OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Valkohäntää pataan

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Antti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 930
Paikkakunta: Etelä-Häme

LähetäLähetetty: 20.04.2008 13:41    Viestin aihe: Valkohäntää pataan Vastaa lainaamalla viestiä

Piti laittaa tänne jo omalle kohdalle vakiintunut palapaistiresepti, minkä olen tuossa ihan perstuntumalta kehitellyt ja aina on maistunut perhepiirissä, eikä vieraatkaan valittaneet ole.

-Eli ensin puolisen kiloa valkohäntäpeuran palapaistia pilkottuna. Ruskistetaan pannulla ja lisätään suolaa maun mukaan

-Kaadetaan lihan joukkoon pannulle summamutikassa pari desiä punaviiniä ja annetaan hiukan kiehahtaa, jonka jälkeen pari kolme desiä raanavettä. Koko liemi liemi lihoineen kaadetaan haudutuspataan.

-pannulle lisää voita ja ruskistetaan voissa silputtu iso sipuli, paketti pekonia, silputtuna ja pilkottuja porkkanoita 3-4kpl koosta riippuen. Nämä kun ovat tarpeeksi pannulla saaneet väriä, niin kipataan samaan pataan lihojen kanssa.

-sotketaan joukkoon mausteet, joita on pari laakerinlehteä, hyppysellinen valkopippuria, ripaus mustaapippuria ja jokunen viherpippuri murskattuna. Tarkkoja määriä säädelköön jokainen makunsa mukaan. Itse olen laittanut mukaan vielä pari valkosipulinkynttä lastuiksi leikattuna, mutta voi jättää pois, mikäli katsoo sopimattomaksi riistaruokaan.

nyt uuniin hautumaan 2-2,5 tunniksi 150-175asteeseen.

-sitten kaadetaan joukkoon maizena suurustetta ja sekoitetaan, annetaan vielä sitten hautua 0,5-1tuntia miedolla lämmöllä.

Lopuksi nautitaan pottujen ja salaatin kera. Kyytipoikana joku maukas punaviini ja jälkiruoaksi kahveet ja lasillinen Martell Cordon Bleu Koknakkia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Kaappo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Hel 2005
Viestejä: 181

LähetäLähetetty: 22.06.2008 20:48    Viestin aihe: Kolme reseptiä Vastaa lainaamalla viestiä

Olen kerännyt kolme tällaista reseptiä eri nettilähteistä. En takaa niiden toimivuutta tai turvallisuutta, kun olen ne itsekin kopioinut:

PEURAPAISTI 1.
Raaka-aineet
1 kpl peurapaisti
4 kpl katajanmarjoja
2 rkl worcestershire-kastiketta
6 kpl valkosipulinkynsiä
1 tl yrttisuolaa

Vanhemman peuranlihan suhteen suositellaan että sen annetaan olla muutama tunti oluessa tai
piimässä.

Ohjeet: Tee mausteista tasainen seos ja hiero paistin pintaan. Laita paisti paistopussiin, tökkäise
siihen lihalämpömittari ja paista uunissa 175 asteessa kunnes sisälämpötila on 60-70 astetta.


PEURAPAISTI 2. (4:lle)
800 g peuranpaistia
tuoretta timjamia silputtuna
Maa-artisokkapyree
10 maa-artisokkaa kuorittuna
1/2 sitruunan mehu
2 dl kermaviiliä kahvisuodattimen läpi valutettuna
suolaa
Friteeratut juuresviipaleet
pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja viipaloituna
2 kpl maa-artisokkaa kuorittuna ja viipaloituna
öljyä friteeraamiseen
suolaa

Riistaliemi
Vähärasvainen peurapaisti. 1 sipuli kuorittuna ja viipaloituna
1 rkl fariinisokeria
1 lihaliemikuutio
2 dl vettä
muutama katajanmarja
1 - 2 rosmariininoksaa hienonnettuna
loraus sherry- tai punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
nokare voita paistamiseen

Hiero peurapaistin pintaan suolaa ja pippuria.
Ruskista paisti ympäriinsä pannulla voissa.
Työnnä paistomittari keskelle paistia ja pane 120 ° C:seen uuniin, kunnes mittari näyttää 57 - 60 ° C
( eli n. 1 1/2 tuntia ).

Ota paisti uunista, kääri folioon ja anna vetäytyä vähintään 15 min.
Ennen tarjoilua, ripota pinnalle silputtua timjamia.
Keitä maa-artisokat pehmeän kypsiksi kevyesti suolatussa, sitruunamehulla maustetussa vedessä.
Kaada vesi pois ja anna höyryn haihtua.
Sekoita kermaviili joukkoon ja survo seos pyreeksi.
Mausta suolalla.
Kuumenna öljy vokkipannussa tai kattilassa kuumaksi ( lämpötila on oikea, kun öljyyn upotettu
leipäpala saa nopeasti kullanruskean pinnan ).
Friteeraa juuresviipaleet öljyssää, kunnes ne ovat rapeita.
Mausta suolalla.
Ruskista sipuli voissa, sirottele päälle fariinisokeri ja jatka paistamista hetki, kunnes sipuli on
"karamellisoitunut".

Lisää lihaliemikuutio, vesi, katajanmarjat ja rosmariini.
Kiehauta hetki ja mausta viinietikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Vinkki:
tämä on juhla-ateria, mutta halutessasi voit valmistaa arkisemman version ja tarjota
lohkoperunoiden kera.


PEURAPAISTI 3.
1kg Peuran paistia
150g sianihraa
Marinadi:
1 iso sipuli varsisellerin varsi
2 raastettua porkkanaa nippu persiljaa
valkosipulin kynsi ripaus timjamia
murskattu laakerinlehti 1 lihaliemikuutio / fondia
2.5 dl vettä 4 dl kuivaa valkoviiniä
6 rkl omenaviinietikkaa valkopippuria

Poista peuran paistista rasva, tämä on tärkeää tehdä huolellisesti. Kuivaa paistin pinta.

Aloita marinadin valmistus kuullottamalla sipuleita. Lisää loput aineet ja keitä hiljalleen 15 min. Painele
seos siivilän läpi ja anna jäähtyä hyvin.

Pane paisti isoon muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Marinointi vie noin vuorokauden, jona
aikana on paistia hyvä hiukan käännellä.

Ota paisti pois marinadista ja kuivaa se hyvin. Pistele terävällä veitsellä paistiin viiltoja ja työnnä
viiltoihin ohuita sianihrasuikaleita. Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria.

Laita paisti uunivuokaan 160-170 asteeseen, kääntele paistia silloin tällöin ja valelle samalla sulalla
voilla. Paista n. tunti kiloa kohden.

Kastikkeen saat paistoliemestä jatkamalla sitä kermalla. Pihlajanmarjahillo tai –hyytelö sopii peuran
seuraksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com