OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Beef jerky, kuivalihaa uunissa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3544

LähetäLähetetty: 08.10.2011 07:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

00002345 kirjoitti:


Ylipäätään kannattaa olla aktiivinen, ja seurata prosessin etenemistä ts. kerätä pois riittävän kuivat lihat ja siirrellä pehmeämpiä ritilätasoilla alaspäin.

Ryhtykää ihmeessä vaan kaikki jerkyä tekemään, parin satsin jälkeen huomaa, ettei se olekaan mitään salatiedettä. Siitä vaan lihat pieniksi, mausteita ja kuivuriin. Lihoja ei niin pilalle saa, ettei ne syötyä tulisi.


Joo, juuri näin toiminkin, eli jo kuivuneet keräsin pois. Sieniä kuivatessa seurailin koko ajan tuota lämpötilaa ja todellakin kuivauksen allkutunteina lämpötila olikin maltillinen, mutta sienten kuivuessa ja tavaran vähentyessä lämpö nousi.

Eei ne lihatkaan syömättä jääneet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapmar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 2712
Paikkakunta: polulla

LähetäLähetetty: 08.10.2011 10:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikäs kuivatun lihan säilyvyys on? Toki ymmärrän, että asiaan vaikuttaa moni asia lihan rasvaisuudesta prosessin onnistumiseen ja säilytystapaan. Mutta noin niinkuin parhaassa tapauksessa? Sienet säilyy vuositolkulla. Juuri vastikään syöpäisin kahdeksan vuotta vanhoja haperoita.
_________________
http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 08.10.2011 11:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuivattu liha säilyy hyvin viileähkössä ilmavassa tilassa. Ja ihan tavallisessa huoneenlämmössäkin viikkoja, ainakin noin teknisessä mielessä... Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hukka99
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2004
Viestejä: 227

LähetäLähetetty: 08.10.2011 19:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sen kerran kun uunissa yhden kerran kuivasin lihaa, totesin tuon Jerkyn teon olevan vähintäänkin järjetöntä sähköuunissa ihan sähkönkulutuksenkin kannalta, mikäli omistaa takan Smile

Ritilälle kuparilangasta koukuilla roikkumaan, ja tulee "smoke flavorit" ihan omasta takaa, ilman esansseja.

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Aku
***


Liittynyt: 12 Syy 2004
Viestejä: 3177

LähetäLähetetty: 11.10.2011 20:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kukaan tehnyt linnun lihasta jerkyä tällä menetelmällä? Esim. sorsasta? Miten on onnistunut?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10110
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 12.10.2011 22:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pari kertaa tullut tehtyä Jerkyä tämän threadin innoittamana.

Ensimäinen satsi oli chilipohjaisella marinadilla ja hyvää.

Tämä toinen satsi tuli tehtyä huomattavasti paksummista 5-6 mm siivuista ja bbq-tyyppisellä marinadilla... Pirun hyvää!


_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Morjensta
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Mar 2010
Viestejä: 359

LähetäLähetetty: 18.10.2011 20:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Pari kertaa tullut tehtyä Jerkyä tämän threadin innoittamana.

Ensimäinen satsi oli chilipohjaisella marinadilla ja hyvää.

Tämä toinen satsi tuli tehtyä huomattavasti paksummista 5-6 mm siivuista ja bbq-tyyppisellä marinadilla... Pirun hyvää!



Teitkö uunissa, vai millä systeemillä? Surprised
_________________
Okke...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Morjensta
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Mar 2010
Viestejä: 359

LähetäLähetetty: 18.10.2011 20:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jaahas, nyt on kuivuri ollut kaapissa Domesto olisiko merkkiään niin parisen viikkoa. Ei ole muka aiemmin "kerenny" ruveta kuivalihaa tekemään, ja muutenkin nyt sattui otollinen hetki! Meinaan eilen peurakytikseltä kauris nurin, ja tällä hetkellä on ulkofileet suolassa. Wink ja odottavat pääsyään kuivuriin. Toivotaan että natsais Wink
_________________
Okke...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10110
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 18.10.2011 22:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uunissa oon pari kertaa tehny. Seuraavana olisi tarkoitus kokeilla miten Bradley Smoker toimii kuivurina...
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 19.10.2011 10:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Marinoin hirvenliha jerkyt yön yli tuolla BBQ litkulla, ei mitenkään hääviä tullu. Litku on hyvin makeaa ja lihat maistuivat makealta, vaikka suolasin ne ensiksi.. Kuivatus uunissa 12 h 50-60C..

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10110
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 19.10.2011 10:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

LG1 kirjoitti:
Marinoin hirvenliha jerkyt yön yli tuolla BBQ litkulla, ei mitenkään hääviä tullu. Litku on hyvin makeaa ja lihat maistuivat makealta, vaikka suolasin ne ensiksi.. Kuivatus uunissa 12 h 50-60C..



Ite käytin tuota soosia pohjana.
Lisäsin siihen:
- reilusti tulista chilikastiketta
- tujauksen hp Worcestershire soosia
- makeaa soijakastiketta
- suolaista soijakastiketta
- hieman texas mix maustesekoitusta
- valkosipulisuolaa

Marinointi 8 h. Uunissa 1 h 80 asteessa ja 10 h 50 asteessa. Luukku raollaan.

Oli omaan makuun pirun hyvää.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 19.10.2011 10:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vieläkin puistattaa BBQ kuivalihojen maku..
Ehkä tein virheen, kun laitoin tuota pelkästään.


Täytyy seuraavaksi testata chilimaustettua. Jotenkin tuli sellainen fiilis, että jonkunlaista potkua täytyy noissa jerkyissä olla.

Mitenkähän seuraavanlainen maustaminen vaikka Lidlin tortilla -mausteseoksella toimisi? Sitä vaan olis valmiina kaapissa.
Sitä on joskus tullut käytettyä jauhelihan maustamiseen, mitä on tortillojen väliin laitettu. Ei ole kuitenkaan liian tömäkkää.. Testiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 19.10.2011 10:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:


Uunissa 1 h 80 asteessa


Eikö tuo 80C ole kuivalihoille liikaa, tarkoitushan ei ole kypsentää niitä?

Tuotakin toki voisi joskus kokeilla, jos se makuun vaikuttaa. Säilyvyyteen se kai vaikuttaa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10110
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 19.10.2011 10:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

LG1 kirjoitti:
Peto kirjoitti:


Uunissa 1 h 80 asteessa


Eikö tuo 80C ole kuivalihoille liikaa, tarkoitushan ei ole kypsentää niitä?

Tuotakin toki voisi joskus kokeilla, jos se makuun vaikuttaa. Säilyvyyteen se kai vaikuttaa?


Kuivatusohjeen otin Tatu Lehtovaaran Riistakokki kirjasta.

Hygienian kannalta turvallisempaa kun aluksi käräytetään enimpiä pöpöjä pois.
Ehkä se vähä pinnasta voi kypsyä. Itseasiassa kirjan ohje taisi olla 80-asteessa 30 minuuttia, itellä vain jäi tunniksi.
Säilyvyydestä en osaa sanoa mitään. Ei nuita malta olla syömättä, joten ei säily päivää kauempaa.
Noiden 5-6 millin siivujen koostumus oli hyvä tuolla käsittelyllä. Kuivaa ja sopivan sitkasta,
kuten jerkyn kuuluukiin.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 19.10.2011 10:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:


Hygienian kannalta turvallisempaa kun aluksi käräytetään enimpiä pöpöjä pois.


Tuo tuli itsellekin mieleen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Seuraava
Sivu 8 Yht. 16

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com