OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kanalinnuttomuus 2014-2015-2016-2017-2108
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 105, 106, 107  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
xyxy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Elo 2007
Viestejä: 2548

LähetäLähetetty: 15.01.2017 11:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On syytä muistaa, että suojelujärjestöjen luvut eivät koskaan eivätkä missään asiassa ole todellisia lukuja vaan aina aliarvioita. Lisäksi on syytä huomata, että tutkijatkin käyttävät ns. varovaisuusperiaatetta, usein moneen kertaan, arvioidessaan esim. haukkakantoja.

Eräs asia, joka on kanahaukalle itselleen haitaksi, on se, että ne pesivät ja tuottavat jatkuvasti poikasia, jotka itsenäistyessään koettavat saalistaa esim. kanalintuja. Kun saaliseläimet vähenevät, käy usein niin, että nämä nuoret haukat kuolevat nälkään, eli niiden syksyinen saalistus on mennyt hukkaan ja heikentää koko haukkapopulaation tilaa. Haukkakannalle olisi eduksi, jos noita nuoria poistettaisiin metsästämällä heti alkusyksystä.

Tuosta varovaisuusperiaatteesta vielä: kyse on aina tieteellisestä kykenemättömyydestä, kun sitä käytetään. Riistakeskukseenkin tuo järkyttävä tapa on ehtinyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fiulir
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tam 2013
Viestejä: 1464
Paikkakunta: E-P

LähetäLähetetty: 15.01.2017 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Turisti kirjoitti:
fiulir kirjoitti:
Kanahaukka kannankoon arvioimiseen.
Herää huhtikuussa aamulla 06.00 ja menee pillittämään lähimmät paikat.


Fiulir, joo, täytyy kyllä myöntää että mulla ei ole ollut tarkkaa käsitystä siitä minkälaisen metodein tuo kannanmääritys luotettavasti tehdään. Tuo 25 % taantuma on Birdlife sivuilta. Ehkä ne ei mitään tiedä. Mutta käsittääkseni on myös muita tahoja jotka jakavat tuon arvion.

Esmerkiks, luin (kannesta kanteen) syksyllä Lasse J. Laineen Suomalainen lintuopas, kirjoitettu 1995. Luin sen ajankuluksi ja siksi kun tuolla luonnossa tulee liikuttua (alkukaudesta herään 2.30 ja passissa 4.00, myöhemmin syksyllä herätys 4-5 maissa, lintumettään pimeällä samoin kuin peuran aamupassiin) niin mielestäni on hyvä olla tietoinen siellä olevista muista luontokappaleista. Laine kirjoittaa kanahaukasta vuonna 1995: ...Ikävä kyllä se on harvinaistunut pääravintonsa kanalintujen vähenemisen myötä.... Laine arvioi kannaksi tuolloin reilu 20 vuotta sitten 6000 paria. Birdlfife kotisivuillaan arvioin kannaksi reilu 4000 paria, ymmärtääkseni "tämän päivän tilanne". Ainakaan kanalintujen kantojen kehitys ei tue tuota käsitystä ennästysvuodesta. Jään siis odottamaan jotain konkreettimpaa evidenssiä tästä ennätysvuosi -väittämästä.[/quote]

Kyllähän yks tytär väitteli tohtoriksi pari vuotta sitten. Aineisto oli kaks kertaa käyty vaasan saaristossa haaskalla kuvaamassa merikotkia. Tästä tehtiin päätelmä, että kotka poistaa harakoita ja variksia ja siten pesimä tulos nousee kanalinnulla.
Joskus olen sattumalta käynyt kanahaukan ja huuhkajan pesällä. Lievää käsitystä niiden ravinnosta tullut.
Ja jos rengastamisesta aletaan puhumaan, että rengastajat on erikoisen hyviä asiantuntijoita. Juu, kyllä ne on joilla on rengastus luvat pikkulinnuille. Ne on ammattilaisia.

Mutta ei ne vatipäät, joilla ei järjen kasiteetti riitä tunnistamaan kuin haukka/pöllö/varis/harakka. Intoa on mutta ei järkeä. Rengastaan pari varista ja helmipöllöä vuodessa. Sitten puhutaan nenä äänellä ja tiedetään, luontolehti nenän alla.

