OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kanalintuhavainnot 2023
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 57, 58, 59  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
TumppiM
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 31 Elo 2011
Viestejä: 106
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 07.10.2023 21:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse kun soitimella kuljin ja suhauttelin niin suurin osa oli aikuisia vanhempia kukkoja, nuoret poijat liitty mukaan sitten myöhemmin syksyllä muttei todellakaan ollut niin hanakasti tulossa kuville kuin vanhemmat vaan ehkä seurailit touhua syrjemmältä ja hakivat omaa paikkaa siinä porukassa mutta en siis teilaa sitä hommaa.
Toivottavaa vaan oisi että pidetään se järki ja ehkä juuri valikoidaan niitä nuorempia sieltä sivuilta.
Mutta tässäkin hommassa kun kannat korkeella niin antaa mennä vain. Mieluummin paistiksi kun loisen heikentämänä kieppiin kuolemaan. Missä tahansa metsästys muodossa kun järki pysyy mukana niin hyvä tulee.
Koirallakin jos tosiaan ampuu kaikki linnut seisotuista törmättyihin niin tulishan noita. Tänäkin syksynä oon kuvannut puun alta metsoa jonka nuorempi törmäs ja myös seisontaan kahta jotka maassa. Lisäksi muutama koppelo on karannut seisonnasta suoraan päälle puuhun ja yhtä kuvasin vanhemman seisompana maahan. Kaikki sai jatkaa menoaan ja lintua on tullut syötyä ihan tarpeeksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2993

LähetäLähetetty: 07.10.2023 21:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei missään nimessä kyttääämälläkään saa saalista joka paikasta. Ongelma on vain ne hyvät soidinpaikat mitkä on helposti saavutettavissa. Usein ne on kaikkien tiedossa olevia paikkoja ja pyyntipaine voi olla kohtuuttoman kova pienelle alueelle. Hyvältä paikalta ei tosiaankaan ole pyynti sitä yksi lintu aamuun. Hyvältä paikalta saa kyllä paukuttaa tasaisen tappavasti koko aamupäivän hyvinä aamuina. Ei sinne pörähdä yksi parvi jostain lähipuskasta kuten monella kehnolla paikalla, vaan niitä parvia tulee vähän joka suunnalta useita. Meidänkin alueella on yksi tuollainen huippu soidinsuo mihin voi ajaa autolla keskelle passiin. Sitten on niitä mihin tulee yksi parvi johonkin tietopaikalle esim. puihin melkeen joka aamu. Siitä saa sen yhden napattua ja sen jälkeen homma on ohi. Toki jos tietää aikataulut, niin se on puolen tunnin mutka joka aamu ja aina on lintu repussa. Ei ole kovin vaikea rokottaa syksyn mittaan parvea pois.

Mutta tuo koirametsästyksen kuvaus oli kyllä huvittava Laughing
Kannattaa ehkä joskus käydä kokeilemassa. Mielellään vaikka lokakuun lopulla tai milloin se lehti nyt alkaakaan tippua kunnolla omilla alueilla. Siiveniskuja kyllä näkee sama mikä turri siellä maastossa huitelee. Linnut vaan on arkoja, pyrkivät pääosin poispäin ja haulikkohollille ei välttämättä pääse kehnon koiran kanssa vaikka kävelee kuukauden yhteen soittoon. Hyvänä päivänä hyvällä koiralla ja hyvillä lintumailla saattaa lajin helppous viehättää, mutta kyllä se todellisuus on suurimmaksi osaksi jotain ihan muuta. Koira kun koira, niin varmasti näköhavainnot lisääntyy. Täysin eri asia lisääntyykö ampumapaikat. Monesti tuntuu että viisain olisi jättää koira kotiin niin saattaisi vaikka päästä joskus ampumaan. Se huono turre huitelee siellä edessä ja välillä tuntuu että ihan tahallaan hätistää kaiken elollisen karkuun haulikon kantaman ulkopuolelta.

