OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Drillinki Tonnilla, tai alle. Suomesta.
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 17, 18, 19  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 24.01.2019 22:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Niin en tiedä sitten miksi drillingillä pitäisi ampua useamman laukauksen kasoja vapaalta tai metsällä pitkälle matkalle ilman tukea? Uskoisin normi hirvimatkalle eli 50-70m osuvan aivan mainiosti siinä kuin "oikealla" kiväärilläkin.


No se nyt kertoo jotain siitä onko edes odotettavissa kunnollinen riistalaukaus vai toivotaan-toivotaan?
Suurriista toki erikseen, ja ladon ovet Very Happy.
Mutta esim. itse ajattelin joskus, että drillinkihän on kova peli ilvesjahdissa.
Kyllä se usein mukana olikin.
Mutta sitten tajusin, että aika arpapeliä minun taidoillani sillä olisi osua todennäköisesti tappavasti. etäisyyksiltä jonne volframi ei riitä. Eli jonnekin sinne 60 metristä eteenpäin.
Ja ilvesjahti olosuhteissa.

Mutta kertokaa nyt omia kokemuksianne, miten osutte omallanne, edellä olevilla spekseillä?
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
VeturiVille66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tam 2005
Viestejä: 4774
Paikkakunta: Nääsmaa

LähetäLähetetty: 24.01.2019 22:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
Mikä tässä nyt saa sinut kuvittelemaan että minulla joku angsti jonninjoutavasta aiheesta olisi?
Kysyin ihan sillä, että olisi kiva tietää millaisessa kasassa muut saavat drillinkinsä luotipiipulla ammutut vaikka 10 laukausta pidettyä.
100m/10lks/vapaalta kädeltä? Ihan "ampumalla", ei mitään metsästysluodikko nysväystä.
Ei ole tullut itsekään ihan asiakseen kyllä kokeiltua, mutta tuskin pysyy A3:sella. Pyssy kyllä sen alle 30mm kasan tekee.
Mites ville?
En minä mitään videoita tarvitse, ihan yhtä uskottavia ovat miehen sana kuin kuvakin.


Aihehan on ihan naurettava. Mitä ihmeen eroa on ampua kiväärillä tai yhdistelmäaseella vapaalta kädeltä? Ja kaiken huipuksi 10 laakia?
Ei niinkuin ole ampujalla merkitystä?
Nyt menen kyllä saunaan ja sitten nukkuun.
Mutta.
Ihan omaksi iloksi ja kaikkien muidenkin, kyllä, kuvaa ja rainaa tulee ihan varmasti, ennemmin tai myöhemmin. Voitte olla varmoja.
_________________
Pumppaaminen on kivaa.
Asuuhan ne ihmiset iglussakin.
Muija on ihan peräänkatottava...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 24.01.2019 22:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mutta et edelleenkään osannut sano millaista kasaa itse ammut omalla drillingilläsi? Laughing Laughing Laughing
Edes arviota?
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 24.01.2019 22:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

VeturiVille66 kirjoitti:


Aihehan on ihan naurettava. Mitä ihmeen eroa on ampua kiväärillä tai yhdistelmäaseella vapaalta kädeltä?


Miusta alkaa tuntumaan että taitaa olla villellä loppujen lopuksi aika vähissä ammutut laukaukset drillingillä?
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2969

LähetäLähetetty: 24.01.2019 22:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä ainakin puhuin tulevaisuudesta, en menneestä enkä tästä hetkestä. Kuten sanoin, niin nuorempi väki jotka ylipäätään panostavat rahallisesti aina vain enemmän rahaa harrastuksiin ovat vielä nuoria. Varmasti sillä viittä vaille eläkkeellä olevalla osastolla on eniten rahaa käytössä ja sitäkautta varmaan myös kalliimpaa kalustoa kuin keskiverto nuorella. Monikaan ei varmaan kiistä käyttäneensä enemmän rahaa harrastusvälineisiin kuin oma vaari? Maailma on muuttunut niistä ajoista ja en näe mitään merkittävää syytä miksi ei muuttuisi jatkossakin.

