Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
TimPeZ Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Jou 2006 Viestejä: 117 Paikkakunta: Pirkanmaa
|
Lähetetty: 25.10.2012 10:16 Viestin aihe: Metsosta ateria |
|
|
Heps,
Tulipas saatua viime viikon reissulla koppelo eräksi ja nyt siitä reissuporukalle pitäisi väsäillä ateria. (lisäksi yksi pyy joukkooon)
En ole ennen metsoa kokkaillut (saati muita metsäkanalintuja), joten nyt olisi vinkit tervetulleita.
Ajattelin että keittäisin ensin lihat irti luista ja sitten pataan hautumaan.
Vai onko viisaampaa leikellä lihat raakana irti luista (vai meneekö se nyhräämiseksi), ruskistaa ja sitten pataan hautumaan?
Entäpä mitä pataan mukaan? Sibalit,porkkanat, suolat ja pippurit varmaankin, mutta nesteeksi kerma vai punaviini?
Liha kaiketi vähän kuivahkoa, niin silavaa/pekonia mukaan?
Jos arvon erätoverit voisivat hieman kertoa miten he omat metsonsa ovat valmistaneet, niin olisi suuri apu _________________ www.kalassa.net, Suomen suurin kalastusfoorumi
www.metsastys.com , Tule ja koita! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3556
|
Lähetetty: 25.10.2012 10:38 Viestin aihe: |
|
|
Minä valmistan kanalintuni nykyään siten, että irroitan linnusta rintalihat, elikkäs täkät erilleen ja yleensä pakastan ne odottelemaan sopivaa ateriointihetkeä. Ainakin itsenäisyyspäivänä on syöty pitkään jo kanalinnunrintoja, emännälle myös äitienpäiväksi olen täkät säästellyt. Täkät paistan pannulla voissa, maustan ja laitan sitten 150 asteeseen uuniin hetkeksi, eli n. 15 minuutiksi. Parhaimmillaan rintalihat ovat sisältä hieman rosee-punaisena, ikäänkuin medium+ pihvi, tällöin se on äärettömän hyvää syötävää sopivien lisukkeiden kanssa.
Täkkälihojen lisäksi linnuista jää paljon lihoja, erottelen jalat, siivet ja muun kropan, pilkon sopivaksi osiksi, keittelen siitä liemen, siivilöin sen, erottelen kypsät lihat luista ja liemestä sekä irtolihoista tulee äärettömän runsas ja maukas keitto.
Noita kroppa+ ja muita lihoja on nyt pakasteessa 3x800gramman pussit odottelemassa erinäköisistä kanalinnuista.
Kokonaisen linnun uunittamista läpikypsäksi olen viime vuosina välttänyt, vaikka silleenkin saa linnusta maittavan padan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JSP Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Syy 2009 Viestejä: 8022 Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa
|
Lähetetty: 25.10.2012 11:32 Viestin aihe: |
|
|
Paistopussissa tulee ainakin hyvää. Ensin annan linnun suolautua yön yli n.8% suolaliemessä ja sitten vähän pyörittelee pannussa ja laittaa pussiin. Pussiin lisäksi sipulia, valkosipulia, mustapippuria, laakerinlehti, voita, porkkanaa. Nesteeksi vähän punaviiniä tai kaljaa. Voi kait sinne kermaakin lopussa laittaa jos haluaa. Sitten niin kauan uunissa alle 200 asteessa että lihat irtoaa hyvin. Ei voi kovin helposti epäonnistua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jussio Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 696
|
Lähetetty: 26.10.2012 14:11 Viestin aihe: |
|
|
Epäpyhästi omenalla täytetyn koppelon tein uunipussissa. Tällä kertaa läpikypsäksi kun lintu oli hieman hätäisesti ammuttu ns. !&%¤#.
Menetelmänä tämä:
Nyljetty ja huuhdeltu lintu pippuroidaan sisältä, tungetaan täyteen omenalohkoja ja laitetaan sipulipedille paistopussiin. 150 asteessa noin 2 h ja jäähdyttelyä 1/2 pyyhkeeseen käärittynä.