Passista saa linnun päivään kohtuu helposti, jos tietää paikat. Minä olen opetellut paikalliset paikat 20 vuotta sitten ja ainakin 80% paikoista on pysynyt vuodesta toiseen. Muutamat paikat on poistuneet ja muutama on tullut tilalle mitä tiedän. Kyllähän maasto muuttuu ja jos esimerkiksi jotkut suosikki koivut kaadetaan pois, niin sinne ei välttämättä enää lintuja tule. Ja ihan ensimmäisellä kerralla ei välttämättä pääse ampumapaikalle vaikka olisi hyväkin soidinpaikka. Mutta käyt yhtenä aamuna katsomassa mistä lintuja tulee ja minne ne menee soimaan. Sen jälkeen saa melko huoletta käydä ampumassa linnun sieltä aina kun vain kehtaa herätä passiin. Hyvältä paikalta hyvänä aamuna saa ampua melko läjän.

Kävelemällä saa laittaa tunteja sisään ja kilometrejä tennariin ihan eri malliin jos meinaa repun täyttää. Toki se kävelypelissä onnistuu aamusta iltaan, eli sikäli mahdollista laittaa niitä tunteja sisään. Mutta vaatii se vähän enemmän viitseliäisyyttä kävellä päivä mitä käväistä se puoli tuntia - tunti passissa siinä 100m autolta.

Jos minä käytän viikossa aikaa 10h aikaa passihommiin alkaen kotoa lähtö ja päättyen kotiin tuloon, niin paljon isompi kasa on lintua repussa mitä keskiverto päivänä kävellessä kun käytän tuon saman 10h aikaa.

Viime syksynä kävelin nuorta koiraa kouluttaessa sellaisen 30-35 täyttä päivää ja noin 40 muutaman tunnin pikapistoa. Ammuin yhden linnun seisonnalta ja muutaman alkukaudesta koiralle malliksi kun olin varma ettei koira ollut lintuihin törmännyt. Tälle syksyä taitaa olla puolenkymmentä lintua repussa. Pari viikkoa olin lomalla eli siitä tuli se 14 päivää ja pari viikonloppua olen käynyt. Nuo siis kunnon metsäpäiviä missä kävelen itse sen 10-20km näitä risukoita. Aikaa menee karkeasti työpäivä. Muutama lyhyt pisto iltaisin tuohon päälle. Ei ole 200h kaukana tällekään syksyä. Pari omaa töppiä on tullut, muutama huti ja melko läjä tilanteita missä ei ole pystynyt ampumaan kun linnut ei kestä tai ei näe ampua, koira on töppäillyt melko läjän tilanteita ja jokusen paikan olen jättänyt tarkoituksella ampumatta. Jos olisin polttanut kaikki mihin on ollut mahdollisuus, niin saalis olisi varmaan jossain 20 linnun paikkeilla. Ehkä vähän enemmän jos olisi kokoajan ase valmiina eikä vain seisonnalle mennessä.Mutta on siihen kyllä kävelty ja laitettu tunteja sisään, eikä koirakaan enää ihan huono ole, kun joka reissu tulee se 5-10 seisontaa. Sama tuntimäärä passihommiin, niin lintumäärä olisi melko eri tasolla. Aikuisen pelaavan koiran kanssa olisi varmasti alku kaudesta ollut mahdollisuus se 5-10 lintua ampua parhaina päivinä, mutta ei ne määrät ihmeellisiä ole ellei ole sitä pelaavaa koiraa. Vielä kovempia määriä voisi saada, jos maastot olisi helpommat että pystyisi taittamaan matkaa nopeammin ja saisi harattua isomman alueen päivässä. Ja samalla näkisi ampua ehkä useammankin samasta tilanteesta. Täällä ryteiköissä ei ole mitään takeita näkeekö ampua ensimmäistäkään vaikka pääsee hyvällekin seisonnalle. Ja nyt ollut linnut sen verran jo arkoina, että tahtovat karata sieltä 50-70m eikä meinaa päästä paukulle vaikka koira tekee hyviä töitä. Kuuluu vaan auttamatta sellainen ryske seisonnalle mennessä ettei linnut kestä, kyllästyvät odottelemaan jos jää kovin hitaasti hiipimään ja usein ei vaan yksinkertaisesti ole linjaa mistä ampua. Minä en ala räiskimään ellen näe missä koira on ja ellei ole selkeää linjaa mistä linnun aijon pudottaa. Kyllä se pitää olla kunnollinen ampumapaikka mistä linnut ammutaan eikä roiskita äänen perusteella summassa joka risukkoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Meton vonkaaja