Myös metsästys on muuttumassa. Kaupunkien lähellä on varmasti seuroihin tunkua, mutta maalla seuroissa pidetään kiinni edelleen siitä että paikkakuntalaiset ja maanomistajat pääsee porukkaan. Valitettavasti nuoria ei moneltakaan paikkakunnalta löydy eikä välttämättä löydy niitä maita ja majapaikkojakaan sieltä jos vakituinen asunto on kaupungissa. Onhan se nähtävissä miten porukat ukkoontuu, esimerkiksi hirviporukoihin ei ole nuoria tulijoita kovinkaan paljoa ja nuoret suuntaa ennemmin pienriistajajahteihin tai laittavat omilla kaveriporukoilla hirviporukoita valtion maille. Mielestäni kehitys menee vääjäämättä siihen suuntaan että homma tulee vapautumaan nykyisestä monessakin seurassa. Pakko vapauttaa, kun ei ole väkeä pyyntiin. Sekin on faktaa että uudet riistalajit levittäytyvät uusille alueille. Ei esimerkiksi meillä päin ollut vielä 10 vuotta sitten kaurista tai villisikaa pyydettävänä, mutta nyt niitä alkaa jo olla. Tulevaisuudessa voi aivan hyvin olla sellainen tilanne että metsälle voi lähtä pyytämään linnuista hirveen ja kaikkea siltä väliltä samalla kertaa. Voi toki olla alueita ettei esimerkiksi lintua tarvitse pyytää ollenkaan. Mistäpä tuon ikinä tietää miten se kehittyy, mutta tuohon suuntaan on ainakin meillä päin asiat menossa. Näkisin että silloin tuollainen monipuolinen metsästysase kuten drillinki puolustaa kyllä paikkaansa.

Tuosta koirahommasta voidaan keskustella jonkun toisen topicin alla, mutta siitä en mielipidettäni muuta että vanha koira ei sillä pilalle mene vaikka lentoon ampuu ja itse olen noille vanhempana ampunut. Ja tähän ase aiheeseen liittyen tuokin on täysin perusteltu syy miksi aseessa olisi hyvä olla kaksi haulipiippua. Sekin on fakta että koirametsästyksessä on ainakin pieni paine muutokselle jos susikannat jatkavat kasvuaan. Kyllä moni tuttu hirvikoiran ja ajokoiran omistaja miettii kuumeisesti milloin uskaltaa koiran löysätä irti. Minä olen metsästänyt samoilla alueilla aika huoletta seisojalla ja pystykorvalla. Siinä olisi ratkaisu miten koiraa uskaltaa hyödyntää jatkossakin, että hankitaan lähihakuisempia sekä vähemmän sitkaita koiria ja se taas muuttaa jahtia merkittävästi. En pidä mahdottomana että tuollaiset pystykorvan ja laikan tyyppiset rodut yleistyisivät ja alettaisiin suosia samalla monipuolista kaikenviljan koiraa, kun joka tapauksessa kuljetaan siellä maastossa, koira luovuttaa joka tapauksessa ennen passilinjoja ja passit harvenee sille mallille että aivan sama pyytää mies ja koira metodilla keskenään.

Enkä väitä että kaikki halvimmat vanhat drillingin romut olisivat parempia aseita kuin huippu rihlakot, mutta väitän silti että keskimääräinen drillinki on uutena keskiverto rihlakkoa laadukkaampi. Johtuu varmasti myös siitä, että drillingit ovat yleensä keskimäärin jossain määrin laatuaseen kriteerit täyttäviä, mutta rihlakkoja on tarjolla myös jos jonkin sorttisia halpiksia.

