OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

rautapyynnin turvallisuus
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Pienpedot
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 29.01.2008 14:13    Viestin aihe: Vastaus edelliseen Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä TapioK.

Olet ihan oikeassa. Luolakoiralla saa pyytää koko kesän kunhan metsästys kohdistuu edellä mainittujen lajien uroksiin tai pentuihin. Jos mukana on naaras niin se on rauhoitettu. Ja sitä ei saa silloin hätyyttää.
Toi kaikki on varmasti ihan selvää. Väittelyä on tullut siitä, että kun irti oleva koira metsästäessään joutuu muiden eläinten jäljille (joiden metsästys ei ole sallittua) se on voitava sieltä jäljeltä ottaa pois. Ihan sama koskee esim jo paikoitellen huhtikuussa hautovaa lintua esim. kurkea. Sitä ei saa häiritä. Tällöin koira on oltava niin varmasti hanskassa että se on kytkettävissä vahinkojen välttämiseksi.

Ja tohon mistä toi koko juttu alkoi niin siihen tilanteeseen.

Metsästys on kielletty pihassa ja puutarhassa. Riistaa ei saa edes etsiä sieltä. Koiran puolen tunnin suoja-aika ei valitettavasti koske ollenkaan pihaa ja puutarhaa, toiseksi se ei muuta sitä tilannetta että koiraa ei saa pitää toisen alueella irti ilman lupaa vaan se on kytkettävä. Tässä tapauksessa metsästäjällä ei ollut metsästysoikeutta alueelle. Ei edes seuran alueelle. Eli koiran olisi pitänyt olla kytkettynä. Riistanhoidonneuvojan kanta on täällä se että parasta pyytää pienpetoja vain loukulla kun naaraat ovat rauhoitettuja. Saman neuvojan kanta on että supeja ei pyydetä irtiolevalla koiralla rannoilta missä on pesiviä lintuja. Sama kanta on MKJ:llä heillä linjaus on vielä voimakkaampi. Tässä heidän sivulta suora lainaus.

Pesimärauha

Minkin, supikoiran, ketun, mäyrän ja hillerin poikueelliset naaraat ovat rauhoitettuja 1.5-31.7. Käytännössä tämä määräys tarkoittaa sitä, että tuona ajankohtana ei voida pyytää mitään pienpetoa, koska pyyntitilanteessa on usein mahdotonta erottaa eläimen sukupuolta tai sitä onko eläimellä poikue huollettavanaan.

Loukkupyynnissä sukupuolen erottaminen voisi olla vielä mahdollista, mutta poikueellisen toteaminen ei, joten eettisistä syistä voidaan pienpetojen pyynti aloittaa vasta elokuun alusta.


Ja vielä tarkennuksena: En ole koskaan ollut enkä todennäköisesti ole ketään haastamassa mihinkään siitä jos koira on irti tilapäisesti väärässä paikassa. Toiseksi saaristossa on usea metsästysseura tehnyt päätöksen että koira on kytkettävä 1.5 - 31.7 välisenä aikana. Tämä selventääkseen koiran käyttöä pienpetojahdissa. Tämä on seurausta juuri lain hengen ja kirjaimen erilaisista tulkinnoista. Olen jäsenenä seurassa joka tämän teki. Suositus tuli riistanhoitoyhdistykseltä suullisesti. Tämä päätös on riistanhoitopiirin mukaan laillinen koska metsästysoikeuden haltia sen voi tehdä.

Tossa edellä Hiisi lainasi Metsästäjäliiton sivuilta tekstiä. Samalla sivulla oli kysymys ja vastaus mikä ei suoraan liity tähän mutta sivuaa aihetta.

Koiran irtipito/kiinnipito


Kysymys: Olin elokuun alkupuolella koirani kanssa lenkillä, kun vastaan tuli isäntä, joka kertoi omistavansa sen metsäautotien, jotka pitkin kuljimme. Koirani on viisivuotias noutaja, ja vaikka sitä ei käytetä metsästykseen, se tottelee ehdottomasti käskyjäni. Koira oli vapaana, mutta tulee luokseni käskystä, jolloin voin kytkeä sen halutessani. Luin täällä Savossa ilmestyvästä suuresta maakuntalehdestä, että ulkona oleva koira on pidettävä uuden lain mukaan maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Tarkistin asian vielä laista ja näinhän
siellä on. Vastaamme tullut isäntä kuitenkin ilmoitti, että hänen maillaan vieraiden koirien on oltava kytkettyinä aina. Isännällä näkyi olevan hihassaan metsästysseuran merkki, joten eikö tieto uudesta laista ole mennyt perille. Voisitteko lehdessänne valistaa metsämiehiä, jotteivat he vastaisuudessa käyttäytyisi koiranomistajaa kohtaan lainvastaisella tavalla?