Liittynyt: 01 Jou 2022
Viestejä: 5
Paikkakunta: Päijät häme

LähetäLähetetty: 07.10.2023 22:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sen verran havainnoista,pelkkä aloitus viikko tuli etelä Kuhmossa kuljettua.teeri poikueet 2/4 lintua ja poika linnut tosi pieniä ,jotkut poikueet oli paremmin kehittyneitä. Lintuja löytyi tasaisesti,mutta kaikki tietopaikat tyhjiä,lämpö ilmeisesti piti linnut alavilla alueila,mutta ei kuitenkaan hirveissä risukoissa. Metso poikueet kehittynyt hyvin,mutta ei myöskään isoja poikueita. Vko43 pitäisi vielä käydä,jos ei täysi talvi tule. PS..ja niitä kanahaukkoja riittää.
_________________
Jp74
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34959

LähetäLähetetty: 08.10.2023 05:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Patruuna kirjoitti:
Meton vonkaaja kirjoitti:
Liian ahneella nevapyynnillä saadaan kyllä alueelle aika isokin tyhjiö,mutta koira miesten jäljiltä en ole kyseiseen ongelmaan törmännyt.(olen siis koiraton) etelä Kuhmossa ,muutama vuosi sitten ,yksi hyvin tunnettu soidin alue hiljeni liian metsästys paineen alle.jos samalle suht pienelle nevalle änkee 9autollista porukkaa ja pauke on kuin kyyhky jahissa,niin itse miettisin kanalinnustuksen mielekkyyttä. ... Enkä edelleenkään vastusta kenenkään jahtityyliä.


Tuo on varmasti totta. Vaan eipä nuilla omilla alueilla vastaavaa ole. Viime vuonna oli yksi porukka keksinyt yhden soitimen joka valtion alueella ja siellä kävi melko pauke. Onneksi iso suo ja teeret oppivat välttämään paikkaa missä nämä yhdet kyttää. Muilla soilla saatu yksin pyytää aina. Joku sukulais ukko joskus käynyt, vaan laiskoja ovat kulkemaan ja harvoin saavat lintuja. Näyttää myös että soitimet siirtyy kauemmas jos jollain paikalla liikaa pyyntiä. Kun soitimelle alkaa oleen tieltä matkaa +2km niin harvassa on ne tyypit jotka sinne aamu pimeässä kehtaa kävellä.


Yleensä näyttää käyvän niin että kun nevan kupeelle tulee tie niin linnut vähenevät nopeasti, soidin katoaa usein jopa kokonaan, näin on täälläperin käynyt aika yleisesti, onneksi kuitenkin vielä jonkinlainen lintukanta pöristelee mutta ei paljon naurata.
Yhdeksänkymmentäluvulla seurasin miten miljoonaveljekset ampuivat erään pienen nevan soitimen nolliin, vieläkään siellä ei ole soidinta eikä näköjään näillä kannoilla tulekkaan, lintuja on vähän niin eipä ole tulijoitakaan, neva on ihme ja kumma pysynyt hyvin ennallaan kun vällttyi uusilta ojituksilta.