En tosiaan väitä että juuri tässä ja nyt drillinki olisi monellekkaan kovin perusteltu valinta. On kuitenkin paljon mahdollista että maailma muuttuu ja tulevaisuudessa drillinki on monellekin varteenotettava vaihtoehto. Jos tuo riistalajisto monipuolistuu ja mikäli rivit harvenee, niin luulisi pyynninkin vapautuvan. Eikö drillinki ole silloin juuri se ase joka on suunniteltu tuohon käyttöön. Ei paras missään, jopa heikohko suurimmaksi osaksi. Silti riittävän hyvä suurimpaan osaan ja ennen kaikkea äärettömän monipuolinen. Tavallaan sellainen kaiken viljan ase, jolla pystyy pyytämään kaikki suomessa tavattavat riistalajit ainakin auttavasti. Kyllä minä ainakin hankin drillingin heti kun seura antaa vihreää valoa että hirviä saa pyytää vapaasti yksin. Joka syksy on useampi paikka ollut josta voisi hirven napata hirvilaillisella yhdistelmäaseella haulikkohollilta. Harvoin siinä olisi kuitenkaan aikaa kaivella kivääriä selästä ennen kuin tilanne on ohi, mutta sillä kädessä olevalla haulikolla napsauttaisi joka kerta elukan nurin. Kauristilanteitakin on vastaavia aina silloin tällöin, mutta matka on usein sellainen, että pitäisi ehtiä vähintään una laittaa piippuun. Lähempäähän sen nyt kippaa sillä haulikolla muutenkin. Ja jos tuo sama torrako toimii auttavasti haulikkona ja sillä luotipiipulla ampuu repputuelta linnun oksalle 100m, niin minusta siinä on jo varsin monipuolinen ase. Voisin jopa lyödä vetoa että ampuisin drillingillä saksanseisojan kanssa enemmän hirviä 5 vuoden aikana kuin tuon nykyisen porukan keskiverto passimies millä hyvänsä aseella. Koiramiehet sitten erikseen ja jokaisella passimiehellä voi käydä jonakin vuonna tuuri, mutta ei lähellekkään kaikki ammu laukaustakaan joka vuosi. Minä taas en jaksa tököttää hirvipassissa, vaan liikun ja liikkuessa törmää aika ajoin hirviin, mutta tilanne on usein ohi melko nopeasti. Väitän että silloin minulle parempi hirvikivääri on käsissä oleva drillinki kuin repussa odottava hirvikivääri. Ajatuksena siis se, että paras ase on se jolla saa laukauksen aikaiseksi silloin kun riista on ampumahollilla. Yleensä kädessä oleva ase antaa paremmat mahdollisuudet kuin repussa saati asekaapissa oleva.

Sitä en kiistä etteikö hyvä rihlakko olisi täysin passeli ase perinteiselle pystykorvametsästäjälle. Mutta onko se sitä välttämättä enää 15 vuoden kuluttua? Jahti muuttuu, metsästysmaastot ja tavat muuttuu, metsästäjät muuttuu jne. Wilkastus kiteytti hienosti nämä omat jaritteluni yhteen lauseeseen, eli tuskin drillingin hyödyntämismahdollisuudet olisivat ainakaan kapenemassa. Varmasti spesiaali kalusto pitää pintansa edelleen valtaväestön käytössä. Mutta on sekin fakta, että mitä laajemmat mahdollisuudet drillingin hyödyntämiselle on, niin sitä todennäköisemmin suosio säilyy tai jopa nousee. Ajatellaan vaikka peuran ja mahdollisesti myös sen hirven sallimista jouselle. Tuskin tuolla jousien kysyntä räjähtää, mutta luultavasti suosio silti kasvaa. Ei se ainakaan vähennä suosiota, jos asetta voi hyödyntää entistä monipuolisemmin.

