Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Mippi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2005 Viestejä: 1384 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 18.02.2007 00:34 Viestin aihe: |
|
|
Kaurista
tuskinpa se "pilaantuu" _________________ Eihän sitä kukhan jaksa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 18.02.2007 00:51 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä pakkasesta löytyis peuraakin, mutta tärkeintä olis tietää onko mahdollista ja valmistusohjeet? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 18.02.2007 01:11 Viestin aihe: |
|
|
Kiitoksia räähkä! Oliko oikeat ohjeet? Kertokaas pohjosen kaverit! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mippi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2005 Viestejä: 1384 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 18.02.2007 02:21 Viestin aihe: |
|
|
Enpä tiiä...suolaus perseestä..vai oli inarilainenkin. Sielläkin on nykyään jo lökäpöksyjä _________________ Eihän sitä kukhan jaksa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
susihiisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2006 Viestejä: 1396 Paikkakunta: Työvoimapula
|
Lähetetty: 18.02.2007 20:05 Viestin aihe: |
|
|
Mippi kirjoitti: | Enpä tiiä...suolaus perseestä..vai oli inarilainenkin. Sielläkin on nykyään jo lökäpöksyjä |
Tehtiin joskus hieman samalla kaavalla. Suolausvaiheen jälkeen laitethin kodan katosta roikkumaan. Poltethin kodassa 1vrk tulia ja juothin viinaa. Saathin savunmakua. Joukossa oli useita inarilaisia. Liha onnistui hyvin. _________________ Joka sialle joulu koittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
korvenkoluaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 206 Paikkakunta: Hausjärvi
|
Lähetetty: 18.02.2007 20:16 Viestin aihe: |
|
|
Susihiisi ja Mippi
Jäi tuosta kirjoituksesta ja kirjoituksen vastauksesta hieman epäselvää korvan taakse.
Roikkuiko ne inarilaiset kodan katosta vai jäikö suolaus vähäiseksi, vai oliko se poronliha, vai se viinan juonti kun jäi vähäiseksi?
Hyväähän se on, olisi se sitten mitä tahansa. Pitää vain laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Tai sitten ihan toisten päin. Kunhan nauttii elämästä. _________________ korvenkoluaja ja ylpeä siitä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
susihiisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2006 Viestejä: 1396 Paikkakunta: Työvoimapula
|
Lähetetty: 18.02.2007 20:49 Viestin aihe: |
|
|
korvenkoluaja kirjoitti: | Susihiisi ja Mippi
Jäi tuosta kirjoituksesta ja kirjoituksen vastauksesta hieman epäselvää korvan taakse.
Roikkuiko ne inarilaiset kodan katosta vai jäikö suolaus vähäiseksi, vai oliko se poronliha, vai se viinan juonti kun jäi vähäiseksi?
Hyväähän se on, olisi se sitten mitä tahansa. Pitää vain laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Tai sitten ihan toisten päin. Kunhan nauttii elämästä. |
Oikeassa olet. Pitää laittaa hieman tarkkuutta kirjoitukseen.Lihat oli inarilaisia. Sekä osa savustajista. Viinaa oli riittävästi. _________________ Joka sialle joulu koittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
korvenkoluaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 206 Paikkakunta: Hausjärvi
|
Lähetetty: 18.02.2007 21:04 Viestin aihe: |
|
|
Ei tarvitse korjata kirjoituksia. Kaikki kelpaa kun itse nauttii elämästä ja ympäristöllä on hauskaa. Enempää ei voi ihminen toivoa.
Kirkasta kevättä _________________ korvenkoluaja ja ylpeä siitä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mippi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2005 Viestejä: 1384 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 18.02.2007 23:45 Viestin aihe: |
|
|
Joo kevättä rinnoissa... _________________ Eihän sitä kukhan jaksa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mk2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Syy 2005 Viestejä: 810 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 21.02.2007 02:25 Viestin aihe: |
|
|
Kävin tuossa eilen hommaamassa sytämiä kaupasta. 9kg satsi näin alkuun. lihaa jäi käsittelyn jälkeen hitusen yli 6kg. Suolasin nuo kahteen astiaan, toisessa enempi ja toisessa vähempi suolaa. Huomenna pistän roikkumaan ja parin viikon päästä maistiaiset että onko suolaus sinne päinkään. jos sattuu jompi kumpi kohilleen ja kelejä on ja kaupassa vielä lihaa niin sitten vielä lisää kuivumaan. nyt lähinnä tuota suolausta haarukoin.
suolauksesta sen verran että toisessa on 250g/10kg ja toisessa 400g/10kg. eli g suolaa per 10 lihakiloa kohti. nuo on sitten ollu noin 1,5vrk suolassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6276 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 23.02.2007 19:45 Viestin aihe: |
|
|
No niin, sepä alkas kohta olemaan se aika vuodesta että päivät pitenee ja pikkuhiljaa - toivon mukaan - lämpötila kohoa plussan puolelle päivisin, eli on aika ruveta suolailemaan seinäkuivalihoja eli seiniksiä.