Kuvaa hyvin porukan jalattomuutta kun tuli joskus nuorempien janttereiden kanssa puheeksi että lintukantakin olisi parempi jos teitä ei olisi, kiihtyivät oikein että vanhat ukot haluaisivat pitää kaikki linnut kun nevoille ei enää pääsisi Shocked
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2993

LähetäLähetetty: 08.10.2023 12:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Metsästäjän urakin tahtoo olla monivaiheinen. Se on monelle kokemattomalle se helpoin tapa mennä nevalle kyttäämään. Ei ole kovin suurta eksymisen vaaraa ja siellä sentään usein näkee lintuja. Kävelemeninen etenkin oudoilla mailla tahtoo vaatia vähän kilometrejä töppösiin ja osalla on yllättävän korkea kynnys lähtä yksin kävelemään outoihin metsiin. Se ei ole tuo metsissä liikkuminen monelle nykynuorelle yhtä luontevaa mitä se on ollut aikanaan. Ja jos tykkää kavereiden kanssa kulkea jahdissa, niin se kyttääminen onnistuu porukalla paremmin. Kävellessä on huono rupatella samalla, kun järkevää olisi kulkea ketjussa eikä nipussa. Jos innostuu koiran ottamaan, niin herkkään taas jää se kyttäs pois kokonaan. Ja vanhana kun alkaa lenkit lyhentyä, niin kyttäämällä pyynti onnistuu.

Minusta kaikki lailliset tavat on ihan ok, enkä minä mieltäni pahoita vaikka nuori kossi ampuisi ensimmäiset lintunsa tielle tai vanha jäärä ottaisi sen yhden syömälinnun tien laidasta. Aivan se ja sama minulle, laki on toki eri mieltä ja kieltää, joten en kannustakkaan siihen, mutta minua ei haittaisi vaikka laki sallisi. Ei vaikuta minun pyyntiin millään tavalla. Järki pitää olla päässä pyytää millä tyylillä hyvänsä ja ihan hyvä että paikallisella tasolla rajoitetaan pyyntitapoja tai paikkoja, jos porukka ei itse osaa huolehtia siitä, että pyydetään kestävästi. Isossa kuvassa ei kuitenkaan pidä minun mielestä mitään tapaa kieltää. Jossain voi olla vaikka se autolla viereen ajettava huippu soidin ja seurassa satoja metsästäjiä. Silloin on iso vaara, että juuri sille paikalle tulee liian kova pyyntipaine ja paikka kannattaa ehkä rauhoittaa. Naapuri porukalla voi olla 20km levyinen laaja rimpisuo missä linnut soi tiettömän taipaleen takana jossain. Jos joku kehtaa paikan etsiä ja sieltä muutaman linnun kyttää, niin tuskin on keneltäkään pois tai vaarantaa lintukantaa millään tavalla. Tapauskohtaisesti mietittäviä asioita, eikä mikään pyyntitapa ole oikeampi tai väärempi kuin muut. Mikä kävelen koiran kanssa, kun tykkään siitä harrasteesta. Ammun harkiten sen mitä ammun. Kyttäämään en mene, koska minusta se on tässä omilla paikoilla vähän liian helppoa eikä kiinnosta. Muut saa kyllä kytätä ihan vapaasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34959

LähetäLähetetty: 08.10.2023 14:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vanhassa seurassa rauhotettiin kaksi viimeistä soidinnevaa lopulta maanomistajien mahtikäskyllä kun muu ei auttanut, ei olisi enää kummassakaan soivaa teerikantaa, ei enää pariin vuosikymmeneen, jos pyynti olisi jatkunut, ennen teitä noissakin piti olla ihan yökunnissa.

Tieverkko on nykyään turhan tiheä, ja lisää tehdään.