Sitä en tiedä huvittiko väitteet vai perustelut, mutta minulla ainakin on perustelut. Käsittääkseni tämä on keskustelufoorumi, jossa on tarkoituksena keskustella asioista eikä viisastella ilman perusteluja väitteiden tueksi. Voin kyllä myöntää että en tiedä kaikesta kaikkean enkä varsinkaan ole ennustaja, mutta mielipide löytyy ja joku ajatus sen mielipiteen tueksi. Myönnän myös sen että jutut ruukaa venähtää pitkän puoleiseksi ja samalla kertaa sivutaan asiaa puolelta jos toiselta. Sopisi varmaan enemmän blogitekstiksi kuin foorumin viestiksi, mutta näillä mennään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Supe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Tou 2014
Viestejä: 4812

LähetäLähetetty: 24.01.2019 22:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo Valtonen näkemys on hänen omaa tajunnanvirtaa, kuten meillä muillakin. Asiaa voi miettiä näin filosofian kautta teoreettisesti tai yhdistämällä käytäntöä eli iän tuomaa viisautta. Ihmisillä on satoja tonneja omaisuutta, talot, veneet, kelkat, mönkijät ja hyvät tulot, voimme viedä perheen joka vuosi kaukomailla. Muutama tonni aseeseen on harvalle kynnyskysymys. Olen aina pitänyt ohjenuorana verrata asioita, miten jokin asia toimii suhteessa toisiin. Tässä mielessä, näillä harrastuksille täällä Lapissa en ole löytänyt mitään perustetta rillukalle. Se on kompromissi joka asiaan. Kaksi eri asetta tekee kaiken paremmin. Jos taas ei tulita lentoon vaan nauttii ja arvostaa koiran työtä, en ymmärrä rillukalle käyttöä. Esim. Tikka kehitti koiramiehen aseen melko tappiin aikana, jolloin lintukannat olivat erittäin vahvat. Toimivan koira on arvokkaampi kuin mikään ase. Oikeastaan kiväärikin riittäisi, mutta ei yhdestä haulipiipusta ole haittaakaan. Toisaalta millekään äärimmäiselle tarkkuuskiväärille en ole tässä lajissa nähnyt tarvetta. On tietenkin eri kulmia lähestyä tätäkin harrastusta nimeltään metsästys, mutta en tuputtaisi omaa filosofiaan kaikille, koska se ei vaan sovi kaikille.
_________________
das Endziel ist mir nichts, die Bewegung ist mir alles
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26216

LähetäLähetetty: 25.01.2019 00:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valtolla taitaa olla melko vähän kokemusta yhdistelmistä sen käsityksen tuosta lyhkäsestä kommentista saa.
Rillukat on yleensä kuiteski kömyrämpiä ku rihlat ja ehkä siksi itelläki rihla mielummin käytössä.
Kuten aikoinaan kertonu...rillu pitäski valita kuten ville, muuten päätyy Riuden ja mun ja monen muun joukkoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26216

LähetäLähetetty: 25.01.2019 00:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitä tulee rillun ja rihlan tarkkuuteen ei se ole riittämätön eikä häpeä perus kiväärille 0-300 matkoilla. Mutta varmaan pystystä ainaki itellä on pultti pikkasen varmempi sitte himpun jälessä rihla ja selkeästi perässä rillu. Mutta kannattee muistaa metässä tulee erittäin vähän puhtaita vapaalta ammuttuja laakeja. Ja tietty pultin pahvilaakit on ihan eri määriä...ehkä sata kertaisia...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26216

LähetäLähetetty: 25.01.2019 01:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, Valto puhu yhdistelmien painoista, minulla ainaki erot menee ristiin. Painavin on rihla jota tulee käytettyä eniten.
Rillukka on tosiaan jääny vähälle käytölle, tilanne vois olla toinen jos riekko ei olis ollu vähissä.
Vaikka ammun nii koiralle ku hypylle nii rihla on piisannu isommille linnuille.
Kummallaki tyypillä menee samaan malliin sitte hirvi touhut ku kuites omaan tahtiin niitä katellaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2969