Liemi paistopussista, sipulit ja vähän omenaa ontelosta pannulle ja sauvasekoittimella hienoksi. Liemi kuumaksi ja hieman kokoon keittäen lisätään 2 dl kermaa. Maustetaan tarpeen mukaan pippurilla ja lisätään suolaa maun mukaan.
Tämän tarjoilin kukkakaalipyreen (kukkakaalimuusi=kukkakaalia ja voita pottuvoin paksuisena soseena) sekä kasvisten ja omppojen kanssa.
Testiryhmän kommentit:
nainen 36 v.: Onnistuu ne maalinnut näinkin ja tosi hyvää kastiketta.
nainen 7v.: Hyvää ja joko se loppui
mies 2 v.: oppeloo, lissää; oppeloo lissää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
VeeMu Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Syy 2016 Viestejä: 178 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 23.03.2020 21:53 Viestin aihe: |
|
|
pakastimessa olisi vielä kokonainen nyljetty koppelo, mitähän tuosta mahtaisi taikoa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26804
|
Lähetetty: 23.03.2020 22:38 Viestin aihe: |
|
|
jos helepolla nii jauha, saat kaikki pikku siivutki käyttöön ja voit tehä lihapullat, murekkeen, makaroonilootaa, kastikkeen, pitsaan, keiton jne... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10355 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 23.03.2020 23:17 Viestin aihe: |
|
|
VeeMu kirjoitti: | pakastimessa olisi vielä kokonainen nyljetty koppelo, mitähän tuosta mahtaisi taikoa? |
Piliko lihat pannuun aika pieniksi paloiksi, ruskista, lisää punaista currya ja muita mausteita, lopuksi purkki kookoskermaa ja haudutus.
Nautitaan riisin kera. On ainaki vaihtelua perinteiseen.. Joskus tehny kovillekin mehtämiehile ja aina loppunu kesken. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
fox66 Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2005 Viestejä: 1866 Paikkakunta: Vaasa
|
Lähetetty: 24.03.2020 13:31 Viestin aihe: |
|
|
Itse yleensä leikkaan luuttomaksi sopiviksi paloiksi, pannun kautta pataan ylikypsäksi. Itsellä tainnut olla padassa porkkana, lanttu, sipuli, valkosipuli, lihaliemi, maustepippuri, laakerinlehti, punkku. Näin saa koko linnun käyttöön. Kaalebin systeemi hyvä jos saa useita lintuja. Rintalihat roseena toimii hyvin, mutta jos on yksittäinen kaksittainen lintu niin muu osa jää vähän hukkaan. Kokonaisenakin voi tietysti tehdä, mutta mielestäni ruokailijoille helpompi ja siistimpi tapa pataruokana. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
VeeMu Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Syy 2016 Viestejä: 178 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 24.03.2020 13:51 Viestin aihe: |
|
|
pedon resepti lähti kokeiluun. lisäksi pataan eksy purjoa, kevätsipulia, lanttua, porkkanaa ja chiliä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26804
|
Lähetetty: 24.03.2020 15:05 Viestin aihe: |
|
|
kyllähän pieniksi pilkottuna saa käyttöön parhaat kolotki...ja varmaan hyvää tulee. ja koppelon kanssa ei tarvi montaa syöjää nii loppuu kesken... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2919
|
Lähetetty: 24.03.2020 15:12 Viestin aihe: |
|
|
fox66 kirjoitti: | Itse yleensä leikkaan luuttomaksi sopiviksi paloiksi, pannun kautta pataan ylikypsäksi. Itsellä tainnut olla padassa porkkana, lanttu, sipuli, valkosipuli, lihaliemi, maustepippuri, laakerinlehti, punkku. Näin saa koko linnun käyttöön. Kaalebin systeemi hyvä jos saa useita lintuja. Rintalihat roseena toimii hyvin, mutta jos on yksittäinen kaksittainen lintu niin muu osa jää vähän hukkaan. Kokonaisenakin voi tietysti tehdä, mutta mielestäni ruokailijoille helpompi ja siistimpi tapa pataruokana. |