Minä pidän kyttäämisestä homman rauhallisuuden vuoksi ja etenkin siksi ettei tule turhia haavakoita joita pomppuhommissa tulee väkisellä.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 2350
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 08.10.2023 17:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käytiin veljen kanssa kyttäilemässä, eli väärin pyytämässä teeriä. Keli ei mikään paras ollut. Useita parvia näkyi ja yksittäisiä ja pikku porukoita. Vaikea sanoa oliko samoja lintuja minkä verran. Varmaan alle sata lintua kuitenkin näkyi kun niitä parvia oli useita. Ihmeen arkoja tuntuivat olevan. Ensimmäisen tulivat yli ja laskeutuivat vasta 100m. Jousilla kuitenkin kolme pudotusta ja yhden ammuin Wmr:llä kauemmas. Olis siinä mahdollisuus ollut yhteen jousipudotukseen vaan meni tilanne vähän ohi kun samalla tuli kuvattua vähän. Huteja ei jousella tullut vaikka itellä huonot osumat olikin. Tuolla suolla tulee aina kerran kauteen käytyä. Sitä ihmettelen eniten kun ei ainuttakaan haukkaa näkynyt koko päivänä.

Käytiinhän me vielä kävellen heittään jonku kilometrin lenkki. Neljä metso havaintoa ja teeriä jonkin verran. Perseelleen meni se reissu.

Niin ja yksi minkki saatiin. Näädän raudat laitettiin pyyntiin myös.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jalluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Kes 2009
Viestejä: 1132

LähetäLähetetty: 08.10.2023 17:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eihän se kyttääminen väärä tapa ole pyytää enkä missään vaiheessa ole niin sanonutkaan.

Koitin vaan tuoda esille miten huonot säät on paljon säästänyt lintuja.

Itsekkin menen huomenna kyttäämään vaikka mulla se ei onnistu monestikkaan kun ei ole oikein paikkoja tiedossa.

Tänään saksalainen kaivoi hienoihin seisontoihin muutaman linnun vaan eipä niitä alas saanut vaikka tuore lumi ja plussa keli oli tehnyt niistä vähän kesympiä ja pöljiä. Osasi ne silti piilosta lähteä lentoon.

Huomenna jos pakkasta niin ei maksa vaivaa edes ottaa koiraa mettään kun tuo märkä lumi jäätyy kerrokseksi tuohon sulan rahkan päälle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5248
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 08.10.2023 18:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Eihän se kyttääminen väärä tapa ole pyytää enkä missään vaiheessa ole niin sanonutkaan.

Koitin vaan tuoda esille miten huonot säät on paljon säästänyt lintuja.

Onhan ne säästäneet. Mutta "huono sää" tekee monesti tepposet vain sille pyytäjälle. Vanhat linnut lentää uskomattoman huonollakin säällä. Tai ainakin ennen lenti. Tulevat vain tosi kehnolla kelillä jopa yli tunti auringon nousun jälkeen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 2350
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 08.10.2023 18:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paremmalla kelillä lentää enempi, varmaan just niitä nuorempia lintuja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2993

LähetäLähetetty: 08.10.2023 23:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään tuli taas hyvä esimerkki koirametsästyksen helppoudesta. 5 yksittäistä teertä, yksi teeripari ja metso + koppelo. Kaikki habainnot seisontaan, eli ainakaan minä en huomannut yhtään väliinjättöä tai törmäystä. Teeriparvi oli puissa, yksittäiset teeret taimikoissa, metso avoimen kankaan reunalla maassa ja koppelo siinä lähellä puussa. Koira seisoi tilanteet noin 70-200m linnuista, päästivät noin 100m ja karkasivat. Ihan ok maastokin oli, eli periaatteessa pääsi useampaan tilanteeseen tulemaan kohtalaisen hiljaa. Seisonnat 50-300m ukosta. Pari kertaa pääsin koiralle ja edettiin porukassa. Koira lähti menemään vaiheittain ukon edellä linnuille kunnes karkasivat sieltä noin 100m. Muutaman kerran pääsin ehkä 10m koiran taakse kun karkasivat ja muutaman kerran karkasivat kun olin ehkä 30m koiran takana. Kun eivät kestä, niin eivät kestä. En tiedä oliko keli herkistänyt, oliko haukka hätistellyt, olivatko varpeillaan hirvimiesten trafiikista vai mikä oli. Joka tapauksessa todella arkoja. Heikosti näkyi muutenkin normaaliin verrattuna, mutta jotain kuitenkin. Tuntui että olivat enempi levällään ja osin vähän oudoissa paikoissa yksittäisiä lintuja.