Oikeen vitutt.aa ja pistää vihaksi p.erkele välillä.

Ps. Tieto visa kysymys. Mikä on kanahaukan pääravinto kesäkuun toisella viikolla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sturm
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2016
Viestejä: 936

LähetäLähetetty: 15.01.2017 13:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Teerikannan talvea ajatellen koivikot saattavat lisiä tulevaisuudessa. Nykyään viljellään melko paljon kuusta ja maannousemasieni on kuulemma paikoin jo ongelma. Koivua esitetään usein kuusta korvaamaan tällaisille paikoille. Sellaiset viimeisen päälle hienot koivikot ovat melko harvinaisia nykyään. Kaskiajan jälkimainingeissa niitä taisi piisata.

Suoluonto on kyllä lintua ajatellen moukaroitu synkäksi. Positiivista on, että epäonnistuneet ojitukset on jätetty pääosin rauhaan. Palautuminen vie kyllä pitkään ilman ojien tukkimista.


fiulir kirjoitti:

Kyllähän yks tytär väitteli tohtoriksi pari vuotta sitten. Aineisto oli kaks kertaa käyty vaasan saaristossa haaskalla kuvaamassa merikotkia.


Olisiko nimeä saatavilla?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sinner
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Mar 2007
Viestejä: 111
Paikkakunta: Takametsä

LähetäLähetetty: 15.01.2017 15:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Teerikannan talvea ajatellen koivikot saattavat lisiä tulevaisuudessa. Nykyään viljellään melko paljon kuusta ja maannousemasieni on kuulemma paikoin jo ongelma. Koivua esitetään usein kuusta korvaamaan tällaisille paikoille.

Tämä koivujen lisääminen olisi teerelle namia. Joskus olen ihmetellyt esim. valtion palstoilla, kun koivut kaadetaan haittaamasta arvokkaampien puiden kasvua ja jätetään lahoamaan pitkin pituuttaan. Teeri tarttee koivuja.
_________________
- Sinner -
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
slapshot-
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Hel 2011
Viestejä: 1063
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 15.01.2017 19:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oottekos semmosta ikinä ajatelleet kuinka paljon metsiin ja metsäteiden varsiin levitetään taimikkomyrkkyjä (glyfosaattia) kesäisin. Tuohan on semmosta tavaraa joka kerääntyy pohjavesiin ja altistus aiheuttaa mm. Naisille lapsettomuutta. Ei varmaan kovin hyvää tee linnuillekkaan tämmöset myrkyt. Joka kesä noita täälläpäin levitetään...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sturm
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2016
Viestejä: 936

LähetäLähetetty: 15.01.2017 20:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

slapshot- kirjoitti:
Oottekos semmosta ikinä ajatelleet kuinka paljon metsiin ja metsäteiden varsiin levitetään taimikkomyrkkyjä (glyfosaattia) kesäisin. Tuohan on semmosta tavaraa joka kerääntyy pohjavesiin ja altistus aiheuttaa mm. Naisille lapsettomuutta. Ei varmaan kovin hyvää tee linnuillekkaan tämmöset myrkyt. Joka kesä noita täälläpäin levitetään...


Vähän. Se vetää myös ne puutumattomat havupuun taimet ruskeiksi(loppukesällä kuulemma helpottaa pienillä annoksilla). Joskus ennen minua on vesakkoa torjuttu jollakin "hormotuholla". Kyseessä lienee nykyisen MCPAn kaltainen valmiste. Glyfosaatin myrkyllisyys ja kertyminen on vaatimatonta moniin "tiukkoihin" valmisteisiin verrattuna. Torjunta-aineiden päätyminen pohjavesiin vaatii torjunta-aineen hidasta hajoamista, mutta myös maaperältä läpäisevyyttä. Käsittääkseni pohjavedestä löydetty glyfosaatti on peräisin todella runsaista vuotuisista käyttömääristä viljelyksillä sekä rakennetun ympäristön käyttökohteista. Nämä infrakohteet ovat usein hiekkakäytäviä ja piha-alueita, jotka halutaan pitää paljaina. Se hiekka ja muutama rikkaruoho ei vielä muodosta biologisesti aktiivista massaa, jota ks-aineen hajoaminen vaatii.