Etenkin tuo vastauksen loppuasa on täysin sama kuin vuonna 1993 riistanhoitoyhdistyksen koulutuksessa kerrottu. Lihavointi on tekemäni.



Vastaus:
Laissa sanotaan kyllä kertomallanne tavalla. Museon leikelmäkokoelmista löytyi myös tuo lehtijuttu, johon todennäköisesti viittasitte. Nyt on kuitenkin niin, että niin lehtijutun kirjoittajalta kuin asiaa tiedustelleelta kysyjältäkin on jäänyt huomaamatta metsästyslain 53 §:n 1. momentti, jossa sanotaan "Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella". Tuo määräys koskee kaikkia koirarotuja vuoden jokaisena päivänä. Ja koira on irti silloin, kun se ei ole kytkettynä. 1.3.-19.8. välisenä aikana yli 5 kuukautta vanhat koirat lukuun ottamatta eräitä erikoistehtävissä olevia koiria, on pidettävä kytkettyinä tai sitten ne on oltava välittömästi kytkettävissä, vaikka koiran omistajalla olisi maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa pitää koiraa irti alueellaan.
Toi erikoistehtävä voi olla metsästys. Mutta se oikeus loppuu heti kun koira ressu törmää eläimeen jolla ei ole metsästysaikaa.

Eli hyvin erilaiset ohjeet saa riistanhoidon neuvojilta paikasta riippuen. Koittakaa saada nämä neuvojat kirjoittamaan ohjeet paperille. Ei tahdo tulla paperia.

Ja vielä lisäyksenä Ei mun ole tarvinnut tätä lakikirjasta tankata. Meille järjestettiin aikanaa riistanhoitoyhdistyksen puolesta koulutus jossa he kertoivat meille miten pitää toimia ja mitä pitää välttää. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Tapiok
***


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 6917

LähetäLähetetty: 29.01.2008 15:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Hyvä TapioK.

Olet ihan oikeassa. Luolakoiralla saa pyytää koko kesän kunhan metsästys kohdistuu edellä mainittujen lajien uroksiin tai pentuihin. Jos mukana on naaras niin se on rauhoitettu. Ja sitä ei saa silloin hätyyttää.


Väärin. Naaras on rauhoitettu niin kauan kun sitä pennut seuraa, Kun pennut ovat hengiltä, naaraskin on lainsuojaton. Vähän sama juttu kuin hirvelläkin jahtiaikaan. Näin meillekin koulutuksessa kerrottiin.

Aris60 kirjoitti:


toiseksi se ei muuta sitä tilannetta että koiraa ei saa pitää toisen alueella irti ilman lupaa vaan se on kytkettävä.



Älä nyt sotke koiran normaalia irtipitoa, esim. lenkillä ja metsästystä toisiinsa. Metsästyskoira saa työskennellä puoli tuntia vieraalla alueella ennen kuin saat lähteä sitä häätämään, tämä toki ei tarkoita sitä että koira nimenomaan viedään vieraalle alueelle vaan sitä että se riistaa etsiessään menee sinne.

Samoin teidän omat päätökset joiden mukaan koira on pidettävä kytkettynä 1.5-31.7. Se koskee teidän metsästysseuran jäseniä jos maanomistaja on antanut päätäntävallan koiran koulutusasioissa seuralle vuokrasopimuksessa. Piiri voi todellakin antaa tähän suosituksen, mutta sekään ei pysty ohittamaan lakia.

Lisäksi voi olla tilanne, että teillä on metsästysoikeus alueelle, mutta maanomistaja on pidättänyt itsellään oikeuden määrätä alueellaan koirien kouluttamisesta. Silloin seuralla ei ole mitään valtuutta kieltää tätä.

Jne.