Koira pelasi minusta hienosti ja teki voitavansa. Ei se niitä lintuja pysty pidättelemään jos ovat noin arkoja. Löysi kuitenkin ja näytti missä päin ovat. Nuoreksi koiraksi väittäisin, että aivan pyyntikoiran elkeitä esittää saksalainen. Toki pari sisarusta on jo voittajaluokassa valion arvoa tavoittelemassa, joten ei tuo nyt yllätys ole, että potentiaalia on. Metsää ja tilanteitakin saanut varmasti enemmän mitä keskiverto metsäkoira tuossa iässä. Mutta melkeen ääneen nauroin, kun tuli mieleen tämä keskustelu ja Patruunan kommentti Laughing Voi tuoda sen minkä tahansa hännän heiluttajan kokeilemaan Laughing Saattaa tulla melko siivu kilometrejä tennariin ennen kuin joku eksyy ihan puhtaalla tuurilla lentämään hollilta… Passissa puolestaan kuulosti olleen trafiikkia. Ei olisi kuin käydä hakemassa, kun oli soppeli pakkasaamu. Pari viikkoa sitten olisi luultavasti tilanne ollut niin päin, että koiramiehellä saattaisi reppu painaa illalla enempi. Toki tunteja olisi varmaan myös takana enempi. Eikä sekään ihan millä tahansa hännän huiskuttajalla onnistu, kun ei onnistunut tuollaisella kohtalaisen lupaavalla jahtikoiran alullakaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2993

LähetäLähetetty: 09.10.2023 00:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Patruuna kirjoitti:
TumppiM kirjoitti:
Siis koiralla pyynti ei ole helppoa, tuo mun vanhempi huli on todella velho järjestään tilanteita mutta keskimäärin tilanne ei oo ollut noin. Neva pyynti on siihen nähden helppoa että kohdistuu pääsääntöisesti noihin viisaimpiin ja tärkeimpiin lintuihin joita esim tönöttäjällä ei monestikaan saa jyvän eteen. Eli seisojalla metsästäessä paine kohdistuu juuri oikeisiin eli niihin nuoriin lintuihin.


Kyllä sinne suolle kerääntyy aivan kaikki ikäluokat Very Happy Ja enhän minäkään sinne suolle niitä valtakukkoja ammu. Kyllä se saalis suoltakin ammuttuna on pitkälti poikalintuja jotka sinne syrjään jäävät puihin istumaan.

Pomppulinnustus oli ennen parasta hommaa vaan ei tuo haulikko pyynti enää samalla tavalla kiinnosta niin sillä jäänyt vähemmälle. Ja onhan se syyskuusta eteenpäin aika turhaa aamulla pyytää muualla kuin soitimen ympäristössä. Sinne ne teeret tulee ja metsät ovat tyhjiä. Päivällä niitä löytää muualtakin. Pian aletaan niitä latvalintuja katteleen ja kierteleen enempi kivääri selässä. Saa kivääri olla kaapissa vielä muutaman viikon.

