OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Suullinen metsästyssopimus

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
MtJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 10001

LähetäLähetetty: 08.09.2005 21:14    Viestin aihe: Suullinen metsästyssopimus Vastaa lainaamalla viestiä

Olen saanut paikkaan X metsästysoikeuden. Kyseinen alue on kolmatta kymmentä hehtaaria kokonaislaajuudeltaan ja käsittää yhtenäisen maa-alueen erään järven rannasta. Tässä ei sinänsä mitään ongelmaa ole, ymmärrän että maanomistajan antaessa metsästysoikeuden alueelle saan metsästää alueella... Vai saanko? Keskustelin maanomistajan kanssa (erittäin hyvä ystäväni), joka kertoi, että on suullisesti sanonut metsästysseuralle, joka on kyseisiä maita ympäröivien maa-alueiden metsästysoikeuden haltija, että kyseisellä maa-alueella "saa käydä metsällä".

Nyt pohdinkin, onko tälläinen suusanallinen sopimus, "mailla saa käydä metsällä" sellainen, että vain ja ainoastaan metsästysseura saa käydä alueella metsällä ja minä en, vai onko kyse siitä, että myös minä voin alueella käydä metsästämässä? Kyseessä on alue, joka on erittäin lähellä oman metsästysseurani aluetta, joka nihilistisesti rauhoitti jälleen metson kaikelta metsästykseltä. Pääsisin näin ollen inhimillisen matkan päähän haukuttamaan koiraa ja ampumaan sille metson / metsoja, sillä alueella on erittäin runsas metsokanta.

Tähän liittyy kaksi kysymystä;

1) Saanko metsästää alueella ja jos vastaus on että "saan metsästää" ->
2) Noudatanko vain riistanhoitopiirin rauhoituksia, sillä minuahan eivät koske metsästysseuran rajoitukset koska en seuraan kuulu?

Onkohan kenelläkään asiasta tietoa? Olisin erittäin kiitollinen, sillä koiran ollessa parhaassa iässä (täytti äsken 6v), mielestäni sille kuuluu saada metso hyvästä haukusta tiputettua, eikä aina vaan vuosi toisensa perään kouluttaa koiraa ja koputella puun kylkeen.
_________________
Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Karhukoira
Vieras





LähetäLähetetty: 08.09.2005 21:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täytyy pyöritellä vastausta kuin politiikko vähän Wink
Sopimushan on sopimus, oli se sitten suullinen tai kirjallinen. Metsästysvuokrasopimuksestakaan tms. ei ole muotovaatimuksia laissa, eli suullinenkin on pitävä ja pätevä. Suullisissa sopimuksissa tulee aina vaan kyseeseen näyttö....kuinka voi pitävästi näyttää, että sopimus on olemassa/asia on luvattu jos toinen osapuoli päättääkiin pyörtää lupauksensa.

Toisaalta, ja tässä tapauksessa ainakin mie käsitän, että tällainen "saa metsästellä" ei täytä vielä metsästysvuokrasopimuksen tunnuksia, vaan kyseessä on ennemminkin metsästyslupa. Metsästysoikeushan on sidottu maanomistukseen, jonka voi sopimuksella toiselle osapuolelle siirtää. Ja jos metsästysoikeutta ei ole luovutettu sopimuksella toiselle osapuolelle ts. metsästysseuralle, ei silloin metsästysseuran rajoituksetkaan koske ko. tilalla metsästettäessä.

Joku lakia paremmin tunteva korjatkoon käsitykseni, jos olen väärässä.
Takaisin alkuun
geratherm
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2004
Viestejä: 1501
Paikkakunta: Oulun lääni

LähetäLähetetty: 08.09.2005 21:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suullinen sopimus on ihan yhtä pätevä kuin kirjallinenkin, muistaakseni metsästäjän oppaasta tuostakin oli maininta. Ja on tullut oltua lakitiedon tunnilla hereillä. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7477

LähetäLähetetty: 08.09.2005 21:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tässä ei sinänsä mitään ongelmaa ole, ymmärrän että maanomistajan antaessa metsästysoikeuden alueelle saan metsästää alueella... Vai saanko? Keskustelin maanomistajan kanssa (erittäin hyvä ystäväni), joka kertoi, että on suullisesti sanonut metsästysseuralle, joka on kyseisiä maita ympäröivien maa-alueiden metsästysoikeuden haltija, että kyseisellä maa-alueella "saa käydä metsällä".


Mikäli kirjallista vuokrasopimusta ei ole tehty, niin kaikki joille isäntä antaa luvan saavat käydä metsällä. Kokonaan toinen asia on se, että 30 hehtaaria on pieni alue ja saattaa olla ongelmallista jos se metso sattuu siipeämään metsästysseuralle vuokratulle alueelle jolloinka metso kuuluu metsästysoikeuden haltialle.
Tuo suullinen sopimus voi olla myös kinkkinen paikka hirvenmetsästyksen kannalta, kun ilmoitellaan käytössä olevia alueita.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MtJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 10001

LähetäLähetetty: 09.09.2005 05:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jep, onnekseni en harrastele hirvijahtia, elikkä sen osalta ongelmat ovat vain naapuriseuran puolella Smile