LähetäLähetetty: 25.01.2019 02:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole paljon kokemusta, mutta monen sorttista olen koittanut. Drillingit mitä olen koittanut ovat liikkuneet siinä jossain reilun kolmen kilon painossa, eli ei juuri normaali päällekkäisestä poikkea. Sitten raskain kokeiltu yhdistelmä on varmaankin rihla, mutta myös ylivoimaisesti kevein kokeiltu yhdistelmä on rihla. Onko lie sitten harhainen kuva vain itsellä, mutta tuttavapiiristä löytyvät rihlat on järkiään noita äärimmäisen keveitä ja se on ollut myös hankintaperusteena. Eli ase on alun alkaen hommattu sillä mielellä, että kaikki ylimääräinen paino pois, vaihdettu kivääri + haulikko yhdistelmät rihlaan ja katseltu mahdollisimman kevyt vaihtoehto kevyellä optiikalla. Loput on sitten 412 Valmettia ja sen johdannaisia rihlapiipuilla tai Baikal Taigoja ja nuo ei kyllä ole keveitä. Toki noissa on myös omaan makuun liian huono laukaisu luotipiipulle ja tuttavapiiristä löytyvät on muutenkin pienireikäisiä hirvelle. Toki valmettiinkin saa hyvin isommallakin reijällä ja sellainen oli jo itsellä hankinnassa, kunnes käänsin takkini drillinkiin. Senkin hankinta on vielä haaveissa, kun ei ole vielä sattunut sitä itselle mieleistä vastaan tai hinta on ollut oman budjetin ulkopuolella. Eli oikeassa olet, kokemus on vähäistä enkä kumpaakaan omista. Käsissä on kyllä ollut useita ja eipä se paino siitä kokemuksen myötä miksikään muutu. Kiistaton fakta on kuitenkin se, että rihlakosta saadaan aina kevyempi kuin drillingistä mikäli niin halutaan. Ehkä tämä fakta yhdistettynä tuttavapiirissä oleviin aseisiin on luonut itselleni väärän mielikuvan.

Se on taas makuasia mitä kokee tarpeelliseksi. Itselle harkitsin välillä unaa toiseen piippuun mahdollisia kaurispaikkoja ja vastaavia ajatellen, mutta totesin että omat ampumataidot kyllä kaipaa sen varmistuksen kaveriksi ja unalla ei kehtaa oikeen lintua ampua sellaisille matkoille mihin täällä ryteiköissä näkee.

Ja kyllä jutut on omaa tajunnanvirtaa ja perustuu puhtaasti arvailuun. Kukapa meistä tietäisi mikä tilanne on esimerkiksi 10-20 vuoden aikajänteellä? Ollaan voitu kieltää koko yksityinen aseen omistus, metsästys saattaa muuttua trendi-ilmiöksi kun joku sopivassa asemassa oleva piiperö keksii miten hienoa on syödä lähiruokaa suoraan luonnosta, riistakannat saattaa romahtaa ilmaston muutoksesta tai ihmisen toiminnasta tai ihan mitä tahansa. Oma epäilykseni on että hiljalleen nuo uudet lajit levittäytyy ja etenkin maaseudulla yksinäisen metsästäjän mahdollisuudet kaiken riistan yhtäaikaiseen pyyntiin muuttuu yleisemmäksi. Se taas tarkoittaa sitä että ne drillingin ja myös rihlakon käyttömahdollisuudet laajenee. Ja se tarkoittaa, että yhdistelmistä tulee varteenotettavampi vaihtoehto monelle. Tuskin ne nyt mitenkään järisyttävästi tulee tuosta yleistymään, mutta en myöskään usko että olisivat joku katoava kansanperinne.