Koskaan en ole ampunut nevalle teertä missä on vielä puolet ruskeaa. Koiralle aika läjän. Eli kyllä se paine ainakin alkukaudesta kohdistuu hyvin vahvasti niihin nuoriin yksilöihin koiran kanssa. Eli niillä nuorilla linnuilla tehdään se herkästi suurin osa koko kauden saldosta. Saalismäärä tippuu roimasti loppukautta kohden koirapyynnissä. Nevallakin voi valikoida, mutta kuinka moni ihan oikeasti tunnistaa lentävästä teerestä onko se minkä ikäinen yksilö, kun passissa istuu. Minulle ne on mustia tai ruskeita lintuja ja ikää voi sitten arvailla käsistä jos jaksaa. Ihan sama homma kiväärillä. Ehkä ne reunalle jäävät on herkemmin nuorempia, mutta näin syyssoitimella sinne reunoille istuu myös niitä vanhempia ja siellä keskellä suota on niitä nuorempia. Ainakin meillä sinne tulee pakkasten aikaan useamman kymmenen linnun parvia kerralla sinne keskelle. Kun kunnolla parveutuvat, niin sinne saattaa tärähtää 100 lintua yhtenä parvena. Kuka niistä erottaa valtakukot tai nuoremmat urhot. Yhtä samaa parvea ne on kaikki. Koirapyynnissä ne nuoret nyt vaan sattuu olemaan alkukaudesta aika paljon vanhempia hölmömpiä, joten niitä vaan tulee ihan vahingossa saaliiksi reilusti vanhoja lintuja enemmän. En minä sielläkään jouda sen ihmeemmin valikoimaan, mutta kummasti niitä nuoria poikalintuja tahtoo reppuun kertyä enempi ja raavaamman kokoisia aikuisia tulee harvemmin. Nevalta on ihan yhtä helppoa ampua raavaimmat valtakukot mitä kaikki muutkin. Koirapyynnissä ne raavaammat osaa yleensä karata ajoissa tarpeeksi kaukaa.

Varmaan nevaltakin asiaan vihkiytynyt kaveri valikoi taidokkaasti lintunsa. Minä kuljin nuorena kossina ja ammuin aina kun paikka tuli, kunnes totesin että liian helppoa. Sitten aloin etsiä passipaikkoja aina uusista paikoista, ettei tule aina samoilta helpoilta paikoilta haettua. Vaan sitten loppui mielenkiinto otsalampun valossa kömytä kaukana oleville passipaikoille ja totesin että mukavampi nukkua pitkään ja lähteä koiran kanssa kaikessa rauhassa vaikka iltapäivän puolella.

Ja olen muuten kiikuttanut sitä kivääriäkin selässä varmaan 10 vuotta joka reissulla. Haulikko kädessä, kivääri aserinkassa. Ja aika vähiin on kyllä jäänyt kiväärillä ammutut. Nyt seisojien kanssa en ole kehdannut enää kantaa kivääriä ollenkaan. Nykyinen seisoja on sellainen, että kunhan lehti tippuu ja linnut alkaa nousta puolipuusta latvoihin, niin saatan vaikka ottaakkin kiväärin reppuun. Tuo kun merkkailee seisonnalla parvia puista melko kaukaa. Edellinen torvelo juoksi linnuille ja haukkuen hätisti ne lentoon. Ei toivoakaan kivääriholleista. Pystykorvien kanssa tuli kiikutettua kivääriä mukana, mutta aika harvoin näki näissä ryteiköissä ampua. Yleensä piti mennä niin lähelle että ylsi jo haulikolla. Pomppulinnustuksessa aukkojen laitoja kierrellessä olen muutamia ampunut kiväärillä aukon yli latvaan, mutta eipä se nyt kokonais saldoa juuri muuta. Ei ole montaa lintua jäänyt ampumatta, vaikka en nyt muutamiin vuosiin ole kehdannut enää kivääriä haalata mukana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 2350
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 09.10.2023 09:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä se suolla myös iso osa on niitä nuoria ja hölmöjä jotka ittensä helpommin tapattaa. En tiiä voiko tuota soidinpyynniksi sanoa kun soitimen keskus on 1.3km päässä. Passitettiin paikassa mikä ollaan vuosien saatossa huomattu että istuvat sinne jossain vaiheessa päivää. Ja sitä se meillä enimmäkseen on että jossain soitimien lähimaastossa pyydetään. Sehän on pakko jos teeriä haluaa saada meillä päin. Kuusamossa ja monessa muussa paikassa täysin eri asia koska parveutuminen ei ole samanlaista ja syys soitimia ei ole läheskään kaikkialla. Tai no tuokin vähän että minne päin kuusamoa menee..