Sinulla tuntuu nyt olevan hieman vauhti päällä ja hakemalla haet tekstiä niin paljon että todellinen asia hämärtyy. Paljon helpompi olisi sinun sotkusi selvittää kun sitä käytäisiin läpi asia kerrallaan. Nyt se on jo rönsyillyt siihen malliin ettei pirukaan enää ota selvää mitä haet. Välillä puhut metsästyksestä, välillä koiran koulutuksesta ja joskus koiran irtipidosta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtaaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2004
Viestejä: 2693
Paikkakunta: EU:n maakunta

LähetäLähetetty: 29.01.2008 17:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tapiok kirjoitti:

Älä nyt sotke koiran normaalia irtipitoa, esim. lenkillä ja metsästystä toisiinsa. Metsästyskoira saa työskennellä puoli tuntia vieraalla alueella ennen kuin saat lähteä sitä häätämään, tämä toki ei tarkoita sitä että koira nimenomaan viedään vieraalle alueelle vaan sitä että se riistaa etsiessään menee sinne.


Pitää...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 29.01.2008 17:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Väärin. Naaras on rauhoitettu niin kauan kun sitä pennut seuraa, Kun pennut ovat hengiltä, naaraskin on lainsuojaton. Vähän sama juttu kuin hirvelläkin jahtiaikaan. Näin meillekin koulutuksessa kerrottiin. "

En ole mitään muuta väittänytkään. Lue tarkkaan.

Eli mikä oli pielessä. Ainoastaan se että Tapio et ollut lukenut kokojuttua ja ymmärtänyt sitä. Ajatus jatkuu kahteen lauseeseen.

Lainaus:
tämä toki ei tarkoita sitä että koira nimenomaan viedään vieraalle alueelle vaan sitä että se riistaa etsiessään menee sinne.
Näinhän tässä esimerkissä oli juuri tehty. Vieläpä pihaan jossa metsästys on kielletty. Koira tuli alueelle (ei metsästysoikeutta) autolla.

Ja muistutukseksi
metsästyslaki 25 §
Asutuksesta, viljelyksistä ja liikenneväylistä johtuvat rajoitukset
Ilman rakennuksen omistajan tai haltijan nimenomaista lupaa eläintä ei saa ampua 150:tä metriä lähempänä sellaista rakennusta, jossa asutaan.

Ilman alueen omistajan tai haltijan nimenomaista lupaa riistaeläintä ei saa etsiä pihasta tai puutarhasta eikä metsästystarkoituksessa saa kulkea viljelyksillä ennen kuin sato on korjattu tai koottu.




[/quote]
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Hiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 255

LähetäLähetetty: 29.01.2008 18:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Lähtökohtahan on koira on aina kytkettynä tai kytkettävissä.Ensimmäinen iso lievennys on että se voi olla irti maanomistajan tai metsästysoikeuden haltian luvalla. Jne

Ja toinen iso lievennys on se että silloin kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästyksessä niin ei tarvitse välittää tuosta erityisen suositusta kiinnipitoajasta eli koiran ei tarvitse olla edes välittömästi kytkettävissä.
Lainaus:
Mitä tarkoitat noutajalla jolle ei ohjaus mene perille.

No tämä ei taas liity enää aiheeseen mutta silloin kun koira ei esim. sääolosuhteista tai etäisyydestä johtuen kuule ja näe on sitä aika vaikea ohjata.
Lainaus:
Aika kaukana ollaan myös kun kirjoitan luolakoirista ja haluat laajentaa kysymyksen näätäjahtiin. Eiköhän ongelmat ja näkökannat ole hieman erilaisia.

Laki ei erottele näätäjahtia tai luolakoiria. Ainoastaan ajava koira on erikseen kielletty. Lisäksi on jotain muita, esim. hirvikoirille rajoitettu aika. Sitäpaitsi itse aloitit höpisemään kalkasjahdista.
Lainaus:

Yleensä toi lämpeneminen alkaa kun argumentointi alkaa pettämään. Niinhän se huuto yleensä kiihtyy kun ajatus sekoaa.

Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tapiok
***


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 6917

LähetäLähetetty: 29.01.2008 18:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtaaja kirjoitti:
Tapiok kirjoitti:

Älä nyt sotke koiran normaalia irtipitoa, esim. lenkillä ja metsästystä toisiinsa. Metsästyskoira saa työskennellä puoli tuntia vieraalla alueella ennen kuin saat lähteä sitä häätämään, tämä toki ei tarkoita sitä että koira nimenomaan viedään vieraalle alueelle vaan sitä että se riistaa etsiessään menee sinne.


Pitää...


Sana on ihan oikein. Silloin kun vieras koira tulee maillesi, pitää odottaa puoli tuntia ennenkuin saa lähteä sitä häätämään.

