OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustuskaappi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 21, 22, 23  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Sipowicz



Liittynyt: 09 Elo 2014
Viestejä: 4

LähetäLähetetty: 15.08.2014 18:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo on tuhkaluukku. Kerran olen uunia polttanut ja aika hyvin puut kyllä lähti palamaan. Täytyy vielä kokeilla kunhan saan lämpömittarit asennettua. Jos joutuu hiekalla täyttelemään niin muuraan ehkä koko luukun umpeen.

Tässäpä muutama kuva sisuksista:


Ritilöiden kiskot tein reunalistasta. Kattoon tarkoitus tehdä riiputus telineet.


Kipinäverkko, kaksinkerroin taitettuna. Silmäkoko n.2mm


Kuva rakennusvaiheesta, ennen kaapin rakennusta. Laitoin vielä lisää kiviä.


Ritilät ostin rautakaupasta ja niihin tein kehykset ulkovuorilaudan naaraspuolelta rimat leikkaamalla, jolloin ritilän reuna upposi kivasti ponttien väliin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 15.08.2014 20:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikai sulla ole vaneria tuolla sisällä? Shocked
Jos on, niin äkkiä pois. Siitä lähtee sen verran myrkkyjä, että tupakointi on jo terveellistä tuohon verrattuna.

Edit: vai peilaaleeko tuossa vaan kipinäverkko niin että näyttåä vanerilta?
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 15.08.2014 22:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Komee kaappi sipovitsillä Smile Se tosiaan helpottaa lämpötilan hallintaa jos sekä yläpään että alapään luukut on mahdollisimman tiiviit. Toisaalta en hötkyilisi tuhkaluukun umpeen muurauksen kanssa ennen kuin on kokemusta miten kaappi käyttäytyy.

Erityisesti lihojen kanssa pyrin valvomaan aktiivisesti savustusta ja kontrolloimaan lämpötilaa pitkälti puiden määrällä. Annostelee pesään vain pieniä leppälisuja yksi tai kaksi kerrallaan. Jos lämmönsäädön tekee liiaksi vetoluukuilla, syntyy paljon savua ja lihat "tervaantuu". Lihan palvaus mieluummin niin että pieni tuli joka palaa ei-liian-kituuttaen-ja-savuttaen.

Semmoseen kalaan voi antaa paksumpaa savua jossa on pois heitettävä nahka pinnassa vastaanottamassa savua. Ja kalalla on muutenkin sen verta lyhyt savustusaika ettei se kerkiä tervaantua niin kuin liha.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sipowicz



Liittynyt: 09 Elo 2014
Viestejä: 4

LähetäLähetetty: 16.08.2014 04:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
Eikai sulla ole vaneria tuolla sisällä? Shocked
Jos on, niin äkkiä pois. Siitä lähtee sen verran myrkkyjä, että tupakointi on jo terveellistä tuohon verrattuna.

Edit: vai peilaaleeko tuossa vaan kipinäverkko niin että näyttåä vanerilta?


Joo ei ole vaneria Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sipowicz



Liittynyt: 09 Elo 2014
Viestejä: 4

LähetäLähetetty: 16.08.2014 04:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viesti tuli vahingossa kahdesti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
timhoe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2011
Viestejä: 885

LähetäLähetetty: 21.12.2014 14:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heräsi tästä savuhommasta pari asiaa mieleeni, kun ajatuksissa on pyörinyt kylmsavuhommat kalalle ja juustoille. Sähkösavustin löytyy kalalle, eli lämminsavujuttuja ei tarvitse murehtia, vaan nimenomaan kylmäsavua. Vaikka ketjun olen kahlannut läpi, niin pari kysymystä jäi kuitenkin esitettäväksi tietävämmille.

-Jos kylmäsavukopin rakentaa itse, mistä materiaalista se kannattaa oikein tehdä? Vanereita / liimapuulevyjä nyt ei seiniin, mutta onko joku lautatarvike tässä ihan ykkönen / millainen seinämävahvuus kannattaisi olla?

-Jos ajatellaan, että savuun menee kalafileitä ja juustoa, joskus ehkä vähän riistaa ja silloinkin maltilisia annoksia, niin millä mitoilla koppia olisi mielekästä suunnitella? Mikään hirveä lotja ei haaveissa ole, vaan sellanen suht kompakti laitos.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17155
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 21.12.2014 17:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylmäsavuhommissa saa olla vaneeria ihan vapaasti, lämmöthän + 4-5 astetta.


-kalalla sii lohella homma menee seuraavasti... Fileet ladotaan pöydälle tms. Nahka alaspäin ja ronskisti karkeaa suolaa pintaan ja ripsaus sokeria. Annetaan olla 12 tuntia suolassa.

Sen jalkeen fileet huuhdellaan vedellä ja asetetaan jälleem nahkapuoli alaspäin kuivamaan. Kalojen tulee olla täysin kuivia pinnaltaan ennen pönttöön laittoa.

Fileet ripustetaan hännästään pönttöön roikkumaan ja pidetään savussa 12 tuntia. Sen jälkeen annetaan roikkua 10 tuntia eli koko pöntössäoloaika 22 tuntia.


Kalan tulee pöntöstä olla niin jäykkä että kun.pyrstönpäästä ottaa kiinni niin file ei taitu.

