OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kanalintuhavainnot 2023
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 87, 88, 89 ... 95, 96, 97  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
rausku
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Hel 2018
Viestejä: 484

LähetäLähetetty: 29.10.2024 06:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kymmenen vuotta sitten oli lintukanta todella alhaalla.Tämän muistan siitä kun nyt vanhempi koiristani oli pentu eikä lintuja löytynyt millään.Sitten tuli useampi"hyvä"vuosi.
Nuorempi koirista on nyt 4v ja silloin oli hyvä aika kouluttaa pentua.Parina vuonna on nyt alkanut teeristä löytyä loismatoja ja esim. kanahaukkahavainnot on selvästi lisääntyneet.Puomenkymmentä vuotta taas menee että lintuja alkaa olemaan jos vanhat merkit paikkansa pitää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 3379
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 29.10.2024 08:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Horst kirjoitti:
kekkelberg kirjoitti:
Horst kirjoitti:

...
Sitä kun on melko mahdotonta sanoa oliko talvi liian rankka vai ei, kannan nousuissa ja laskuissa kun on ennen ollut ja on vielä tänä päivänäkin havaittavissa selvä syklisyys, niin kukapa tietää mistä lasku johtuu. Siitä voisi saada kuitenkin käsityksen, että pesintäajan ulkopuoliset olosuhteet ei aikuiselle linnuille ole mikään ongelma. Esim. viiden vuoden välein ei voi tulla aina talvea joka tappaa linnut. Kanalinnut on kuitenkin lajina melko lyhytikäistä sorttia, niin tahtoo luonnossa mennä niin, että kun kanta kasvaa tarpeeksi niin sitten alkaa se lasku. Voi olla ihan yhtä hyvin jokin tauti, joka niittää nuoret linnut ja jäljelle jää vanhat. Jos ne ei sitten syystä tai toisesta onnistu pesinnässä, niin seuraa kannan lasku. Tai vanhoilla linnuilla tulee tunnit täyteen eikä poikastuotto ole enää maksimissa. Yhtä hyvin voi olla muuttoliikennettä alueelta toiselle ruuan tai jonkun muun syyn vuoksi. Fakta lienee kuitenkin se, että kannanvaihtelun syitä ei todellisuudessa tiedä asiantuntijat tai tutkijatkaan. Jos olisi yksi ilmeinen ja niin helposti havaittava syy, kuten ankarat olosuhteet, niin mysteeri olisi ratkaistu aika päiviä sitten.


Mielenkiintoinen tuo ajatus, että kanta kyykkää, koska "suuret ikäluokat" ei kykene lisääntymään (tai putoaa muuten pelistä pois). 🤔

Itse olen tänä syksynä ihmetellyt juuri sitä, että poikueita ja nuoria lintuja tuntuu kohtuudella löytyvän, mutta vanhoja on todella vähän (sekä teeriä että metsoja) ja soitimilla hiljaista. Kuitenkin viime syksyn jälkeen näytti siltä, että lintuja olisi jäänyt kohtuudella siemeneksi. Mihin ne vanhat kukot hävisi? Petojakaan ei ole erityisen paljon. Olisiko joku tauti tai loiset levinneet viime syksyn jälkeen?

Vai olisiko kanta ollut jotenkin kieroutunut niin, että lintuja kuoli talven aikana ja soitimen jälkeen vanhuuden heikkouteen? Sinänsä tämä tilanne sopii ihan normaalin kannanvaihtelun sykliin, että edellinen yhtä onneton vuosi oli omilla alueilla 2017, mutta mikä tuon aiheuttaa?