Miten mahdollista että kiväärillä ammutut jäänyt väliin jos sitä olet vuosia kantanut? Kyllähän kiväärillä ampumapaikkoja enempi tulee kuin haulikolla, varsinkin loppukautta kohden. Kyllä kait viime syksynäkin lähes joka reissulle joitain paikkoja tuli kun kivääri selässä kierteli. Tai olisi varmaan tullutkin joka reissu mutta monesti veljen kanssa kuljetaan ja hieman jaetaan ampumatilanteita sen mukaan kumpi viimeksi saanut linnun.

Jos olisi koira niin enempi niitä kivääripaikkojakin tulisi. Työkaveri ampunut jo useita kiväärillä kun koira ajanut puuhun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KHaivula
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Kes 2013
Viestejä: 2882

LähetäLähetetty: 09.10.2023 10:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Patruuna kirjoitti:
Kyllä se suolla myös iso osa on niitä nuoria ja hölmöjä jotka ittensä helpommin tapattaa. En tiiä voiko tuota soidinpyynniksi sanoa kun soitimen keskus on 1.3km päässä. Passitettiin paikassa mikä ollaan vuosien saatossa huomattu että istuvat sinne jossain vaiheessa päivää. Ja sitä se meillä enimmäkseen on että jossain soitimien lähimaastossa pyydetään. Sehän on pakko jos teeriä haluaa saada meillä päin. Kuusamossa ja monessa muussa paikassa täysin eri asia koska parveutuminen ei ole samanlaista ja syys soitimia ei ole läheskään kaikkialla. Tai no tuokin vähän että minne päin kuusamoa menee..

Miten mahdollista että kiväärillä ammutut jäänyt väliin jos sitä olet vuosia kantanut? Kyllähän kiväärillä ampumapaikkoja enempi tulee kuin haulikolla, varsinkin loppukautta kohden. Kyllä kait viime syksynäkin lähes joka reissulle joitain paikkoja tuli kun kivääri selässä kierteli. Tai olisi varmaan tullutkin joka reissu mutta monesti veljen kanssa kuljetaan ja hieman jaetaan ampumatilanteita sen mukaan kumpi viimeksi saanut linnun.


Ennen koiran hankkimista oli teerien suopassaus se ykkösjuttu. Harvassa oli ne kerrat kun ei edes yhtä tullut, mutta hetkenkin kauemmin kun jakois olla niin 2 tai useampi oli repussa. Toki sinne suolle piti könytä hyvissä ajoin ennenn auringonnousua.

4 eri suota oli tiedossa jossa jokaiseen lähes poikkeuksetta tuli enemmän tai vähemmän pulputtajia. Muutaman vuoden kun oli tuota tehnyt, niin tiesi jo etukäteen minkä tarrin latvaan kivääri kohdistaa. Parhaana kautena pari-kolmekymmentä teertä, jotka lähes poikkeuksetta raavaita kukkoja sai napsittua.

Koiran hankinnan jälkeen ei paljon tuo homma enää ole kiinnostanut, vaikka saalis ei seisojan kanssa mun haulikkotaidoilal olekkaan nuin varmaa. Saalista tulee edelleen, mutta enemmän nuoria yksilöitä ja parhaat saalismäärät ajoittuu syyskuulle. Toki senkin jälkeen tilanteita ja saalistakin joskus tulee, mutta harvakseltaan, kun riekkoja ei lähijahtimailla ole.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mettäkala
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2014
Viestejä: 1888
Paikkakunta: SuomiFinland

LähetäLähetetty: 09.10.2023 12:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taas on havaintoja tehty ja voe mahoton tuota lintujen määrää Ylä-Lapissa. On siinä varmasti paikallisten pakastimet kovilla. Jos hirvikanta on hieman alamaissa, niin lintuja riittää kyllä niittää. Yhdelläkään reissulla ei ole ollut näin kokematon koiraosasto mukana ja silti kilometrejä tuli niin ukolle kuin koirille vähemmän kuin koskaan. Eikä edes ammuttu niihin huonoihin töihin.

Riekkoa pääasiassa, mutta myös enemmän metsoja kuin aiempina vuosina samoilla nurkilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 57, 58, 59  Seuraava
Sivu 20 Yht. 59

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com