Ja kyllä se vaan on se muutaman tonnin pyssy yllättävän monelle kynnyskysymys. Se tuntuu monelle olevan jo kynnyskysymys ostaa jotain muuta kuin kaupan halvinta patruunaa vaikka muuten ostellaan uusia autoja ilman mitään järkiperustetta, käydään ulkomailla ja asutaan reilusti isommassa ja puolta kalliimmassa talossa mihin oikeasti rahkeet riittää. Toki moni harrastaa vain kerran pari vuodessa. Ei se varmasti kenellekkään asiaan vihkiytyneelle ole kynnyskysymys jos oikeasti kokee tarvitsevansa tai muuten vain tosissaan haluaa. Itsellekin hinta tuo hinta on edelleen kynnyskysymys. Ehkä en vain koe tarvitsevani sitä riittävän paljon ainakaan juuri tällä hetkellä. Ainakin meillä päin pyynti on lähes järkiään joko haulikko tai luodikko jahtia, harvoin voi hyödyntää molempia samassa jahdissa. Ehkä ne linnut on oikeastaan ainoita ja siinäkin pärjää pyyntitavasta riippuen lähes aina pelkästään toisella. Tämä tilanne siis toistaiseksi, mutta uskon ja toivon tilanteen muuttuvan tulevaisuudessa.

En myöskään missään nimessä tuputa omaa filosofiaani kenellekkään. Eikä edes ole filosofiaa mitä tuputtaa. Kuten sanottu, niin en omista mitään yhdistelmää. Hankin kyllä joskus jos nuo omat epäilykseni toteutuu ja koen todellista tarvetta. Toistaiseksi tilanne ei ole sellainen että kokisin saavani rahaa vastaavaa hyötyä yhdistelmästä, mutta toivon tilanteen muuttuvan ajan saatossa. Ja silloinkin katselen aseen joka on mahdollisimman hyvä ammuttava haulipiipuilla. Jos ei löydy sellaista joka tuntuu tarpeeksi haulikkomaiselta, niin jätetään ostamatta. Tuosta syystä en myöskään halua rihlakkoa, koska painotan enemmän sitä haulipuolta ja koen tarvetta kahdelle haulipiipulle. Luotipuoli olisi lisä jolla ammutaan isompi elukka kuten hirvi siitä haulikkohollilta aina tavatessa. No ehkä sen verran on sitä filosofiaa, että itseä kiehtoo tuollainen kaiken riistan pyynti. Haluan koiran toimivan mahdollisimman laajalla skaalalla kaikissa eri jahdeissa, vaikka se pääasiallinen tarve eli linnunpyynti opetellaan ensimmäisenä ja siihen panostetaan alusta alkaen. Silti nuo kaiken viljan koirat kiehtoo ja ehkä siksi myös asepuolella tuollainen kaiken viljan ase sopisi tähän yhtälöön. Itseä nyt vaan kiehtoo ajatus siitä että metsälle lähdetään metsästämään ja katsotaan illalla tarttuiko reissulta minkä näköistä saalista repun täytteeksi vai jäätiinkö tyhjin käsin. Ja kuten sanottua, niin uskon tämän tyylin myös yleistyvän tulevaisuudessa ja siksi epäilen yhdistelmien, etenkin drillinkien pitävän ainakin tämän hetkisen suosionsa, ellei jopa nostavan suosiotaan jollain aikavälillä. Sepä se kai oli mitä halusin sanoa ja alunperin lähdin kommentoimaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 25.01.2019 07:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jos tilanne on sellainen, että saaliiksi voi tulla (ja siis saa ampua) mitä vain hirvestä taviin, niin ei kai parempaa asetta olisikaan kuin drillinki. mutta monella suunnalla se ei niin vain ole.
ja edellä yritin sitä tuoda esille, että kyllä drillinki kuitenkin kompromissina on spesifiä asetta ( eli kivääri kiväärinä tai haulikko haulikkona) niin paljon huonompi yleensä, että moni mieluummin ottaa sen kiväärin tai haulikon mukaansa kuin drillingin, jonka toista omi aisuutta tarvitsee n. 1% todennäköisyydellä.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Supe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Tou 2014
Viestejä: 4812

LähetäLähetetty: 25.01.2019 08:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos omaa näkemystä valaisen mikä rillukassa hieman vaivaa. Ymmärrän kyllä, että käymällä tehtaalta saa monet asiat ratkaistua.

Hankalahko käyttöliittymä. Joissakin hyvinkin monimutkainen. Itse tykkään eniten yhdellä liipaisimella. Piipun valitsin selkeä.