Siitä vakuumiin ja jääkaappiin, parhaillaan 2-3 päibän tekeytymisen jälkeen.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17155
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 21.12.2014 17:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylmäsavuhommissa saa olla vaneeria ihan vapaasti, lämmöthän + 4-5 astetta.


-kalalla sii lohella homma menee seuraavasti... Fileet ladotaan pöydälle tms. Nahka alaspäin ja ronskisti karkeaa suolaa pintaan ja ripsaus sokeria. Annetaan olla 12 tuntia suolassa.

Sen jalkeen fileet huuhdellaan vedellä ja asetetaan jälleem nahkapuoli alaspäin kuivamaan. Kalojen tulee olla täysin kuivia pinnaltaan ennen pönttöön laittoa.

Fileet ripustetaan hännästään pönttöön roikkumaan ja pidetään savussa 12 tuntia. Sen jälkeen annetaan roikkua 10 tuntia eli koko pöntössäoloaika 22 tuntia.


Kalan tulee pöntöstä olla niin jäykkä että kun.pyrstönpäästä ottaa kiinni niin file ei taitu.

Siitä vakuumiin ja jääkaappiin, parhaillaan 2-3 päibän tekeytymisen jälkeen.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
timhoe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2011
Viestejä: 885

LähetäLähetetty: 21.12.2014 19:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu. Kohtuullisen hyvä havainto tuosta itse työstämisestä on, mutta tässä nyt on vaan lähinnä askarruttanut se varsinainen koppi, että jos sellaisen rakentaa, niin millasen siitä nyt oikein mitoiltaan tekisi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TolkullinenMuheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2009
Viestejä: 969
Paikkakunta: P-pohjanmaan

LähetäLähetetty: 21.12.2014 20:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei kai niillä mitoilla niinkään kun panostaa tiiveyteen. Omani on 10mm vaneria 600*600*800 kooltaan oleva kaappi. Yläosassa kaksi koukkunaulakkoa s-koukuille joista toinen lenkki käännetty 90 astetta. Savugeneraattorina toimii proQ. Yksinkertainen ja pommin varma kokonaisuus.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TolkullinenMuheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2009
Viestejä: 969
Paikkakunta: P-pohjanmaan

LähetäLähetetty: 21.12.2014 21:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valmetiltahan tuli tyhjentävä ohje kalan tekemiseen. Kannattaa kuitenki suolaus -ja savustusajassa huomioida fileiden paksuus. Jos tönkkösuolataan 15mm ja 30mm fileitä 12 tuntia niin suolan maussa fileiden välillä on "hiukka pieni ero". Oma suositukseni on suolata fileet g/filekilo meiningillä ja vähintään vuorokauden suolausaika.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jartsu
Banned


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 30047
Paikkakunta: keski pohjanmaa

LähetäLähetetty: 21.12.2014 21:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tönkkö suolattu ei oo hyvä. ite max 6h, mut makunsa kaikilla, tuleehan luonnollinen jano.

Muutenki tuo kylmä savu ei ole mun mieleen. liika sitäkin on liikaa, aina tyrkyllä.

Tuollasessa pöntössä neet kalat kuiteski savustettii ku olin vielä kalastajan tyttären kaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 04.01.2015 15:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylmäsavukaapin koosta... Tehkää riittävän korkea, että lohifileitä voi huoletta roikottaa ilman että alapää osuu mihinkään. Minä tekisin vähintään metrin verran roikotuskorkeutta, niin on tilaa myös niille roikotuskilkuttimille Smile Toki kannattaa valita aina pienempiä fileitä jo maunkin takia, mutta korkeutta kaapilla saa silti olla.

Sanoisin että suolan määrässä 1,5 % lohifileen painosta on minimi kylmäsavuun. Useimmat tykkää varmasti enemmän kun suolaa on jossain 2 % tienoilla. Taikka lopputuotteen suolasushan riippuu siitä paljonko siitä haihtuu vettä rosessin aikana. Minun kylmäsavuissa ei ole toistaiseksi tapahtunut kauheasti kuivumista, aika lötköjä on kalat ollut vielä ruokapöydässäkin.

Laitetaas kuvia välillä Smile Tämänpäiväistä lämminsavukirjolohta. Perkule unohtui harjata savukaapin sisäosat ennen käyttöä. Metallisen kopin seiniltä ja katosta varisi vähän extra karsinogeenejä fileen päälle Wink





Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ultima Thule
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Huh 2006
Viestejä: 998

LähetäLähetetty: 04.01.2015 22:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Slluuurps!
_________________
Pyydystä&Paista!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 05.01.2015 00:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ultima Thule kirjoitti:
Slluuurps!


Meni jo Smile Sairaan hyvää suoraan lämpimänä. Suolaa 1,5 % fileen painosta, kaapin lämpö 90-100 C, savustusaika noin 1 h 15 min.


Tuossa on mielenkiintoinen video kylmäsavu/kuivatun lohen tekemisestä alaskalaisittain. Jotain tuon tyyppistä viillotusta ja venytystä meinaan kokeilla kunhan kerkiän, saisi paremmin kuivumaan kun ei ole mitään jääkaappisysteemiä käytössä.
http://youtu.be/UPoHjaVzqlE
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 21, 22, 23  Seuraava
Sivu 16 Yht. 23

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com