Kuva 1. Eli hommahan alkaa lihan kahtelulla, jossa inventoidaan pakastimessa olevat lihat. Parasta seinistä tulee tietenkin porosta ja niistä katellaan ne palaset joissa lukee "Paisti". Yleensäottaen hirvenlihasta ei tule yhtä hyvää, mutta viime talvena isäukolla oli niin hyviä hirviseiniksiä että päätin minäkin ottaa vasan paistin kuivattavaksi. Sydämetkin käy, mutta niistä ei tule yhtä murakkaa kuin tavallisesta lihasta. Myös luulihoja voi kuivata vellitarpeiksi, mutta kun emäntä ei siitä meillä diggaa, niin pysyttäydyttiin tällä kertaa tyskässä lihassa. Otetaan lihat sulamaan.
2. Lihasta leikellään kalvot, rasvat, risat ja kaikki mikä ei ole lihaa, niin pois. Tässä vaiheessa kannattaa tosiaan nähdä vaivaa koska härskiksi mennyttä rasvaa ei syö erkkikään kuivasta lihasta ja kalvot tekevät lihan syömisestä varsinkin leivänpäällisenä sellaista että ensimmäisellä purasulla lähtee koko lihasiivu matkaan kun joku nitku ei kuitenkaan etuhampailla katkea, jos ei niitä hampaita ole viilattu teräväksi.
3. Lihat leikellään pitkin syytä sopiviksi palasiksi, käyttäen apuna lihojen luontaisia rajapintoja. Kannattaa pyrkiä kertaviilloilla palottelemaan lihat ettei ne näytä siltä kuin majava olisi ne hampaillaan palotellut, joskus näkee räystäillä vaikka minkä näköistä räntyä. Sopiva keskipaksuus on parisen tuumaa paksuimmalta kohdalta, jolloin pötkylän mallista lihaa on helppo leikata poikkisyyhyn ja kuivamisaika pysyy kohtuullisena. Koska osasta lihapalasia tulee tietenkin pienempiä, niin niitä käydään ensimmäisenä maistelemaan kun ne tietenkin kuivaa nopeimmin.
4. Lihoihin laitetaan parsinneulan avulla langat joista lihat pannaan kiikkumaan. Tässä kannattaa käyttää esim. solmukoodausta vaikka tähän tapaan.
1. Solmu. Parhaat poronlihat, jotka jemmataan vain itseä varten
2. Solmua. Hirven lihat ja muut lihat joita raskii tarjota vieraillekin
3. Solmua. Trikinikarhut, tienvarresta löydetyt eläimet, suolille ammuttu raanahirvi, joka loydettiin vasta parin päivän päästä, ahman tappamat porot, vain mielikuvitus on rajana. Nämä lihat laitetaan räystäälle siten että esim. seinään viereen "unohdetulta" sahapukilta yltää lihavaras ne nappaamaan. Kannattaa suolata eri astiassa kuin 1. ja 2.
5. Lihat punnitaan ja otetaan karkeita suoloja n. 3% lihojen painosta. Siis kymmenen kilon satsiin 300 grammaa suoloja, mutta tämä tietenkin riippuu omasta mausta eli kuinka suolaisesta tykkää. Suolat ripotellaan lihakerrosten väliin, pannaan kansi astian päälle ja viedään viileään paikkaan, esim. kellariin. Koska tässä suolat imeytetään kokonaan lihoihin, ei suolausajan kanssa ole niin tarkkaa, kunhan lihoja käy välillä kääntelemässä että kaikki suolautuvat. Itse ajattelin pitää n. viikon suolassa kun hyvät kelitkin antavat vielä itseään odottaa.
6. Kävästään takaisin tullessa autotallissa vuolasemassa lastut Tervasta ja tietenkin joka ilta "pittääpä lähteä tässä lihoja kääntelemään". Suolautumista odotellessa katellaan lihoille sopiva kuivamispaikka. Osaa laittaa eteläseinustalle, osa pohjoiselle. Minusta sillä ei ole niin väliä, kunhan ahvatuuli pääsee puhaltemaan ja paikka on sellainen ettei tuuli juokseta lihoihin lunta, niin että maaliskuun auringossa se sulaa lihojen pintaan ja lihoihin alkaa tulla sellaista homeentapaista tavaraa ja varsinkin hirvenlihan alkaa maistumaan ulolle. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 23.02.2007 22:05 Viestin aihe: |
|
|
Poijjankilikero alakanu vähin erin oppia...
Lissäisin vielä että pikkusen varjon puolellekki kannattas panna.
Honkiuvvat, kuotta vie, jos oikeen aurinko lihhoin rävöttää.
Ja vähintäänni katiskaverkon tihiä häkki ympärille. Ei tartte sitte hankiin vajjuissa kerätä tijasten ja tikkain raatoja rehtoin ympäriltä. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mippi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2005 Viestejä: 1384 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 23.02.2007 22:19 Viestin aihe: |
|
|
Koukkupolovi kirjoitti: | Poijjankilikero alakanu vähin erin oppia...
Lissäisin vielä että pikkusen varjon puolellekki kannattas panna.
Honkiuvvat, kuotta vie, jos oikeen aurinko lihhoin rävöttää.
Ja vähintäänni katiskaverkon tihiä häkki ympärille. Ei tartte sitte hankiin vajjuissa kerätä tijasten ja tikkain raatoja rehtoin ympäriltä. |
Mullon ollu reppipaperin suikalhet tuulesa räpättämäsä. Kukhan ole koskenu, vaimokhan. _________________ Eihän sitä kukhan jaksa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|