Mcpa on kyllä kustannustehokas aine vesakon torjuntaan metsäautoteiden pyörtänöillä. Se on myös siihen sallittu, sama toki glyfosaatilla, mutta se vie kaiken vihreän pl. kortteet. Havupuut kestävät mcpa:ta jotenkin, kuulemma. Itse onnistuin polttamaan yhden oksan pihakuusesta alkukesällä, kun kuritin nokkosia ja voikukkaa siinä oksan vieressä.

Voisiko kyseessä olla Mcpa? Sillä on hedelmällisyysvaikutusten vuoksi rajoitteita viljelykasveilla eikä taida olla sallittu enää metsässäkään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hitleri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Kes 2006
Viestejä: 4744

LähetäLähetetty: 15.01.2017 21:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Stadin Turisti kyseli jotain raflaavaa evidenssiä tuohon minun aiempaan, banaaliin, argumenttiin liittyen kanahaukan vaikutukseen metsäkanalintujen brutaaliin dekadenssiin ja tätä kautta kvantitatiiviseen hävikkiin. Voisiko kanahaukan huippuvuosi näillä alueilla olla kuitenkin puhtaasti aksioominen havainto?

Birdlife varmasti tekee niin ikään puolueetonta tutkimusta, juu-u...noihin lukuihin en hirveästi nojaisi kun perimmäisenä tarkoituksena on kuihduttaa metsästysharrastus Suomesta. Tuo huippuvuosiväittämäni/-tieto perustuu pitkällisesti alueella toimineen rengastajan sekä omiin havaintoihini. Reviirit olivat täynnä, poikueet onnistuneita ja selvisivät hyvin, lintuja, sekä nuoria että vanhoja näkyi/on näkynyt ennätyksellisen paljon. Ja noita reviireitä on sitten aika tiukassa käytännössä jos alueet sen sallivat eli suosivat. Sanokoon böörtlaiffin villapaitaukot mitä vain, että kuinka kaukana pesäreviirien vähintään tulee toisistaan olla. Paikallisesti tuo reviirien kevätseuranta antaa aika mukavan kuvan haukkakannasta, pitää vain tietää minne ja milloin mennä.

Montako pesäreviiriä tiedät Turisti esim. omilta pääasiallisilta mehtuualueiltasi?
_________________
Vaan varmoilta paikoilta ohi!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lonkero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2010
Viestejä: 434
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 21.01.2017 00:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
Pitää,kuten olen hokenut,syklin huippu on ollut aina edellistä matalampi ja lasku jatkuu.
siinä heilurille sykliä....😉https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lonkero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2010
Viestejä: 434
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 21.01.2017 00:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lonkero kirjoitti:
heiluri kirjoitti:
Pitää,kuten olen hokenut,syklin huippu on ollut aina edellistä matalampi ja lasku jatkuu.
siinä heilurille sykliä....😉https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/
ei toiminut linkki suoraan mutta kun valitsee vuodesta 1988 alkaen ja esim koko suomi niin heilurinkin pitäisi huomata syklin huipun ajoittuvan vuoteen 2011.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
herroristi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 16 Elo 2016
Viestejä: 36

LähetäLähetetty: 22.01.2017 23:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laine kirjoittaa kanahaukasta vuonna 1995: ...Ikävä kyllä se on harvinaistunut pääravintonsa kanalintujen vähenemisen myötä.... Laine arvioi kannaksi tuolloin reilu 20 vuotta sitten 6000 paria. Birdlfife kotisivuillaan arvioin kannaksi reilu 4000 paria, ymmärtääkseni "tämän päivän tilanne". Ainakaan kanalintujen kantojen kehitys ei tue tuota käsitystä ennästysvuodesta.

Laughing eikös kaikki birdlaiffi hihhulit ole jo vuosia hokeneet että kanahaukat syö lähinnä variksia ja hiiriä...miten se kanalintujen väheneminen vois ny haukkakantaan vaikuttaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34955

LähetäLähetetty: 23.01.2017 08:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lonkero kirjoitti:
lonkero kirjoitti:
heiluri kirjoitti:
Pitää,kuten olen hokenut,syklin huippu on ollut aina edellistä matalampi ja lasku jatkuu.
siinä heilurille sykliä....😉https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/
ei toiminut linkki suoraan mutta kun valitsee vuodesta 1988 alkaen ja esim koko suomi niin heilurinkin pitäisi huomata syklin huipun ajoittuvan vuoteen 2011.