Kiikarin asennus. Aina kun haulikkoon asennetaan kiikari niin se tulee eteen ja pitää kompensoida sillä, että kiinnitys on aika edessä. Minä en vaan pidä tästä huteran näköisestä rakenteesta.

Kiväärikäytössä huono poskituki haulikkoperästä johtuen. En pidä mistään ylimääräisistä kuten säädettävästä poskituesta. Se on perusongelman ratkaisua kikkailemalla. M07 oli oikeastaan viimeinen rihlakko, joka on ensin kivääri ja vasta sitten haulikko ja vielä niin, että silläkin ammutaan paikoillaan olevaan kohteeseen. Poskipakka on korkea ja vieläpä takaa korkeampi. Pistolikahva on jyrkkä. Selkeä piipun valitsin ja yksi liipaisin. Asetta voi kantaa turvallisesti patruunat pesässä. Tämä oli sitä kultaista haukkuvan koiran aikaa.

Vanhat rillukat ovat karkeatekoisen näköisiä käsityön ihmeitä. Voi johtua noista kaiverruksista. Uusissa, kuten Blaser ne on tehty kipinätyöstämällä, mutta noissa ei oma silmä lepää mitenkään > lähinnä tulee mieleen muovisen saippuakotelon ruiskupuristusmuotti. Kaiverrukset ja puuluokat ovat muutenkin sivuseikkoja tällaisella funktionalistilla kuten itseäni pidän. Mikä on turhaa on turhaa.

Vanhemmissa omituiset kiväärin ja haulikon kaliiberit. Pitää paljon tapahtua, että siirryn pois 12 cal kaliiberista. Kivääripuolella en ala lataamaan itse (en lataa enkä käytä koiria näyttelyissä tai haukkukokeissa, keskityn metsästämiseen ja muihin harrastuksiin) joten tehdasvalikoima pitää olla riittävän laaja ja vaihtoehtoja. Ei riitä, että S&B ja RWS lataa. 12 cal vaatimus rajaa Blaserin pois vaikka siinä on sinänsä moderni rakenne vrt. vanhemmat rillukat. Blaser on hyvin omituisen näköinen. Tikan patruunapesäalue on huomattavasti selkeämpi, yksinkertaisempi ja tarkoituksenmukaisempi vaikka sitä verrattaisiin Blaserin rihlakkoon, puhumattakaan rillinkiin.

12 cal aseessa tulee aina painoa rihlakkoa enemmän. Totta kai Baikal rihla painaa, mutta se on itselle liian karkeatekoinen muutenkin. Jos tykkää Valmet 412 ratapölkkydesignista niin varmaan Baikalikin on ok. Joskus vanhoilla päivillä ehkä jyrsin Tikka M07 kehyksen ergalista ja asennan teräksisen iskupohjan.

Pääkäyttö on kivääripuolella eikä listapiippu käy. En siedä lämpöelämistä. Pelkästään tämä karsii kaikki vanhat rillukat pois. Blaser toimii oikein ja samoin Krieghoffin vapaasti elävä piippumalli. Muitakin uusia voi olla, en ole selvittänyt.

Pidän kiikari pääosin kiinni. Seuraavan kiikaripäivityksen suurennos alkaa hieman alempaa. Pidän siitä, että voi nopeasti ampua linnun puuhun haulikollakin ja kiikarin läpi mielummin kuin ilman. Minulle tämä sopii paljon paremmin. Löydän linnun paremmin puskasta yms.

Ei ole tarvetta ampua joka rasahdukseen. Toinen haulipiippu on aivan turha. Joko holli on niin hyvä, että osun ekalla, ellen niin adjöö ja uutta matoa koukkuun. Ammun erittäin harvoin lentoon. Näitä himoja varten otan Maxuksen, joka istuu kuin nenä päähän. Mutta vain peri kertaa vuodessa poislukien vesilinnustuskausi. Jänkähanhenpyyntikin on toistaiseksi kuopattu. Pääosin keskityn kuitenkin koiran luomiin tilanteisiin. Jos lintu karkaa itseä niin olen kävellyt liian lujaa.