Aris60 kirjoitti:




Lainaus:
tämä toki ei tarkoita sitä että koira nimenomaan viedään vieraalle alueelle vaan sitä että se riistaa etsiessään menee sinne.
Näinhän tässä esimerkissä oli juuri tehty. Vieläpä pihaan jossa metsästys on kielletty. Koira tuli alueelle (ei metsästysoikeutta) autolla.



Onko sinulla tästä asiasta näyttöä, eli tuliko koira samalla autolla, vai tulivatko koiran etsijät autolla pihaan. Vai elääkö tarina sitä mukaa kun kirjoitetaan?

Jos mielestäsi noin törkeä homma on tapahtunut ja kaivertaa mieltäsi noin paljon, miksi purnaat siitä täällä?

Ainoa mikä tässä jutussa ihmetyttää on se, että pannaan hetitappavat raudat pesään siten että niihin voi joutua koira. Silloin kun raudoista löytyy jonkun koira, ei hirveästi mieltä lämmitä se, oliko pesä 70 vai 151 m pihasta. Mutta joillakin se tuntuu olevan aivan sama mitä rautoihin menee, pääasia on että raudat on pyynnissä. Tämä on mielestäni aika valitettavaa. Siinä ei paljon toisia metsästäjiä ajatella.

Omakohtaisena kokemuksena supin rautapyynnistä voin kertoa tositapahtuman. Meillä on eräs iso maapesä mihin en kokemusten perusteella laita omaa koiraa. Pesässä oli supit ja laitoin raudat suojakoteloon siten ettei pesään pääse mitenkään ulkopulelta sisään. Muutaman päivän päästä tulee soitto että onko sinun raudat pesällä, me käytiin siinä terrillä yrittämässä. Ajattelin ensiksi että ei perhana, mitenkään ei ole mahdollista että koira on raudoissa.

Asia selvisikin pikku hiljaa, olivat kaikessa hiljaisuudessa ottaneet raudat pois pesältä ja panneet koiran alle. Loppupelissä kaivamisen aikana romahti pesä koiran niskaan ja henki pois.

Vaan jos olisivat ennen luvatonta rautojen poisottoa soittaneet asiasta olisin voinut neuvoa että maaperä on sellaista että siinä ei ole kantavaa kerrosta. Romahdusvaara melkoinen. Ei kavereille missään vaiheessa juolahtanut mieleen, että miksi en ottanut koiralla vaan panin raudat. Vaan se oli myöhäistä siinä vaiheessa.

Eikä tästä ole kuin reilu kuukausi kuin Juvalla meni hirvikoira kokeessa supinrautoihin ja kuoli.

Omalta osalta isompien pienpetojen rautapyynti on loppunut, ne saa kyllä muillakin tavoilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Navarone
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Mar 2005
Viestejä: 877
Paikkakunta: Merikarvia

LähetäLähetetty: 29.01.2008 19:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hakea koira ei saa naapurin puolella minuuttiakaan vaan se on kytkettävä pikimmiten ja palattava omalle alueelle. Ajaa se saa puolen tuntia ennen kun se on toimitettava pois luvattomalta alueelta.
_________________
naturalis messor
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lahtaaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2004
Viestejä: 2693
Paikkakunta: EU:n maakunta

LähetäLähetetty: 29.01.2008 21:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tapiok kirjoitti:
Lahtaaja kirjoitti:
Tapiok kirjoitti:

Älä nyt sotke koiran normaalia irtipitoa, esim. lenkillä ja metsästystä toisiinsa. Metsästyskoira saa työskennellä puoli tuntia vieraalla alueella ennen kuin saat lähteä sitä häätämään, tämä toki ei tarkoita sitä että koira nimenomaan viedään vieraalle alueelle vaan sitä että se riistaa etsiessään menee sinne.


Pitää...


Sana on ihan oikein. Silloin kun vieras koira tulee maillesi, pitää odottaa puoli tuntia ennenkuin saa lähteä sitä häätämään.


Näin on mutta oman koiran saa kyllä hakea heti, mutta viimeistään puolen tunnin kuluttua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ipe
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Tou 2004
Viestejä: 22
Paikkakunta: kuopio

LähetäLähetetty: 02.02.2008 12:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jos palattaisiin alkuperäiseen aiheeseen eli rautapyyntiin, niin miten maakomossa oleva minkki raudoitetaan, siten että siihen ei koira päätään työnnä ja minkki taas menis rautoihin, aitako ympärille? monesti kaivautuu sivummalta ulos jos reijjällä uusia rakennelmia
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jakten



Liittynyt: 02 Hel 2008
Viestejä: 1

LähetäLähetetty: 02.02.2008 13:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä noihin maapesiin voi olla jäänyt aukko josta koira on sisään mennyt joten on kai siinä vaiheessa raudat pakko ottaa pois.