Voi vain arvailla, mutta varmaa on ettei ne vanhatkaan yksilöt elä ikuisesti ja kun kanalintu on lyhytikäinen eläin jo muutenkin, niin jossakin vaiheessa mahdollisesti se kannan rakenne muuttuu siten, että tuottavimmat yksilöt hiipuu tai poistuu vahvuudesta ja aikansa kestää kun tulee uusia tuottavia yksilöitä tilalle, että kanta taas alkaa nousta. Toisin sanoen nuoret naaraat ei onnistu tuottamaan kunnolla jälkeläisiä ennen kuin ovat sopivassa iässä. Tietenkin kanta koostuu monen ikäisistä yksilöistä, mutta tuottavaa massaa pitää olla tarpeeksi, jotta se näkyy aikanaan hyvänä poikastuottona eli kannan nousuna. Tähän sitten tietenkin pesintäajan olosuhteet ym. muuttujat joita luonnossa on aina, kuten taudit, lisää kuolleisuutta. Eli nousuvaihe ottaa aikansa. Uskoisin, että pedot, pesintäajan ulkopuoliset olosuhteet, metsästys on kuitenkin niin vakioita ja pieniä asioita ettei niillä ole noihin selviin ja merkittäviin kannan heilahteluihin kovin kummoista merkitystä ainakaan suuremmassa mittakaavassa.

Toisaalta jos asia olisi noin, niin eiköhän tutkijat olisi sen jo saaneet selville. Mutta onpahan muutakin filosofisointia asiasta kuin ne ainaiset jäätyneet urvut tai sääskien puute...


Saattaa se petojen saalistus vaikuttaa ihan reilusti. Jos vaikka myyräkanta romahtaa niin kuin nyt väittävät käyneen tai sitten rutto tappaa jänikset. Jäniksiä oli monta vuotta putkeen paljon vaan nyt niitä ei ole kesän jälkeen näkynyt. Loppukesästä löytyi kuolleita jonkin verran. Edes piharusakoita ei ole näkynyt. Voisi kuvitella että silloin petojen saalistus keskittyy siihen mitä on, eli lintuihin.

Aiempina vuosina huomasi sen ettei näädät menneet loukkuihin kovinkaan helposti vaikka niitä saatiin. Saattoivat käydä loukun päällä mutta lähtivät pois. Tämä johtuu vaan siitä että niillä oli ruokaa muutenkin. Joskus ollut vuosia että menevät aivan suoraan rautoihin eivätkä epäile yhtään. Samaan tyyliin kuitenkin pyydetty aina.

Tällainen tilanne varmaan aiheuttaa jonkinlaisen petotyhjiön kun osa kuolee ja siivekkäät lentää muualle niin siitä alkaa taas nousukausi linnuilla. En ole aiemmin ajatellut tuota jänisten osuutta, mutta luulen että nekin vetää petolintuja alueelle melko hyvin. Meillä päin oli pitkään ettei jäniksiä nähnyt lintumetillä koskaan mutta nykyvuosina niitä on näkynyt ja samoihin aikoihin kotkia ja haukkoja ollut paljon. Nyt näyttää että kotkat ja kanahaukat vaihtaneet maisemaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
rausku
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Hel 2018
Viestejä: 484

LähetäLähetetty: 29.10.2024 08:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos suomessa on 5000 kanahaukkaparia eli 10000 haukkaa ja niiden on syötävä teeren kokoinen möykky viikossa jos meinaa hengissä selvitä niin sehän on puoli miljoonaa otusta vuodessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
viisasverneri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Syy 2008
Viestejä: 1376

LähetäLähetetty: 02.11.2024 19:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään kävelytti linnut, mutta päivän jo hämärtyessä rupesi tapahtumaan. Seisonnasta pienehkö riekkoporukka siivilleen ja toisella laukauksella osui.
Ei ole tämän syksyn lintumäärä sama kuin oli viime- tai toissasyksynä.
Metsähallituksen mies epäili lämpimän kesän ja helvetinmoisen räkän olevan syypää poikekatoon.
Kautta on vielä jäljellä ja päivä lyhenee vauhdilla. Omatkin jahtailut vähenevät henkilökohtaisten syiden takia, mutta käyn vielä, jos aikaa on.
Huomionarvoista tämän syksyn metsästyspäivistä on, ettei juuri laukauksia kuule. Heikkoa on muillakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 3379
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 03.11.2024 17:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aloitettiin latvalintuhommia nyt viikonloppuna. Eilinen ei mennyt oikein putkeen. Jätin lumipuvun pois ja maastossa noin 10cm lunta ja linnut todella arkoja. 95% suo rämpimistä ja lintujakaan ei näkynyt kuin muutamia pienehköjä parvia. Ei saalista.