Kyllä vaikka olisi vaan yksi lintu niin täkät pihveinä on se sen verran hyvää. Äitee noita osaa laittaa kun oli ensin parilal metolla treenannut. Toinen tapa (mielestäni vielä parempi) on laitta lihat uunin tilasta kypsymään kastikkeeseen joka lihan lisukkeena tarjoillaan (esim. kanttarelli- tai suppilovahverosoosi, ja heti rupes kuola valumaan ...). Ei siis kiehuvaan soosiin vaan "sopivaan". Paistomittarin kun laittaa varmuuden vuoksi täkkään kiinni niin ei voi mennä pieleen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
poikamehto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Mar 2006 Viestejä: 2234 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 13.04.2020 18:16 Viestin aihe: |
|
|
onko tuossa linnun pilikkomis/hauvottamis tavassa homman ydin se että tölövätään mausteita niin paljon ettei liha maistu? en tiijä vaan fituksi se aina mennee. oon joskus ennenkin kokkeillu tätä mutta taatun varma konsti epäonnistua. elikkä siis täkät pikku kuutioiksi --> kevyt ruskistus --> valurautapataan leivinuuniin n.125 astetta, sipulia,pippuria,riistamaustetta--> uunissa lähes 4h --> ihan lopuksi kunnon lorraus kermaa ja fiduksi meni. kaikkea muuta kuin maistuvaa. sama valm.tapa esim. jäniksen kohalla ja helevetin hyvää! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10355 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 13.04.2020 20:49 Viestin aihe: |
|
|
No mettohan on huonointa lihaa mitä metästä saa. Vaihtoehdot on kärvistellä sen maun kanssa tai käyttää mausteita. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26804
|
Lähetetty: 13.04.2020 21:32 Viestin aihe: |
|
|
metto jauheeseen, sipulikeittopussi, kermaviili ja kananmuna ja vähän vehnäjauhoa....
pihveihin, valkopippuri, suola ja voissapaisto sit uuniin lisäksi lihaliemi ja katajanmarjaa.
palapaisti, voissa käristys, uuniin, lihaliemi, suola ja katajanmarja.
kaikki on kelvannu.... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
xyxy Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Elo 2007 Viestejä: 2548
|
Lähetetty: 13.04.2020 21:58 Viestin aihe: |
|
|
Sous vide, eli tyhjiöpussissa ja matalassa lämmössä pitkään ja kuumassa nopeasti pinnat kiinni.
Oli vieras menetelmä, mutta ei ole enää. Lyhyesti: leikkaa lihat irti, suolaa sopivasti, imaise tyhjiöön muovipussiin, laita veteen, jossa vakio lämpötila 53 - 57 astetta, ajaksi vaikka 8 tuntia tai ylikin. Sen jälkeen pussista pois ja kuumassa voissa tai oliiviöljyssä pannulla pintoihin haluamasi väri, eli pinnat kiinni. Ennen pussitusta voi myös tehdä kevyen savustuksen jos savun mausta pitää. Pintojen paistossa voit käyttää vaikka musta- tai viherpippuria ja miksei muitakin mausteita. Väittävät , että pussiin ei kannata juuri laittaa muita mausteita, kun mausteet eivät mene lihan sisälle (suola ja savu menevät).
Lihasta tulee huippuunsa maukas, maut ja mehevyys tallella. Lämpötilalla kypsyysaste (valmiinn lihan väri) ja ajalla pehmeys. Tuollainen sous vide -lämmitin/termostaatti/ajastin maksaa 100 - 400€ ja astiaksi käy vaikka kahden euron sanko. Tätä on tullut kokeiltua moneenkin riistalajiin muihinkin lihoihin ja toimii, villisialla pitää käyttää korkeampia lämpötiloja pastöroitumisen takaamiseksi, sanovat. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|