lihapalasta läpi ja arvioin kovuudesta kypsymisasteen. Kun tavara on mieleistä panen sen pakastimeen.
Ei ainakaan muutu enää. Liian pitkä kuivumisaika saa lihan pinnan "honkiutumaan" ja saattaa siihen pientä leväkasvuakin tulla..
Muuten, aikuisen hirven liha poroa, lammasta ja nuorempaa nautaa "harvempana" lihana suolautuu ja myös kuivaa näitä nopeammin sekä kutistuu enemmän.
Ja taas tuossa vapun seudulla tulee syödyksi testipaloja sen verran, että seuraavana aamuna on sama paneeko lompsan takataskuun vai silmänaluspussin mareeseen.... _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
Lähetetty: 07.02.2005 09:27 Viestin aihe: |
|
|
Onko liian aikaista laittaa poronlihat kuivumaan täällä kajaanin korkeuksilla |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
Lähetetty: 07.02.2005 09:30 Viestin aihe: |
|
|
Onko liian aikaista laittaa poronlihat kuivumaan täällä kajaanin korkeudella |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 07.02.2005 09:46 Viestin aihe: |
|
|
Eipä taida vielä ilmat vaihdella tarpeeksi. Pakkasen ja lauhan vaihteluhan mureuttaa lihaa ja jäätyminen "pumppaa" kosteutta pois. Jatkuvalla pakkasella kuivuminen on vain tuskallisen hidasta. Toki lakanapyykkikin kuivuu pakkasessa, muttei täysin...Itse odottelen tuonne maaliskuun puoliväliin. Tehdäänhän kuivalihaa Afrikassakin. Pretorian pojat puhuttelevat biltong-nimellä. Mausta ja mureudesta en tiedä, mutta kun on tarpeeksi kuivaa ja ilmanvaihto pelaa, niin mikä ettei. Ja sydämestä tulee paras kuivaliha, mikä jäi tuolla edellä pois! _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peezzi Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Tou 2004 Viestejä: 416 Paikkakunta: Tornedalen
|
Lähetetty: 07.02.2005 21:55 Viestin aihe: |
|
|
Meilä pantiin viime viikolla 20 kiloa nautaa ja yks hirven sydän roikkuun räystään alle. 5 tuntia ko antaa olla saavissa karkean suolan seassa niin aika soppeli maku tullee. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Petteri_N Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 1180
|
Lähetetty: 09.03.2005 14:18 Viestin aihe: |
|
|
Mites on muilla kuivaukset edistynyt? Täällä on jo reilusti mediumia, päitä on maisteltu jo ja hyvää tuntuu tulevan. Eiköhän viimeistään pääsiäisenä ole valmista. Kelit on olleet kyllä mainiot! _________________ Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
Lähetetty: 10.03.2005 11:59 Viestin aihe: |
|
|
Minä otin juuri pakkasesta 5%suolaveteen sulamaan poron luillisia kylkilihoja ja ylihuomenna ois tarkoitus laittaa kuivumaan.Kertokaa nyt noviisille jonkinmoisia tietoja miten kauan keskimäärin kuivatukseen menee aikaa.Lihaahan noissa ei ole paksulti.Milloinkohan ottais maistiaiset ja miten lihasta "näkee" kun on valmista? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|