Tällä hetkellä hirvenpyynti on meillä sellaista että joko sitä tai keskitytään lintuihin. Rihlakon kaliiberi ei tarvi olla hirvikelpoinen. Nyt jos tämä kuitenkin tehtäisiin niin linnustuksessa toimii tuo 30-06 oikein hyvin ja tämä pyssy pelkästään mukaan.
_________________
das Endziel ist mir nichts, die Bewegung ist mir alles
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16672

LähetäLähetetty: 25.01.2019 08:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
jos tilanne on sellainen, että saaliiksi voi tulla (ja siis saa ampua) mitä vain hirvestä taviin, niin ei kai parempaa asetta olisikaan kuin drillinki. mutta monella suunnalla se ei niin vain ole.
ja edellä yritin sitä tuoda esille, että kyllä drillinki kuitenkin kompromissina on spesifiä asetta ( eli kivääri kiväärinä tai haulikko haulikkona) niin paljon huonompi yleensä, että moni mieluummin ottaa sen kiväärin tai haulikon mukaansa kuin drillingin, jonka toista omi aisuutta tarvitsee n. 1% todennäköisyydellä.


Jos tarvitsee haulipiippuja enemmän, niin rillu ja jos kivääripiippua, niin silloin rihlakko, kun mietitään jompaa kumpaa yhdistelmää. Minulla oli rihlakko, joka vaihtui drillinkiin.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26216

LähetäLähetetty: 25.01.2019 08:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itseä nyt vaan kiehtoo ajatus siitä että metsälle lähdetään metsästämään ja katsotaan illalla tarttuiko reissulta minkä näköistä saalista repun täytteeksi vai jäätiinkö tyhjin käsin.

Näinpä juuri. Syy miksi rillut lopulta tuli mukaan oli karhu hanhi kuviot samalla reissulla ja siellä tuli kilsoja senverran ettei enää viittiny kahta raahata. Hanhelle sitä paikkoa pidin niin tärkeänä ku haavakko häipyy heti.

Vaikka ylivoimaisesti eniten riistaa on lähteny mukaan puolarilla ja nimenomaan pompuista ja homma pyöri kovan kävelyn tahissa.
Ja ku riekko hiipu tippu kävely määrät ja vauhti sitämyön jäi puolari ja kivääri ja mukaan tuli rihla, sitte rillu kunnes taas rihla otti paikkansa hirvilaillisena. Ja se ny vaan tuntuu mukavalta ja mieluisalta vaikka kevyempääki olis.
Katotaas sitte miten jatkuu, tuleeko hanhi pyyntiin ja voimistuuko riekkokanta kunnolliseksi.
Se on jokseenki selvää, tuo mieleisin rihla on ja pysyy melko varmasti rillut, mutta meneekö "muokkaukseen" on taas oma juttunsa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26216

LähetäLähetetty: 25.01.2019 08:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aina kun haulikkoon asennetaan kiikari niin se tulee eteen ja pitää kompensoida sillä, että kiinnitys on aika edessä

no oliskohan noin. ei tietenkään liian taa kuten ei saa 06:llekkaan. oikeaan paikkaa oikealla silmävälillä ei senkummempaa ja oiokea paikka on se missä se tulee silmälinjaan ilman hakemista.

eipä se rihlas haulikaliperi ole kovin kummempi kuin perus rillun (12-70).
kyllä nyky ase on pääosin 76 . ja on kyllä ihan eri ku 70 vaikka pitkälti silläki pärjää.
moni kevyen rihlan ja hankkia on pettyny ammuttavuuteen tehokkaimmilla paukuilla (samoin kaikilla ase tyypeillä) jossain on se mukavuus raja vaikka rekylikammoa ei oliskaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 17, 18, 19  Seuraava
Sivu 3 Yht. 19

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com