Ei se pidä paikkaansa,tuosta on keskusteltu aikaisemminkin.
Aiemmin esitetty pitkän aikavälin käppyrä näyttää todenmukaisemman kehityksen.
Tai vilkaise vaikka tuota pohjanmaata,ero 2006-2011 on reilu kolme yksilöä josta ainakin puolet menee helposti virhemaginaaliin ja vuosi 2007 näyttäisi käppyrän mukaan todelliselta huipulta minkä omatkin havaintoni vahvistavat,lisäksi alueelliset erot ovat paljon tuota suurempia joten todellinen kanta lienee kolme neljä yksilöä esitettyä matalampi.
Pohjamaata en saa jostain syystä linkitetyä tähän mutta sitä voi vertailla vaikka tuohon Etelä Hämeen käppyrään joka on jo erinäköinen,noita käppyröitä kannatta opetella vertailemaan ja hiukan tulkitsemaan,ja muistamaan virhemarginaalin.
https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lonkero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2010
Viestejä: 434
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 23.01.2017 15:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
lonkero kirjoitti:
lonkero kirjoitti:
heiluri kirjoitti:
Pitää,kuten olen hokenut,syklin huippu on ollut aina edellistä matalampi ja lasku jatkuu.
siinä heilurille sykliä....😉https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/
ei toiminut linkki suoraan mutta kun valitsee vuodesta 1988 alkaen ja esim koko suomi niin heilurinkin pitäisi huomata syklin huipun ajoittuvan vuoteen 2011.

Ei se pidä paikkaansa,tuosta on keskusteltu aikaisemminkin.
Aiemmin esitetty pitkän aikavälin käppyrä näyttää todenmukaisemman kehityksen.
Tai vilkaise vaikka tuota pohjanmaata,ero 2006-2011 on reilu kolme yksilöä josta ainakin puolet menee helposti virhemaginaaliin ja vuosi 2007 näyttäisi käppyrän mukaan todelliselta huipulta minkä omatkin havaintoni vahvistavat,lisäksi alueelliset erot ovat paljon tuota suurempia joten todellinen kanta lienee kolme neljä yksilöä esitettyä matalampi.
Pohjamaata en saa jostain syystä linkitetyä tähän mutta sitä voi vertailla vaikka tuohon Etelä Hämeen käppyrään joka on jo erinäköinen,noita käppyröitä kannatta opetella vertailemaan ja hiukan tulkitsemaan,ja muistamaan virhemarginaalin.
https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/
vaikka mitkä virhemarginaalit yms...lasketaan niin näkee että viimeisen 30vuoden aikana kanalintukannat ovat sahanneet huipulta pohjalle...pysyneet kuitenkin samalla tasolle viimeiset 30v. Mikä on tullut myös itse todettua metsässä..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34955

LähetäLähetetty: 23.01.2017 15:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse asiassa eivät ole pysyneet,suunta on ollut koko ajan laskeva ja sen huomaa pitkänajan tilastosta kyllä.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34955

LähetäLähetetty: 23.01.2017 15:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ollari kirjoitti:


Katoppa Heiluri tuolla 80 luvun loppua, eikös olla menty pohjasta huippuun aika nopsaan? Vuodessa vai kahdessa?

Esimerkiksi tuossa on hyvä kuvaaja sille mitä lintukannoille on tapahtumassa,hiukan jyrkkää käppyrää mutta suunta on juuri tuo.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lonkero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2010
Viestejä: 434
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 23.01.2017 15:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
Itse asiassa eivät ole pysyneet,suunta on ollut koko ajan laskeva ja sen huomaa pitkänajan tilastosta kyllä.
tarkoitinkin viimeistä 30vuotta. https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/ valitsee tuolta vuodesta 1988-2016 ja koko suomi....ELI VIIMEISEN 30VUODEN AIKANA EI KANALINTUKANTA OLE SUOMESSA VAIHDELLUT JUURIKAAN toki 60 luvulla oli tilastojen valossa lintuja enemmän..mutta aika hienosti viimeisen 30v. aikana kanta on pysytelly samana riekon lievää alamäkeä lukuunottamatta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 105, 106, 107  Seuraava
Sivu 76 Yht. 107

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com