Omakohtaisena kokemuksena supin rautapyynnistä voin kertoa tositapahtuman. Meillä on eräs iso maapesä mihin en kokemusten perusteella laita omaa koiraa. Pesässä oli supit ja laitoin raudat suojakoteloon siten ettei pesään pääse mitenkään ulkopulelta sisään. Muutaman päivän päästä tulee soitto että onko sinun raudat pesällä, me käytiin siinä terrillä yrittämässä. Ajattelin ensiksi että ei perhana, mitenkään ei ole mahdollista että koira on raudoissa.

Asia selvisikin pikku hiljaa, olivat kaikessa hiljaisuudessa ottaneet raudat pois pesältä ja panneet koiran alle. Loppupelissä kaivamisen aikana romahti pesä koiran niskaan ja henki pois.

Vaan jos olisivat ennen luvatonta rautojen poisottoa soittaneet asiasta olisin voinut neuvoa että maaperä on sellaista että siinä ei ole kantavaa kerrosta. Romahdusvaara melkoinen. Ei kavereille missään vaiheessa juolahtanut mieleen, että miksi en ottanut koiralla vaan panin raudat. Vaan se oli myöhäistä siinä vaiheessa.

Eikä tästä ole kuin reilu kuukausi kuin Juvalla meni hirvikoira kokeessa supinrautoihin ja kuoli.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kairankiertäjä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Hei 2004
Viestejä: 589

LähetäLähetetty: 09.02.2008 09:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ipe kirjoitti:
jos palattaisiin alkuperäiseen aiheeseen eli rautapyyntiin, niin miten maakomossa oleva minkki raudoitetaan, siten että siihen ei koira päätään työnnä ja minkki taas menis rautoihin, aitako ympärille? monesti kaivautuu sivummalta ulos jos reijjällä uusia rakennelmia

Ei minkiä ees kannata yrittää siitä komon suulta. Laittaa vaan ihan normaalityyliin net rauat, tai pistää minkin tulemaan ulos ja kokeilee havelikolla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pystykorvamies
Vieras





LähetäLähetetty: 06.05.2008 19:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Loukkaantunut karhu ammuttiin Kuhmossa
05.05.2008 19:39


Kuhmon poliisi joutui lopettamaan loukkaantuneen karhun maanantaina. Poliisi sai viikonvaihteessa ilmoituksen Kuhmon alueella liikkuvasta ja vahingoittuneesta karhusta.

Ilmoituksen mukaan karhu oli loukannut jalkansa eikä pystynyt varaamaan sille.Poliisi neuvotteli karhun pelastustoimista Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen suurpetoprojektiin kuuluvien henkilöiden kanssa. Karhun nukuttaminen ei tullut kysymykseen, sillä herättyään karhu olisi voinut hakeutua ihmisten läheisyyteen ja täten aiheuttaa vaaraa alueella.

Lauantaina poliisi päätti eläinsuojelulain, metsästyslain sekä poliisilain pykäliin nojaten lopettaa karhun ampumalla.

Karhu ammuttiin maanantain vastaisena aamuyönä. Sen jälkeen selvisi, että karhun jalassa oli kiinni pienten turkiseläinten pyyntiin tarkoitetut heti tappavat raudat.

Poliisi on toimittanut karhun ruhon eläinlääkärin tutkimuksiin. Mikäli karhu on eläinlääkärin tutkimusten perusteella ihmisravinnoksi kelpaavaa, sen lihat laitetaan myyntiin.

Rolling Eyes
Takaisin alkuun
jartima
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 14 Huh 2004
Viestejä: 88

LähetäLähetetty: 12.11.2008 20:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Älä nyt sotke koiran normaalia irtipitoa, esim. lenkillä ja metsästystä toisiinsa. Metsästyskoira saa työskennellä puoli tuntia vieraalla alueella ennen kuin saat lähteä sitä häätämään, tämä toki ei tarkoita sitä että koira nimenomaan viedään vieraalle alueelle vaan sitä että se riistaa etsiessään menee sinne.