Tänään lähettiin sitten kankaita käveleen. Täällä ei ollut lunta tullut ja suot kesti kävellä. Laitoin kuitenkin lumipukua päälle kun niin vaalea maisema ja paljon aukeaa maastoa. Veli hoksi eka linnut ja kun oli lähempänä niin pääsi yrittään. Aukea suo välissä vaan tulihan tuo myttynä kenttää 340metristä. Näkyy se osuvan 223:llakin. Samalla tuli eka testit itse tehdyille keveille bipodeille mitkä eka kuvassa.
Myöhemmin nähtiin kun 30 parvi lensi suon perällä ja lähettiin niitä yrittään. Hiippaillessa yli lensi vielä 15 lintua samaan paikkaan kuin muut. Pääsin ampumaan mutta yritin kiireellä ampua kun koivussa söivät urpuja ja tälle kautta käynyt jo useamman kerran että ehtivät karata niin hutihan se meni. Joitain jäi vähän kauemmas niin löhdik niitä yrittään. Vaihdoin vielä varmuuden vuoksi eri panokset joihin enempi luottoa. 355m pääsi hiipimään suojassa ja sen jälkeen avosuota. Tällä kertaa kunnon tuki ja lintu alas rentona. Vajaa 12km tuli kävelyä tänään. Täytyy kehua tuota nykyistä systeemiä missä kivääri valjailla ja vyöllä kaikki romppeet. Viime vuoden kannoin vornia vaan sillä sain vaan hartiat jumiin ja pään kipeäksi. Ja 3kg turhaa painoa kannettavana. Möin jo koko rinkan pois. En tiiä mikä tuossa on mutta ei edes jalat väsy samalla tavalla. Vornissa lantiovyö oli aina niin kireällä, että veti lantion ja pakarat jumiin niin ehkä sekin söi kulkuja.





Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jonkke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Syy 2010
Viestejä: 164

LähetäLähetetty: 06.11.2024 22:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään oli Pudasjärvellä mukava sää samoilla. Lintuja ei tosin pahemmin näkynyt, jokunen teeri hakkuaukon puissa(ei, kivääriä en kanna mukana), seisontaan löytyi metso, joka sekin kaikkosi ennekuin edes koiran rinnalle ehdin.

Perjantaina lisää sitten.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
viisasverneri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Syy 2008
Viestejä: 1376

LähetäLähetetty: 09.11.2024 18:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Inarissa käytti lumen maassa, mutta tämä aamu paljasti, että musta on maa. Eli lumi suli pois.
Vanhastaan tiedän, että tämä tarkoittaa riekon olevan kohtalaisen luottavainen suojaväriinsä. Ja niin olikin.
Tänään myös löytyi lintua. Halutessaan niitä olisi ampunut molemat kouransilmät täyteen ja lisääkin, mutta tyydyin omaan henkilökohtaiseen päiväkiintiööni sen yhdellä linnulla alittaen. Kaksi riekkoa saaliiksi.
Lintuhavainot noin 30 riekkoa, kaksi metsoa, koppelo, kolme pyytä ja teeri.
Kelli oli koirille mukava kulkea. Maa oli sula ja anturoita säästävä. Ja mikäpä siellä oli miehenkään kulkea menemään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lyrurus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 2014
Paikkakunta: Muurame

LähetäLähetetty: 09.11.2024 19:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällä etelässä oli niin hyvä pienriistasyksy, että pistin pyssyn rasvaan jo lokakuun puolivälissä. Vilkaisu pakkaseen kertoi, että vuoden lihat on ammuttu, eikä tartte enää yhtään lisää. Kun ei niitä ihan urakallakaan viitsi ruveta syömään. - Ja kun kalaakin tahtoo tulla. Siika tässä sopivasti aloittelee kutuaan. Jokunen jumalaton siianmöykky on jo karikoilta pyydetty.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Gerberos
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2008
Viestejä: 3665
Paikkakunta: E-savo