25 hehtaaria on tosiaan pieni alue, mutta muuta mahdollisuutta metsojahtiin ei ole lähistöllä. Ajattelin lähinnä, että pääsen edes jossakin metsojakin ihan oikeasti metsästämään, seuran alueilla se tuntuu olevan vuodesta toiseen mahdotonta.
_________________
Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mart
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Tam 2005
Viestejä: 887

LähetäLähetetty: 09.09.2005 09:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ole juristi, mutta kertomasi mukaan tilanne kuulostaa siltä, ettei maita olisi vuokrattu, vaan niille olisi myönnetty metsästyslain 17§ mukainen metsästyslupa. Metsästysoikeuden haltijahan voi tälläisen luvan antaa vaikka kuinka monelle, samalle alueellekin. Metsästyslupa käsitettä tukee, että jos maanomistaja mieltää antaneensa metsästysluvan eikä vuokranneensa. Vuokratakin tosin siis voi myös suullisesti.

Varman päälle pelaten asiaa voisi tietty kysyä sieltä seurastakin, että miten he ovat asian käsittäneet. Ja jos jostakin ihmeellisestä syystä eivät tyydy oikeuteensa "vain" metsästyslupana, niin maanomistajahan pääsee toistaiseksi voimassa olevasta vuokrasuhteestakin näppärästi eroon (ei tosin täksi kaudeksi) ja voi vaikka opettaa seuraa maanomistajan tahdon kunnioittamiseen Twisted Evil.

Mitään metsästyslain 16§ mukaisia käräjöintejä asiasta ei kyllä varmaan kannata lähteä käymään.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 8937

LähetäLähetetty: 09.09.2005 09:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ilmeisesti on kyse on ollut suullisesta metsästysluvasta seuralle, mutta seura helposti tulkitsee sen vuokrasopimuksesksi. Saatta jopa olla, että ovat liittäneet sen hirvilupa-alueisiinsa. Kummalliselta tuntuu, miksi seura ei ole tehnyt kirjallista sopimusta noinkin suuresta alueesta?

Kun ei ole aivan varmaa tietoa, mitä maanomistaja on metsästyseuralle sanonut, niin yksinkertaista olisi, että maanomistaja pirauttaa seuran sihteerille tai puheenjohtajalle ja ilmoittaa aikomuksistaan antaa metsästyslupa MtJ:lle. Tai MtJ puhuu metsästysoikuedesta, joka tarkoittaisi oikeuden vuokraamista MtJ:lle. Tämä on varmin tapa välttyä sekaannuksilta. On nimittäin käynyt niinkin, että maanomistaja ei muista tekemäänsä kirjallista sopimusta seuran kanssa tai väittää sen rauenneen. Tästä löytyy kokemusta Rolling Eyes .

Täällä netissä asiaa voi pähkäillä sivutolkulla, mutta ainoa varma tapa on soittaa metsästysseuralle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MtJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 10001

LähetäLähetetty: 09.09.2005 16:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jep, olen varma tuosta asiasta, ettei kaveri ole tehnyt vuokrasopimusta maista, koska kyseessä on erittäin tunnollinen henkilö, jolla on kirjanpito niin metsästysvuokrasopimuksista kuin omistamistaan metsistäkin. (Metsiä on yhteensä yli 1000 hehtaaria ja jokaisesta erillisestä palasta on omat tiedot mapissa, metsästysoikeuksia myöten).

Tutkimme asian läpikotaisin ja asia oli sikälikin hyvin muistissa, että kyseisestä palasta on kaupat tehty vain pari vuotta sitten. Parasta kuitenkin taitaa olla, että soitan tästä huolimatta kyseisillä mailla olevan seuran sihteerille ja tiedustelen asiaa, jotta ei asiasta jää epäselvyyksiä.
_________________
Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 8937

LähetäLähetetty: 12.09.2005 10:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MtJ kirjoitti:


Tutkimme asian läpikotaisin ja asia oli sikälikin hyvin muistissa, että kyseisestä palasta on kaupat tehty vain pari vuotta sitten.


Saattaa myös olla, että voimassa onkin edellisen omistajan tekemä vuorasopimus, jos sitä ei ole irtisanottu. Uudella omistajalla on oikeus sanoa sopmius irti kolmen kuukauden (muistaakseni) sisällä siitä, kun on saanut tiedon sopimuksesta, muutoin se jatkuu sopimuskauden loppuun. Sopimus ei raukea automaattisesti omistajavaihdoksen yhteydessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MtJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 10001

LähetäLähetetty: 14.09.2005 12:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taitaa olla kyseessä paikka, johon ei ehkä kannata kuitenkaan tunkea nokkaansa lainkaan. Tiedossani on, että metsästysseurasta päin olivat ottaneet yhteyttä ja kysyneet oikeutta metsästää alueella - tästä voisi tietysti päätellä että metsästysvuokrasopimusta ei alueelle ole. Noh, mietin asiaa ja pohdin soitanko naapuriseuran sihteerille vai en.

Harmillinen juttu kuitenkin, tavallaan tässä on kyseessä myös maanomistajan tietämättömyys alueen metsästyskäytöstä (koska alue on vain taloudellista hyötyä varten hankittu, siis metsätilaksi).
_________________
Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com