Hämmennetään lisää koira-asiaa...
Allaoleva teksti on http://www.poliisi.fi/poliisi/discuss.nsf/vwbycategory?openview&restricttocategory=tampere&count=999

Kysymys?
Metsästyslain 53§ sanotaan "Jos koiran avulla metsästettäessä ajo tai haukku poikkeaa vieraalle alueelle, ". Silloin noudatetaan puolen tunnin sääntöä. Voidaanko koira poistaa ta kiinni ottaa jos se ei esimerkiksi hauku hirveä tai aja jänistä ennen puolta tuntia.
Syyllistyykö metsästäjä rikkomukseen jos metsästäjä tietentahtoen laskee koiran niin pienelle alueelle (kyseiselle alueelle on metsästysoikeus mutta se on vain noin 2 hehtaarin alue toisen seuran sisällä), että se pakostakin poistuu toisen seuran alueelle.

Koiran voi poistaa tai ottaa talteen vieraalta alueelta, jolle koiran omistajalla ei ole metsästysoikeutta tai maanomistajan lupaa ennen puolta tuntia, jos koiralla ei ole ajo tai haukku päällä. Mikäli ajo tai haukku on päällä sitä ei saa keskeyttää eikä häiritä puoleen tuntiin. Tämän jälkeen koiran voi poistaa alueelta tai ottaa kiinni. Koiran kiinniototosta on ilmoitettava viipymättä koiran omistajalle, mikäli se on tiedossa, tai poliisille. (metsästyslaki 53 §)

Koiran omistaja ei syyllisty rikkomukseen, vaikka onkin odotettavissa, että koira jossain vaiheessa poikkeaa vieraan seuran alueelle. Metsästäjällähän on kuitenkin metsästysoikeus sille alueelle, jonne koira metsästys tarkoituksessa päästetään irti, vaikka se onkin pieni alue. Koira voidaan tietenkin ottaa kiinni tai poistaa vieraan seuran alueelta edellä mainituin rajoituksin metsästyslaki 53 §:n perusteella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kairankiertäjä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Hei 2004
Viestejä: 589

LähetäLähetetty: 15.11.2008 12:18    Viestin aihe: Re: Niinkuin piru raamattua Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Kyllähän Metsästyslaki pykälissä 36 ja 37 kieltää riistan häiritsemisen ja pesintäaikana ja tulkinta on ainakin ollut - pesää ei saa hävittää.

Itseasiassa ei kiellä. Se kieltää sen häirinnän vain rauhoitusaikana, jota ei supikoirilla ja ketuilla ole. Sitä ei saa sekoittaa pykäliin, joita on annettu koskien koiranpitämistä. Sielläkin sanotaan, että rauhoitettua riistaa pesintäaikana..

37§: "[..]Rauhoitusaikana riistaeläintä ei saa metsästää tai vahingoittaa eikä soidinta, pesintää tai poikasia saa häiritä.[..]"

Sitten itse asiaan

Mie käytän rautoja kun löydän supikoiran(t) sellaisesta paikasta, mistä en sitä ilman luolakoiran apua saa pois. Ulostuloaukot tukin ja yhteen asetan hetitappavat raudat. Rautojen eteen pyrin parhaani mukaan tekemään milloin mitenkin sellaisen rakennelman, että niihin ei ulkopuolelta pääse. Tämän jälkeen tullaan raudat & reikä tarkistamaan luolakoirilla niin pian kuin mahdollista. Reijälle mennessä koira on repussa tai muuten kytkettynä ja tietysti vain yksi mies menee hissunkissun tarkistamaan raudat. Joskus ne ovat tehneet tehtävänsä, mutta vielä useammin ovat olleet vireessä vielä seuraavana päivänä.

Olen pohtinut jotain kevytta ja pieneen tilaan menevää suojakoteloa raudoille, sillä ne olisi nopeampi asettaa kun tuolla tähän astisella systeemillä ja oletettavasti turvaisivat koirankin paremmin.

Onkohan kenelläkään valmista suunitelmaa tälläiseen reppuun menevälle suojakotelolle luolan suulle asetettaville raudoille?
_________________
klick
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kytösavu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Huh 2006
Viestejä: 2568
Paikkakunta: Lapua

LähetäLähetetty: 16.11.2008 20:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onneksi jotkut edes yrittävät estää vahinkojen synnyn isommilla raudoilla pyytäessä. Tälle viikkoa Lapualta löytynyt kahdet raudat, joissa ei minkäänlaista suojausta. Onneksi tällä kertaa koirien menetyksiltä vältyttiin.
Onkohan joiltakin ajattelu mahdoton vaatimus.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Pienpedot Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 3 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com