LähetäLähetetty: 09.11.2024 20:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällä on vähän kehnosti lintua. On niitä mutta paljon saa kulkea että metsoon törmää. Koetanut nuorelle pohjikselle saada tilannetta, mutta vaikeaa on. Teeriä nyt jonkunverran mutta ei mikään huippuvuosi. Tämä siis pienellä alueella tarkasteltuna. Siika jo kutenut pääosin vaikka melkein samalla korkeudella ollaan Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 3379
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 09.11.2024 21:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään käytiin iltapäivällä pikku reissu katteleen aivan muuta kuin lintuja, mutta pois tullessa näkyi teeriä latvassa. Käveltiin suoraan melko lähelle ja ajateltiin että kokeillaan yhteislaukauksella kun toista tilannetta ei tule. Vortexin läpi katsoin kun kaksi komeaa ukkoteertä kiepsahtaa yhtä aikaa rentona latvasta. Puun alla sai taas todeta että halpis vortexilla saa enemmän saalista kuin kalliilla swarolla.. Rolling Eyes No eka akkalintu tälle kautta niin samapa tuo. Hd5 leupoldin läpi kuulemma erotti selvästi kumpia olivat. Ei tuo Vortex oikein hyvin värejä erottele taivasta vasten. Varsinkin jos aurinko laskee taustalla.


Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lyrurus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 2014
Paikkakunta: Muurame

LähetäLähetetty: 09.11.2024 21:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällä on isot, syvät järvet, joissa lämpö säilyy pitkään. Nyrkkisääntö on se, että kutusiikaa voi ruveta pyytämään marraskuun 10. päivä. Paitsi että Päijänteen siika kutee enimmäkseen vasta joulukuussa! - No Päijänne on myöhäissyksyllä muutenkin niin pillumainen järvi, ettei sinne viitsi paljoa mennä. Aina on kylmä ja tuulee ja talonkokoisia aaltoja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26916

LähetäLähetetty: 09.11.2024 23:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No kuhan tämmä hellejakso menee ohi nii pitänee alotella linnunpyyntiki tälle kaudelle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kekkelberg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Jou 2019
Viestejä: 519
Paikkakunta: HKI/E-P

LähetäLähetetty: 10.11.2024 12:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joulumetso saaliiksi perjantaina. Meinas jäädä vähän viime tippaan, kun tänään loppuu kausi. 😅 Otin töistä vapaapäivän, kun keli näytti sopivalta linnustukseen.

Heti aamulla kun lähti autolta niin jonkun 200m kävelyn jälkeen karkkosi edestä kaksi metsoa. Ihan perussettiä, eikä sen jälkeen näkynyt moneen tuntiin mitään pyytä isompaa...

Olin palaamassa autolle joskus puolilta päivin, kun edessä olevan taimikon laidasta pomppasi puolipuusta iso musta siivilleen. Karkkosi jo jostain 70-80m päästä. Muistin, että pakosuunnassa on pitkä ja kapea aukko. Päätin koukata sen kautta, jos lintu olisi tuurilla jäänyt aukon laitaan istumaan. Kerrankin oli sitä tuuria ja siellähän se istui kaula pitkällä 500m päässä korkeassa jättöpuussa.

Hiivin kuusikon suojassa 150m päähän ja siitä scenari matkaan. Metso tipahti niille sijoilleen.

https://aijaa.com/xX3cZC


Viimeinen muokkaaja, kekkelberg pvm 10.11.2024 16:27, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 3379
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 10.11.2024 14:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

^Harvemmin sattuu tuollaista että metso istuu puuhun karkon jälkeen. Viime talvena kävi vissiin kerran.

Tänään lähdettiin käymään lyhyt lenkki vasta 10 jälkeen päivällä. Mennessä näkyi tiellä yhteensä neljä metsoa. Yksi metso oli akkateerien kanssa samassa porukassa. Eipä näkynyt lintuja lyhyellä lenkillä mutta teeren pulisi muutamassa suunnassa. Oli vaan vesistöt edessä välissä. Olis sieltä muualta tietysti teeriä löytynyt, mutta metsoja lähdettiin katteleen. Aivan väärään aikaan oltiin liikenteessä. Iltapäivällä olis pitänyt olla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jullimus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2017
Viestejä: 894

LähetäLähetetty: 10.11.2024 16:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Monta metsoa on tullut ammuttua vastaavanlaisesta tilanteesta, jossa karkoitettu metso on jäänyt latvaan katselemaan onko perässätulijoita. Rolling Eyes Onnittelut!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 87, 88, 89 ... 95, 96, 97  Seuraava
Sivu 88 Yht. 97

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com